Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre 2006-2009 Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
Advertisements

895 studenter på Universitet i Oslo deltok undervisningsåret 2009/2010 på emner hvor forelesningene på tatt opp og lagt på nettet (Podcastet) Alle disse.
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
I.
Skjønnlitterær fortelling
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Fotball mot homofobi Et skjevt blikk fra sidelinja.
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
Forbrukerombudets arbeid med markedsføring rettet mot barn og unge
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
”Se, vi går opp til Jerusalem”
Christina Ødegård sin lærlings tid
Kandidater til styret i UNG
Det gode Det rette Det rettferdige
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
HISTORIEN OM DE 4 LYSENE.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Se Verden – Se Livet.
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Ergoterapeutstudenter har et fagforbund OG en INTERESSEORGANISASJON  Presentasjon laget av: Ann-Heidi Adriansen, kull 07. Ergoterapeututdanningen ved.
Guvernørens månedsbrev
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Registrering av kjemikalier i Kromatografigruppa, Fürst Medisinsk laboratorium. Database laget med bruk av teknologiene PHP, MySQL og Apache Prosjektoppgave.
Oppgave i nettkommunikasjon Samarbeid mellom HiHm og HVe.
Kapittel 5 oppgave d Bruk riktig ord på riktig plass i riktig form.
Hypotetiske setninger. Lag setninger slik eksemplene viser. 
O PPGAVE 20 Side Å KJENNE ( SEG ) IGJEN 1. Tror du de vil kjenne meg igjen etter at jeg har farget håret? 2. Han hadde gått seg vill. Han kjente.
K APITTEL 2, OPPGAVE F. O PPGAVE 26 Ingen ville ha trodd at Mohammed og jeg skulle gifte oss i kirka. Men det skulle vi. Utrolig mange mennesker kom for.
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
Johannes 21,11-19.
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
Vekst og Verving.
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
Hverdagen for Ruth og Sissel.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
ELEFANTKLUBBEN (De eldste barna)
Fra resultat til veien videre Prosjekt: Nasjonal satsing for utprøving og evaluering av familieråd i Norge Av Sturla Falck Avslutningskonferanse 8. desember.
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING Per-Arne Davidson.
100 lure ord å lære.
100 høyfrekvente ord Trykk F5 for å starte, deretter klikker du på ønsket hastighet 2 sekunder 1 sekund Blink Randi Orten og Thomas Melby, Stenbråten skole.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Trivselsundersøkelse - 08 Trivselsundersøkelse utført 8. desember leverte For alle utsagnene betyr score 1 at personen er totalt uenig og score.
Kurs i leiing Kommunikasjon.
Og.
Samarbeid mellom sykehus og kommune med fokus på brukeren Kurt Kleppe Josefsen Vestre Viken.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
Lovforslag Lovkomiteen Kjell Nesbø, Stord/Fitjar demensforening, leder Hordaland fylkeslag Målfrid Kvarteig, Røros demens- forening, styret.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Brukerinformasjon på Internett Hovedoppgave for Erlend Grut Hilstad, 2HKI.
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
«Verden er grunnleggende urettferdig.»
Tildeling til brukerorganisasjonene søknader som søkte om kr. Budsjett 2015: kr.
Aktuelle saker i et lederperspektiv Vinter Forutsetninger Å ha minst èn lederrepresentant i alle styrer, fra lokalt til sentralt nivå Alle lokallag.
Ue.no Spilleregler i arbeidslivet FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Arbeiderpartiet.no HUSBESØK PÅ 1 – Valgkamp ansikt til ansikt.
Problemløsning.
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Hvordan gjøre BABED-studiet mer kjent for potensielle studenter?
”Amerikabrev” Sett inn et pronomen som passer. Kjære venner! Jeg vil ganske kort sende dere noen ord fordi jeg vet at flere landsmenn kunne tenke seg.
Utskrift av presentasjonen:

Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.

PROSESSEN Hvorfor ville jeg bli Landsstyremedlem, og hvem hjalp meg? Lyst til å snakke mennesker med utviklingshemming sin sak. Sterke ønsker om å gjøre dette gjennom Landsstyret. Ønske om å få mulighet til å påvirke nåtid og framtid i NFU fra mennesker som ”har skoen på” NFU Sør-Trøndelag jobbet aktivt for at jeg skulle bli valgt.

Etter en innkjøringsperiode med noen problemer, gikk arbeidet i Landsstyret mye bedre. Problemene: Landsmøtepapirene ble sendt ut for sent. Det ble brukt for mange vanskelige ord Sakene gikk for raskt Vanskelig å sitte som eneste medlem med utviklingshemming i styret. Etter hvert har det meste blitt bedre

Hva har jeg opplevd/gjort? Føler at jeg har hatt en positiv påvirkning på organisasjonen både  Nasjonalt (Landsstyret)  Nordisk (Nordisk Samarbeidsråd)  Internasjonalt (Inclusion Europe og Inclusion International) 1

Hva har jeg opplevd/ gjort? (forts.) Har tatt opp mange saker for oss med utviklingshemming, og fått gode tilbakemeldinger/skryt for dette fra mange hold. Vært med å vise fram NFU som organisasjon på en positiv måte. Fortalt andre fylkeslag og lokallag at det er VIKTIG at mennesker med utviklingshemming blir aktive i egen organisasjon. 2

Hva har jeg opplevd/gjort? (forts.) Vært med å påvirket organisasjonen gjennom: Aktive innspill på landsstyremøter, og gjennom gruppen ”Aktiv i egen organisasjon.” Fylkesledersamlinger Møter i fylkeslag Møter i lokallag Nordiske møter Internasjonale møter 3

Nåtid og framtid Har sagt meg villig til å fortsette en periode til ! (Dette sa jeg til valgkomiteen da de intervjuet meg) Ønske om å få en person til i landsstyret. (Dette fortalte jeg også valgkomiteen). Fordi: Stiller sterkere Opplæring, slik at den neste person i Landsstyret, med utviklingshemming, ikke må gå igjennom det samme som meg. Ikke noe av dette er det tatt hensyn til.

Sluttord: Landsstyremedlem med utviklingshemming trenger en god del hjelp med tilrettelegging og gjennomgang av papirer og sakene før møter i Landsstyret Derfor er det viktig å ha med ledsager som har god erfaring og som kjenner organisasjonen NFU For meg har ledsagerordningen fungert godt Takker for perioden som har gått!