Smak av kje Smaksopplevelse knyttet til kjøtt fra kje med ulik slaktealder v/Jørgen Todnem, Bioforsk Øst (Gol 1. februar 2013)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan kan vi lage salt av syrer og baser?
Advertisements

FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
De dårige følelsene. Veiene ut..
Fôrkvalitet Godt grovfôr i rundballen Av Linn Hege Engen
Trebåt for alle.
Egnet bolig for flyktninger
Nye internettsider for Høgskolen i Østfold Resultat fra brukerundersøkelse.
Råd for et sunt kosthold (1)
En innføring i boligmarkedet i Oslo
Motivasjon.
Kapittel 5 Ekteparet Alfaro spiser meksikansk middag.
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
GRUPPEOPPGAVER - samling 3 ALLE ER IKKE MENT Å GJØRE ALLE DELOPPGAVENE, DE FORDELES.
Finansregnskap m/IKT Bedriftsøkonomi 1 m/IKT
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 3. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Økt gjennomføring i videregående opplæring Begreper Tall Hva gjør vi i Telemark? Mer informasjon.
N=% Dataing1. år2976 Dataing2. år17100 Digital Media1. år3474 Digital Media2. år2374 Informatikk1. år1894 Informatikk2. år1573 IT og ledelse2.år2483 (Master)
Videreføring av satsing på ”Tenner for livet”:
Eksempler, eksperiment
Under huden Øyvind Hjelle & Halvar Ellingsen
Oslo kommune Helseetaten. Oslo kommune Helseetaten En god munn- og tannhelse er en viktig forutsetning for god generell helse, god ernæring og trivsel.
en investering i fremtiden
Påbudt merking av matvarer (1)
Kjenn din hudtype For å forstå hvor sårbar huden er overfor skade fra solen, må man finne ut hvor mye sol huden tåler Ung eller blek hud med fregner og.
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
Evaluering Kurs i utdanningsprogram våren 2013 Karriereenhetene i Oslo 4-5. juni 2013.
Rådmannen Bruker- og medarbeiderundersøkelser Resultater 2007.
Nasjonale prøver regning 5. trinn Aronsløkka1,81,72,1 Bragernes2,22,01,9 Brandengen1,92,02,2 Danvik1,72,02,1 Fjell1,7 1,6 Gulskogen2,01,91,8.
Oslo kommune Utdanningsetaten Hva er en god elev og en god lærer? Presentasjon av miniundersøkelsen på ungdomsskoler og videregående skoler Høsten 2009.
Kapittel 14 Simulering.
Historisk opplevelsessenter i Åmot. Bakgrunn Konsekvensutredning RØ 150 mill på registreringer og utgravninger Landets best undersøkte kommune Forretningsidè.
Avdeling for skadedyrkontroll
Insekticider - toksikologi
1 Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap Guttorm Sindre IDI-symposium 14. oktober 2011.
Undersøkelse om svømmedyktighet 2003
SFO I hvor stor grad er du fornøyd med : trivselen til barnet ditt? 4,8 tryggheten til barnet ditt? 4,7 4,64,7 personalets omsorg.
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Skolefritidsordning Skolefritidsordning Innbyggerundersøkelsen.
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Den norske kirke Den norske kirke Innbyggerundersøkelsen.
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Helsestasjon Helsestasjon Innbyggerundersøkelsen 2013.
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Videregående skole Videregående skole Innbyggerundersøkelsen.
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
Statistikk på 20 2 timer PSY-1002
Skåring av SSIS-skjemaene Frode Svartdal UiT / Diakonhjemmet høgskole.
Byutvikling nov Medarbeidertilfredshets- undersøkelse 2007 zArbeidsgiverpolitiske mål : - Være en serviceinnstilt og effektiv organisasjon som tilbyr.
Slik går vi fram når vi skal smake Putt maten i munnen samtidig som du puster inn luft. Luften hjelper oss til å kjenne detaljene i smaken. Sørg.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 1. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.
Bankenes sikringsfond Revisjonskontoret
SUVITEK gameguard. T / RH 7,6C 55%RH Teller 1 24 DG.
Detta er en automatisk lønnsforhandling. Vær vennlig å svare på de neste spørsmålene. Dine svar vil danne grunnlag for til neste lønnsjustering. Neste>>
© Bergen kommune Bydelsvise sommermøter Styringskort skole – aggregert nivå.
Foreldre- undersøkelse 2011 BARNEHAGE. Det var 52% som svarte på undersøkelsen! Grafen under viser snittet på hvert spørsmål, i en skala fra 1-6 hvor:
Smak og behag – det handler om å innfri forventningen
. Ny organisering av langrenn/skiskyting i Fossum IF Mai 2009.
Kræsjkurs Del Ii Hypotesetesting
Karboksylsyrer.
Du har to øyne.
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
TIDLIG INNSATS OG UTFORDRENDE ATFERD Boka: Kompetanseløft i bhg Pål Roland.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
Smak på maten!.
Smak på maten!.
Gruppeoppgaver.
Salter, bufferløsninger og titrerkurver
Utskrift av presentasjonen:

Smak av kje Smaksopplevelse knyttet til kjøtt fra kje med ulik slaktealder v/Jørgen Todnem, Bioforsk Øst (Gol 1. februar 2013)

Markedet for kjekjøtt Det generelle markedet for kjekjøtt er relativt lite. Årsakene kan være mange, bl.a. påstander som

— Kjekjøtt er ikke godt — Små kje (vårslakta) gir så små slakt; store kje (høstslakta) gir ikke «brukendes» kjøtt

Markedet for kjekjøtt Det generelle markedet for kjekjøtt er relativt lite. Årsakene kan være mange, bl.a. påstander som Kjekjøtt er ikke godt Små kje (vårslakta) gir så små slakt; store kje (høstslakta) gir ikke «brukendes» kjøtt Hvis ovennevnte påstander ikke er riktige Mer variert tilbud av kjekjøtt bør gi økte muligheter innenfor det generelle kjekjøttmarkedet Kje med ulik slaktealder bør være et verdifullt tilskudd i et voksende marked for mat med spesielle kvaliteter Vårslakta / høstslakta —> spisekvalitet? ?

Testopplegg Testpanel: Spisekvalitet Gjest: 6 dommere Mørhet 4 smaksprøver (lår, bog, nakke og indre-/ytrefilet ) fra vår- og høstslakta kje Gjest: Middag bestående av kjøtt fra vår- og høstslakta kje Spisekvalitet Mørhet Saftighet Konsistens Smak Lukt Utseende

Testpanel — sensoriske egenskaper, skala 1-9 Mørhet, dvs. hvor mykt /lett kjøttet er å skjære/tygge. Registrering går fra mørt til seigt. Lav verdi = mørt kjøtt, høy verdi = seigt kjøtt Saftighet, dvs. hvor «fuktig»/saftig kjøttet føles i munnen. Reg. går fra tørt til saftig. Lav verdi = tørt kjøtt, høy verdi = saftig kjøtt Konsistens, dvs. tilstandsform. Registrering går fra løs til fast. Lav verdi = løst/«mjølent» kjøtt; høy verdi = fast (stor fasthet / tetthet) Smak & lukt. Registrering går fra ingen til sterk smak/lukt, dvs. lav verdi = ingen smak/lukt, høy verdi = tydelig smak/lukt Utseende. Farge. Reg. lav verdi = lyst kjøtt, høy verdi = mørkt kjøtt I tillegg til ovennevnte sensoriske egenskaper: helhetsvurdering. Skala: Lg, Ng, G, Mg, S (tenk tilbake på gamle matteprøver).

Prøve 1. Sensorisk analyse — skala 1-9; 1=ingen intensitet, 9 =høy intensitet

Spisekvalitet/smaksopplevelse Testpanel (Skala 1-9) Gjest (skala 1:5) Egenskap Vårkje Høstkje Mørhet 2,9 3,8 Konsistens 5,7 5,9 Saftighet 6,0 Smak: Søt 2,7 2,2 Syrlig 3,0 «Geit» 1,9 2,1 Helhetsv. 3,4 3,3 Egenskap Vårkje Høstkje Mørhet 4,1 4,0 Saftighet 3,8 3,9 Smak Lukt Helhetsv. 4,2

Smaksopplevelse — vårslakta kje Egenskap Skala Lg Ng G Mg Sg Mørhet   Saftighet Smak Lukt Farge Helhet Sammenlignet med lam, bedre? Ja: Nei: Tja: Smaksopplevelse — høstslakta kje

Helhetsvurdering av smaksopplevelse