Helse og Sykefravær  Hans Kristian Bakke  Den norske lægeforening Helsefremmende arbeidsplasser Oslo 24. Mars 2004.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Et rettighetssystem ute av balanse Aksel Hatland Innledning på frokostseminar 10.September 2010.
Sykefraværsoppfølging?
Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Det store heltidsvalget Stokmarknes 3. april 2014
Idéseminar vedr. «Arbeidsinkludering som fagfelt»
Velferd i Norge: Arbeid, aktivitet og trygghet
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
Sykefravær Kort om dagens sykefraværsdebatt
Prosjekt Skadestatistikk - Bakgrunn Møte i referansegruppen 17. september 2004.
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
IA- avtalen
Målet med IA-arbeidet Et arbeidsliv som gir plass til alle som vil og kan arbeide Snakk sammen! Et godt samarbeidsklima og åpenhet mellom partene er en.
Hvordan jobbe godt med IA!
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
Intensjonsavtalen – Evaluering 2005  Evaluering forankret i koordineringsgruppen: Arbeids- og sosialdepartementet Moderniseringsdepartementet Rikstrygdeverket.
Et inkluderende arbeidsliv - en utnyttelse av individets ressurser Statssekretær Jan Erik Støstad Arbeids- og inkluderingsdepartementet 27. mars 2007.
Funksjonsvurdering i arbeidslivet
HVA GJØR EN FYSIOTERAPEUT I NAV?
Funksjonsvurdering og trygd
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n Tema 1.
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
IA-avtalen – viktig brikke i regjeringens velferdspolitiske strategi LO STATs IA-konferanse i Oslo 21. mai 2007 Statssekretær Jan-Erik Støstad Arbeids-
”Gult kort” -bakgrunn, resultater og erfaringer
Fibromyalgi og trygd Hvilke utfordringer ser NAV ved denne diagnosen
Seatrans Trade and operators 12 Chemical tankers 1 TC 2 Seismic 3 Paper/Industry 2 RO-RO 4 TC 3 Newbuildings.
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
IA, uførepensjon og AFP - en gjennomgang av OPFs datagrunnlag Therese Lorentzen 15.Juni 2006.
1 2 Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk i arbeidslivet.
Om regjeringens politikk for Inkludering av mennesker i utkanten av arbeidsmarkedet Spesialrådgiver Bjørn Halvorsen
Erfaringer fra IA arbeidet
1 Rapport fra Uførepensjonsutvalget EISS 7. juni 2007 Faksimile av forsiden.
Ola Heen Strømmen, oktober 03
GAIA HMS Brukerforum Hvordan bør vi tilpasse oss nye krav og ordninger (arbeidslivslov og IA- avtalen), kan GAIA brukes i forhold til dette? Ørn Terje.
Det norske velferdssamfunnet
J.G. Mæland, august Trygdemedisin – en oppdatering J.G. Mæland Seksjon for sosialmedisin Institutt for sammfunnsmedisinske fag.
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Raskere tilbake Lovisenberg DPS
Inkluderende arbeidsliv sykefravær og legens rolle
BARNAS BARNEVERN 2020.
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Kjetil Drangsholt, koordinerende rådgivende overlege NAV Vest- Agder Sykmelding – sikkerhetsnett eller hengekøye? HMS dagen 2014.
Ny IA - avtale Litt om IA, mye om annet Øyvind Steinklev, rådgiver NAV Arbeidslivssenter Aust-Agder.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
HTV-konferanse februar
Kortvarig og langvarig fravær fra arbeid - Opplandstall
Evalueringens problemstillinger
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
Evalueringens problemstillinger
Hvor mange yrkesaktive kan vi ha utenfor arbeidslivet
Hvor går NAV i Hedmark? Satsinger i NAV, konsekvenser for forventninger til fastlegene 13.September 2017 Bjørn Lien, direktør NAV Hedmark.
Arbeid og inkludering HMS konferansen i Østfold
Utskrift av presentasjonen:

Helse og Sykefravær  Hans Kristian Bakke  Den norske lægeforening Helsefremmende arbeidsplasser Oslo 24. Mars 2004

Tema: • Bakgrunnsteppe for å forstå veksten i sykepenger og uførepensjon • Tidlig intervensjon og aktive fremfor passive løsninger som grunnleggende prinsipp

Veksten i sykepenger og uførepensjon Sykepenger 1980: avsluttede sykepengetilfeller 1997: (NB - omlegging av statistikken) 2002: Uførepensjon: 1980:nær uførepensjonister Årsskiftet 2003/2004: vel uførepensjonister Gjennomsnittlig pensjonsalder: 1980:ca 61 år 2002:ca 58 år

Veksten i sykepenger og uførepensjon RTV's utredningsrapport 10/2003 "Effekt av aktiv sykmelding?": "Det har siden 1980-tallet vært en markant økning i antall personer som av helsemessige årsaker ikke ser seg i stand til å delta i yrkeslivet".

Veksten i sykepenger og uførepensjon Sosialminister Ingjerd Schou Dagbladet om den sterke veksten i uførepensjon, sykepenger og medisinsk rehabilitering. På spørsmålet "Hvor ligger feilen, etter din mening", svarer sosialministeren bl.a.: "Jeg vil først peke på legestanden, som har vært for opptatt av diagnoser".

Veksten i sykepenger og uførepensjon Hva er årsaken til veksten i sykefravær og uføretrygd? Dårlig helse? Legestandens vektlegging av diagnoser? Eller er det helt andre årsaker? Sandmanutvalget (NOU 2000:27 Sykefravær og uførepensjonering) påpekte at det ikke finnes noen enkeltstående faktorer som kan forklare økningen i sykefravær og tilgangen til uførepensjon.

Veksten i sykepenger og uførepensjon Helsemessige årsaker? Vi er blitt friskere, men føler oss dårligere Økte krav i arbeidslivet? Hvilke problemer var trygdesystemet ment å løse og hvilke problemer forventes det å løse i dag?

Veksten i sykepenger og uførepensjon Arbeidsmiljøproblemer, krav til omstilling og økende tempo: Muskel-skjelett lidelser og psykiske lidelser Utstøting fra arbeidslivet: Bergens Tidende 24. Januar 2004: ”Hansa-ansatte til lege etter nedskjæringer Hansa Borg Bryggerier lokker med etterlønn i inntil åtte måneder for å få ansatte til å slutte frivillig. Fortvilte arbeidere måtte til lege etter beskjeden om at de må gå.”

Veksten i sykepenger og uførepensjon Arbeidsmiljøproblemer, krav til omstilling og økende tempo Utstøting fra arbeidslivet: Distriktspolitisk virkemiddel Forvaltningspolitisk svarteperspill Effektivisering av offentlig sektor ”Medikalisering” av livet Var det denne type problemer vårt trygdesystem ble konstruert for å løse?

Diagnoser er verken et problem eller alene et hensiktsmessig verktøy! Pasientene trenger en diagnose Legene plikter å søke å stille en diagnose ”Alle” – ikke minst trygden – etterspør en diagnose Men både leger, trygdeetaten og arbeidsgiverne har antagelig vært for ensidig opptatt av diagnosene som grunnlag for sykefraværsarbeidet!

Nytt tankegods - IA-avtalen Flytter oppmerksomheten dit den vesentlig hører hjemme: til arbeidslivet (bort fra diagnoser og helsevesen) En av de største feil vi nå kan gjøre – er å reversere denne utviklingen!

Gårsdagens løsninger på dagens utfordringer? Er vårt sosiale sikkerhetssystem og dets utforming, det rette til å løse dagens utfordringer? Innebærer måten ordningene er utformet på et press på de permanente (passive) ordninger framfor tidsavgrensede stønader? Insentivene trekker i retning av å øke uførepensjoneringen. Vi har fått "arbeidslinja”, men de grunnleggende insentivene som trekker i retning av uførepensjon er ikke endret.

Dagens løsninger på dagens utfordringer? Fremfor alt må arbeidslivets parter mobiliseres og ta ansvar. De viktigste ressursene for å hindre langvarige sykemeldinger ofte med uførepensjonering som varig resultat ligger i arbeidslivet. Dette bør derfor være den fremste arena for bruk av nye virkemidler. Det er behov for å kritisk vurdere om etablerte ordninger trekker i retning av aktivitet eller passivitet, både for arbeidsgiver og arbeidstager.

Tidlig intervensjon og aktive fremfor passive løsninger Et stønadssystem bedre tilpasset dagens samfunn: é Egenmeldingsperioden bør utvides – for alle é Større vekt på funksjonsvurdering (på arbeidsplassen) for å få arbeidstakerne raskere tilbake til arbeid é Innføring av tidsbegrenset uførepensjon er et klokt grep, og en ordning som må benyttes é Utvidet rett til å kombinere uførepensjon med lønnet arbeid – det må lønne seg å arbeide, og mer jo mer man arbeider

Tidlig intervensjon og aktive fremfor passive løsninger Det bør alltid søkes aktive løsninger som alternativ til passivt fravær fra arbeidsplassen, så sant det er medisinsk mulig og forsvarlig. Det er behov for en felles ryggmargsrefleks hos alle aktører!

Tidlig intervensjon og aktive fremfor passive løsninger For å lykkes må legene ”forskrive aktivitet i arbeid”, men det avhenger av at arbeidsgiver og arbeidstaker tar ansvar for å finne alternative løsninger på arbeidsplassen. IA-avtalen i stor grad et forsøk på å etablere en slik ryggmargsrefleks. Vi har i så måte ikke nådd målet, og det er grunn til seriøst å spørre seg hvorfor. Oppfattes ikke de riktige valgene/den riktige handlingen som det mest attraktive? For legene er det ikke et problem at pasienten går i jobb!

Tidlig intervensjon og aktive fremfor passive løsninger Kun et hensiktsmessig samspill og en klar ansvarsdeling mellom disse tre partene vil kunne bringe oss til et ønsket resultat om et mer inkluderende arbeidsliv Arbeidstakerne må vurdere sin arbeidsevne og bidra til å finne alternative løsninger til et fravær fra arbeidsplassen.

Tidlig intervensjon og aktive fremfor passive løsninger Kun et hensiktsmessig samspill og en klar ansvarsdeling mellom disse tre partene vil kunne bringe oss til et ønsket resultat om et mer inkluderende arbeidsliv Arbeidsgiverne må akseptere at ”småsyk” og ”halvfrisk” er normaltilstander som skal møtes med lettere eller tilrettelagte oppgaver og derigjennom hindre fravær fra arbeid.

Tidlig intervensjon og aktive fremfor passive løsninger Kun et hensiktsmessig samspill og en klar ansvarsdeling mellom disse tre partene vil kunne bringe oss til et ønsket resultat om et mer inkluderende arbeidsliv Legene må aktivt oppfordre til dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. I langt større grad skal legen framover, sammen med arbeidstakeren, vurdere gradering av sykmelding i hele eller deler av forløpet – en vurdering som MÅ bli møtt med den største selvfølgelighet både hos arbeidstager OG arbeidsgiver.

Tidlig intervensjon og aktive fremfor passive løsninger Myndighetene må gjennom etablering og endring av stønadsordninger bidra til at dette blir ønskede valg for de involverte parter.

Regelverk Legene Krefter og motkrefter i systemet Arbeidsgiverne Etatene Arbeids- tagerne

Sluttord Hippokrates filosofi til legene: Noen ganger helbrede, Ofte lindre, Alltid trøste I denne sammenheng kan det kanskje skrives om til: Noen ganger passivitet, Ofte delvis aktivitet, Alltid dialog