Handel, priser og forbrukerrettigheter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Advertisements

Slik bruker du vår nettbutikk!
Hvordan vinne på auksjonene? Ingen fasit, men mange gode triks.
ASKER SKIKLUBB VOLLEYBALL Treningsavgift/dugnad våren 2014
Del 2: Personlig økonomi.
Nettevett – utvidet versjon
Forbruk Kompetansemålet er å kunne si noe om forbruksmønsteret i Norge og redegjøre for de rettighetene en forbruker har K-06.
Salg av toalettpapir og tørkeruller
Husk Statoilkoppen med 2011-lokk
Hvilke rettigheter og plikter har vi som forbrukere?
TRYGG HANDEL PÅ NETT 23. april 2014 • IDA SMÅGE BREIDABLIKK.
Andel av befolkningen som kjøper bøker. 1 Leseundersøkelsen Gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen 81%
HOVEDOPPGAVE HIØ Tom Dan Odd-Harald.
Last ned apper fra Google Play (Android) Åpne Internett på din enhet og søk deg inn på siden trykk på Play, som du finner på menylinjen.
Kapittel 17 I grønnsaksbutikken Hva ser du på bildet? sjampinjong (m)
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Kaizers billett. Bestillingstrinnene steg for steg Her fremheves det at priser er eks gebyr Her opplyser vi om prisen på selve arrangementet. Dette regnes.
Resultater 2012.
Forretningsidé Vil du være med på den nyeste moten og gjerne før de andre, så er Blend og BlendShe stedet for deg. Her finner du unike og moteriktige.
”Obligasjonssaken” – orientering til formannskapet
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
Arbeidsløs.
Kapittel 7 Johanne har ingen klær.
Eksempel på å løse en rettstvist
Kapittel 48 Elina møter en mann på fjellet.
Dine penger= din fremtid
Del 2: Personlig økonomi.
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
Skattejakt-samling på torsdag
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Forbrukerne taper Bjørn Erik Thon forbrukerombud.
3 Jeg og mitt.
Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 TNS Gallup Oslo, 2012 Det norske skadeforsikrings- markedet og dets bevegelser.
1. SPØRSMÅL TIL annonse 1 1. Hva kan du kjøpe? 2. Hva heter den? 3. Hvor mye koste den? 4. Er den ny eller brukt? 5. Hva heter selgeren? 6. Hvor bor selgeren?
23. MAI GRATULERER MED DAGEN, ULF!.
Bestefar blir 87 år 1. juni 2008!!!! Du vil gi han en gave og bestemmer deg for å gi han 1 kr pr år, 20 kr pr tiår og 10 kr per skuddår som han har.
Bind setningene riktig sammen og med logisk innhold. 
SKATTESMELL Verdens største
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Ser du feilen i denne setningen?
Levende vann Joh 4,10 Jesus svarte: "Om du hadde kjent Guds gave og visst hvem det er som ber deg om drikke, da hadde du bedt ham, og han hadde gitt deg.
Hvorfor behandles avtale- og kjøpsrett samlet?
Dag 10 Partenes plikter etter en kjøpsavtale. Selgers plikter:
Salgsargumenter- Eierskifteforsikring
Å kjøre bil og å stå i bilkø
Reklamasjon Kjøper kan tape retten til å gjøre mangelskrav gjeldende, dersom han ikke reklamerer i tide. Han må reklamere innen både den relative og den.
9. Product information Produktinformasjon. Online kjøp Som vi har sett har vi ikke noe produkt å se på, holde i, prøve ut, … Da må vi ta igjen på andre.
“Disippel-høring”.
Kapittel 11 Snart voksen – personlig økonomi og forbrukeretikk
Dagligbankundersøkelsen Fakta Dagligbankundersøkelsen intervju Befolkning 15 år + TNS Gallup Forfatter Bente Pettersen Roar Thorvaldsen.
22. Mars  Hva er formålet med lesingen?  Lesing i alle fag.
Oppgave 2 Digitale Rettigheter slik de fremstår teknologisk, i forhold til hvilke rettigheter man som forbruker tradisjonelt har hatt.
Kapittel 15 På litteraturgruppe
LUT2, høst 2008 Høgskolen i Vestfold
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Med nettbank har du full kontroll! Nettbankkurs. Kundene våre sørger for en digital revolusjon dnb.no Facebook 12 mill på dnb.no pr månedChat – raskest.
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL: Gjøre rede for og regne med prisindeks, kroneverdi, reallønn og nominell lønn og beregne inntekt, skatt og avgifter. Vurdere.
SKATT. I Norge betaler vi skatt på mange forskjellige måter. N.Johansen for undervisning.
Skolekomitéregnskap Magnus Hagder Olsen. Regnskapspakken Arbeidskort - består av tre kvitteringer, en til arbeidsgiver, eleven og skolekomiteen. Klasselister.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Forbrukerrett Dine rettigheter som forbruker ved kjøp av varer og tjenester.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther (2015) Gyldendal Akademisk Inntekter og kostnader © Gyldendal Akademisk Innholdet i.
Ndla.no - versjon 2.0Nasjonal digital læringsarenaNorwegian digital learning arena FORBRUK OG PERSONLIG ØKONOMI Foto: Ingar Storfjell/Aftenposten/Scanpix.
Økonomi LUT2, høst 2008 Høgskolen i Vestfold. Økonomi er et område der matematikk anvendes. En situasjon modelleres matematisk, og matematiske verktøy.
Merverdiavgift. Hva er merverdiavgift? Merverdiavgift er en avgift (penger) man betaler til staten ved salg av varer og tjenester Beregnes som % av salgspris.
Totalleverandør av juridiske tjenester. Forbrukerkjøp Frokostmøte HRNF
Regnskap og regnskapsrutiner
Digitale medier 19 januar 2017.
Driftsbudsjett og regnskap
Kurs i entreprenørskap
Utskrift av presentasjonen:

Handel, priser og forbrukerrettigheter 17.09.2012

Handel og priser En handel er å kjøpe noe. Det kalles å handle. For eksempel: jeg skal til Kongsberg for å handle. Det man kjøper heter vare. En vare kan være en ting eller en tjeneste. Å kjøpe noe som du ikke får med det samme kalles å bestille noe. Den som kjøper kalles kjøper. Vi som kjøper det vi trenger kalles forbrukere. Den som selger kalles selger eller forhandler. Den som lager en vare kalles produsent.

Betaling Når du kjøper noe må du betale med penger. Betalingsmåter: Kontanter (mynter og sedler) Bankkort eller kredittkort. Betale med regning Forhåndsbetaling Når du bruker bankkort blir pengene overført fra din bankkonto.

Vanlige ord i butikken Billig Dyr Tilbud Salg Avslag Når noe koster lite / Når noe har lav pris. For eksempel: skjorta er billig. Dyr Når noe koster mye / Når noe har høy pris. For eksempel: bilen er dyr. Tilbud Når en vare har fått lavere pris enn den hadde før. For eksempel: Denne ballen er på tilbud. Salg Når en butikk har tilbud på mange varer. For eksempel: Det er salg på Cubus. Avslag Å få avslag er å få kjøpe en vare til mindre pris enn den koster. Merverdiavgift / mva. /moms Merverdiavgift er 25% i skatt på alle ting du kjøper. 15% merverdiavgift på mat 8% merverdiavgift på for eksempel transport og hotell.

Forbrukerrettigheter Rettighet er det motsatte av plikt. «Gjør din plikt og krev din rett»

Reklamasjonsrett Reklamasjonsretten er retten til å klage på noe du har kjøpt innen en tidsfrist. Du må si ifra med en gang du oppdager feilen. Du må ha kvitteringen som beviser hvor og når du kjøpte varen. Tidsfristen er normalt 2 år. For ting som skal vare mye lenger (vesentlig lenger) enn 2 år er tidsfristen 5 år. 5 år gjelder f.eks. for TV, mobiltelefon og PC. Reklamasjonsretten står i Norges lover (Forbrukerkjøpsloven).

Du kan reklamere (klage) dersom det er en mangel på varen du har kjøpt. Du kan IKKE reklamere dersom det er du som har skylden på grunn av slitasje, feilbruk eller skade. Viktig å lese og å følge bruksanvisningen. Dersom selger har ansvaret skal han gi en ny vare, reparere den, eller gi deg pengene tilbake.

Garanti Selgeren kan velge å gi deg garanti. Garanti er å gi rett til mer enn det du skal ha rett til i følge Norges lover.

Angrefrist Angrefristretten er retten til å returnere en vare du har kjøpt innen en tidsfrist. Angreretten gjelder ikke når du kjøper noe i butikken. Angreretten gjelder for eksempel om du kjøper noe på gaten, døren, på telefon eller internett. Fristen for å angre er normalt 14 dager. Du må gi skriftlig beskjed til selger. Du kan ikke angre dersom tingen har blitt brukt. Angrefristen står i Norges Lover.

Bytterett Bytterett er noe selgeren kan velge å gi deg. Det er vanlig å få byttet ubrukte bøker og klær som du har fått i gave. Det er vanlig å gi bytterett for julegaver.

Handel på internett Du kan kjøpe / bestille varer på internett. Butikker på internett kalles nettbutikker. Bruk bare seriøse nettbutikker! Du må betale frakt for å få pakken i posten. Av og til må du betale ekspedisjonsavgift. Det er at butikken tar penger for arbeidet. Når du kjøper noe på internett fra utlandet: Toll (for mange industri og landbruksvarer). Gebyr til den som tollklarerer Merverdiavgift Tollfrie varer under 200 kr er uten mva og toll.