Motivasjonsklima Mestringsorientert – vektlegger innsats, utfordringer, personlig fremgang, alle er like mye verdt Prestasjonsorientert – vekt på sosial.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Betingelser for motorsykkelkjøring for barn
Advertisements

Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Hvem skal bestemme?.
Norges Seilforbund Fra nybegynner til OL-vinner. Norges Seilforbund Seilsporten skal engasjere mennesker i alle aldre til en livslang og sunn livsstil.
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
TOPPIDRETT PÅ IDRETTSLINJA
VELKOMMEN TIL BARNEFOTBALLKVELD HOMMELVIK 11.MARS.
Barneidretten under press - idrettsglede vs. talentjakt?
Ungdomstrinnet VBK.
Idrettens barnerettigheter og Bestemmelser om barneidrett
Bestemmelser om barneidrett og Idrettens barnerettigheter
Yngvar Ommundsen, Norges idrettshøgskole
Mestring og forebygging av depresjon
Trenerrollen og motivasjon
"Et friskere Arbeidsliv” 17. oktober 2013
- Hovedrolle eller birolle
Talentutvikling i barneidrett OG BARNEKULTUR
TRENEKURS Del 1.
Olympiatoppens ansvarsområder
KROPPSØVINGSSEKSJONEN HVO Arbeid med Kunnskapsløftet I forhold til kroppsøving, fysisk aktivitet og helse har det fra statlig hold vært flere innfallsvinkler.
Samarbeid toppavdeling og breddeavdeling (11-19 år) med utgangspunkt i spillerutvikling Prinsipper og retningslinjer på trenernivå Tor Johan Haugland Sportssjef.
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
Treningslære fredag Jim-Cato Johnsen 11IDA 2006/2007
Kroppsøvingsdidaktikk
Kommunedelplan oppvekst – mot 2020
Kulturhistorisk perspektiv
BSK Alpint sitt treningstilbud BSK Alpint forventer ikke at utøvere stiller på alle treninger eller samlinger, men at de i samråd med foreldre (og ev.
Maria Montessori Maria Motessori er født i Italia. Hun var Italias første kvinnelige lege. Senere ble hun professor i antropologi og hun ledet.
Overskudd Trygghet Kjærlighet Respekt Lojalitet Nærhet Latter Omsorg Anerkjennelse Begeistring Felles interesser Tid for.
ROLLEN SOM TILRETTELEGGER
Hvordan skape idrettsglede for ungdom?
BEVEGELSESGLEDE.
HVOR VIKTIGE ER PISA- RESULTATENE? HVOR STOR VEKT SKAL VI LEGGE PÅ DEM? Jan Ubøe, professor i matematikk NHH.
Betydningen av et godt øvingsbilde
DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
SPØRREUNDERSØKELSE JENTER BAKGRUNN FOR UNDERSØKELSEN: ØNSKE Å INNVOLVERE FORELDRE MULIGHET FOR AT TRENERE KAN FÅ MER SYSTEMATISK TILBAKEMELDING.
NY GIV Kroppsøving Byåsen vgs Ny-Giv kroppsøving, et prosjekt rettet mot elever med IV og karakteren 1 og 2..
Skap et godt idrettsmiljø. Innhold i modulen Innledning – Hensikt og mål med modulen – Miljø- og personfaktorer For utøverne – Metoder for et utøvermøte.
Skap et godt idrettsmiljø i klubben din - Gjennomføres av trener eller leder For utøvere.
Skap et godt idrettsmiljø i klubben din - Gjennomføres av trener eller leder For styret.
NSSF & OLYMPIATOPPEN T reningsløftet NSSF Jenteprosjekt
Stag Gutter 2004 Visjon – samhold til 20…. Barnefotballen i Stag Lengst mulig, flest mulig, best mulig! Alle er like mye verdt! Alle skal oppleve mestring.
TALENTUTVIKLING UNGE UTØVERE NKF - PROGRAM
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Anne Ottestad Inkluderingsansvarlig Friskis&Svettis
Ellen Berg Svendby Spesialpedagog/idrettspedagog, PhD
SPILLERUTVIKLING VARHAUG, )Hva kan Varhaug`s trenere gjøre for å utvikle spillere best mulig (7-19år)? Hvilke ferdigheter bør vektlegges på treningene?
Barnefotballseminar 2015 Trondheim 26.april 2015.
For mye, for lite, allsidighet, spesialisering, variasjon, mengde, intensitet! – fysisk trening er individuelt, men ikke så vanskelig! Erlend Slokvik OLT.
Trening og infeksjoner – vanskelig balansegang eller..?
TEMA Utviklingstrappa til Norges skiforbund Ny revidert versjon mai kl Hvordan skal vi jobbe med unge skiløpere Av Ole Morten.
Oppsartsmøte Byåsen IL. ALLSIDIG TRENING, HVA ER DET? Finnes ingen regler Treningen i seg selv er lite forutsigbar Må være motiverende og utfordrende.
Kroppsøving # Formål # Hovedområder # Vurdering # Mål og tiltak.
Prestasjonskultur. Hva er det ? Ungdomstrening – kopi av voksentrening! Erlend Slokvik OLT Innlandet © Olympiatoppen1.
Å stimulere til læring. Læring Læring er en aktiv prosess der mennesker gjennom trening og erfaring lærer seg nye ferdigheter i samspill med andre.
Elverum Håndball Yngres - Visjon ”Ekte idrettsglede i et mestringsorientert læringsmiljø!”
Motivasjonsmiljø i ungdomsidretten
Psykiatrialliansen 10 år.
Klubben for alle.
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS OKTOBER 2016
Mange gode og glade skiløpere
Lønn og lønnssystemer.
Modul 7.0 Presisjonsidrettenes egenart og mangfold
Å planlegge og gjennomføre en treningsøkt
FORELDREMØTE 8. TRINN Rådgiver –Thomas Kvalvik Siri Myhren Petersen
Men hvordan gjør vi det…?
Fysisk og psykisk helse
Modul 1.1 Utvikling av skiferdighet
Utskrift av presentasjonen:

Motivasjonsklima Mestringsorientert – vektlegger innsats, utfordringer, personlig fremgang, alle er like mye verdt Prestasjonsorientert – vekt på sosial sammenligning, resultat-fokusering, viktig å hevde seg, treneren fremhever ”de gode”

Motivasjonsklima: Mestringsorientert Prestasjonsorientert

Mestringsorientert klima Betones fremgang og innsats. Mestring blir personlig kontrollerbart. Trenerne er opptatt av å gi alle likeverdig anerkjennelse og oppmerksomhet. En vektlegger samarbeid og mange forskjellige måter å organisere aktiviteten på når en skal lære. Trenerne signaliserer at det å ikke få det til er en naturlig del av det å lære, noe som gjør at det ikke blir psykologisk truende og angstvekkende å gjøre feil. Det danner basis for at en tør å gi seg i kast med nye og krevende utfordringer uansett.

I et prestasjonsklima Betones det å vinne, mellompersonlig konkurranse og absolutte prestasjoner basert på sosial sammenligning. Det gis mest anerkjennelse og oppmerksomhet til dem som mestrer best, og trenerne er sterkt dirigerende og gir lite rom for medbestemmelse fra utøvernes side. Trenerne viser liten aksept for utøvernes prøving og feiling, de kobler feiling til mangel på ferdighet, og evaluering av utøvere gjøres gjerne mens andre får høre på. Ferdighetsbaserte grupperingsformer er fremtredende.

Indre motivasjon Skaper aktivitet Holder aktivitet ved like Gir mål og mening

Talentidentifisering Harre (1982) Det er først og fremst utøvernes treningsinnsats og trenbarhet ”trainability” som bestemmer om utøveren har kvalitetene som skal til for å lykkes. Carlson (1991) og Gilbert og Breivik(1998) fant at internasjonale eliteutøvere sjelden var blant de beste som 12 åringer

Jarver (1979) 1 av 90 lovende friidrettsutøvere som ble gitt et spesialopplegg i 11-13 års alderen nådde landslagsnivå som 23 åring

Konklusjoner tidlig talentidentifisering Ikke lurt å plukke ut talentgrupper basert på prestasjoner/ferdighetsnivå i tidlig alder Vanskelig å forutsi hvem som blir god på sikt basert på tidlige prestasjoner og fysiske forutsetninger Bruk av snevert talentbegrep kan medføre stort tap av reelle talenter og svekke motivasjonen i det brede lag av idrettsaktive barn og unge Effekt: ”Talenteliminering” snarere enn talentidentifisering, økt frafall og færre fysisk aktive barn og unge

Teorien om systematisk, aktivitetsspesifikk praktisering (deliberate practice) For å nå høyt nivå innen musikk og andre ferdighetsfelt kreves lang tids systematisk, og vedvarende trening/øving: –10 års/10.000 timers regelen! (Ericsson, Krampe & Tesch-Romer, 1993) 10-års/10.000 timers regelen gjelder klart også for å nå et høyt ferdighetsnivå i idrett (Helsen, Starkes & Hodges, 1998)

10.000 kroners spørsmålene er imidlertid Hvordan få barn/unge til å trives, lære best mulig, utvikle sine ferdigheter og fortsette med idrett ? (Egenverdien) Hvordan få barn til å eventuelt øve og trene over lang tid(10 år) med sikte på å utvikle seg til utøvere på høyt nivå?

Læringskurve Ferdighet verdenstoppen ???? Tid