«Mennesker i samspill» - Presentasjon for EBA

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Gjennomgang ved sigmund jensen, skanska
Advertisements

Forventninger og videre arbeid…...
Trimmet Bygging: Er null avfall fra byggeprosjekter innen rekkevidde?
Presentasjon av prosjektet Hva er målet med BIM i prosjektet? BIM har vært benyttet helt fra oppstarten Hvem er med og hva bidrar de ulike prosjektdeltagerne.
PLANLEGGING SOM STYRINGSVERKTØY
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Trygdeetatens arbeidslivssenter Hans Henrik Andresen Rådgiver.
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Treningsleir på Stiklestad Hotell - Forbedringsarbeid i egen bedrift
1 BYGGEPOLITIKK Valgkampkonferansen 29. juni 2011 Forbundssekretær Halvor Langseth.
Læring og samarbeid i byggenæringen
Nærings-ph.d. Haugesund, august Hva er Nærings-ph.d?  En ordning der NFR gir støtte til en bedrift som har en ansatt som ønsker å ta en doktorgrad.
Frokostmøte 12. juni 2012 Framtidens ledere i bygg- og anleggsbransjen
FRA idé til virkelighet
Av Per T. Eikeland Fleksibilitet og handlingsrom – konflikten mellom ytre og indre effektivitet av Per T. Eikeland
Ungdomstrinn i utvikling
«Forbedringsprosess(en)»
Seminar Senter for byggenæringen 31. august 2010.
”Litt bedre i dag enn i går”
Hvorfor Fellesforbundet er opptatt av produktiviteten i byggebransjen. Halvor Langseth forbundssekretær Fokus på PRODUKTIVITETEN I BYGGEBRANSJEN Konferanse.
Human Factors (HF) i kontrollrom - En revisjonsmetode 2003
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Bransje – og kontaktmøte Vegdirektoratet 4. mars 2005 Åpning, forholdet til bransjen Olav Søfteland.
Felles Bransjemøte med Statens Vegvesen
NYTT FRA POLICY GRUPPA SAMHANDLINGSSEMINAR 15. JUNI 2010 BJØRN ERIK SELNES.
IFC i byggenæringen buildingSMART. buildingSMART Byggekostnadsprogrammet Resultatmål: Å ha bidratt til at en IFC/IFD basert teknologiplattform blir fylt.
Kittil Skogen - Prosjektkontoret i Telenor Nordic
Målbilde for byggstudiet ved NTNU i 2040
Hva betyr samarbeidsavtalene for NTNU –
Verdistrømanalyse Henning Spjelkavik Smidig 2009 v1.1.
Kompetanse suksess Utleiekonferansen 11.Februar 2011 Anita Tjelta, rådgiver kompetanse og rekruttering BNL.
KNUTEPUNKT SØRLANDET: FORSTUDIE SAMARBEID INNEN OMSORG, HELSE OG SOSIAL Styret KnS
BAKGRUNN OG MÅL ARBEIDSGRUPPE SAMHANDLING (SYSTEMATISK SAMARBEID) OPPSTARTMØTE 8. JANUAR 2010 BJØRN ERIK SELNES.
God kommunikasjon – vær trygg
Spørsmål til diskusjon Hvordan kan vi påvirke holdningene i alle ledd -Se til England? -Den gode samtalen? -Annet.
Introduksjon til Lean EFD Induction AS
Introduksjon til Lean og Lean ledelse
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
CAKE session no. 9 SAFEtalk Vårt nye sikkerhetsverktøy.
Tilrettelagt av regjeringen (både rødgrønn og blåblå) Mandat gitt av KMD Samarbeids-program for hele bygg og eiendomsnæringen (styrt av næringen) Samarbeids-program.
Planlegge og prioritere tiltak
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
1 Lansering av program for kostnadseffektiv bygging Statssekretær Roger Iversen Byggenæringens kompetansedag Oslo 16. mars 2005.
kap 5: PRODUKTET PROSESSEN PROSJEKTORGANISASJONEN
Prosjekt i faget SIB 3010 Studieobjekt: Barnehage i område RIT
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
LC-NO seminar 27. mai 2015 på Handelshøyskolen BI.
STYRKE næringsnær læring
Årets norske Leanvirksomhet Lean Forum Norge ønsker å kåre Årets norske Leanvirksomhet. Målet er å sette et fokus på virksomheter som kan være forbilder.
Hva er LEAN, og hvordan vil UiO bruke metodikken
NTNU – samarbeid med bransjen Fremtidens byggstudium Møte i policygruppe for bransjekontakt 14.oktober Tore Hoven Styreleder NLR.
Trebasert Innovasjonsprogram Rådgiver Espen Stokke, avd. for skog- og ressurspolitikk.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Mer vei for pengene?!... Peter Gjørup NCC Construction AS Policymøte SVV Onsdag 14. oktober 2009.
Hva handler det om? Dette er en felles visjon for alle involverte i bygge- og anleggsnæringen om at næringen skal være skadefri Med alle menes Myndigheter,
Et felles løft fra alle parter. Hva handler det om? Dette er en felles visjon for alle involverte i bygge- og anleggsnæringen om at næringen skal være.
Bybanen Utbygging (BU)
I den prosessorienterte organisasjon spør man
Teamsammenseting i forbedringsarbeid
Velkommen til LC-NO 10-års jubileum og boklansering 30. august 2017
Bygg 21 Digitalisering av byggebransjen Rapport
Årets norske Leanvirksomhet
Asker - mulighetenes kommune
Implementering av kompetanseplaner/strategier
Standardisering og innovasjon Er standardisering en barriere eller katalysator for innovasjon i byggenæringen? Jacob Mehus, adm. direktør, Standard Norge.
Regionalt samarbeid/ partnerskap
NESOs Bas skole Ukeplaner
Årets norske Leanvirksomhet
Bygg21-styret Det nye styret består av:
Utskrift av presentasjonen:

«Mennesker i samspill» - Presentasjon for EBA 20.10.2011

Hva er vår motivasjon? Lean Construction – Involverende planlegging - er en PLANLEGGINGSMETODIKK og en LEDELSESFILOSOFI HENSIKT: Hindre sløsing og øke verdiskapende tid i prosjektet ved å skape flyt i produksjonen – materialflyt og informasjonsflyt Hvordan: INVOLVERENDE lederskap med fokus på samspill, forpliktelser og forutsigbarhet LAST PLANNER– er en planleggingsmetodikk, skreddersydd til LEAN Construction, for å håndtere de mange avhengigheter, usikkerheter og koordineringsbehov som kan være knyttet til prosjektbasert produksjon. FORBEDRINGER

Hvordan styre kaotiske byggeprosesser? Planhierakiet i Last Planner: Nivå 1: Hovedplan (Overordnet) Nivå 2: Faseplan (hele prosjektet delt i håndterbare faser) Nivå 3: Periodeplan (4 – 6 uker frem) Nivå 4: Ukeplan (1 – 3 uker frem) Nivå 5: Lagsplan (inneværende uke på individnivå) PPU (Prosent planlagt utført) Usunne aktiviteter/ Svikt/ årsaker Sunne aktiviteter PLANTYPE HENSIKT Sette start, stopp og milepæler Kartlegge rekkefølge, risiko og ressurser Fjerne hindringer Gjøre forpliktende avtaler Involvere fagarbeider i utforming av egen hverdag Status Én plan som blir mer og mer detaljert jo nærmere du kommer til utførelse

Hva er de 7 forutsetninger for sunne aktiviteter?

Hvorfor arbeider vi sammen i et nettverk? Formål for nettverket Lean Construction - NO: LC-NO har som formål å bidra til økt kunnskap om LEAN Construction LC-NO skal skape, utveksle og hente nasjonal og internasjonal kunnskap om prosjektproduksjon i bygg og anlegg, skipsindustrien og andre prosjektbaserte næringer Nettverket skal være en inspirerende og utviklende faglig møteplass for praktikere (alle aktører i verdikjeden) og akademiske institusjoner Følge og videreutvikle kunnskapsfronten Dele kunnskap og erfaringer Nettverket må betraktes som et møtested for de som forsker og lager lærestoff, og de som utøver “verdiskaping” i verdikjeden fra idé til ferdig produkt. I verdikjeden finner vi byggherrer, arkitekter, prosjekterende, entreprenører og UE. For å kunne etterspørre og levere kunnskap i denne verdikjeden, må vi forstå hva vi kan – ikke kan. Hvor kan vi gå for å finne en beskrivelse av dette? Se på program/tema for IGLC siste 18 år – forteller hvor det er akademiske interesse. Enda er forskerne “for mye alene” på denne areanen. Foto: Torben Eskerod

Hva deler og lærer vi på tvers av bedrifter og bransjer? Nettverket består av medlemmer fra Byggenæringen (fagorganisasjoner, byggherrer, entreprenører, rådgivende ingeniører og arkitekter) Skipsindustrien It-bransjen Forskningsinstitusjoner Og noen personlige medlemmer. Foto: Jon-Petter Thorsen Styret består i dag av: Wenche Ødegårdstuen (leder) (Skanska) Geir Hagehaugen (nestleder) (Statsbygg) Halvor Langseth (Fellesforbundet) Runar Toftesund (Ulstein Verft) Tom Haugstad (Arkitektfirmaet C.F. Møller Norge AS) Nina Steen Læknes (Kruse Smith) Endre Grimsmo (Cowi) Foto: Siv-Elin Nærø

Eksempler på nettverksarrangementer Organisasjonsutvikling og læring knyttet til trimmet bygging, av Cowi LEAN Construction, av Glenn Ballard fra LEAN Construction Institute Trimmet bygging og BIM, av Helsebygg Midt-Norge, Statsbygg og Skanska Sløsing, verdi og flyt i byggeplassproduksjon, av Universitet i Agder Implementering av LEAN i en virksomhet, av Orkla og Veidekke Hva er det som virkelig koster i prosjektet, av Ulstein Verft og Stx Europe Prosjektering, av Assoc. Prof. Rafael Sacks, Israel Institute of Technology og Veidekke Hvordan organisere for samhandling, av BI, Skanska, Universitet i Agder Øvrige tilbud: Internasjonale nettverk Bedriftsbesøk Diskusjonsforum Nyhetsbrev

Hvordan har vi endret oss? Vi har levd litt i en brannslukkings-verden tidligere. Nå blir vår kunnskap verdsatt… …og vi blir involvert i planleggingen av vår egen hverdag Kontinuerlig forbedring Økt forutsigbarhet Mindre stress i arbeidet Bedre resultater på Kostnad Tid Kvalitet Hms Kontinuerlig forbedring følger fem prinsipper: Spesifisere hva som har verdi for kunden, eller brukeren Identifisere verdistrømmen Skape flyt i produksjonen La produksjonen være kundedrevet Arbeide kontinuerlig med å forbedre verdistrømmen Foto: Nina Steen Læknes