Inkludering (av jenter) i idretten – et antropologisk perspektiv

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

Den vesle gutten og julenissetoget
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Materiellgrunnlaget for Miljøpartiet De Grønne
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
Inkludering i idrettslag Børre Rognlien 2. visepresident
Fra ord til liv August 2012.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Informasjonsmøte om bruk av nettressursen Lørenskog 18. september kl Sted: Kommunestyresalen, Rådhuset.
Geografiprosjekt Uke Innlevering 20.mars kl
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
Poteten – kjærlighet og glede!
Fagkurs NTpF, Hell, Stjørdal 1. juni 2007 Heidi M. Kvalvaag, forsker medisinsk sosiologi.
HISTORIEN OM DE 4 LYSENE.
Tillitsvalgte og administrasjon - roller og ansvar Børre Rognlien 15. Mars 2012.
Agenda • Frivillighet Norge – hvem er vi? • Frivillig aktivitet i Norge – noen hovedtrekk • Frivillighet Norges inkluderingsprosjekt • Frivillige organisasjoners.
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Fra ord til liv April 2013 «Kom ikke med klager mot hverandre.» (Jak 5,9)
Utveksling ved Universität Stuttgart. Søknadsprosessen Internasjonal seksjons Wolfgang Lachset stiller med skjemaer som du fyller ut: • Søknad om studieplass.
Lørenskog Idrettsforening
1 Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken Trøndelag Hva gjør partiene? Anne Jorid Gullbrekken og Inger Marie Bakken Miniseminar Oslo
Asylmottak og nærmiljø
Sosiologi i barnehagen
Fosterbarn, minoritetsbarn, barnevernsbarn, eller barn?
Hvor tidlig? Hvor viktig?
Fadderoppgaven - hva vektlegges?
K APITTEL 2, OPPGAVE F. O PPGAVE 26 Ingen ville ha trodd at Mohammed og jeg skulle gifte oss i kirka. Men det skulle vi. Utrolig mange mennesker kom for.
Tro & Tilhøre Gode vaner for å pleie forholdet til Jesus.
Trinn 6 Skape et klasserom der en diskuterer tekst og skriving.
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
”Jeg er syk - jeg må på sykehus”
Språk og samfunn Saussures ”parole” - hva folk faktisk sier.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
Idrettsglede for alle – en åpen og inkluderende idrett
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
Velkommen til innkommende president sin time.
100 lure ord å lære.
Til tjeneste Lions Norge Gode venner som hjelper andre.
Tekst i ord og bilde Avisa som saktekst og sammensatt tekst
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Bedre med en dårlig fungerende farmasøyt enn ingen farmasøyt?
 En modig leder  Mangel på kvalifisert arbeidskraft  Noen så mitt potensial  Noen tok seg tid for å forklare  Noen ble av og til irritert på grunn.
Matt 28:18 Og Jesus trådte fram, talte til dem og sa: Meg er gitt all makt i himmel og på jord! 19 Gå derfor ut og gjør alle folkeslag til disipler, idet.
Og.
Morten William Knudsen
Fritid med Bistand.
Medlemsutvikling PETS 2011
Mellom frihet og forpliktelse Har idrettsforbundet potensiale til å møte individbaserte mosjonsbehov blant kvinner og menn? Kari Steen-Johnsen Norges Idrettshøgskole.
Praksis krav, rapport & eksamen SPED 4000 – LML -
Arbeidsløs En arbeidsløs søker stilling som toalettvasker hos Microsoft.
Strategi- og aktivitetsplan
Prieur og Identitet Mattias Øhra 2008.
Religionen og det levde livet Noen fortellinger og tanker om maskulinitet, familieliv og islam i Norge Elise Skarsaune, Reform.
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Kjønn og etnisitet analytisk verktøy eller en tvangstrøye ?
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Plan for økten - Hva er Dembra? - Hva er «den ideelle skole»»?
Medlemskap og klubbutvikling i D 2310 v/ Bjørg Månum Andersson,PDG
Medlemskap og klubbutvikling i D 2310 v/ Bjørg Månum Andersson,PDG
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Inkludering (av jenter) i idretten – et antropologisk perspektiv Konferanse NIF Foreldreengasjement og inkludering av jenter i idretten, 7 september 2012 Anne Leseth, Senter for Profesjonsstudier

Sports for All – Dar es Salaam 1989

Idrett som siviliseringsprosjekt

Hvem er inkludert i hva? Et problem med begrepet inkludering, er at det er en tendens til å fokusere mer på gruppen som skal inkluderes (eller integreres) – (ofte funksjonshemmede, innvandrere…men sjelden menn) og befester et skille mellom «jenter»(minoritetsjenter, innvandrere osv.) og organisasjonen som de skal inkluderes i (som om den var gitt og kulturnøytral). På en slik måte kan begrepsbruken bidra til å opprettholde et skille som en prøver å bryte ned (her mellom jenter og idretten).

I hvilken grad tar idretten opp i seg flerkulturelle impulser? I hvilken grad er idretten en refleksjon av det flerkulturelle samfunnet?

Begreper om kultur: Vi har vitenskap – De har kultur?

Hvordan forstår (idretts)studenter kultur?

Stereotypier knyttet til kulturbegrepet «Jeg skulle ønske vi hadde noen sånne i klassen vår» (Hvit, etnisk norsk idrettsstudent) Stereotypier knyttet til idrettslige ferdigheter «Til og med jeg kom vel til å få et kjempesjokk hvis en svart nordmann vinner femmila i Holmenkollen(..) Som fjorten- femtenåring hadde jeg aldri begynt å satse på langrenn av den grunn at jeg aldri så noen svarte langrennsløpere» (intervju med farget, norsk friiidrettsutøver)

Stereotypier kan også være knyttet til ideer om hva kvinner versus menn kan gjøre…. ”Fremdeles er det slik at norske kvinner heller ønsker seg en Gucci veske enn et par hoppski” (Arne Hole, aftenposten 7 mars 2010)

Familie og sosialitet som trege kulturelle felt i idretten «En trenger ikke å være i besittelse av et trenet antropologisk øye for å konstatere at Norge må være ett av verdens største lokalsamfunn. Praktisk talt alle har gått på skole med hverandre. Bygda er preget av sosial nærhet og stabilitet, sammenvevde sosiale nettverk og en grunnleggende ide om likhet» (Sørhaug 1984) «Det påfallende og overraskende hvordan norske idrettslag står i et nært avhengighetsforhold til medlemmenes familier» (Archetti 2004) Sosialitet er en grunnleggende form for kulturell erfaring

Familiene yter gaver til idrettslaget og arbeidsoppgavene er ofte kjønnet……

Noen forslag   Systematisk gjennomgang av hvordan man skriver om inkludering i idretten. Hvilken kulturforståelse ligger til grunn? Verdier og væremåter – hvilke felles verdier? Kan man forklare mer systematisk hvordan et idrettslag fungerer for uinnvidde? Hva forventes? (dugnad etc.) Hva er poeng med medlemskap og treningsavgift? Mer penger til drift enn til prosjektstøtte? Andre måter å snakke om kroppslighet og tid? Bevegelse som tilhørighet? Et viktig spørsmål er å kontinuerlig diskutere hvordan, når og hvorfor mennesker fortolker hverandre i kulturelle termer. Denne type kunnskap om kultur løser antageligvis ikke i første omgang de problemer de var tenkt å løse, men stiller oss overfor nye og til tider ubehagelige oppdagelser.

Takk for meg