Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Aasmund O. Vinje Stjernekamp

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Aasmund O. Vinje Stjernekamp"— Utskrift av presentasjonen:

1 Aasmund O. Vinje 1818-2018 Stjernekamp
NB: Del ut teksten på Blåmann til elevene slik at de kan følge med Stjernekamp

2 Mål for økta Å fortelle hvem Vinje var Samarbeide smart
Lage en presentasjon Bli ferdig innen frist Presentere muntlig

3 Fakta Født i Vinje i Telemark i 1818, døde i 1870
Journalist, dikter og sakfører Skrev humoristisk og essayistisk om kultur og politikk Ga ut den første avisa på nynorsk (landsmål), fra 1858: Dølen. Giftet seg 51 år gammel i 1869, med ei skilt lærerinne. Fikk en sønn i april året etter. Kona døde i barsel, Vinje døde noen få måneder senere.

4 Vinje på verdipapir 50-kroneseddelen med Vinjes portrett ble gitt ut 1985–1987 og var den første pengeseddelen med nynorsk tekst og navnet «Noregs Bank».

5 Over 2000 dikt Han skrev over 2000 dikt, sanger og prosatekster.
I dag kan verka hans leses på 11 språk. Han satte en standard for profesjonell journalistikk. Sanger som Blåmann, Blåmann og Ved Rondane er blitt folkekjære skatter. Eposet Storegut er et av de mest leste diktsamlingene i norsk dikting  Ferdaminne frå sumaren 1860 er like moderne i dag som da Vinje gav ut denne essayistiske reportasjeboka.  I boka skriv Vinje om hvordan han opplevde møtet med østerdølene. Han overnattet på Nystu Trønnes, og møtte det han mente var «Huldra» på Hellakssetra. Vinjestøtta er et minnesmerke over Vinje. Det samme er «kalkjølla» like ved, der Vinje drakk seg utørst.

6 «Utan Aasmund Olavsson Vinje hadde Noreg vore eit anna land»
Vinje-furua: Tusjteikning av Theodor Kittelsen i «Løgn og forbandet digt», 1912. 

7 Oppgaver Dere skal jobbe i grupper, og finne ut mer om Aasmund O. Vinje. Dere får ulike tema å jobbe med. Søk på Vinje-jubileet 2018, og bruk informasjonen dere finner der, på alkunne.no Oppgave: Lag en presentasjon med 3-5 PP-bilder der det viktigste er med. Forbered dere på en presentasjon foran klassen (3-4 minutter). Sørg for at alle sier noe høyt. Frist for ferdigstillelse: i dag. Lever PP på Moodle.

8 7 grupper og 7 tema Om Vinje: Amund, Ann Mari og Simen
Journalisten: Aksel, Ingeborg, Markus Diktaren: Rocky, Haaken, Magnus A. (presenter noen dikt, og si litt om dem) Vandraren: Finn-Ole, Elise, Mathias (hva skrev han om stor-elvdølene?) Dølen (og aviser på nynorsk): Magnus L., Sondre og Samuel Rosa Kjeldseth: Vårin, Sigrun og Frida (se utdelt hefte) Vinje kommune: Fredrik, Andrine, Sindre (husk kart)

9 Er målene nådd? Samarbeide smart Lage en presentasjon
Bli ferdig innen frist Presentere muntlig Å fortelle hvem Vinje var

10 Fortell hvem Vinje var i en setning. Lever lappen når du går.
Exit-lapp. Husk navn. Fortell hvem Vinje var i en setning. Lever lappen når du går.

11 9. klasses setninger om Vinje:
Vinje lagde aviser og var en av de første som brukte nynorsk, og han har skrevet 2000 dikt. Vinje var en mann som gikk rundt omkring og skrev dikt og sanger. Aasmund Vinje var en journalist, han giftet seg med Rosa K. Vinje var en dikter, journalist og politiker. Han dro rundt omkring i Norge og ble inspirert til diktene. Han var en dikter og sanger. Han gikk fra Oslo til Trondheim. Dikter. Vinje var en mann som skrev avis på nynorsk og skrev dikt og sanger. Vinje var en dikter og sanger som likte seg i fjellene. Vinje var en mann som skrev en avis som het Dølen. Han var også dikter. Han var en dikter og en mann som var glad i å gå i fjellene. O. Vinje ble født 1818 og døde Han lagde den første avisa på nynorsk som het Dølen. Vinje var en mann som gikk rundt omkring og skrev dikt. Dølen. Vinje var en journalist og dikter som kom fra Telemark. Han skrev dikt, sanger. Han hadde en avis, Dølen. Dikter, var han. Skrev sangtekster. Vinje var en dikter og skrev om naturen osv. Han var en journalist. En gammal kær som var forfatter og dikter. Var mye ute i naturen. Vinje var en dikter og journalist. Vinjevegen er oppkalt etter ham.

12 Ordsky laget av setningene
Tagxedo.com


Laste ned ppt "Aasmund O. Vinje Stjernekamp"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google