Bodøs store komponist.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Åpenbaringen om Jesus Hvem er Jesus Kristus?.
Advertisements

I.
Kirkevandring i Bodø. Bodin kirka,Rønvik kirka og Bodø domkirke.
FLYTÅRN Vi fikk ei stor eske inn på avdelinga, som Rainer foreslo
”Ærligere sammen” Anne Brigitta Langmoen Kvelland.
Året var 1987, i en liten by med navn Sussex, ble et lite hus totalt til intetgjort. Alt ble kastet ut, inkludert en liten brun bamse... Den ble liggende.
Kapittel 10: Litt om norsk musikk, kunst og litteratur på 1900-tallet
En tilrettelegging av teksten på
Ordstilling.
BESKRIV HVA DU SER PÅ BILDET
Martin Luther Martin Luther ble født i Tyskland i 1483.
KNUT HAMSUN Gruppe 4: Austen, Erik, Eva og Rese.
DRAMMEN Les og svar på oppgaver
Norske Runer Språk i perioden
Amalie Skram «Karens jul».
LIVET I KLOSTERET:.
Elizabeth I.
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
Kubismen.
En presentasjon av May og Espen
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
Av Thea Hermansen Bakke
Galileo Galilei ble født i Italia i 1564, og døde 1642.
Avdeling for sosionomutdanning
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
SKRIV OM SLIK AT SETNINGENE BETYR OMTRENT DET SAMME Kapittel 10 oppgave j.
Kapittel 3 oppgave b Bjørnstjerne Bjørnson ( )
Lag setninger med pluskvamperfektum og preteritum. 
Edvard Hagerup Grieg (1843 – 1907)
Side Oppgave Kondisjonalis jeg – kjøpe – den kjolen Jeg skulle ha kjøpt den kjolen, besøke – han – sin gamle mor Han skulle ha besøkt.
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
En multimedia presentasjon
Kjell Erik Killi Olsen Kjell Erik Olsen ble født i Trondheim i 1952.
Elevens valg – ”Bygda mi”
Henrik Ibsen Norsk verdensberømt forfatter
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Henrik Ibsen.
Maria Gripe.
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Matt 1:23: Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel - det betyr: Med oss er Gud. For et barn er oss født, en sønn.
100 lure ord å lære.
Sjanger kjennetegn Her vil du finne de musikalske sjanger kjennetegnene til de ulike musikkperiodene vi går igjennom .
Og.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
Sammensatte tekster ?.
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
Felles Blåbukk Da er den første måneden i 2015 ferdig alt. Vi har opplevd mye moro med barna deres, kong vinter kom på besøk, hvilket gjorde at vi fikk.
JESUS FRA ” LANDSBYGDA ” I M IDDELHAVS - SAMFUNNET Problemet med å beskrive Jesus Hvilke modeller bruker vi? Hvilke forutsetninger har vi mht menneske-
Sang til Grefsen kirkes innvielse søndag 3. mars 1940 Forfatter: «O. K
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Henrik Wergeland.
Kapittel 2 oppgave h Bind setningene riktig sammen og med logisk innhold.
Napoleon Bonaparte.
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Stiklestad og Olav den hellige.
Olav den hellige ( Haraldsson)
Fakta om Edvard Grieg Oppvekst Kjente verk Nasjonalromantikken Kildeliste Musikk Slutt.
Arne Svingen Født ARNE SVINGEN Han ble født i Oslo. På barneskolen spilte han fotball hver dag, og på ungdomsskolen begynte han å spille i.
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig Kapittel 10 oppgave b.
En helt i hjemlandet mitt Hun heter Pumpuang Duangchan, og hun er en sanger fra Thailand Hun vokste opp i ei lita bygd, og familien hennes hadde dårlig.
AMTMANDENS DØTRE - Den første norske tendensromanen Camilla Collett.
Livssynshumanismen.
Februarnytt for Titt i hålå 2017
Livssynshumanismen.
Livssynshumanismen.
Aasmund O. Vinje Stjernekamp
Utskrift av presentasjonen:

Bodøs store komponist

Fridthjov Anderssen 1876-1937 Fridthjov Andressen ble født i Beiarn 26.april 1876. Familien flyttet dit, da faren hans fikk stilling som lærer og kirkesanger. Fridthjov var svært følsom og hadde rik fantasi. Han ble påvirket av både naturen og kulturen. Og møte med det mystiske i den samiske kulturen, satte sitt preg på han. Dette beskrev han bla i en artikkel hvor han skrev om ”da samene skremte han med sang”. Bilde fra Beiarn

Flyttet til Hernes I 1886, da Fridthjov bare var 5 år flyttet familien Hernes i Bodø. Familien var preget av sang og musikk, og deres nye hjem på Hernes ble en samlingsplass for den lokale musikk livet. Han var nest yngst i en søskenflokk på 7, og lærte veldig mye av sine søsken. Broren hans Håkon var organist i Bodin kirke, og Fridthjov var bare 11 år da han fikk prøve seg som organist under en gudstjeneste.

Allsidig kunstner Han var en allsidig kunstner. Han spilte, komponerte, tegnet og skrev dikt og andre småtekster. Musikken han skrev var nyromantisk, og han følte seg tiltrukket av sangbare tekster som han ønsket å sette melodi til. Og han brukte som regel nynorsk når han skrev. Når han skrev musikk i ungdomsårene, signerte han ofte med navnet Max Zullik.

Studier Fridthjov begynte tidlig å skrive musikk. Fra 1888, fikk han undervisning fra Bodø kirkes første organist, Erik Auli fra Oslo. 1893-95 studerte han ved Lindemanns musikkonservatorium i Oslo, og ble deretter organist ved Bodin kirke. 1901 får han anledning til et studieopphold i Leipzig, noe som var den samme utdannelsen som Edvard Grieg hadde.

Studier Fridthjov begynte tidlig å skrive musikk. Fra 1888, fikk han undervisning fra Bodø kirkes første organist, Erik Auli fra Oslo. 1893-95 studerte han ved Lindemanns musikkonservatorium i Oslo, og ble deretter organist ved Bodin kirke. 1901 får han anledning til et studieopphold i Leipzig, noe som var den samme utdannelsen som Edvard Grieg hadde.

Livet i Bodø I denne perioden var han også dirigent for kor og orkester i Bodø, og starter sin komponistkarriere, og skriver noen av sine beste verk fram til 1905 Dirigent for Bodø Orkesterforening, Bodø Håndverkersangforening og Bodø harmonimusikk. Han komponerer flittig , og sammen med brødrene Håkon og Harald utvikler de byens musikkmiljø til et imponerende nivå. Han kunne fått bedre betalte jobber der sør, men følte seg så knyttet til Bodø og folket her.

1912 gifter han seg med ungdomskjæresten Aagot Nilsen Han var en høy mann, og brukte å gå med sid kappe og bredbremmete hatt, og folk kjente han igjen på måten han kledde seg på.

Til landssangerstevnet i Oslo i 1914 ble han bedt om å skrive en kantate med Knut Hamsuns tekst ”Nordland”. Denne ble en stor suksess. Dette ble fulgt opp med Bodø kantaten som han skrev til Bodøs 100- års jubileum i 1916. Etter 1920 går det lengre tid mellom komposisjonene, han var en beskjeden mann til tross for alle suksessene. Fridhjov døde alene på Bodø sykehus etter kort sykeleie i 1937, 61 år gammel.