Vegetar eller omnivor? Vegetarisk kosthold.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
Leptin.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
FORDØYELSE EN FORNØYELSE
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
FETTSKOLEN.
Hva gir oss energi i maten
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Vegetar eller omnivor? Vegetarisk kosthold

Vegetarisk kosthold Betegnelsen vegetarianer (1842) fra vegetas (gresk) = ‘full av liv’ Matvarer som vokser i naturen

Typer av vegetarianere Vegan Laktovegetarisk Laktoovovegetarisk Vegetarisk med fisk

Vegan Bare plantebaserte matvarer Spiser både rå og kokte grønnsaker Finnes alle varianter fra de som spiser bare frukt til de som spiser variert med frukt grønnsaker, bær nøtter og frø Lett for å bli ensidig Ofte for lite komplette proteiner Ofte for lite fett fordi mange tilhengere er meget opptatt av lite fett i maten Sink, jern og B12 kan ofte mangle i kosten

Lakto- og laktoovo-vegetarisk Lakto er melkeprodukter Gir mer protein Gir mer fett, særlig essensielle fettsyrer. Best omega 3 innhold fra beitedyr Mer vitamin A og D Blodtype B og AB Ovo er egg Egg er en nær komplett matvare Bedrer næringsverdien Gir svovelholdige aminosyrer Karoten. Lecitin, AA og kolesterol Blodtype A, B og AB

Bør vi være vegetarianere? Er det argumenter for ? Er det argumenter mot ?

Anatomi/fysiologi Vi er utviklet på planter Passer ikke til kjøtt: tannsett (5.1.4.1.5) svake kjever rikelig med spyttkjertler tunge mage/tarmkanal er lang hender, fingre og fysisk styrke egnet til sanking, ikke til å drepe dyr Steinalder-menneske levde på kjøtt Aper spiser noe kjøtt, bl.a. andre aper, smådyr og insekter Tennene våre er veldig forskjellig fra både plante- og kjøttetere Mennesket kan ikke nyttiggjøre seg planter som mange dyr I historien har nok mat vært problemet, ikke hva vi vil ha å spise

Relgiøse hensyn Livssynsgrupper er ofte vegetarianere av etiske, helsemessige eller religiøse årsaker Buddhismen er mot all dreping, krig og aggresjon, og er opptatt av fordelen med det vegetariske kostholdets I hinduismen er kyr hellige og man kan bare bruke melken og deres trekkraft Kristendommen, jødedommen (- svin) og Islam går inn for blandingskost Muslimer kan spise dyr som er slaktet etter egne ritualer Religiøse påbud er basert på gamle forestillinger som ikke lenger har gyldighet (f.eks. svinekjøtt pga. trikiner)

Etiske hensyn og dyrevern Galt å drepe dyr uansett. (selvdøde dyr skal inngå i naturens kretsløp og gi næring til åtseldyr og bakterier) Dårlige forhold under industrielt dyreavl (tvangsfôring, inneliv, trange bur/båser, inhuman transport, osv.) Mangel på naturlige fiender kan påføre dyr store lidelser Høsting av naturens overskudd kan gi mat til sultne mennesker Dyr lider mindre ved planlagt avlivning (‘naturen er grusom’) Selvdøde dyr kan gi bakteriespredning og epidemier

Økologiske Kjøttproduksjon basert på kraftfôr er sløsing med mat Fôrtransport representer sløsing med energi Moderne produksjon gir mye forurensning antibiotika spres i miljøet, gir resistente bakterier Drøvtyggere utnytter planter som mennesker ikke kan fordøye Mange områder kan ikke brukes til annet enn dyreproduksjon Ekskrementer fra dyr til gjødsel og bioenergi Økologisk husdyrhold (økt artsmangfold) Ikke argumenter mot kjøtt, men mot moderne landbruk

Helse Inneholder mettet fett, lite antioksidanter, ingen bioflavonoider og ingen fibre. Vegetarkost er gunstig ved en rekke sykdommer Vegetarianere hevder at de har bedre helse Kjøtt og fisk inneholder: Komplett protein Vitamin A, D og B12 Vilt er magert, gunstig fettprofil Fisk inneholder -3 Noen tåler plantekost dårlig, (korn bønner) Kjøtt og fisk gir mer konsentrert næring

Benskjørhet Protein er syredannende, og store mengder kan tenkes å være et problem Fett er nøytralt Sukker og korn er syredannende Hvis kosten inneholder frukt og grønt skal ikke et naturlig kostholdet føre til bentap Det er ingen ting som tyder på at stammer som lever tradisjonelt har mer osteoporose selv med høyt proteininntak

Er soya et godt alternativ? Tradisjonelt er det kun benyttet fermenterte soyaprodukter i asiatisk kosthold Mesteparten av soyaproduktene i dag er genmodifisert Soya inneholder bl. a. fytater og lektiner som kan være vanskelig å fordøye I Japan spiser man tofu med kjøtt som nøytraliserer fytatenes virkning Soya har negativ innvirkning på skjoldkjertelen og kan redusere stoffskiftet

Hva skal man velge? Et personlig spørsmål Kun blodtype A egner seg Vanskelig å være vegan Krever gode kunnskaper for å unngå mangler En fordel om man spiser noe fisk

Dean Ornish/Nathan Pritikin Indremedisiner Meget kjent i USA for sin forskning Opptatt av hjerte-kar sykdommer Har vist at hjerte-kar sykdommer kan reverseres ved kostholdet

Dean Ornish MD Hans oppskrift på å spise seg til god helse Hevder at dette kostholdet vil: Gi varig vektreduksjon Redusere kolesterolet Redusere sjansen for å få tykktarmskreft, diabetes 2, osteoporose og høyt blodtrykk.

Han hevder Fett i kosten lagres lett som fett i kroppen Fett er konsentrert energi Fett er eneste måten vi kan lagre store mengder energi Lagring av fett krever lite energi 2,5 kcal for å omdanne 100 kcal Protein og karbo vil i liten grad lagres som fett Karbo/protein krever mye energi for å bli fett 23 kcal for å omdanne 100 kcal

Sammensetning av kosten Et vegetarisk kosthold Komplekse karbohydrater er basis Bruker noe meieriprodukter med lite fett Fettinntaket holdes så lavt som mulig Anbefaler mange små måltider Holder kaloriinntaket lavt

Ja og tja mat Spis alt du vil av Bønner og linser Frukt Korn Grønnsaker Spis av og til Fettfrie meieriprodukter Ferdig mat med lavt fettinnhold

Nei mat Kjøtt og fisk Oljer og margarin unntatt litt omega 3 Avokado Oliven Nøtter og frø Meieriprodukter med fett Sukker og lignende Raffinerte karbo Alkohol

Småspising Effekten av å spise mange små måltider En gruppe spiste 3 måltider om dagen En gruppe spiste 17 måltider om dagen Gruppe som spiste 17 måltider om dagen opplevde etter to uker at: Kolesterolet falt med 15% Kortisolnivå falt med 17% Insulinnivå redusert med 28%

Argumenter For hans kosthold Mot animalske matvarer Ingen kolesterol Lite mettet fett Lite oksidanter Høyt innhold av antioksidanter Mot animalske matvarer Inneholder kolesterol som tetter årene Inneholder mettet fett som øker kolesterolet Inneholder oksidanter, som jern, som fører til oksidering av kolesterol Inneholder lite antioksidanter

Kostholdsråd fra California 1985 Harvey og Marilyn Diamond Norsk tittel: Spis deg glad Mye publisitet Mange prøvde den Mange fornøyde Mange med problemer

Grunnprinsipper Kun frukt frem til lunch (12:00) Frukt spises alene Ca 70% skal være vannrike matvarer, dvs frukt og grønnsaker Protein og stivelse skal ikke blandes Flere proteintyper skal ikke spises i samme måltid Helst ikke flere stivelsestyper i samme måltid

Kroppens faser – Fase 1 12:00 -20:00 Opptak – spise og fordøye Dette er tiden hvor vi skal spise vanlig mat Spis lettest om formiddagen Proteinmåltider om kvelden

Kroppens faser – Fase 2 20:00 – 04:00 Utnytte – Absorbere og bruke Fordøyelse Absorpsjon Produksjon Gjenoppbygge kroppen

Kroppens faser – Fase 3 04:00 – 12:00 Uttømming – avgiftning Spise minst mulig Eneste tillatte er frukt Fordøyelse av frukt krever liten energi All energi benyttes til avgiftning

Frukt Det viktigste elementet i kosten Skal alltid spises rå Inneholder alt vi trenger Karbohydrater 90 % Aminosyrer 4-5 % Fettsyrer ca 1 % Mineraler 3-4% Vitaminer 1 % Fiber Vann

Viktige egenskaper Fersk frukt er basedannende Kokt frukt er syredannende og skadelig Best som hel frukt, men fersk juice er OK Er en viktig vannkilde – gir destillert vann med de riktige salter og enzymer

Frukt og annen mat Frukt må spises alene og på tom mage. Min 30 min før måltider 2 timer etter salat eller grønnsaksmåltid 3 timer etter korrekt sammensatt måltid uten kjøtt 4 timer etter korrekt sammensatt måltid med kjøtt 8 timer etter feilkomponert måltid

Protein Behovet er bare 23 gram pr dag Det er det du mister hver dag gjennom Avføring Urin Svette Hår Hud Alle aminosyrer du trenger får du fra frukt og grønnsaker

Proteiner i kroppen Selv store dyr får nok fra vegetabilske kilder, f. eks elefant ”Hvis du ikke er vegetarianer, spis et dyr som er det” Hvis du spiser mye frukt og grønt er det ikke mulig å få for lite aminosyrer For mye protein fører til vektøkning

Kjøtt Gir ikke energi – energikilden vår er karbo Inneholder mettet fett Mangler vann Mangler fiber Aminosyrer som varmes opp blir lett ødelagt og kan ikke utnyttes i kroppen

Meieriprodukter Meieriprodukter og kjøtt er det største hinderet for god helse og riktig vekt Nær forbindelse mellom meieriprodukter og sykdommer som hjerte kar, kreft, leddgikt, ørebetennelse, allergier, migrene, høysnue, bihulebetennelse Ørebetennelse hos barn er meget ofte melkeallergi Melk er antagelig den viktigste enkeltfaktor ved fordøyelsesproblemer

Melk Vi er det eneste vesenet som drikker melk fra et annet dyr. Selv kuer drikker ikke melk Alle andre dyr på jorden avvennes som unge Etter 3 års alderen mangler vi rennin og laktase – enzymene for å bryte ned melk Kasein er et stoff som brytes langsomt ned i fordøyelsen – prøv ostefondue.

Meieriprodukter Nedsetter opptaket av næring i tarmene Bør ikke spises sammen med annen mat Pasteurisering og homogenisering reduserer tilgjengeligheten til kalsium Alle melkeprodukter, unntatt smør er meget syredannende Melk er meget slimdannende Melk er betennelsesfremmende Fersk melk, det er noe helt annet.

Fett Kroppen trenger nesten ikke fett Eneste nødvendige er omega 3 + 6 Mettet fett fører til hjerte kar sykdommer Du får det fettet du trenger fra frukt og grønt Forsinker fordøyelse og bør ikke spises sammen med proteiner

Food Combining

Riktig sammensetning av måltider Ivan Pavlov 1902: The work of digestive glands. Første publisering av prinsippet Forsøk som bekreftet teorien gjort av Herbert Shelton på 20- tallet (en av de fremste ”Natur hygienikere) Beskrevet og gjort kjent av Dr. William Howard Hay – Hay dietten Utviklet rundt 1911-20

Ikke stivelse og protein i samme måltid

Fordøyelse av stivelse og protein Nedbrytnng i munnen Tygging Enzymer Stimulerer ikke HCL Kort tid i magen Ingen enzymer Fordøyes i tynntarm Bikarbonat - alkalisk Enzymer amylase Protein Nedbrytning i munnen Kun mekanisk oppdeling Ingen enzymer Stimulerer HCL Lengre tid i magen Enzymet pepsin Fordøyelse i tynntam er avhengig av spalting i magen

Konsekvensen av å blande er: Fordøyelse av stivelse stopper i surt miljø Oppholdet i magen blir for lenge Fører til gjæring og forråtnelse Stivelsen (alkalisk) øker pH på magesyre Nedbrytning av protein blir ufullstendig Oppholdet i magen blir forlenget ytterligere Feil kombinert måltid kan ligge i magen i opptil 8 timer

Men det er selvfølgelig mer Bare en proteintype i hvert måltid Helst bare en stivelsestype i hvert måltid Bare et proteinmåltid hver dag Spis noe mat med mye Ca og K hver dag Stivelse er energikilden, mengde avhengig av aktivitet Spis så mye grønnsaker du vil Spis mye frisk frukt

Generelle råd Bruk olivenolje i matlaging Bruk gjerne litt smør og fløte Ikke for mye fett sammen med stivelse Ikke bruk sukker Vær forsiktig med salt Spis fet fisk Sørg for nok omega 3 og 6