Utlendinger i landbruket Jon Lasse Myhre Mattilsynet Distriktskontoret for Sør- Innherred
Matloven Formålsbestemmelse Saklig og geografisk virkeområde De viktigste pliktene for virksomheten fremheves: Ansvar for å etterleve regelverket presiseres Generell varslings- og iverksettelsesplikt ved fare for helseskade Sikre at enhver som deltar i aktivitet omfattet av loven har nødvendig kompetanse Eksplisitt forbud mot å selge matvarer og fôr som ikke anses som trygge Hjemmel til å kreve offentliggjøring av tilsynsresultater (Smilefjes) Norsk regelverk gjelder også for utlendinger
Mer nytt i matloven…. For Mattilsynet: Utvidete hjemler for tilsynet til å kreve opplysninger, rapporter og dokumentasjon Hjemmel til å forby omsetning av innsatsvarer eller mat dersom dyret har vært behandlet på en dyrevernmessig uakseptabel måte Plikt til å informere allmennheten ved helsefarlig mat og fôr
EØS –avtalen har ført til større arbeidsinnvandring Antall utlendinger i norsk landbruk stadig økende Hver 7.gård har en utlending i arbeide Jobber innenfor mange sektorer Grønn sektor Annen planteproduksjon Husdyrbruket – som avløsere Nisjeproduksjon – gårdsmat (næringsmiddelbedrifter) Skogbruk
Utfordringer Overføring av smitte Opplæring Kompetansekrav Språkproblemer Hygieneregler Kulturforskjeller N
Fare for overføring av smittestoffer Aktuelle smittestoffer Virus – Munn- og klauvsjuke, svinepest, fugleinf. Bakterier – salmonella, campylobacter, tub. Parasitter – bendelorm Skadedyr - insekter
Vanlige smittestoffer fra dyr , mat og vann Campylobacter –fjørfe - vann Salmonella – utland - småfugl - piggsvin Yersinia - gris Toxoplasma – katt/sau E.Coli - Ehec Listeria – vanlig – fisk/kjøttpålegg/ost Giardia og Cryptosporum - vannbåren
Hvordan kan smitte overføres ? Personer Utstyr Mat og matrester Biler – private og dyretransport Dyrefor Sko og tøy Levende dyr – også kjæledyr
Hensyn en bør ta På arbeidsplasser uten dyr Rengjør sko og tøy før bruk På arbeidsplasser med dyr Som ovenfor Benytt smittesluse 48 timers karantene dersom kontakt med husdyr 72 timers karantene fra smittede områder Nye utbrudd av alvorlige smittsomme sjukdommer hele tiden Kontakt Mattilsyn for informasjon – tlf 06040 www.mattilsynet.no
Hva kan tas med av matvarer fra EØS –land? 10 kg kjøtt, kjøttprodukter, egg, melk, melkeprod. 10 kg frukt, bær, grønnsaker – ikke poteter Begrensninger ved sjukdomsutbrudd Særskilte beskyttelsestiltak (MKS, AI) Samarbeide med Tollvesen –info ved grenser Avfallsbehandling må være trygg Unngå matrester til husdyr - også beitedyr
Opplæring -kompetanse Språkproblemer? tolk Skriftlig på aktuelt språk Kompetansekrav i husdyrbruket Risikovurdering – ansvar – kompliserte maskiner og utstyr
For grønnsaker, bær og frukt gjelder Matloven Hygieniske krav for primærproduksjon av landbruksprodukter og for næringsmiddelvirksomheter i landbruket For grønnsaker, bær og frukt gjelder Matloven § 6 Forebygging av fare, varsling og iverksetting av tiltak § 7 Etablering, utforming og drift Virksomheten skal sørge for at plassering, utforming og drift av aktiviteter er hygienisk forsvarlig § 8 Opplæring og kompetanse Virksomheten skal sørge for at enhver som deltar i aktivitet omfattet av denne loven, har nødvendig kompetanse.
Forskrift om næringsmiddelhygiene gjelder § 2 Omfang Ved bearbeiding(vasking,skjæring) tilberedning og pakking blir produsenten å regne som en næringsmiddelbedrift Forskrift om næringsmiddelhygiene gjelder § 2 Omfang Alm. bestemmelser om næringsmiddelhygiene i forbindelse med produksjon, bearbeiding, pakking, lagring, transport, distribusjon, håndtering og omsetting av næringsmidler. Forskriften omfatter ikke primærproduksjon og omsetning av næringsmidler som er omfattet av annen særskilt lovgivning om næringsmiddelhygiene.
Minimumskrav både i primærproduksjonen og i næringsmiddelvirksomheter God personlig hygiene Håndvaskmuligheter med såpe og håndtørkepapir (enhåndshendel) Adgang til nærliggende toalett – mobilt Informasjon om hygiene på aktuelt språk nært toalett Legg forholdene til rette for god personhygiene Foreta risikovurdering ut fra produkt Forskjell på potet/kålrot og salat/jordbær
NÆRINGEN HAR ANSVARET FOR Å LEVERE TRYGGE MATVARER Avslutningsvis Kun friske personer må jobbe med mat Syke personer kan spre smitte til dyr Syke personer kan spre smitte med matvarer NÆRINGEN HAR ANSVARET FOR Å LEVERE TRYGGE MATVARER