4. Formidlingsparaplyen Et Litteraturhus-tiltak i regi av bibliotekene og fylkesbiblioteket i Hedmark.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra Arbeidsprogram til Årsmelding
Advertisements

Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
Dialogmøte med biblioteksjefene februar – mai 2011 Oppsummerte fokusområder.
Mitt innlegg vil dreie seg om at bibliotekene tar nye roller, men mest vil jeg nok vektlegge nye måter å tenke organisering av nye tjenester på. Organisering.
Prosjektarbeid som arbeidsmetode
Prosjekt Barnefattigdom
Publikumsutvikling og litterære arrangementer i biblioteket
Bibliotekmøte på Hamar Marit Egaas LITTERATURHUS OG BIBLIOTEKENES ROLLE.
NVU – aktører De som presenteres her er: •HiA •HiB •HiNT •HiST •UiS.
LESER SØKER BOK LESEÅRET Samarbeid med 220 bibliotek BOK TIL ALLE-NETTVERKET AV BIBLIOTEK I NORGE:
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
VI ER I OMSTILLING – HVA NÅ?
Kompetansekartlegging
NY I DRAMMEN. Nykommere-hvem? Progoramområde 6 Kultur2.
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Nytt fra Nasjonalbiblioteket
Levanger kommune - Levanger bibliotek – Driftskomiteen Folkebiblioteket anno 2008 Hva er det?
Samhandlingsarena Aker Styringsgruppe Oslo kommune.
Medlemskap og mangfold
EU-prosjekt ”Stepping Stones into the Digital World” Internasjonalisering i Oppland
IA-nettverk Samarbeid mellom. Målsetting for IA-nettverk Gi økt kompetanse til nøkkelpersoner i bedrifter som vil forbedre sin praksis knyttet til Inkluderende.
Helseinfo via folkebibliotek Forprosjekt : fra idé til første sving.
Fylkesbibliotekets kvarter Bibliotekdagene 6.-7.mars, 2013.
Prosjektets hovedmål «Å gi innbyggerne et rikt program for opplevelser, læring og deltakelse, gjennom å utvikle bibliotek i Nord-Trøndelag som lokale.
Søknader om prosjekt- og utviklingsmidler
VÅLER FOLKEBIBLIOTEK Eva Øiseth Wenstad ”Lesestund er kosestund” - et samarbeidsprosjekt på tvers i kommunen.
10. april 2014 Bibliotekledermøte :15:00 Velkommen (Karianne) 10:15-10:45 Prosjektarbeid i Akershus (Tordis Holm) 10:45-11:30 Prosjektarbeid i Hedmark.
Universell utforming av bibliotek Erfaringer fra en kartlegging i Østfold Anne Berit Brandvold Spesialbibliotekar Østfold fylkesbibliotek Rosfjord Strandhotell.
Folkebibliotekene vil: - være omstillingsdyktige - gi bedre tjenester til alle innbyggerne - demokrati -sosial utjevning.
Den fysiske skolesekken Fysisk aktivitet i natur og nærmiljø - for skoler og SFO i Trøndelag a) Tema b) Kurs c) Foredragsbank d) Nettside
Prosjektet er støttet av:. Hovedmål ”Det sømløse bibliotek – region Oppland” innebærer at innbyggerne i Oppland skal oppleve et helhetlig bibliotektilbud.
Organisering og arbeidet i kommunene
Litteraturhus Nord-Trøndelag – en distriktsløsning Ved Terje Sørvik, fylkesråd for regional utvikling.
Norsk - lytte, tale, lese, skrive - eventyr og fortellinger om dyr
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Glomdalsmuseet som formidler av vårt kulturelle mangfold.
LOKALT KULTURLIV Offentlig, frivillig og privat Hånd i hånd OG hver for seg?
Prosjektsekretariatet i Akershus Tordis Holm, Bibliotekledermøte, Hedmark.
Litteraturhus Vestfold Prosjekteier: Vestfold fylkesbibliotek Støttet av: Nasjonalbiblioteket.
Side 1 Hvor er vi… … og hvor vil vi Nytt bibliotek i Krona UKO
Fagbibliotekarer og kunnskapskultur. Bygge en kultur for kunnskap? En litt vågal påstand: Vi fokuserer mer på kunnskap om kultur enn å støtte en kultur.
Kjør debatt (eller samtaler?) Erfaringer fra Fylkesbiblioteket i Akershus Tordis Holm, 11/02-15, kurs for Østfold kulturutvikling.
BIBLIOTEKSTRATEGI FOR BUSKERUD BLI KJENT MED FYLKESBIBLIOTEKET, 15. JANUAR 2015.
Litteraturhus Nord-Trøndelag -Arrangørerfaring fra små og mellomstore bibliotek Kari Hortman, Nord-Trøndelag fylkesbibliotek.
Kjør debatt - Hva? Hvem? Hvordan? Berit Strømshoved, Lillehammer bibliotek Litteraturhus Lillehammer.
Hardangerbiblioteka. Målsetjingar Å gi brukarane av biblioteka i Hardanger eit betre tilbod. Best mogeleg bruk av den samla kompetansen ved biblioteka.
Gje rom for lesing i Nordhordland Bakgrunn: Nasjonal strategi/plan Nasjonal strategi/plan Lokale føresetnader: Lokale føresetnader: –Mange små kommunar/skular.
Revidert biblioteklov - nye muligheter!
- fra kjent kunnskap til praksis! ”Kornprogrammet 2015 – 2017 er et treårig prosjekt for å øke kornproduksjonen i Akershus og Østfold. Prosjektet rettes.
A-team Positivt læringsmiljø for alle elever i Oppegård Kommune Et samarbeidsprosjekt mellom Alternativ Opplæring (AO) og PPT, august 2014.
Bibliotekene som motor i Leseåret 2010 Eva Haga Rogneflåten ABM-utvikling Fauske,
Kultur, inkludering og deltaking Bibliotekene som møteplass i et flerkulturelt samfunn Nordic Library Conference 14.mai 2012 Oppland fylkesbibliotek Gunhild.
Anbefalinger.deichman.no Marie Johansen, Deichmanske bibliotek
Velg Skog – Trøndelag Rekruttering og merkevarebygging.
Bibliotekplan for Troms Biblioteksjefmøtet 2011 Levanger, 8. juni.
TRØ TE I LAG Bibliotekutvikling sammen. hovedmål: samarbeid om bedre bibliotek i Trøndelag Delmål: videreutvikle en lærings- og delingskultur i folkebibliotekene.
Nytt om bibliotekutvikling. 20 mill. til nyskapende prosjekter Utvikling av nye bibliotektjenester Formidling av bibliotekenes innhold, digitalt og.
Nye kommuner – nye roller for bibliotekene Status mai 2016.
« Små scener « Presentasjon biblioteksjefmøte Stjørdal
Bibliotekdagane Sogndal, Siri Ingvaldsen.
En region med livskraft, bærekraft og konkurransekraft Hvorfor Trøndelag? En region med livskraft, bærekraft og konkurransekraft Etablere et nytt.
Hvordan står det til med…
Digital kompetanse hos alle. Digidel - Økt digital deltakelse
Vi er i omstilling – hva nå?
Brukermedvirkning i helseforskning
- sammen for en bedre skole!
Fortell, u sheeg! Camilla Sørbye,
Norges kulturvernforbund
Bibliotekloven i Norge
SØLVBERGET MAKERSPACE
Utskrift av presentasjonen:

4. Formidlingsparaplyen Et Litteraturhus-tiltak i regi av bibliotekene og fylkesbiblioteket i Hedmark

´´ Formidlingsparaply Litteraturhus – ikke nye hus, men en arbeidsmetode Er det en fremtidig arbeidsmetode for fylkesbiblioteket?

Litteraturhus / litteraturhus-tiltak  Flere fylkesbibliotek og folkebibliotek har tatt i bruk begrepet Litteraturhus når de fokuserer på å øke antall arrangementer med debatt og formidling -Litteraturhuset Nord-TrøndelagLitteraturhuset Nord-Trøndelag -Litteraturhus LillehammerLitteraturhus Lillehammer

Læs, Hedmark, Læs! Hedmark Litteraturhus (arbeidstittel)  Tidvis føles prosjektene og tiltakene i Hedmark som gjentatte små drypp.  Ved å samle arbeidet/prosjektene med formidling, arrangement og merkevarebygging under en felles paraply kan det bli lettere å skape kontinuitet og større ringvirkninger.  Ord underveis – liten start  Bibliotekene tar den lokale debatten

Noe for Hedmark?  bibliotekene deltagelse - konkretisering av fokusområder, planlegging av tiltak og turneer, gjennomføring og evaluering  fylkesbiblioteket tar en kordinerende rolle  Prosjektet bør gå over tre år – deretter bli en del av den vanlige arbeidsmetoden.  Søknad til NB – kanskje bør søknaden deles opp i flere søknader?

Hvilke fokusområder?  Arrangement?  Formidling?  Debatt?  Andre forslag

Arbeidsgruppe  Trenger 2-4 bibliotek til innledende arbeidsgruppe (må ikke være ledere  )  Diskutere innhold og fasong  Søknad NB

Arrangementer og debatt  Vi har fått tilbakemeldinger fra noen av folkebibliotekene at de tidvis ikke får holdt så mange arrangementer som de ønsker grunnet mangel på midler eller arbeidskapasitet.  Den nye debatt-/arenarollen er også en ny og spennende utfordring.  Vi ønsker sammen med folkebibliotekene å skape arrangementer, som kan turnere folkebibliotekene i Hedmark.  Fylkesbibliotekets rolle: koordinering, booking og produksjon av informasjonsmateriale  Dette vil komme som et tillegg til bibliotekenes egne arrangementer.  Vi ønsker også å skape et kurs for å gjøre bibliotekene bedre rustet til å møte utfordringene med å bli debattarenaer.  Mulige eksterne samarbeidspartnere: Turneorganisasjonen Hedmark, Høgskolen i Hedmark

Aktiv formidling  Både fylkesbiblioteket og folkebibliotekene arbeider mye med aktiv formidling og leselysttiltak.  Under den fremtidige fellesparaplyen ønsker vi å legge til rette for enkle og gode leselyst prosjekter sammen med bibliotekene i Hedmark, koordinere søknadsarbeidet, samt bistå med å finne samarbeidspartnere til prosjektene.  Vi har allerede noen prosjektideer, men ønsker her å få innspill fra dere  En felles blogg for hele Hedmark, som samler opp de allerede eksisterende bokanbefalingene og legger til ekstra stoff er en del som det allerede jobbes med.  Mulige prosjektideer:  Menn i uniform leser for barn  Leseombud SFO  Høytlesningskurs for voksne  Bokkofferter  Hat trick  Hokus Bokus

Møteplass og bibliotekrommet  For å skape gode møteplasser er det viktig at bibliotekene fysisk legger til rette for dette.  Flere bibliotek arbeider med, eller har arbeidet med å omforme sine lokaler.  Dette er også et viktig arbeid, for å skape steder til å holde arrangementer.  Kanskje kan det bli en videreføring av bibliotekarvandringsprosjektet med fokus på rommene i bibliotekene?

Merkevarebygging  Formålsparagrafen tilsier at bibliotekenes tilbud skal gjøres kjent.  Vi ønsker å legge til rette for at hvert enkelt bibliotek og ”Litteraturhuset Hedmark” skal utvikle seg når det gjelder markedsføring av seg, bøkene, tilbud og arrangementer.  Her vil vi (med erfaring og resultat fra bibliotekarvandringsprosjektet?) sammen med profesjonelle aktører arbeide med utvikling av logo og strategi for markedsføring digitalt og analogt.  Det er det enkelte bibliotek som skal gjøres kjent, men kanskje det kan få hjelp av en felles paraply?