Utlendinger i landbruket

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskrift om smittevern i helsehelsetjenesten
Advertisements

4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Innføring i hygiene.
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
fra helsemyndighetene
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
NY PKK Tor Simonsen.
Muligheter for grøntproduksjon i Akershus
Forvaltning av PD ; er dagens regelverk godt nok ? Havbrukskonferansen AqKva, Stord, Paul Negård Mattilsynet Nasjonalt Senter for Fisk og Sjømat.
Påbudt merking av matvarer (1)
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Prosjekt institusjonshygiene
Uønskede bestanddeler i næringsmidler
Pasientjournalen – hvem skal ”eie” den?
Omstillingsprosesser i staten
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Mattilsynets oppgaver og ansvar
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
Infeksjonskontrollprogram Smitteverntankegang i daglig arbeid
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Arbeidsmiljøloven og andre aktuelle lover og forskrifter
Tilsynsmyndighetens rolle
Trygg mat i helseinstitusjoner
Yrkesvaksiner - et forebyggende tiltak for vern av arbeidstakere mot farer ved arbeid med biologiske faktorer Smitteverndagene 2005 Overlege Ingrid Sivesind.
Nytt utbruddsvarslingssystem
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 17. april 2007 v/førstekonsulent Mona Keiko Løken
Blir vi syke av norsk kjøtt?
Behandlingshjelpemidler - opplæring
Konkurransetilsynets oppfølging av konkurranseforhold i bilbransjen Seksjonssjef Birgit Løyland, Konkurransetilsynet.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
Kostsirkelen.
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Instruktørkurs for kommuner Ansvar og avtaler (45 min)
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Forskrift om universell utforming av IKT Frank Fardal.
Hygiene og renhold.
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Universitetet i Tromsø
| 1 Instruktørkurs for kommuner Ansvar og avtaler (45 min)
Georg Kapperud Smittevern 13 – kapittel 14 Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale utbrudd Smitteverndagene
Forskrift om skadedyrbekjempelse
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Oppfølging av E coli-saken Preben Aavitsland Smitteverndagene, 7. juni 2007.
Fugleinfluensa Bekjempelse Cecilie Ruud, Mattilsynet.
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 11. september 2006 v/underdirektør Hege Johansen.
Infeksjonskontrollprogram i sykehjem
Interessentdialog Småskala matproduksjon Stein Ivar Ormsettrø
Fakta om LA-MRSA LA-MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. I 2014 har det.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Ny forskrift om næringsmiddelhygiene Fagforbundet – Buskerud, 19. april 2010 Ågot Li Mattilsynet, distriktskontoret i Drammen.
Hvorfor er ikke regelverket for kjæledyr strengere Dyrenes dag 4. oktober 2013 Kari Bryhni Mattilsynet.
Avlsparagrafen i dyrevelferdsloven: Hva betyr den for avl av hund og katt? Dyrenes dag 4. oktober 2013 Torunn Knævelsrud Mattilsynet Alle bilder fra Mattilsynet.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
Emballasjekonvensjonen EK «Et industrielt samarbeidstiltak»
Levanger ungdomsskole og FAU inviterer til temamøte for elever og foreldre Tema fra skolen – aktuelt for hvert trinn Pause, salg av kaffe og kaker.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Emballasjekonvensjonen
Dag Wiese Schartum, AFIN
(Forskrift om utførelse av arbeid)
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Arbeidsmiljøkonferansen 2018 Scandic Seilet
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Utskrift av presentasjonen:

Utlendinger i landbruket Jon Lasse Myhre Mattilsynet Distriktskontoret for Sør- Innherred

Matloven Formålsbestemmelse Saklig og geografisk virkeområde De viktigste pliktene for virksomheten fremheves: Ansvar for å etterleve regelverket presiseres Generell varslings- og iverksettelsesplikt ved fare for helseskade Sikre at enhver som deltar i aktivitet omfattet av loven har nødvendig kompetanse Eksplisitt forbud mot å selge matvarer og fôr som ikke anses som trygge Hjemmel til å kreve offentliggjøring av tilsynsresultater (Smilefjes) Norsk regelverk gjelder også for utlendinger

Mer nytt i matloven…. For Mattilsynet: Utvidete hjemler for tilsynet til å kreve opplysninger, rapporter og dokumentasjon Hjemmel til å forby omsetning av innsatsvarer eller mat dersom dyret har vært behandlet på en dyrevernmessig uakseptabel måte Plikt til å informere allmennheten ved helsefarlig mat og fôr

EØS –avtalen har ført til større arbeidsinnvandring Antall utlendinger i norsk landbruk stadig økende Hver 7.gård har en utlending i arbeide Jobber innenfor mange sektorer Grønn sektor Annen planteproduksjon Husdyrbruket – som avløsere Nisjeproduksjon – gårdsmat (næringsmiddelbedrifter) Skogbruk

Utfordringer Overføring av smitte Opplæring Kompetansekrav Språkproblemer Hygieneregler Kulturforskjeller N

Fare for overføring av smittestoffer Aktuelle smittestoffer Virus – Munn- og klauvsjuke, svinepest, fugleinf. Bakterier – salmonella, campylobacter, tub. Parasitter – bendelorm Skadedyr - insekter

Vanlige smittestoffer fra dyr , mat og vann Campylobacter –fjørfe - vann Salmonella – utland - småfugl - piggsvin Yersinia - gris Toxoplasma – katt/sau E.Coli - Ehec Listeria – vanlig – fisk/kjøttpålegg/ost Giardia og Cryptosporum - vannbåren

Hvordan kan smitte overføres ? Personer Utstyr Mat og matrester Biler – private og dyretransport Dyrefor Sko og tøy Levende dyr – også kjæledyr

Hensyn en bør ta På arbeidsplasser uten dyr Rengjør sko og tøy før bruk På arbeidsplasser med dyr Som ovenfor Benytt smittesluse 48 timers karantene dersom kontakt med husdyr 72 timers karantene fra smittede områder Nye utbrudd av alvorlige smittsomme sjukdommer hele tiden Kontakt Mattilsyn for informasjon – tlf 06040 www.mattilsynet.no

Hva kan tas med av matvarer fra EØS –land? 10 kg kjøtt, kjøttprodukter, egg, melk, melkeprod. 10 kg frukt, bær, grønnsaker – ikke poteter Begrensninger ved sjukdomsutbrudd Særskilte beskyttelsestiltak (MKS, AI) Samarbeide med Tollvesen –info ved grenser Avfallsbehandling må være trygg Unngå matrester til husdyr - også beitedyr

Opplæring -kompetanse Språkproblemer? tolk Skriftlig på aktuelt språk Kompetansekrav i husdyrbruket Risikovurdering – ansvar – kompliserte maskiner og utstyr

For grønnsaker, bær og frukt gjelder Matloven Hygieniske krav for primærproduksjon av landbruksprodukter og for næringsmiddelvirksomheter i landbruket For grønnsaker, bær og frukt gjelder Matloven § 6 Forebygging av fare, varsling og iverksetting av tiltak § 7 Etablering, utforming og drift Virksomheten skal sørge for at plassering, utforming og drift av aktiviteter er hygienisk forsvarlig § 8 Opplæring og kompetanse Virksomheten skal sørge for at enhver som deltar i aktivitet omfattet av denne loven, har nødvendig kompetanse.

Forskrift om næringsmiddelhygiene gjelder § 2 Omfang Ved bearbeiding(vasking,skjæring) tilberedning og pakking blir produsenten å regne som en næringsmiddelbedrift Forskrift om næringsmiddelhygiene gjelder § 2 Omfang Alm. bestemmelser om næringsmiddelhygiene i forbindelse med produksjon, bearbeiding, pakking, lagring, transport, distribusjon, håndtering og omsetting av næringsmidler. Forskriften omfatter ikke primærproduksjon og omsetning av næringsmidler som er omfattet av annen særskilt lovgivning om næringsmiddelhygiene.

Minimumskrav både i primærproduksjonen og i næringsmiddelvirksomheter God personlig hygiene Håndvaskmuligheter med såpe og håndtørkepapir (enhåndshendel) Adgang til nærliggende toalett – mobilt Informasjon om hygiene på aktuelt språk nært toalett Legg forholdene til rette for god personhygiene Foreta risikovurdering ut fra produkt Forskjell på potet/kålrot og salat/jordbær

NÆRINGEN HAR ANSVARET FOR Å LEVERE TRYGGE MATVARER Avslutningsvis Kun friske personer må jobbe med mat Syke personer kan spre smitte til dyr Syke personer kan spre smitte med matvarer NÆRINGEN HAR ANSVARET FOR Å LEVERE TRYGGE MATVARER