Naming, blaming, shaming

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Rettens sammensetning
Anton Punsvik, kapellan, Sortland
Kanskje Gud vil at vi skal treffe noen mennesker som er feil for oss før vi treffer den ”rette”, så vi er bevisst på hvor takknemlig vi skal.
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
Trygge organisasjoner
Rett på sak.
Fotball mot homofobi Et skjevt blikk fra sidelinja.
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
Kampanjen for journalistikken Høstmøtet, Norsk redaktørforening Prosjektleder Arnt Sommerlund.
Ei dramatisering Mathias– fritt etter Johan Herman Wessel
Brukertesting •Lærefil fra •© 2004 Nina Furu.
Den digitale hverdag Diskusjonsspørsmål
Bruk mediene - hvis ikke, vil mediene bruke deg Medieseminar Aurland 20. april Audun Tjomsland.
Barns fortellinger ”Mamma bruker å slå han også, og han er bare tre år.” ”De slår og så kan det hende de begynner å blø, jeg vet ikke helt.. Men jeg hører.
Sosiale medier - utfordringer for tillitsvalgte. Facebook større enn VG.
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Medietrening Tid: 1 time For mer info om foredraget kontakt: Martin Ødegaard Andre relevante foredrag.
Skoleavis Journalistikk i skolen
Harald Sørgaard Djupvik, TNS Gallup april 2010 Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening Den store kvalitetsundersøkelsen 2010 (Redaktørdelen)
Rettsak satt av fra 16. april 2012 og ti uker framover.
Ti bud for en lykkelig redaktør Redaksjonelt drivhus - renuion Svolvær, 2.-4.april 2008 Arne Jensen, Norsk Redaktørforening.
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Godt verktøy er halve jobben
Å skrive en god innledning
- roller og forventinger
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Eksempel på å løse en rettstvist
Åpenhetstinget 2010 Per Anders Johansen, Aftenposten politiske redaksjon Oslo 28. sept 2010.
Etiske modeller - hva er det?
Fra ord til liv Fra ord til liv Mai 2012 Mai 2012.
Mediehåndtering Kurs for ungdommens bystyre 21. januar 2011.
Ungdommens Bystyre 21 januar 2011 Erlend Jordal (Høyre)
Arbeidskrav og rammebetingelser IKT-krav Betraktninger.
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Muntlige presentasjoner
Klepp Kvinner Elite m arkedsføringshuset 1 Rapport på merkevareundersøkelse for Klepp Kvinner Elite Januar 2008.
Informasjon og mediekontakt Bardufoss Flyklubb 2004.
Drammen kommunes arbeid for å forebygge kjønnslemlestelse hos jenter
Harald Sørgaard Djupvik, TNS Gallup april 2013 Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening Den store kvalitetsundersøkelsen 2013 (Redaktørdelen)
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Legg strategi for å vinne en miljøsak Tid: 30 minutter For mer info om foredraget kontakt: Andre relevante foredrag.
FOS 14. januar 2010 Vibeke M. Mostad Stiftelsen IMTEC
De usynlige Hva vet vi om situasjonen i Oslo i dag? Noen inntrykk fra Kirkens Bymisjons virksomheter Sturla J. Stålsett Generalsekretær.
Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2013
Uthengt og utskjelt - når fylkeskommunen blir førstesidestoff.
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Oslo Røde Kors Skal, skal ikke?.
Juristetikk I Om rollemoral Andreas Føllesdal Norsk senter for menneskerettigheter Juridisk fakultet Universitetet i Oslo
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Peace Research Institute Oslo Fordommer Fordummer Oslo, 23. november 2010 Rojan Ezzati.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Omdømmebygging Hans Antonsen.
Og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Politisk arbeid i NEF. Bakgrunn SSE står ikke i umiddelbar fare for å bli lagt ned. Foreligger forslag om samlokalisering av hele OUS på Gaustad i 2025.
Jakten på offentlige opplysninger i og utenfor postjournalene Vegard Førland Venli Journal-ist, Kommunal Rapport.
Rogaland Januar 2015 HMS en – her og nå – paal Ove.
Velkommen til foreldremøte.
Kjønnslemlestelse i Norge Innlegg på Childwach/Barneforum sitt seminar om kjønnslemlestelse Kjell Erik Øie Statssekretær
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
Hvordan blir barns rettigheter ivaretatt? Kirsten Kvalø, Leder, PRESS - Redd Barna Ungdom.
Kapittel 5 oppgave i Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
PÅ JOBB FOR ET TRYGT HEDMARK HEDMARK POLITIDISTRIKT Alles plikter ved mistanke om vold/ fysiske overgrep mot pasient/klient.
Gang.
Agnes Giertsen, Helsesøster/ høgskolelektor &
Utskrift av presentasjonen:

Naming, blaming, shaming Har noen alltid skylda når noe går galt?

Journalister leter etter svaret på dét Ligger i journalistikkens natur Nødvendig for å utføre samfunnsoppdraget Kan åpenbart oppleves som pågående

Vi vet hvem som sto bak dette

Men burde noen visst?

PST: Blind på høyre øye? All politisk vold i Norge har kommet fra høyre. Hadelandsdrapene Nynazister åpnet ild mot innvandreres feiring av 17.mai på 2000-tallet Drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia PST har ikke fått noe hjelp. Ingen i Norge forsker på høyreekstreme. Det kan være sant at det var umulig å vite. Men det er ikke sikkert. Derfor undersøker vi.

Har noen ansvaret for dette?

Her satt Norges ti skarpeste menn De risikerte mest av alt å drukne Eller bli skutt, en etter en; Denne båtturen tok 9 min, før politiet ble reddet av en skjærgårdsjeep 1 ungdom ble skutt og drept i minuttet på Utøya. Ytterligere 3-4 skutt og skadet.

Kan vi ikke vente på kommisjonen? Media har annen rolle enn tilsynsmyndigheter, utvalg og kommisjoner Rett – og plikt – til selvstendige undersøkelser Del av samfunnsoppdraget Og hva er så det?

”Pressens innsats i enkeltsaker har i mange tilfeller vært en utløsende faktor for å hindre urett og rette opp feilaktige disposisjoner i samfunnet. En ansvarlig presseetisk vurdering legitimerer derfor at det rettes et kritisk lys ikke bare mot offentlige handlinger og institusjoner, men også mot personer som i kraft av sin stilling eller sitt tillitsverv, må regnes som offentlige personer. Presseetikken skal ikke beskytte det kritikkverdige, men de presseetiske normer skal hjelpe redaksjonen til ikke å påføre mennesker en unødig lidelse. Det er gjennom en drøfting av de etiske konflikter at redaksjonen – redaktører og journalister – utvikler en ansvarlig og bevisst holdning til hva som kan og bør publiseres.” Norsk presseforbund

Jakten på skupet Å avdekke noe som får konsekvenser er én måte å se samfunnsoppdraget utført Dagsavisen: Gullpensjonene på Stortinget Stortinget satte seg selv under gransking for første gang i historien Hastebehandlet to lover, samt førte til forslag om grunnlovsendring Stortingets gullkantede pensjonsordning ble endret for alltid Ble noen urettmessig ”uthengt”? Ja.

Blant dem; Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland 42 eks-politikere ble mistenkt for bedrageri i Riksrevisjonens opprinnelige rapport Blant dem; Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland Men bare Magnus Stangeland og Anders Talleraas ble dømt til fengsel for grovt uaktsomt bedrageri (januar 2011) Min påstand: medieomtalen var nødvendig. Stortinget ville løse saken selv, i det stille.

Naming Hvorfor navngi? Dagsavisen varsom med å navngi Men dilemma: anonymitet kan bidra til å kaste mistanke over uskyldige Naming kan være nødvendig for å få fram alle sider. X: Ambulansesaken/Erik Schenken

Blaming, shaming? Tilbake til 22.7: Ikke vårt hovedanliggende å finne ut hvem som har skylda, men: Ettergå årsakskjeder. LÆRE av feil Forbedre systemer før det skjer igjen. Men selvsagt kan det også hende at noen har – og får skylda: Erstatninger, påtale, tjenesteforsømmelse

Hva når folk faktisk ikke har gjort noe galt? Fortjener selvsagt også medieomtale Men fordrer gjerne at involverte orker Tips oss! Vi vil gjerne også fortelle ”mot-historien”. Som A-mag har gjort mht Nordlandssykehuset og Schenken.

Irene Halvorsen Samfunnsredaktør irene.halvorsen@dagsavisen.no Tel 22998123 Mobil 90787465 17 års erfaring som journalist – primært politisk journalist Tidl. Nyhetssjef og stedfortredende samfunnsredaktør i Dagsavisen