Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 1 Generelt om Fiskesprell Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser.
Advertisements

FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
ERNÆRING HIL FOTBALL.
VELKOMMEN TIL KURS | |.
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Oslo Kommune Karen Lassen
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
På barnehagens lunsjmeny!
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Presentasjon av nye retningslinjer for mat og måltider i barnehagen
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
"God bagasje på livets reise."
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Gustadmoen barnehage Med for ditt barn
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Sykdommer knyttet til livsstil
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Arbeid med Kost & Fysisk aktivitet Mylingen barnehage
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
MatMedSmak.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Matglede for barn og unge i Trøndelag
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
MatMedSmak.
Etter denne timen skal du kunne:
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m Mat og måltider i barnehagen er viktig for barnets vekst, utvikling og fremtidige helsesituasjon trivsel, matglede og oppøving av motoriske og sosiale ferdigheter. Les mer Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver: Mat og måltider inngår i barnehagens fagområder som beskrives i rammeplanen. Barnehagen skal blant annet bidra til at barna får kunnskap om menneskekroppen og forståelse for betydningen av gode vaner og sunt kosthold. (www.regjeringen.no) Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011) ”Oppskrift for et sunnere kosthold”, Departementene 2007 Bakgrunn for lysarkene Utgangspunktet for lysarkene er diskusjoner og erfaringer fra en prosjektgruppe med deltakere fra Bydel Søndre Nordstrand, Bydel St. Hanshaugen og Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune. Prosjektgruppen samarbeidet fra våren 2005 og til våren 2006. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har bidratt med økonomisk støtte. Les mer om bakgrunnen for lysarkene på www.hev.oslo.kommune.no. Lysarkene har vært revidert fortløpende, og sist sommeren 2011.

Barnekonvensjonen Artikkel 24 … bekjempe sykdom og feilernæring … gjennom å stille tilstrekkelig næringsrike matvarer og rent drikkevann til rådighet… … sikre at alle grupper i samfunnet, særlig foreldre og barn, er informert om, har tilgang til undervisning om og støttes i bruken av grunnleggende kunnskaper om barns helse og ernæring, … Les mer Hele barnekonvensjonen finnes på www.regjeringen.no

Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v. §11 Det skal finnes egnede muligheter for bespisning som også ivaretar måltidenes sosiale funksjoner. Virksomheten skal i nødvendig utstrekning ha tilfredsstillende muligheter for lagring, tilberedning og servering av mat i samsvar med næringsmiddellovgivningen. Les mer Hele forskriften finnes på www.lovdata.no

Veileder til forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v. Måltidenes ernæringsmessige verdi Sammenhengen mellom kosthold og helse er godt dokumentert. Høyt inntak av sukker og fett kan på sikt bidra til hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes samt enkelte former for kreft. På kortsikt kan det oppstå helsemessige problemer som tannråte, jernmangel, fordøyelsesproblemer og vektproblemer. Les mer Hele forskriften finnes på www.lovdata.no

Veileder til forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v. Næringsmiddelhygiene Skal det være frambud av mat, må det kommunale næringsmiddeltilsynet kontaktes for godkjenning etter næringsmiddellovgivningen. Sentrale krav i denne forbindelse vil være at virksomheten har god kjølekapasitet, renholdsrutiner og håndvaskmuligheter. Les mer Hele forskriften finnes på www.lovdata.no

MÅLTIDER Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen Sosial- og helsedirektoratet 2007 Barnehagen bør: 1. Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat 2. Sette av god tid til hvert måltid, minimum 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat 3. Legge til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme 4. Ha maksimum 3 timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere 5. Legge til rette for at de voksne tar aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna 6. Legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø 7. Sørge for god hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat 8. Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon www.helsedirektoratet.no

MAT OG DRIKKE Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen Sosial og helsedirektoratet 2007 9. Maten bør varieres over tid og gi varierte smaksopplevelser 10. Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende tre grupper: Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc. Gruppe 2: Grønnsaker og frukt/bær Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser etc. 11. Plantemargarin og olje bør velges framfor smør og smørblandede margarintyper 12. Drikke til måltidene bør være skummet melk, ekstra lettmelk eller lettmelk 13. Vann er tørstedrikk mellom måltidene, og bør også tilbys til måltidene 14. Mat og drikke med mye tilsatt sukker bør unngås 15. De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke www.helsedirektoratet.no

Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver 2.1 Omsorg og oppdragelse Omsorg skal komme til uttrykk i måltider. Les mer Hele rammeplanen finnes på www.regjeringen.no

Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver 3.2 Kropp, bevegelse og helse Godt kosthold og god veksling mellom aktivitet og hvile er av betydning for å utvikle en sunn kropp. Barnehagen skal bidra til at barna får kunnskap om menneskekroppen og forståelse for betydningen av gode vaner og sunt kosthold. Personalet må organisere hverdagen slik at det finnes veksling mellom perioder med ro, aktivitet og måltider og bidra til at barna kan tilegne seg gode vaner, holdninger og kunnskaper når det gjelder kost, hygiene, aktivitet og hvile. Les mer Hele rammeplanen finnes på www.regjeringen.no

Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver 3.4 Natur, miljø og teknikk Barnehagen skal bidra til at barna får erfaringer med og kunnskaper om dyr og vekster og deres gjensidige avhengighet og betydning for matproduksjon. Personalet må la barna få innsikt i produksjon av matvarer. Les mer Hele rammeplanen finnes på www.regjeringen.no

Mattilbudet i kommunale barnehager i Oslo Gjelder fortsatt Brev til bydelene i 2001: ”… Byrådsavdeling for eldre og bydelene forutsetter at barn i kommunal heldagsbarnehage får et fullverdig måltid, med melk og frukt i løpet av oppholdstiden”. I brevet ble det vist til de nasjonale retningslinjene for mat og måltider i barnehagen.