Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fagoppgave Justert formulering
Advertisements

Fra ide til problemstilling
OBSERVASJON.
Brukertesting •Lærefil fra •© 2004 Nina Furu.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Hvordan samle inn/produsere de data jeg trenger
Enhalet og tohalet hypotesetest
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Vitenskapelige arbeidsmåter En innføring
Forskningsdesign Bjørnar Sæther SGO 4001.
Å overleve oppgaveskriving: Litteraturgjennomgang
Eksempler på Rettskildestudier (“annen rettskildeforskning”) Dag Wiese Schartum, AFIN.
Forstå bruk og datainnsamling
Kvalitativ forskningsdesign innledning for EiT, 4. feb. 2004
Eksperiment for TDT25 Tor Stålhane.
EVALUERING AV PRODUKTER, PROSESSER OG RESSURSER. Gruppe 4 Remi Karlsen Stian Rostad Ivar Bonsaksen Jonas Lepsøy Per Øyvind Solhaug Andreas Tønnesen.
Kvalitativ metode i markedsforskning
Arbeidsmåter i naturfag
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Analyse og tolkning av datamaterialet
BESKRIVELSE, FORKLARING OG FORSTÅELSE
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 19
Forskningsrapporten Frode Svartdal UiT.
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
Kvalitative og kvantitative metoder
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
Problemstillinger og metodebruk i utvalgt masteroppgave
Induktivisme – det klassiske vitenskapssynet FYS2150LAP Februar 2006.
Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/
Kvalitativ metode i medisinsk forskning
Testing, måling og forskningsdesign.
Brukermedvirkning In 140 Forelesning. Historie Skandinaviske tradisjon Sosio-teknisk metode NJMF-prosjektet( ) –Dataavtalen LO-NAF(i dag NHO) –Arbeidsmiljøloven.
PSYC april 2008 Framgangsmåter i kvalitativ forskning Hovedoppgaven i fokus.
Rettskildestudier Dag Wiese Schartum, AFIN. Annen rettskildeforskning Empirisk orientert forskning på rettskildene Klart relevante innen forvaltningsinformatikk.
Kvalitative forskningsmetoder
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Hypotesetesting, og kontinuerlige stokastiske variable
Oppsummerende kommentarer til Masterskolen Dag Wiese Schartum.
Oppgaveskolen -V07_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2007 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger – hva er behovene ?
Testing, måling og forskningsdesign.  Hvor får vi vår informasjon om personligheten fra?  Hvordan evaluerer vi kvaliteten på disse målene?  Hvordan.
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Forskningsopplegg og metoder
Forelesning 5 HSTAT1101 Ola Haug Norsk Regnesentral
1 Utvikling av kritiske systemer Kort sammendrag Kap. 1 og 2.
Samfunnsvitenskapelig forskningstradisjoner
Det vurderende øyet. Observasjon Intervju Spørreskjema Logg
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
Opplegg for prosjektarbeid i mediekunnskap 07/08
Om metoder Skolevurderingsprosessen Om metode «Før jeg ved, hvad jeg skal undersøge, kan jeg ikke vide, hvordan jeg skal gjøre det» (Jette Fog, 1979)
Kvantitativ forskning Bjørn T. Bakken Forsvarets høgskole.
Validitet og reliabilitet: Fra teori –> via operasjonalisering –> til empiri Et teoretisk utsagn er en framstilling av sammenhengen mellom abstrakte begrep.
Vitenskapsteoretisk fundament Hypotetisk-deduktive metode: Teori Empiriske Hypoteser sammenhenger Observasjoner (Kilde: Ringdal, 2007: 41) ‏
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering Vi kan formulere:  Et tema – f.eks. ”Ungdom og bruk av data”  En hypotese – ”Gutter bruker.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
Kvalitativ forskningsmetode Induktiv metode Teori og hypoteser Empiriske sammenhenger Observasjoner ‏
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
Brukbarhetstesting og feltstudier INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 7 november 2010.
M&L2 Kap. 4 - ver.1 Markeds- undersøkelser Oslo, sept 2010.
Naturvitenskapen Foto: Getty images/Thinkstock. Naturvitenskap i dagliglivet Diskuter: Er kunnskap om naturvitenskap viktig for Helse? Forbruk og produksjon?
Vitenskapelig usikkerhet Er det lett å se hva pH- verdien er? Hvilke andre metoder kan brukes til å måle pH? Foto: Cappelen Damm.
Forskningsdesign En plan eller skisse til hvordan en undersøkelse skal gjennomføres - er det vi kaller et forskningsdesign. Problemstillingen bestemmer.
Kvalitative og kvantitative metoder
DRI 3001 – 2.forelesning Prosjektplan, litteratur og metode
Skriv inn prosjekttittelen her Navn Lærerens navn Skole
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
Brukbarhetstesting og feltstudier
Tittel på forskningsprosjekt
Undersøkelsesprosessen
Utskrift av presentasjonen:

Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse? Om valg av undersøkelsesopplegg/design og datainnsamlingsmetode(r)

Hva er et design/undersøkelsesopplegg og hvorfor er design viktig? Designet er å betrakte som en plan. Sentrale elementer i planen dreier seg om: Hvilke data trenger vi for å belyse denne problemstillingen (identifisere databehov) Hvor finner vi dataene, er de tilgjengelige, og hvordan kan vi i så fall hente dem ut (identifisere datakilder) Når vi legger en plan for hvordan vi vil gå frem for å innhente nødvendige data, er det flere ting å ta i betraktning: Problemstillingens utforming. Jo mer strukturert problemstillingen er, jo mer detaljert kan planen gjøres:

Det kvantitative designet Hvem eller hva skal vi undersøke (bestemme enheter) Hvor mange trenger vi å undersøke og hvordan skal disse velges ut (bestemme utvalgsprosedyre) Hvilke egenskaper ved disse enhetene er sentrale og interessante gitt undersøkelsens formål og problemstilling (bestemme variabler) Hvordan skal disse variablene måles (bestemme verdier) Bestemme, evt utarbeide måleinstrument (spørreskjema) Hvor og når skal undersøkelsen skje Valg av gjennomføringsmåte (tverrsnitt- eller tidsserieundersøkelse)

Mer ustrukturerte problemstillinger, eks ”Hvordan opplever asiatiske medarbeidere i Telenor å jobbe i et åpent kontorlandskap?” gir mindre grunnlag for en detaljert planlegging, men trenger uansett noen retningslinjer, eksempelvis karakterisert av stikkordene: Hvem – Hva – Hvor – Hvordan, altså:

Hva undersøkelsen skal fokusere på Hvem som er aktuelle informanter Hvor undersøkelsen skal gjennomføres Hvordan den skal gjennomføres

Kort om datakilder Vi operer gjerne med to kilder til de data vi trenger: Sekundærdata, d.v.s allerede innsamlete data (av andre) og med ulik grad av tilgjengelighet. Eks regnskapsdata Primærdata, d.v.s data vi samler inn selv v.h.a. en eller flere datainnsamlingsmetoder

Strukturerte og fleksible design Et vanlig skille går mellom det vi kaller: Strukturert design (vanligvis et kvantitativt design) Fleksibelt design (vanligvis et kvalitativt design)

En annen måte å beskrive dette på er gjennom begrepene Et induktivt undersøkelsesopplegg, d.v.s. forsøk på å nærme seg en virkelighet vi ikke kjenner uten klare hypoteser, noenlunde forutsetningsløst og med en relativt løs problemstilling. Opplegget blir fleksibelt og vi låser oss ikke fast til bestemte innsamlingsmetoder på forhånd

En hypotetisk deduktiv tilnærmingsmåte der vi tar sikte på å vurdere holdbarheten av bestemte teorier gjennom hypotesetesting, noe som forutsetter en presis problemstilling og et strukturert opplegg, gjerne med bruk av 0-hypotese og alternativ hypotese, valgt signifikansnivå og spesifisert bruk av test (eksempelvis en tosidig t-test) Problemet med slike tester er at de ikke forteller oss at noe er ”sant”, men de forteller oss at noe er falskt.

Type I og type II feil H0 beholdes H0 forkastes H0 sann Riktig konklusjon Type I feil H0 falsk Type II feil Riktig konk Risikoen for type I feil = signifikansnivå Risiko for type II feil øker jo strengere signifikansnivået settes.

Konsekvenser av designvalget Valg av design har konsekvenser for valg av metode(r). Til hver av de to (hoved)designene hører det en verktøykasse inneholdende verktøy som egner seg til å produsere den type data det er behov for. I den kvantitative (hypotetisk-deduktive) verktøykassa finner vi først og fremst:

Det strukturerte spørreskjemaet Det ekte eksperimentet Kvasieksperimentet Mens i den kvalitative (induktive) verktøykassa finner vi: Intervjuet / samtalen (individuelt / gruppe) Observasjon (deltakende / ikke-deltakende) Dokumentanalyse Forskeren selv (!)