Husleie nivå 1995 - 2005  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Boligmarkedet: Nedkjøling i hett marked?
Advertisements

Kommunale boliger i Norge: En forsømt sektor i boligeierlandet?
FELLESORGANISASJONEN GJENINNFØR SOSIAL BOLIGPOLITIKK Innledning på Trondheimskonferansen 2013 v/konstituert forbundsleder Mimmi Kvisvik, FO.
Kapittel 7 Vekst og modellfunksjoner Bård Knudsen.
Del 2: Personlig økonomi.
NBBLs Framtidsprosjekt 2030 Boligkonferanse Trenger vi en ny boligpolitikk? 14. januar 2009.
En innføring i boligmarkedet i Oslo
Kommunal- og regionaldepartementet Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk. Eller velg DEPMAL– engelsk.
Husbankens virkemidler i det boligsosiale arbeidet
Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning
25. jun Presentasjon Den boligøkonomiske situasjon og aktuelle boligpolitiske tiltak Velferdskonferansen 2012 Tore Johannesen, Avdelingsdirektør.
Hovedstrategi for Statsbygg
Presentasjon for Byggevareindustrien
Grunnfondsseminar Oslo, 21. september Gode og stabile rammebetingelser •Sterk økonomisk vekst •Høy befolkningsvekst –Stavanger-regionen Norges tredje.
Utbyttepolitikk i den kommunale boligsektoren NOK ER NOK! Regjeringens kontaktutvalg 28. mai 2013 Lars Aasen, Leieboerforeningen- a il kommunal slum.
• Ungdom, arbeid, skatt • Svart økonomi
Fiksjon eller virkelighet? Boligplanlegging Alle med på laget.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 3. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
1: Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo fjerde kvartal 2006.
Hvordan måle kjærlighet i kroner og øre Aktie og Cognac 16. mars 2005.
Bostad först i Norge Evelyn Dyb Norsk institutt for by- og regionforskning Innledning på seminaret Utmana hemlösheten Lunds Universitet, 6. november 2009.
Å eie bolig Risikosport • Dyrt å kjøpe • Hvor går renta? • Usikker investering - boligprisene • Egenkapitalkrav Lite fleksibel boform for de på farta •
Sosial boligpolitikk Velferdsalliansen Sosialpolitisk Forum Oslo, 21 april 2005 Lars Aasen Daglig leder.
Frognmarkas Venner. Ønsker vi en kommune med innbyggere?  Vi mener at reguleringsplanen ikke belyser de samfunnsmessige konsekvenser  Dette gjelder.
Sosial boligpolitikk Thorbjørn Hansen  Å sørge for at alle kan skaffe seg en høvelig bolig til overkommelig pris  1945: Familiebolig på.
Dine penger= din fremtid
SAMMENLIKNING KLIKKPRIS AVTALE MED RENT-A-PRINTER LEIE AVTALE
BOLIGKRISE.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo andre kvartal 2006.
KOMMUNALE BOLIGADMINISTRASJONERS LANDSRÅD Med fokus på boligpolitikk og boligsosialt arbeid.
Boligbyggs markedsleiestatistikk – 3. kvartal 2007 Markedsleien i Oslo fortsetter å stige og ligger nå høyere enn det tidligere toppnivået fra 2002 Boligbygg.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo 1. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av Makrosikt for.
1: Gjengs leie for hybler og leiligheter i Oslo fjerde kvartal 2006.
1: Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo tredje kvartal 2006.
1: Gjengs leie Gjengs leie for hybler og leiligheter i Oslo første kvartal 2007.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 4. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Leikvang Hallprosjekt
Husbanken – Klar til å bistå kommunene Geir Barvik Administrerende direktør.
Kommunene og Husbanken Hvordan jobbe sammen mot et felles mål KBL-konferanse Larvik 6.mai 2009 Adm. direktør Geir Barvik.
Boligpolitisk satsing/innsats fra KS Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk.
Kommunal- og samfunnsøkonomiske effekter av boligsosial politikk Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning.
KBL-konferansen 7. mai 2014 Lars Aasen, Leieboerforeningen.
Oslo – flest utfordringer – størst oppmerksomhet
HUSBANKENS VIRKEMIDLER
Utbedringslån og utbedringstilskudd
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 1. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo 4. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av Opinion for.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av Makrosikt for.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo 3. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av Opinion for.
Boligbyggs markedsleie- statistikk for Oslo - 4. kvartal 2007 Markedsleien i Oslo steg med 4,2 % fra 3. til 4. kvartal 2007 I hele 2007 steg markedsleien.
1: Markedsleie Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo første kvartal 2007.
Presentasjon AFP – eller Alt For lite Pensjon Roar Eilertsen Stein Stugu Tirsdag 24/ De Facto.
1 Løser Statsråd Erna Solberg, Bolig 2004, Løser boligmeldingen boligproblemene i Oslo-regionen?
Boligkonferansen 2004 Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet 24. mars 2004.
Gratangen Boligstiftelse Eie, eller leie?
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
Møte m Husbanken Otta 21. september Skjåk kommune: Er i sluttfasen av arbeidet med en boligsosial handlingsplan Har ikke et velfungerende boligmarked,
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i statsbudsjettet 2008.
Kommuneproposisjonen 2005 Høring Stortingets kommunalkomite
Bolig – Den fjerde velferdspillaren
ROGALAND KONFERANSEN 17. oktober 2009 Randi Reese, Fellesorganisasjonen (FO)
Boligpolitisk strategi - prosess > Kommuneplan 2014 > Utfordringsdokument 2014 > 1. gangs behandling i FSK/ PSN juni 2015 > Høring juni –
Boligpolitisk strategi - prosess > Kommuneplan 2014 > Utfordringsdokument 2014 > 1. gangs behandling i FSK/ PSN juni 2015 > Høring juni –
Boliger som forutsetning for tilflytting og varig bosetting
Takk for invitasjon, jeg heter……og er avd.dir p strat.kont……..
”Leieboligenes plass i arbeidet mot bostedsløshet i Norge”
For de mange – Ikke for de få
Utskrift av presentasjonen:

Husleie nivå  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo i utgift.  Flere enn tidligere har ikke råd til å bo.  Kommunene selger bort de dyre nød løsningene, kommunale boliger.

Hva er en sosial bolig politikk?  Husleieregulering og ikke kommersielle boliger må tilføres boligmarkedene. Norge er en av de få nasjoner uten prisreguleringer på leieboliger.  De norske boligmarkeder er blitt et luftslott på pris og kan tilføre landet en sosial katastrofe. Øker rentene i det internasjonale markedet med mer en 4% fra dagens nivå rammes husholdningene hardt.  Boligprisene må ”kjøles” for å unngå en ny gjeldskrise.  En bolig politikk som er inkluderende og ikke ekskluderende.  Boliger som er priset lavt og er rimelig, 25% av inntekt.  Det norske folk trenger et rimelig og trygt hjem med likhet mellom leie og eie.  Ved å tilføre flere leieboliger vil vi motvirke flere på langsiktig gjeld med rente press.  En må også øke andelen med studentboliger i universitets byene med 500 i hver by. Målet må være en deknings grad på 30%.

Med dagens sosiale bolig politikk.  Dagens ”hushai”  Villedende leieavtaler.  Dårlig standard.  Mugg sopp  Ingen kvalitets kontroll  Usikkert å leie hos ”hushaien”.  Det ar tid å finne en bedre og rimeligere løsning.  Dyre kommunale utleieboliger – markedspriset.

Hvordan tillegge boligmarkedet en sosial profil.  Offentlige standardiserte leieavtaler, få slutt på selvtekten.  Offentlig ”godkjent utleie”, kvalitets kontrollerte utleieboliger. Minste krav til utleie og standardisert pris fastsetting.  La leieboere få skatte fordeler ved å leiebolig. La utleierne få skatte trykk ved for høye leier.  Ned bygging av hospitser og bygging av rimelige utleieboliger. Gi de hjemløse et hjem etter behov.  Forebygge i stedet for å betale for de stadig flere som blir bolig markedenes tapere.  Forby tidsbestemte leieavtaler og styrke oppsigelsesvernet.

Økt offentlig satsing og gode prosjekter.  Øke tilskuddene til å etablere gode sosiale bolig prosjekter.  Ikke kommersielle boliger og kostnadsbasert husleier med bostøtteordninger. Bostøtten bør økes og treffe flere husholdninger.  Ved salg selges eller leies den videre til beboerne til kostpris. Tilbud om rimelige boliglån og rimelig husleie.  Non profitt ved salg og ny etablering.  Det må satses på de ulike gruppene. Rimelige ungdomsboliger og rimelige eldre boliger til regulert leiepris.  Ved å tilføre byene med ikke kommersielle utleieboliger vil en motvirke pris nivået og kjøle ned husleiene og boligprisene.  Her trengs noen bolig milliarder for å få boligpriser og en sosial profil inn på boligsektoren.

Frie boligmarkeder gir oss ikke ”Rimi” priser.  Når skal tilbudet dekke etterspørselen?  Kontrollert utbygging for hvem?  Boliger som kostet i 1994 koster i dag Kr pr mnd å betjene. Kr 3250 med dagens rente og opp imot 7000 med 7% rente. Selger har malt og pusset opp for kr i perioden. Den politiske gevinsten for ikke politisk styrt marked ble kr  Leieboerne må dekke lån, renter og avanse til utleier, samt vedlikeholdsutgifter. Så kommer markedspris endringer i tillegg.

Hjemmenes plass i samfunnet.  Hjem, mat, inntekt og jobb.  Nå snakkes der om jobb og men det alene sikrer ingen et hjem.  Har en ikke et hjem, fungerer det andre mindre bra.  Vi må gjenreise den sosiale boligpolitikken slik en gjorde det på 1950 og 60 tallet.