Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Oppgaver til ukens sending

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Oppgaver til ukens sending"— Utskrift av presentasjonen:

1 Oppgaver til ukens sending

2 Norrøn mytologi De norrøne gudene har satt dype spor etter seg – til og med i fornavn og stedsnavn som brukes i dag. Finn ut hvilken gud og gudinne som har gitt opphav til flest gutte- og jentenavn som brukes i dag. Klarer du også å finne eksempler på at gudens navn er kombinert med et annet ord fra vikingtiden?

3 Norrøn mytologi Noen guder var veldig populære blant folk flest.
En av de mest populære var en skiløper- og bueskyttergud som har fått både et boligstrøk i Oslo, en kommune i Akershus, en stor idrettsarena og et fengsel ”oppkalt” etter seg. c) Klarer du å finne ut hvilken gud det var?

4 Osebergfunnet Osebergfunnet kalles ”historiens største vikingfunn”.
Osebergfunnet kalles ”historiens største vikingfunn”. Lag en liste over minst 20 forskjellige ting som ble funnet i skipet. Klarer du også å finne ut hvilke treslag som ble brukt til kjølen og til masten?

5 Osebergfunnet Det var imidlertid noe som man vanligvis finner i gravene til rike kvinner som ikke ble funnet i Osebergskipet. c) Prøv å finne ut hva – og hvorfor det manglet!

6 Vikingskip Ormen lange er det best kjente av alle vikingskipene.
Ormen lange er det best kjente av alle vikingskipene. Klarer du å finne ut hvem som eide skipet – og hvor stort det var? Ormen lange nevnes i flere dikt med tema fra vikingtiden. Et er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson. b) Klarer du å finne ut hvordan dette diktet begynner (første strofe)?

7 Reiseruter I 1960 fant en nordmann en mulig norrøn boplass på Newfoundland, og i 1961 – 1968 ledet kona hans de arkeologiske utgravningene der. Klarer du å finne ut hva dette berømte paret het – og hvorfor boplassen fortsatt regnes som unik?

8 Vikingsamfunn De fleste treller er glemt av historien, mange av dem hadde kanskje ikke navn engang. I Snorre Sturlasons kongesagaer møter vi imidlertid én trell som ble «berømt» fordi han drepte sin herre. Klarer du å finne ut hvem denne trellen var?

9 Tips til læreren – Norrøn mytologi
Tor: nordmenn heter Tor, Thor, Tore eller Tord. Dessuten mange kombinasjoner, både som gutte- og jentenavn: Torfinn, Torgeir (Tor + ”spyd”). Torleiv, Torolv (Tor + ”ulv”), Torstein, Torvald, Tora, Tordis og Torunn. b) Kjærlighets- og fruktbarhetsgudinnen Frøya har gitt oss navnet Frøydis (1700 norske kvinner heter det). c) Guden Ull (Tors stesønn) har gitt navn til både Ullevål, Ullensaker (med et bilde av guden Ull i kommunevåpenet), Ullevaal Stadion og Ullersmo.  

10 Tips til læreren – Osebergfunnet
b) Kjølen var av eik (flere steder i Europa ble eikeskogene nesten utryddet fordi man trengte tømmer til skip) og masten av furu. c) Det ble ikke funnet smykker eller verdisaker av metall i graven. Trolig fordi den ble plyndret … gravrøverne etterlot seg spader som er datert (arkeologisk) til ca. år 950.

11 Tips til læreren – Vikingskip
Ormen lange var langskipet til kong Olav I Tryggvason. Ingen vet sikkert hvor langt det var, men lengden anslås til meter. I krig kan det ha vært mer enn 100 mann om bord. Her kan du høre en norsk versjon av en færøysk sang om det berømte skipet: Diktet heter ”Olav Trygvason” og første strofe lyder: ”Brede seil over Nordsjø går.” NB: I Bjørnsons dikt skrives kongens navn med bare én g.

12 Tips til læreren – Reiseruter
Helge og Anne Stine Ingstad Fortsatt eneste arkeologisk bekreftede norrøne funnsted i Nord-Amerika!

13 Tips til læreren – Vikingsamfunn
Trellen het Kark og herren hans var Håkon Jarl. La elevene lese artikkelen nedenfor. Diskuter de forskjellige forklaringene på hvorfor Kark drepte herren sin. Fortsett gjerne med å diskutere om ”menneskenaturen” har endret seg så mye at det er vanskelig å forstå handlingene til personer i en fjern fortid – eller ikke …


Laste ned ppt "Oppgaver til ukens sending"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google