”Vi strekker oss litt lengere” Personalsjef, kollega og medmenneske

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
v/ Thomas Såheim, Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Advertisements

Sykefraværsoppfølging?
AVLASTNING Melhus
Velferd i Norge: Arbeid, aktivitet og trygghet
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Kvalitetskommunen Porsgrunn
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
Alkohol | fotball.
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
Sykefravær Kort om dagens sykefraværsdebatt
KARRIEREPROGRAMMET I STATEN
Kampanjens mål  Å øke den gjennomsnittlige avgangsalderen i arbeidslivet I IA-avtalen for initieres et treårig tiltak for å synliggjøre seniorene.
HVA SKJER MED OFFENTLIG TJENESTEPENSJON? OG HVA ER SITUASJONEN I PRIVAT SEKTOR? Konferanse
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Bergen Generelle utfordringer •Inkluderende arbeidsliv/arbeidsmiljøarbeid – hvorfor driver vi med dette?
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
REKRUTTERING AV NY MEDARBEIDERE I FYLKESKOMMUNEN
Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
Målet med IA-arbeidet Et arbeidsliv som gir plass til alle som vil og kan arbeide Snakk sammen! Et godt samarbeidsklima og åpenhet mellom partene er en.
Forsker Anne Inga Hilsen Ålesund
Handlingsplan HMS Forebyggende HMS arbeid og individuell oppfølging - tidsaksen Forebyggende HMS arbeid med fokus på eget arbeidsmiljø.
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Overordnet målsetting
1 Jon Sandvik, seniorrådgiver
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
DM NHO som bidragsyter i karriereveiledningen Leiv Roald Thu
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Ønsker og muligheter i senkarrieren
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid.
HP MEDARBEIDERNE1 Arbeidsgiverpolitikk - strategier lStyrke kompetanseutvikling og faglighet på alle nivå lTa i bruk uutnyttet arbeidskraft.
Kunnskap gir vekst Hvilke rettigheter og muligheter har ansatte i følge HA og HTA ved ønske om kompetanseheving – og/eller endring av kompetanse
Rettigheter og plikter i forbindelse med kompetanseutvikling kunnskap gir vekst
1 IA-nettverksamling Oslo kommune 24.april 2008 Åsmund Lunde Senter for seniorpolitikk.
1 2 Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk i arbeidslivet.
Tiltaksplan for seniorpolitikk i Bydel Stovner
PILOTPROSJEKTET LIVSFASELEDELSE I STOVNER BYDEL I 2005  Bydel Stovner vært pilotbydel i samarbeid med UKE og VST  Barnehagestyrerne i bydelen  Personalavdelingen.
Snitt avstand mellom anlegg:
Seniorpolitikk i Troms Kraft ”Jeg vet om en gammel eik, den skal være ni hundre år. Men verken størrelsen eller alderen hindrer den i å drive fram nye.
Gullkantede stortingspensjoner Opptjenings tid? 75-årsregelen: Når stortingspolitikerens alder pluss antall år på Stortinget til sammen når 75 år Avkorting?
Seniorpolitikk Livsfaseorientert personalpolitikk Den gode dialogen
Tiltak på virksomhetsnivå og tilbud til den enkelte  For å lykkes med seniorpolitikken er det viktig å utvikle en seniorpolitikk som svarer til deres.
Vedtatt mai Arbeidsgiverpolitisk plattform - AGP.
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Bruk av foilsett: ”Gamle myter - nye fakta
De ansatte opplever å bli hørt og anerkjent, og føler dermed trygghet og lojalitet. Bedriften får utnyttet unik kompetanse. Økt bevissthet til HMS-arbeidet.
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
FREDRIKSTAD KOMMUNE Plan for arbeidet med det inkluderende arbeidsliv i Fredrikstad kommune PIA.
Arbeidsgiverpolitiske utfordringer Våler kommune Ordfører Kjerstin Wøyen Funderud Strategikonferansen KS Østfold 10. februar 2009.
Medarbeiderundersøkelsen 2015
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
«Saman om ein betre kommune» Mål for prosjektet: FAGFORENINGENE VIL HA EN HETIDSKULTUR I ELVERUM KOMMUNE.
Informasjonssaker til AMU – Arbeid med strategisk plan 2012 – 2015 ◦ Nåværende Strategisk plan og handlingsplan for HiL løper ut 2011 ◦ Oppstart.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
1756 Inderøy kommune Arbeidsgiverpolitikk Seniorpolitikk en del av vår arbeidsgiverpolitikk Vedtatt av kommunestyret i møte Iverksettes fra 1.
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Folkemengden i yrkesaktiv alder AldersgruppeAntall i 2002 Antall i.
Inkluderende arbeidsliv Ny IA-avtale Sentrale og lokale handlingsplaner ved NTNU.
Skranker i arbeidslivet
Permisjoner 3. april 2017.
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Statusrapport for IA-handlingsplan
Seniorer i finansnæringen
Seniorer i finansnæringen
Overordnede HMS satsningsområder Overordnede IA mål
NAV mulighetenes marked
Utskrift av presentasjonen:

”Vi strekker oss litt lengere” Personalsjef, kollega og medmenneske Seniorsatsing ”Vi strekker oss litt lengere” Hvorfor og hvordan satser vi på seniorene i Alta kommune? - Siden vi er midt i prosessen blir dette et prosessinnlegg. Lena E. Nielsen Personalsjef, kollega og medmenneske

Satsingen sett i relasjon til: Arbeidsgiverpolitisk dokument 06-09 Kapittel 1 Mål med arbeidsgiverpolitikken 2 Mellommenneskelige verdier 3 Ledelse i Alta kommune 4 Rekrutteringspolitikk og kompetanseutvikling 5 Lønnspolitikk 6 HMS, inkludering og medarbeiderskap 7 En sterk Vi følelse

1 Mål Arbeidsgiverpolitisk dokument Mål 1 Bedre omdømme Mål 2 Økt trivsel Mål 3 Redusert sykefravær Mål 4 Satse på seniorene – økt gjennomsnittlig pensjonsalder I Alta kommunes IA strategi 06-09 og i arbeidsgiverpolitisk arbeid er hovedsatsingsområdet å få utarbeidet og iverksatt en livsfasepolitikk, herunder en seniorpolitikk. Ett av målene i dette arbeidet er å øke gjennomsnittlig avgangsalder med 1 år pr år i 4 år (fra ca 57 år til 61 år i snitt). Dette begrunnet i at vi ser nåværende og fremtidige seniorer som en ressurs. Målsettingen vil da være en drivkraft til å finne gode nok tiltak for å få våre seniorer til å stå i arbeid i årene fremover. Mål 5 Likestilling Mål 6 Økt identitet

Livsfasepolitikk Vi deler inn livsfasene i 4: Etableringsfasen Omsorgsfasen Etter omsorgsfasen Før pensjon (senior) Presiseringer: Alle fasene har definerte/prioriterte tiltak (3 tiltak). Ingen livsfaser med unntak av den siste kan deles inn ift alder. Tiltakene er unike for denne livsfasen og prioriteres kun de som er i denne fasen. Alle fasene er like viktige for arbeidsgiver og vi har definerte mål for satsingen. Kun et tiltak kan nyttes med opprettholdelse av lønn .

Etableringsfasen I denne fasen av livet har våre ansatte fokus på jobb og fritid. Behovet for å stake ut en karriere, samt hjelp/bistand til etablering er viktige fokus. Særlig kvinner i svangerskap skal fokuseres på. Målet med tiltak i denne fasen er at ansatte skal oppleve at arbeidsgiver har forståelse for livssituasjonen og hindre stressbelastende situasjoner/sykefravær (henge i stroppen). I IA arbeid er dette et forebyggende fokus. Tiltak: Hjelp til karriereplanlegging fra personalkontoret. Fridager for etablering (utvide velferdspermisjonsordningen). Fokus på tiltak for kvinner i svangerskap/arbeid.

Omsorgsfasen I denne fasen av livet har våre ansatte fokus på jobb, familie og barn. Behovet for å få dagene til å strekke til og behov for å skape trygghet hos egne barn er viktigste fokus. Målet med tiltak i denne fasen er at ansatte skal oppleve at arbeidsgiver har forståelse for livssituasjonen og hindre stressbelastende situasjoner/sykefravær (henge i stroppen). I IA arbeid er dette et forebyggende fokus. Tiltak: Krav om økt fritid i form av permisjon i stedet for lønnsøkning for denne gruppen kan imøtekommes. Redusert arbeidstid i skoleferie. Ansatte med skolebarn under 10 år kan søke om 0,5 timer ekstra pr dag i 8 uker i skoleferien (ikke forbeholdt turnusansatte). Forutsetning om at vikar ikke må settes inn. Ansatte med 6 åringer får permisjon med lønn i 15 minutter pr dag forutsatt at man følger barnet sitt til skolen uten bil.

Etter omsorgsfasen I denne fasen av livet har våre ansatte store/voksne barn og eventuelt barnebarn og gamle foreldre. Behovet for videreutvikling på jobb/fag er økende i denne fasen. Målet med tiltak i denne fasen er at ansatte skal oppleve at arbeidsgiver har forståelse for livssituasjonen og hindre stressbelastende situasjoner/sykefravær (henge i stroppen). I IA arbeid er dette et forebyggende fokus. Tiltak: Hjelp til videreutdanning med muligheter for permisjon med lønn, stipendbistand, og/eller permisjon uten lønn. Omsorg for foreldre. Permisjon i forbindelse med reiser til barnebarn.

Før pensjon (senior) Disse tiltakene skal bidra til å sikre måloppnåelse for at eldre arbeidstakere skal stå lengere i arbeidslivet. FASE 1 FOKUS PÅ MEDARBEIDERE FRA FYLTE 62 ÅR Oppstart 1.1.07. Grunnlagsmateriale fra Aon Grieg. ”Lytter” til organisasjonen. FASE 2 FOKUS PÅ MEDARBEIDERE SOM FYLLER 60 OG 61 ÅR Håper gjennomført i 2007. Seniorseminar i regi av KFVF Seniorsamtale. 5 dager ekstra ferie ved fyllte 61 år i 100% stilling FASE 3 FOKUS PÅ MEDARBEIDERE SOM ER 55+ Forebyggende tiltak. Stor gruppe.

Et levende medarbeiderskap -forebyggende tiltak Verdistyring i delegert modell; åpenhet, trygghet, respekt på arbeidsplassene. Innføring av årlige HKI målinger med fokus på rapportering av tiltak i etterkant. LØFT modellen i bruk – utdanne flere LØFT konsulenter. Mestring og ledelse: Fokus på mestring på individnivå (utviklingstrapp – kompetansenivå ift utfordringer i arbeidet). Opplæringsbehov av våre ledere. Informasjon – alle våre medarbeidere skal få tilbud om IKT opplæring for bruk av intranett/internett som informasjonskanal.

Konsekvensvurdering/konkretisering Seniorpolitiske tiltak – hva koster det?