Vikingliv Av: Stefan Alexander Øvestad.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
For å sitte og ikke gjøre noen ting
Advertisements

• År 1998 • Kjell Arne Holen og Pelle diskuterte baneprosjektet på jobb, vi må få tak i en gravemaskin, han var jo i familie med en entreprenør. Det skulle.
I.
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Vokste du opp i eller i 70-årene ? Hvordan har du greid å overleve ?
Vikingtiden.
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
UT PÅ TUR I RAMMEPLANEN FOR BARNEHAGER HETER DET AT NATUREN SKAL GI ROM FOR ET MANGEFOLD AV OPPLEVELSER TIL ALLE ÅRSTIDER OG I ALL SLAGS VÆR, OG AT DET.
Oppgaver til ukens sending
På besøk hos endene på Nidarø «titt tei – er det noen der?» Nystua, aug 12.
M ÅNEDSEVALUERING JUNI Da er sommerferien her. Håper dere har det fint! I juni har vi feiret Sakada 5 år, Simen 4 år og Sebastian 5 år. HURRA! Det var.
Aten og Sparta.
Viking hus Hva slags hus hadde de ? Hvem bodde i dem ? Hadde de do ?
Kapittel 28 Norgeskartet
Seilturen En sommerfortelling…...
Av Jonas, Herman, Arne-Olav og Sebastian
ELDRE NORRØN TID: (VIKINGTIDA) YNGRE NORRØN TID:
Godt verktøy er halve jobben
Påsan Påsan var fisker. Hver dag rodde han ut på sjøen og tok opp garnet sitt. Det hadde stått i vannet hele natten. Garn står like over bunnen. Garn står.
Vi har om sammenhengen mellom røykedebut og sport
Yggdrasil – verdenstreet.
Vi var på et kurs i Sverige i hele klassen vår i uke 3, det var Mora videregående skole. Skolen var stor med mange elever, SVERIGE.
Oppdagelser Her får du vite om kjente vikingoppdagere og ferder.
Cæsar.
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Vikingskip Av Tessa Wood.
DRAMMEN Les og svar på oppgaver
Richard Dawkins ”Hvisker du en hemmelig bekjennelse til deg selv? Ville du ikke likt å bli klonet? Jeg har aldri innrømmet det før, men jeg tror jeg ville.
Håndverk Tro Makt Symbolikk Noe å leve av? Identitet Periode Stil Funn
Når kunne vi ta båter og kart i bruk?
Det var en gang et slott, hvor det bodde en konge
Vi dro til Sverige med store forhåpninger – ikke bare forhåpninger om det å få kunnskap om det vi skulle gjøre på skolen, men også det å få være litt.
Hva er vitsen med å gifte seg?
En dag bestemte en kvinne seg for å sjekke om hennes 3 svigersønner virkelig likte henne, eller om de bare lot som det for å gjøre henne til lags.
Velkommen til Det Norske Utvandrersenteret
Lorax. Det var en gang et vakkert sted med fargerike planter og lekne dyr. Lorax passet på dette stedet og snakket for trærne, dyrene og andre som ikke.
Laget av: Mathilde, Frida og Niki
Vikingenes Gravskikker.
Hva hadde de med seg i gravene??
Et drageeventyr Av barna på Soria Moria.
Vannressurser i Norge og verden!
Yggdrasil – Verdenstreet. Del 2.
Kim er en jente som er fem år gammel. Hun bor i et land som heter Vietnam sammen med familien sin. Kim har tre storesøstre og en lillebror. I huset til.
EROBRINGER Vikingene erobret store deler av Norden og litt ned mot de Britiske øyer og Frankriket.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Vær meg nådig, Gud. Vær meg nådig
Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken
Grammatikk tirsdag 14. oktober Læringsmål: - Lære når du bruker og - Lære når du bruker å.
Og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Besøk på Beracah barnehjem som ligger i Kerala i India
Religioner.
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
ÅSATRO Gud = ås, flertall – æser
Hinduismen.
SKIDAG PÅ BUSUVATNET TEKST: ANDREAS HAUGEN BILDER:GUNN KARIN FOSSHOLM OG KIRSTEN GREAKER HEIMESTØL.
Tekstlingvistikk 2 ALU
Eventyr.
La oss lage mennesker i vårt bilde, fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden så.
TILTAKSFORUM 15. OG 16. SEPT 2010 TØRVIS HOTELL Erfaring frå satsing i reiselivet i Sogn Rolf Wikborg.
Stiklestad og Olav den hellige.
Vikingtiden.
* Jeg kan fortelle om vikingene * Jeg vet hva de feste menneskene i vikingtide holds på med.
FEVIK MaretimeLeirskole. FISK FISK Du skulle sett sondre da han fikk den fisken Du skulle sett sondre da han fikk den fisken FORRESTEN DET VIL DU IKKE.
Oppgaver til ukens sending
Vikingtiden.
Steinalderen Varte i 8000 år.
Fevik En tur til Fevik.
I Bekkedalen Læringsmål Eleven skal kunne;
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Utskrift av presentasjonen:

Vikingliv Av: Stefan Alexander Øvestad

Hva gjorde de? Vikingbøndene var flinke håndtverkere, de laget nesten alt de trengte; steintøyskål beinskøyte trebøtte lærsko jernkniv utskåret stein.

Mer Fakta... Vikingene likte forskjellige typer sport som for eksempel bryting. De fortalte noen ganger fortellinger om gudene, blant annet Odin, som var den viktigste guden. De likte også å feste, nor de festet spiste de vanligvis svinekjøtt og lignende.

Hus Vikingene bodde i langhus. De var ca. 20 meter lange og 5 meter brede. Du kan reise til en jernaldergård i Rogaland, der kan du se langhus og andre ting. Husene i Grønland ble laget av tre. I motsetning til Grønland har ikke Island så mye tre, derfor ble husene der laget av stein.

Klær Mennene brukte kapper som var laget av pels. De hadde også en slags bukse og en brynje (genser med jern-ringer). Kvinnene brukte en kjole og har kanskje noen ringer og smykker.

Hva levde de av? Vikingene spiste harer, torsk, flyndre og lignende. De dyrene jaktet de på i fjellet og i elvene. Når de festet spiste de også svin og lignende, men det er ikke alltid de fester. De spiste også korn som de fikk fra åkerne.

Jakting & Jordbruk Det var veldig viktig for vikingene å få nok mat. Da vinteren kom, måtte de ha alt kornet fra åkeren og fisk og hval som mennene fisket i sjøen eller havet. Det var litt strevsomt å få in så mye mat, men slik måtte vikingene gjør for å overleve.

Handelsmenn Vikingene var ikke bare krigere, de var også handelsmenn.Vikingene fant mange nyttige ting: Ved Pels Hvalross elfenben Skinn Tau Fisk Våpen Fjær Såpestein Tøystoff Slaver Juveler Hvete Tin Vikingene byttet ofte varer med Constantinopel hvor byzantinerne bodde.

Religion Vikingene tror på mange guder som de kaller æser: Tor, Tordenguden Odin, Krigsguden Frøy, Guden for god avling Frøya, Kjerlighetsgudinnen Loki, Halv gud, halv sjel som skapte de andre gudene mye trøbbel

Landskap Vikingene som slo seg ned i Russland hadde en høvding som het Rus. Navnet Russland kommer fra den høvdingen. Vikingene slo seg ned i en god del av Europa. De var norske, svenske og danske.

Våpen og skjold Vikingene brukte forskjellige våpen; øks spyd bue sverd klubber De brukte også skjold til å forsvare seg med. Våpenene ble laget av jern. Skjoldene ble som oftest laget av tre. Vikingenes våpen og skjold.

Rustninger og hjelmer Vikingene gikk i brynjer som dekket overkroppen. De brukte nesten alltid hjelmer. Hjelmene hadde noen ganger horn som stakk ut på sidene, men dessverre er det bare slike hjelmer i tegneserier. De ekte hjelmene er helt normale.