Bruk av Web 2.0 og interaktive digitale læringsressurser

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VIETNAMKRIGEN Krigen mellom SØR-VIETNAM og NORD-VIETNAM fra 1963 til USA og Australia støttet Sør-Vietnam - og Kina og Sovjet støttet kommunistiske.
Advertisements

Demokratiet slår rot i Norge
Kapittel 12: Norge - «den nøytrale allierte»
Midtøsten, Iran, Afghanistan
VIETNAMKRIGEN.
Kapittel 9. Den politiske revolusjonen
KRIGER OG REVOLUSJONER 1750 – 1814 Den amerikanske revolusjonen
Fotball mot homofobi Et skjevt blikk fra sidelinja.
USA – innvandring, vekst og blod
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJONEN
”Ærligere sammen” Anne Brigitta Langmoen Kvelland.
Det nye Europa tar form (Del 3) Marius Vøllestad Bø gvs.
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Nord-Amerika.
Den amerikanske revolusjonen
Martin Luther Martin Luther ble født i Tyskland i 1483.
Den Amerikanske Revolusjon.
Konflikter som preget verden
Oppdagelser, kolonier og slavehandel
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Utviklingen i Øst-Europa og den kalde krigens avslutning
Kapittel 2: Den politiske revolusjonen
Den Franske Revolusjonen
Den franske revolusjonen
Kapittel 11: Den store krigen
Kapittel 19: Imperiene rakner
Kapittel 6: Antikkens Hellas
Opplysnings-filosofi, og den amerikanske revolusjonen
Marius Vøllestad Bø vgs
Marius Vøllestad Bø vgs
Yggdrasil – Verdenstreet. Del 2.
De forente stater: USA.
Nazismens fremvekst i Tyskland
Og.
Krig og krisetid Bilder fra kapitlet.
Kriger og revolusjoner
Den franske revolusjon
NAPOLEON
Napoleonskrigene og Norge
Kjenne til hvorfor Japan angrep USA. Kjenne til hva invasjonen av Normandie betydde for krigens slutt. Vite hvem de viktigste av krigens ledere var.
Napoleon Bonaparte.
Andre verdenskrig.
Andre verdenskrig Foto: Tysk soldat inspiserer en død sovjetisk soldat. En sovjetisk stridsvogn står i flammer. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Den franske revolusjon
Andre verdenskrig Bilde: Sovjetisk soldat feirer seieren i slaget ved Stalingrad. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Da krigen kom til Norge Bilde: Tyske skip på vei mot Norge.
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Den amerikanske revolusjon
Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.
Den første verdenskrig
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Napoleon. Hvorfor synger vi om Napoleon med sin hær ? Hva er det som har gjort denne mannen så kjent?
Den amerikanske uavhengighetskampen
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
Fordi Kongen oppfattet seg som Gud selv Kongen oppfattet seg som Gud selv Kongen og Dronningen (Ludvig 16. og Marie Antoinette) var dårlig likt. Kongen.
Den franske revolusjon. På 1780-tallet var det stor misnøye i den franske befolkningen. Landet hadde store økonomiske problemer. Sult og uår gjorde livet.
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
Demokrati som styreform
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
Den amerikanske revolusjon
Den Amerikanske Revolusjonen
Den Franske Revolusjonen
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Den amerikanske revolusjonen ( )
VALG.
Den amerikanske revolusjon
Utskrift av presentasjonen:

Bruk av Web 2.0 og interaktive digitale læringsressurser ved Marianne Østensen

nye læringsarenaer

tilfører læringsprosessen verdifulle dimensjoner

møte med autentisk språk

anvendelse av språket i autentiske kommunikasjonssituasjoner

ulike presentasjoner og perspektiver

benytte digitalt tilgjengelig materiale, som bilder, tekster, musikk og film

digitale medier

sosiale medier

mestre nye tekstformer og uttrykk

nye muligheter i lese- og skriveopplæringen, i produksjon, komponering og redigering av tekster

sammensatte tekstformer og uttrykk

PowerPoint og nye læringsarenaer

PowerPoint og nye læringsarenaer Renessanse Nytteverdi Læreren har kontroll Tilrettelagt undervisning for alle Legges i læringsplattform tilgjengelig for elevene Repetisjon / gjentatt lesing Hyperkobling til Web 2.0 ressurser Embed videoer fra YouTube direkte inn i PowerPoint Embed Googlemap? ???? PowerPoint og nye læringsarenaer

KRIGER OG REVOLUSJONER 1750 – 1814 Den amerikanske revolusjonen Laget av Marianne Østensen

Den amerikanske revolusjonen

Hvorfor ble USA en egen stat? Hvordan ble erklæringen om menneskenes rettigheter til? Hvordan fikk USA en egen grunnlov?

The Pilgrim Fathers and Mayflower I 1620 kom hundre briter med skipet Mayflower til Amerika og ankret opp utenfor kysten av Massachusetts. De var på flukt fra England, for de fikk ikke leve som kristne slik de ville.

De tretten koloniene Langs Atlanter- havet var det tretten kolonier, som Storbritannia bestemte over. Det var ca to millioner kolonister.

Indianere bodde også innenfor kolonigrensene. De tretten koloniene…

20 prosent av befolkningen var svarte slaver. De tretten koloniene…

Konflikt mellom to kolonimakter Det var to europeiske land som hadde kolonier i Nord- Amerika: Storbritannia og Frankrike Franske kongen hadde makten over mye av det landet som vi i dag kaller Canada. De hvite som bodde der hadde utvandret fra Frankrike. Fra 1757 til 1763 var det krig i Europa. Storbritannia og Frankrike stod mot hverandre, og krigen mellom dem spredte seg raskt til Amerika. I 1763 ble det fred og Frankrike måtte avstå Canada til Storbritannia. Konflikt mellom to kolonimakter

Misnøye med britisk herredømme Krigen mot Frankrike hadde vært dyr for Storbritannia. Storbritannia ville at kolonistene også måtte være med å betale. Britene la avgifter på viktige varer som papir, maling, lær og te. Kolonistene betalte ikke vanlig skatt til den britiske kongen og ville heller ikke betale avgifter. Misnøye med britisk herredømme

Misnøye med britisk herredømme… Kolonistene mente det var en sammenheng mellom skattelegging og representasjon: Siden kolonistene ikke fikk sende representanter til parlamentet i London, da hadde heller ikke parlamentet i London rett til å pålegge dem skatter. Mange kolonister nektet å kjøpe britiske varer. Kvinner dannet egne spinneklubber. Smuglingen økte. Misnøye med britisk herredømme…

Misnøye med britisk herredømme… En annen viktig grunn til striden mellom Storbritannia og de tretten koloniene var forholdet til indianerne. Koloniherrene ønsket ikke at kolonistene skulle bosette seg for langt vestover. Det kunne føre til konflikt med indianerne. Kolonistene likte ikke denne innblandingen. De drømte om å legge under seg de store områdene i vest. Misnøye med britisk herredømme…

The Boston Tea Party - desember 1773 i Boston

1773 i Boston (hovedstaden i Massachusetts)

Britene ble overrasket over den voldsomme motstanden mot avgiftene og trakk tilbake de fleste av dem. Bare avgiften på te ble igjen. Selv denne avgiften ble for mye. Tre britiske fartøyer lå fullastet med te. 50 menn utkledd som indianere kløv om bord og veltet store lass med te på sjøen. Tusenvis av mennesker sto på land og jublet. Liberty’s Kids: Opening Theme Song Liberty’s Kids: The Boston Tea Party Teselskapet i Boston

Liberty’s Kids: Opening Theme Song

Liberty’s Kids: The Boston Tea Party

Teselskapet i Boston… Hendelsen i Boston gjorde britene rasende. Kolonistene var gått for langt. De britiske myndigheter måtte vise at de bestemte, ikke kolonistene. Britiske krigsskip blokkerte havnen i Boston. Massachusetts mistet retten til å bestemme over seg selv. Folk ble tvunget til å la britiske soldater bo og spise gratis hos seg. Forholdet mellom britene og kolonistene ble stadig dårligere. Militære kamper brøt ut et drøyt år etter utenfor den lille byen Lexington. Teselskapet i Boston…

Militære kamper ved Lexington

Militære kamper ved Lexington

Uavhengighetserklæringen (The Declaration of Independence) Pga konfliktene med Storbritannia følte folkene i de tretten koloniene seg truet. Flere og flere gikk inn for at de tretten koloniene skulle slå seg sammen og danne en egen stat. I 1776 møttes folk fra koloniene til en kongress i byen Philadelphia. 4. juli 1776 vedtok de den amerikanske uavhengighetserklæringen. Kolonistene brøt med moderlandet Storbritannia og dannet Amerikas forente stater, eller USA Uavhengighetserklæringen (The Declaration of Independence)

Uavhengighetserklæringen…

The Declaration of Independence Alle mennesker, uansett hvem de er og hvor de kommer fra, har rett til å bestemme over seg selv og sitt eget liv. De som styrte og bestemte, kunne bare sitte ved makten så lenge folket ville ha dem. Rap: Hasan Salaam - Declaration of Independence The Declaration of Independence

Hasan Salaam – Declaration of Independence

Thomas Jefferson (1743 – 1826) Han var godseier Han har mesteparten av æren for den berømte uavhengighets- erklæringen, der det ble slått fast at alle mennesker er født like, og har de samme rettigheter. Han ble USAs tredje president. Jefferson var en stor slaveeier. Thomas Jefferson (1743 – 1826)

Thomas Jefferson’s World Trailer

John Adams – Slaves Building the White House

Han var en respektert offiser og godseier Han ledet de amerikanske styrkene i frigjøringskampen Han ble USAs første president ”Skal vi sitte uvirksomme og se den ene provinsen etter den andre falle for despotismen?” George Washington (1732 – 1799)

Han ledet de amerikanske styrkene i frigjøringskampen Discovery Education George Washington part 1 George Washington part 2 George Washington part 3 George Washington part 4 George Washington part 5 George Washington part 6 George Washington part 7 George Washington part 8 George Washington part 9 George Washington (1732 – 1799)

George Washington part 1

George Washington part 2

George Washington part 3

George Washington part 4

George Washington part 5

George Washington part 6

George Washington part 7

George Washington part 8

George Washington part 9

Benjamin Franklin var en berømt vitenskapsmann, filosof og politiker. Han fant opp lynavlederen. Han ble sendt til Paris for å tale amerikanernes sak. Han hadde mye av æren for at den franske kongen valgte å støtte amerikanerne i kampen mot Storbritannia. Benjamin Franklin var i mot slaveriet. Benjamin Franklin (1706 - 1790)

Benjamin Franklin (1706 – 1790) Discovery Education Benjamin Franklin Part 1 Benjamin Franklin Part 2 Benjamin Franklin Part 3 Benjamin Franklin Part 4 Benjamin Franklin Part 5 Benjamin Franklin Part 6 Benjamin Franklin (1706 – 1790)

Benjamin Franklin part 1

Benjamin Franklin part 2

Benjamin Franklin part 3

Benjamin Franklin part 4

Benjamin Franklin part 5

Benjamin Franklin part 6

Ordforklaringer Storbritannia England, Skottland, Wales og Nord-Irland Koloni Et landområde som et annet land bestemmer over Kolonister Folk som hadde flyttet fra hjemlandet sitt til koloniene – og etterkommerne deres Konflikter Er det samme som strider Parlamentet Er det samme som nasjonalforsamlingen. Stortinget er det norske parlamentet Representanter De som er valgt til noe, representerer de andre som har valgt dem Myndighetene Er de som bestemmer i et land Despotisme Et ondsinnet styre, der innbyggerne blir plaget og pint Øverstkommanderende Den øverste og mektigste sjefen Grunnloven Bestemmer hvordan et land skal styres Republikk En stat som styres av en valgt leder, en president Ordforklaringer

Embed YouTube Video into PowerPoint 2007

Embed YouTube Video into a PowerPoint 2010