Barn og unges helse Levanger kommune

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Motivasjonsgruppenes HVEM HVA HVOR
Advertisements

Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Foreldrenes betydning
Hva er migrasjon og hva gjør Røde Kors Ungdom?
Hvem skal bestemme?.
Å snakke med ungdom - kan vi forebygge spiseforstyrrelser?
Å opprettholde et godt immunforsvar
Björk Thorarinsdóttir
Nye rusmidler, nye trender- hvilke konsekvenser ? Statistikk 2003
Fysisk aktivitet og helse
Ungdomstid og endring Skole, familie og fritid
Mestring og forebygging av depresjon
Fysioterapeutens rolle i behandling av overvektig barn og ungdom
Mestring og forebygging av depresjon
Velkommen til.
Marianne Dahlum Helsesøster
Å lykkes eller være lykkelig?
: Øystein Gravrok NNK – Rus
Trening! Aldri for sent Thomas Nordengen
“FØRSKULEVUKKU “ ... Bygger på ordinært Helsestasjons program
Verdien av fysisk aktivitet Fysisk aktiv inne og ute
FYSISK AKTIVIETET OG SKJERMAKTIVITETER
Kroppsvekt.
Helse og trivsel U-skole Psykisk helse, subjektiv livskvalitet og helseatferd.
Strategi - Metode Likestilling på Sørlandet 2003 De to Agder-fylkene har hatt lavest score på likestillingsindeksen av alle landets fylker i mange.
Folkehelse i Nord-Trøndelag
Sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst PROSJEKTET: ”BARN I RUSFAMILIER”
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
Ungdata-undersøkelsene i Sandnes 2010 og 2013 Standardrapport undersøkelse (videregående skole) FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 47 – 49 (2010) /
Fysisk aktivitet Bra for helsa!.
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Skole helsetjeneste Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år individuelle og grupperettede tiltak,
”Da klokka klang, så fort vi sprang og ingen sto igjen og hang”
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
"God bagasje på livets reise."
Virksomheten som Campus Seniorrådgiver Helge Halvorsen, NHO Utdanningskonferansen –24. oktober Thon Hotel Oslofjord.
- HsPro Hvorfor tenke nytt rundt dataprogram i skolehelsetjenesten
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
SAMBA småbarnsteam - sammen om barna –
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Bjørnar og Kjerstin.  Jobbet med helsesøstersaken i 15 år!  Hatt ulike innspill - stykkprisfinansiering  Ulike kartlegginger - hvor mange minutter.
Victoria og Victoria.  Når begynte vi å skulke?  Hvorfor skulket vi? ◦ U planlagt ◦ Planlagt  Hva gjorde vi når vi skulket? ◦ Sove ◦ Ruse seg ◦ Alene?
Barnevernet i Norge – et oversiktsbilde Nina Hjertø Ingebrigtsen, Anne Jensen og Mette Smedstad KS Myndighetskontakt.
Ellen Berg Svendby Spesialpedagog/idrettspedagog, PhD
BARNAS BARNEVERN 2020.
Kroppsøvingsdidaktikk
Utdanningsreformene Berit Bratholm. Hva sier studieplanen? Målområde: ”Studentene skal gjennom studiet utvikle innsikt i forhold som angår barns, unge.
ER IDRETTEN FOR ALLE? Er idretten blitt for dyr? Har alle mulighet for å delta? Innlegg på seminar Asker idrettsråd 27. mai 2015 Åse Strandbu, Norges idrettshøgskole.
Kurs høsten 2015 Praktiske opplysninger om kurset: Kurset blir ledet av godkjente kursledere. Kurset går over ganger og varer i 2 ½ time. Det er.
Ungdata-undersøkelsen i Hareid 2013 Svarfordeling FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 42 – 43 Klassetrinn: 8. – 10. klasse Antall: 176 Svarprosent:
Helsedimensjonene ved å gå Gå for livet, Tønsberg 25. juni 2014 Rune Kippersund, folkehelsesjef i Vestfold fylkeskommune.
Hva er lykke og hva det som gjør oss lykkelig?. Hvordan oppstår lykke? Forskere har funnet ut at vi er selv med på å skape lykke I forskning er ikke lykke.
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
PSYKISK HELSE & OVERGANG FRA UNGDOMSSKOLEN Skolehelsetjenesten i Stavanger.
Utvalgte resultater for SVGS
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Avd. for helseopplysning - SiA
Velkommen – presentasjon av deg selv
Hvordan forebygge mobbing?
Barn og ungdomsundersøkelsen 2016 Norsk Friluft
Oversikt over helseatferd og påvirkningsfaktorer hos barn og unge
Utvalgte resultater for SVGS
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
Kristianslyst skole 3. september 2018
Psykisk helse.
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Trude Senneseth, psykologspesialist / FJELL KOMMUNE
Velkommen til foreldremøte om
Utskrift av presentasjonen:

Barn og unges helse Levanger kommune 27.01.2010 Fysisk aktivitet Ernæring/vekt Søvn

Barn og unges helse Nyhetsoppslagene om temaene Status/fakta vedrørende fysisk aktivitet, ernæring/vekt og søvn Hvem har ansvaret? Individstrategi versus massestrategi? Samarbeid – dialog – medvirkning Fra fokus på problem til fokus på ”gevinst”?

Fysisk aktivitet ”Det anbefales at barn og unge er i fysisk aktivitet med moderat til høy intensitet i minst én time hver dag” (Handlingsplan for fysisk aktivitet, 2005-2009) Hvorfor det? Konsentrasjon og hukommelse styrkes Humør og selvfølelse blir bedre Økt energiforbruk Faglige ferdigheter stimuleres Redusert risiko for helseplager senere i livet

Fysisk aktivitet Men hvordan står det til? Stor forskjell på 9-åringen og 15-åringen Forskjell på jenter og gutter Forskjell på hverdag og helg Forskjell på sentrum og periferi Sosial ulikhet

Fysisk aktivitet i skolen Skoleveien Viktig ”kilde” til fysisk aktivitet Kroppsøvingsfaget Hvem passer det for? Er læreplanen en bremsekloss eller stimuli? Annen fysisk aktivitet Får en til både matte og mer fysisk aktivitet? Hva med idretten? Er idretten ekskluderende?

Ernæring/vekt Andelen av barn som har et vektproblem øker En undersøkelse definerer 19% av jenter og gutter i Midt-Norge som overvektige Flere jenter en gutter Årsaker: Ubalanse mellom inntak og forbruk For store porsjoner Innholdet i maten ”Mat hele tiden” Viktigst: Unngå å bli tyngre – og tidlig forebygging

Søvn Ungdommen har spesielle utfordringer i dag: Aldri har så mange hatt så mye informasjon inn på så kort tid … og med så lite søvn Ungdom har aldri sovet så lite som nå Fysiologien gjør tida spesiell Samfunnets ”lokkeduer” mht søvn Søvnbehovet for en 15-åring er 8-9 timer, reell søvn er 5-6 timer

Søvn Konsekvenser: Men er det ungdommen sin feil? Underprestering i form av dårligere karakterer Depresjon Rus Atferdsproblem ”Drop-outs” Men er det ungdommen sin feil?

Søvn Tiltak: Tilrettelegging: Fleksistart på dagen? Timeplanen? Prøver? Økt kompetanse på ”ungdomsmedisin” og ungdoms hverdag Voksenpersonene må bry seg og engasjere seg i den enkelte

Hva gjør vi? Hvem har ansvaret? Foreldre, helsestasjon, barnehage, skole og/eller helsevesenet? Hva skjer når ALT skal inn i skolen? Kan en samarbeide på en annen måte? Har alle forståelse for f.eks sosial ulikhet i ”helseatferd”? Individstrategi versus massestrategi? Å endre atferd er komplisert, så hvilke metoder har størst effekt?

Fra risiko til gevinst? Er det kanskje slik at økt fysisk aktivitet, ”bedre” ernæring og mer søvn er noe av det viktigste for et bedre læringsmiljø?