Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Uten mat og drikke.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
PP-presentasjon 16 Lev sunt. Nivå 2.
Restitusjon og kosthold
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Vitaminer og mineraler
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
KARBOHYDRATER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
FETTSKOLEN.
Hva gir oss energi i maten
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene

Kunnskap og øvelse – gjør mester: Bare se her:

Lykke til med arbeidet! Denne fremvisningen består av små tekster og oppgaver. Det er satt opp læringsmål for arbeidet, og du vil bli geleidet trinn for trinn gjennom arbeidet. Du kan arbeide med denne fremvisningen så mange ganger du vil for å teste deg selv. Husk å prøve å svare på spørsmålene, (du kan bruke alle hjelpemidler, bøker, utlagt fagstoff på Fronter, internett osv.) før du går videre til neste bilde for å sjekke om du klarte det. Se på alle filmsnuttene jeg har lagt ut linker til – de vil også gi deg svar på mye av det du kanskje lurer på. (Hvis du ikke kommer inn på siden ved å trykke på linken, kopier den og lim den in på adresselinjen på startsiden, trykk så enter/linjeskift)

Du blir hva du spiser… ”Hei!” Anette hadde akkurat puttet en tier på handlekurven og så rett opp i det smilende ansiktet til Sofie. Anette smilte tilbake og tenkte at Sofie var utrolig blid og utadvendt. ”3skummet, knekkebrød, ost, smør, leverpostei, pepperoni, pizza, sjampinjong og bananer. Og en sjokolade, ”la hun til for egen regning og gikk mot kassa. Der sto Sofie allerede, og Anette kunne ikke unngå å sammenlikne de to handlekurvene. ”WOW! Skal du starte gartneri, eller?” Grønne bunter og blader og fargerike frukter stakk opp av alle posene, og Anette følte straks at hun kanskje hørtes litt spydig ut, og angret en smule. Men Sofie bare lo og svarte at de ofte ble utsatt for ”vitaminsjokk” til middag hjemme hos henne.

Når du er ferdig med denne oppgaven skal du kunne noe om: Mat og livsstil. Mål 1: forklare hvilke næringsstoffer som finnes, hvordan disse påvirker kroppen og i hvilken mat vi finner dem. Mål 2:kunne forklare de ulike matvaregruppene.

Næringsstoffene Ordet næringsstoff er en fellesbetegnelse for forskjellige stoffer i maten. De er livsviktige for oss, fordi kroppen vår ikke kan lage nok av disse stoffene selv. Kunnskap om næringsstoffene er grunnleggende for all kunnskap om hva som også er et sunt kosthold, både for å fremme helsen vår og når vi skal sette sammen kosthold til andre mennesker. Å lære noe om næringsstoffene vil også gi deg kunnskap om hvordan dine matvaner kan påvirke utviklingen av livsstilssykdommer. Næringsstoffene blir delt inn i to hovedgrupper: Energigivende næringsstoffer Ikke-energigivende næringsstoffer Hvilke næringsstoffer kan du navnet på? Lag en punktliste før du går til neste bilde.

Riktig svar: Karbohydrater Fett Proteiner Vitaminer Mineraler og sporstoffer Vann KLARTE DU 4 SVAR, ER DET BRA. KLARTE DU 5 ELLER FLERE SVAR, KAN DU VÆRE VELDIG FORNØYD!

Næringsstoffene De energigivende næringsstoffene gir energi ved forbrenning i kroppen. De ikke energigivende næringsstoffene gir ikke energi, men tilfører kroppen viktige byggematerialer i form av vitaminer, mineraler og vann, og er med på å smøre kroppsmaskineriet. Det vil si at de er nødvendige for at forskjellige prosesser i kroppen skal fungere som de skal. Spørsmål: Hva er næringstoffenes oppgaver (fyll ut): Karbohydrater:……………………………………………………. Proteiner:……………………………………………………………… Fett:………………………………………………………………………. Vitaminer:……………………………………………………………… Mineraler og sporstoffer:…………………………………. Vann:……………………………………………………………………….

Riktig svar: Karbohydrater: gir energi til alle kroppens celler og vev Proteiner: gir energi og inngår som byggemateriale i celler og vev i kroppen Fett: gir energi og inngår i produksjonen av hormoner og signalstoffer i kroppen Vitaminer: inngår i reguleringen av de fleste av kroppens kjemiske prosesser Mineraler og sporstoffer: inngår som byggesteiner blant annet i skjelettet og inngår i reguleringen av de fleste av kroppens kjemiske prosesser Vann: inngår i temperaturreguleringen i kroppen, i transport av kjemiske stoffer i kroppen og i utskillelse av avfallsstoffer fra kroppen. RIKTIG SVAR? BRA - GÅ VIDERE!

Fett Fett i kosten gir oss energi, og det tilfører oss fettløselige vitaminer. Fett er også nødvendig for produksjonen av hormoner, for foringen av cellene i kroppen (isolere mot kulde) og for at hjernen og synet skal utvikles normalt. Det finnes to hovedtyper fett; mettet og umettet. Umettet fett er enten enumettet eller flerumettet. Mettet fett er hardt eller fast i konsistensen, og finnes i animalske matvarer. Mens umettet fett finnes hovedsakelig i vegetabilske matvarer og fet fisk, og er flytende/mykt i konsistensen. Spørsmål: I hvilke matvarer finner du umettet fett? smør, melk, ost, rødt kjøtt oliven, nøtter avokado, planteoljer, tran, laks, ørret, makrell Sjekk denne: http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/12749

KLARTE DU DET? DA HAR DU ET KLART HODE! Riktig svar: b) Oliven, nøtter avokado, planteoljer, tran, laks, ørret, makrell KLARTE DU DET? DA HAR DU ET KLART HODE!

Fett Kolesterol er et stoff som finnes i alle kroppens celler. Kroppen produserer noe av det selv, men hva vi spiser har betydning for hvor mye kolesterol vi har i kroppen. Kolesterolets oppgaver er å frakte fettstoffene rundt i blodet, danne hormoner, danne D- vitamin og er en viktig del av celleveggen i alle kroppens celler. Spørsmål: Hva kan skje om kolesterolnivået i kroppen blir for høyt, og hva er årsaken? Det kan føre til en avleiring av fett på innsiden av blodårene, som er starten på det vi kaller åreforkalkning. Årsaken er at vi spiser mye mettet fett, slik at kroppen lager mer kolesterol for å frakte det. Vi får diare og løs mage, årsaken er at vi spiser for mye mettet fett.

Riktig svar: a) Det kan føre til en avleiring av fett på innsiden av blodårene, som er starten på det vi kaller åreforkalkning. Årsaken er at vi spiser mye mettet fett, slik at kroppen lager mer kolesterol for å frakte det.

Protein De fleste cellene i kroppen består i hovedsak av proteiner og vann. Hver dag blir et stort antall celler brutt ned. Nye proteiner trengs da som byggemateriale for å erstatte de døde cellene (vedlikehold) og til å bygge opp nye celler i vekstperioden. Proteinene er bygd opp av aminosyrer. Det fins ca.20 forskjellige aminosyrer. Åtte av disse kan ikke kroppen lage selv, og de må derfor tilføres gjennom kosten. Vi kaller dem essensielle aminosyrer. Matvarer med et høyt innhold av essensielle aminosyrer, sier vi at har høy proteinkvalitet (som egg, melk, ost, kjøtt og fisk). Proteinene deles inn i vegetabilsk protein (planteriket) og animalsk protein ( dyreriket). Animalsk protein har høyere proteinkvalitet enn de vegetabilske. Animalsk protein, som vi får fra dyr, inneholder alle de essensielle aminosyrene. Vegetabilsk protein, fra planter, mangler noen essensielle aminosyrer. Skal proteinbehovet dekkes gjennom vegetabilske matvarer, må bønner, belgfrukter og linser være med i kosten. Hvilken gruppe mennesker er dette spesielt viktig for: spedbarn b) vegetarianere c) diabetikere

Vet du hvorfor også? I så fall er det flott  Riktig svar: b) Vegetarianere Vet du hvorfor også? I så fall er det flott  Ta en titt på denne: http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/110540

Proteiner Det er anbefalt at ca.15% av energiinntaket vårt bør komme fra protein. Spiser vi mer protein enn kroppen trenger, omdannes aminosyrene og lagres som fett i kroppen.

Karbohydrater Lag en punktliste hvor du forteller fordeler med Som karbohydrater regner vi sukker, stivelse og fiber. Karbohydrater får vi ved å spise mat fra planteriket og fra mat med tilsatt sukker ( brus, søtsaker og sukkervarer). Kostfiber og stivelse har størst betydning for kroppen vår. Fiber finner vi i grovt brød og grove kornprodukter, frukt og bær, grønnsaker og poteter. Lag en punktliste hvor du forteller fordeler med fiber i kosten:

Riktig svar: Klarte du alle…Det er bra Hindrer forstoppelse og fordøyelsesplager. Sveller i magen og gir metthetsfølelse. Gir ikke energi Har ofte stort innhold av vitaminer og mineraler Kan forbygge tarmkreft Krever tygging og gir kjeven mosjon Virker som en feiekost på fordøyelsessystemet, tarminnholdet går raskere gjennom tarmen slik at avfallsstoffer ikke blir liggende lenge i tarmen Klarte du alle…Det er bra

Karbohydrater I blodet vårt er det sukker i form av glukose (monosakkarid), dette kalles blodsukker. Det er først når karbohydratene er spaltet til glukose at karbohydratene kan forbrennes i cellene. Hjernecellene er avhengig av en jevn tilførsel av glukose fordi hjernecellene kun kan bruke glukose som energikilde. Det vil si at blodsukkernivået i kroppen bør være så jevnt som mulig. Spiser vi en karbohydratrik matvare med høy GI fordøyes den raskt og gir en rask blodsukkerstigning og kan gi følelse av velbehag og overskudd. Men når blodsukkeret kort tid etter synker igjen, vil man føle seg trett, uopplagt og slitne. En karbohydratrik matvare med lav GI fordøyes langsommere og gir et stabilt blodsukker over tid. Fyll ut: a) matvarer med høy GI er…………………………………….. b) matvarer med lav GI er……………………………………… Glykemisk indeks eller GI er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger når det spises en matvare som inneholder karbohydrater. En matvare har høy glykemisk indeks når blodsukkeret stiger svært mye i løpet av de to første timene eller måltidet. En matvare som fører til at blodsukkeret stiger lite har lav glykemisk indeks. Grovt brød, de fleste typer frukt, melk og juice er noen eksempler på matvarer med lav GI. Matvarer med høy GI er blant annet ristet loff, bananer og sportsdrikker.

Riktig svar: Sukker, brus og loff Grønnsaker, belgfrukter og fullkornsmusli.

Vitaminer Ordet vitamin kommer fra det latinske ordet vita som betyr liv. Vitaminer er livsnødvendige stoffer som kroppen trenger for å fungere normalt. Vi deler dem inn i fettløselige vitaminer A,D,E,K og vannløselige vitaminer B og C. de fettløselige vitaminene fins i matvarer som inneholder fett og blir fordøyd sammen med fettet. Fettløselige vitaminer kan lagres i kroppen. Vannløselige vitaminer lagres sjelden i kroppen og må derfor tilføres hver dag gjennom kosten.

Antioksidanter Sjekk disse først: http://www1. nrk Sett inn ordene på riktig plass: Reparerer, cellene, fellesbetegnelse, vitaminer, hindrer, sykdommer, utvikling, oksidere, harskne. Antioksidanter er stoffer som………….. og beskytter …………….våre. Antioksidanter er en ……………………på flere stoffer som fins blant annet i………………………, mineraler og fargestoffer. De beskytter cellene mot angrep fra skadelige stoffer (frie radikaler) og …………..fettstoffer i cellene i å ………………….eller ……………………...(ødelegge strukturen i cellen). Antioksidantene har betydning for å hindre ………………av kreft, hjerte og karsykdommer og en rekke andre………………………………….

Riktig svar: Antioksidanter er stoffer som reparerer og beskytter cellene våre. Antioksidanter er en fellesbetegnelse på flere stoffer som fins blant annet i vitaminer, mineraler og fargestoffer. De beskytter cellene mot angrep fra skadelige stoffer og hindrer fettstoffer i cellene i å oksidere eller harskne (ødelegge strukturen i cellen). Antioksidantene har betydning for å hindre utvikling av kreft, hjerte og karsykdommer og en rekke andre sykdommer. GODT GJORT - MANGE ORD Å PLASSERE. LES DET EN GANG TIL, SÅ HUSKER DU DET, ELLER FÅ NOEN TIL Å LESE FOR DEG!

Vann Vann er et av våre viktigste næringsstoffer. Uten vann kan vi bare overleve i noen få dager. Vann er viktig for transport av stoffer i blod og andre kroppsvæsker, for temperaturreguleringen og for strukturell oppbygning av celler og vev. Vann får vi gjennom både mat og drikke, vi trenger 2-3 liter hver dag. Hvordan mister kroppen væske? Sett opp punkter.

Riktig svar: Gjennom hud – svette Urin og avføring Lunger – vanndamp fra pusten GODT SVART!

Funksjonell mat. Hva er det? Skriv ned 3 setninger for deg selv, om hva dette er, etter å ha sett på videosnutten. http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/54544

Læren om mat og ulike måter å dele inn matvarene på kalles MATVAREKUNNSKAP Det finnes flere måter å dele inn matvarene på: Hvor de kommer fra Hva slags næringsstoffer de inneholder Hvor sunne de er Hvor stor plass de bør ha i kostholdet vårt Det finnes 2 hjelpemidler som viser dette KOSTSIRKELEN OG MATPYRAMIDEN

Kostsirkelen Viktig redskap når vi skal planlegge helsemessig riktig kosthold Viser oss hvor mye vi bør spise av de forskjellige matvarene Inndelt i 6 grupper – velg rett (gr.1-4), bruk vett (gr. 5-6) Brukes mest i Norge.

Matpyramiden Brukes mer enn kostsirkelen, finnes i mange land Består av 3 deler, formet som en trekant - nederst: poteter, brød, melkeprodukter, kornprodukter, ost - midten: frukt og grønt - øverst: kjøtt, fisk, egg, fett, sukker Anbefalt å spise mest fra nederste hylle

Kostsirkelen/matvaregruppene Lær deg hvilke matvaregrupper som gir mest av de ulike næringsstoffene. KLARTE DU DET!!! FLOTT

Matvaregruppene – kostsirkelen Bruk A3 ark med bilde av kostsirkelen i midten av arket. Bruk bøker, internett, utlagt fagstoff på fronter osv., trekk ut det viktigste i teksten under hver matvaregruppe, og skriv dette inn på arket ditt.

GRATULERER!! Hvis du klarte spørsmålene uten å se på svarene – kan du masse. Ikke? Da bør du prøve å svare på oppgavene flere ganger. Kanskje du også har lyst til å se på denne? http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/357590