Seksualitet og samliv Ms-konferansen, Stjørdal 6.mai 2014

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

”Jakten på det gode liv går via selvfølelsen
Vi ser hverandre og erfarer at i Guds rike hører vi sammen
Sprell levende 4.mai 08.
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Tro & Tilhøre, Tilbe & Tjene 4 verdier å bygge livet og menigheten på.
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Fra ord til liv Mars 2011.
Gratis webinar med emili nova montana kirkegaard
Fra ord til liv August 2012.
Cochleaklubben sommertreff
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
HELSE OG LIVSSTIL.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Anne Hilde og Jørns lille prat om livet
Bruk mediene - hvis ikke, vil mediene bruke deg Medieseminar Aurland 20. april Audun Tjomsland.
Fra ord til liv april 2011 «Men ikke som jeg vil, bare som du vil.» (Mark 14,36)
lig velkommen til 4års gudstjeneste i Hof menighetshus
De 10 bud 10 måter å elske på.
Selvfølelse vs selvtillit
Ord til ettertanke (Klikk for å gå videre).
Å skrive en god innledning
Hva er aktivitet og deltakelse?
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
Hvem er Jesus?.
HISTORIEN OM DE 4 LYSENE.
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Velkommen til stabbegudstjeneste. Velkommen til stabbegudstjeneste.
Fra ord til liv Fra ord til liv Mai 2012 Mai 2012.
Velkommen til dette sted Velkommen inn i mitt åpne hjerte
Skattejakt-samling på torsdag
Tillit Tillit er bærebjelken i gode relasjoner
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Medarbeiderskap HMS grunnkurs Lise Reierskog
Velkommen til T5-dagen!.
8.mars 09 Barnegudstjeneste Velkommen til
Velkommen til dåpskurs!

K APITTEL 2, OPPGAVE F. O PPGAVE 26 Ingen ville ha trodd at Mohammed og jeg skulle gifte oss i kirka. Men det skulle vi. Utrolig mange mennesker kom for.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Oppgave 44 Preposisjoner og uttrykk.
ABRAHAM MASLOW (BILDE).
De 10 bud 10 måter å elske på.
Smittende Tro Del Vær deg selv.. Pausebilde.
Takk for din nåde, Gud. Takk for din nåde, Gud.
selvhjelp.no Selvhjelp Norge, Nasjonalt kompetansesenter for selvorganisert selvhjelp TLF:
STILLE BØNN Takk Gud, Han som er din Far
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Rektorboligen på Staup/Levanger Tlf
”Skapt i Kristus” Efeserne 2,1-13
Sosial kompetanse Sosial kompetanse er kanskje det viktigste vi kan gi barna våre når de er små. Sosial kompetanse handler om å mestre samspill med andre.
DITT LIV Skru opp volumet og klikk for å komme i gang.
Stjernemennesker på Jorden
Fest og følelser Om seksualitet.
Har du et problem – har du også kunnskap.
Seksualitet og funksjonshemming
Cecilie Gangsø GLU EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP.
Seksuelle SMiso Rogaland.
HVORDAN MØTE BARN MED EN POSITIV OG ANERKJENNENDE HOLDNING?
Når seksuallivet skranter, hva kan sexologen bidra med?
Gruppetilbud for unge voksne med generelle lærevansker eller lett utviklingshemming, HAVO Lassa ved SUS Identitet/Selvbilde/seksualitet v/Ole Jan Hustøl.
Seksualitet på avveie for gutter og menn Overgrep og uavgrenset egen seksualitet.
HJERNESLAG OG SAMLIV. Familieterapeut og Seksualrådgiver Tea Bjørnstøl.
Hva er lykke og hva det som gjør oss lykkelig?. Hvordan oppstår lykke? Forskere har funnet ut at vi er selv med på å skape lykke I forskning er ikke lykke.
Seksualitet og revmatisk sykdom
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
Fest & følelser Velkommen
Utskrift av presentasjonen:

Seksualitet og samliv Ms-konferansen, Stjørdal 6.mai 2014 Bilde: www.amoroteket.no Ms-konferansen, Stjørdal 6.mai 2014 Laila A. Nøsen Vernepleier og sexologisk rådgiver – Helse Møre og Romsdal

Hva ønsker jeg å formidle? Fagpersoner: Sette seksualitet på dagsorden. Hvorfor og hvordan Deg som lever med MS: forstå sammenhenger og se muligheter. Hva ønsker jeg å formidle?

Its+about+sexual+e ducation!-HD.mp4 Seksualitet -WHO Seksualitet er en intrigert del av ethvert menneskes personlighet, som ikke kan skilles fra andre sider av livet. Seksualitet er ikke det samme som samleie eller evne til å få orgasme, seksualitet er mye mer. Det finnes i den energi som driver oss mot å søke kjærlighet, varme og nærhet. Seksualitet utrykkes i hva vi føler, hvordan vi beveger oss, og hvordan vi berører og berøres av andre. Seksualitet påvirker våre tanker, følelser, handlinger og vårt samspill med andre mennesker Drømmen om å stifte familie barn Its+about+sexual+e ducation!-HD.mp4 3

”Vi trekker med resten av våre liv inn i vår seksualitet ”Vi trekker med resten av våre liv inn i vår seksualitet. Her finner vi avtrykk av høy eller lav selvfølelse, av glede og smerte. Her får både lyst og savn rom for å formuleres” Vanskelig å si hvor og når seksaliteten begynner og slutter…. ”Nye seksualiteter” Willy Pedersen 2005

Seksuell lyst Seksuell interesse Seksuell tenning Seksuell respons Seksuallysten ligger ikke konstentrert i kjønnet Oppstår i lystsenteret i hjernen. Når nervevevet i lystsenteret blir skadd, påvirkes seksuallysten. Nervebanene kan også bli skadd som en følge av MS det kan føre til at impulsene mellom underlivet og hjernen ikke går slik som de skal. Denne kommunikasjonen må funger for at man skal få orgasme eller utløsning. Det fører til at følsomheten i underlivet svekkes - problemer med erkesjon og utløsning oog vanskeligheter med å få orgasme. Berøringer kan også oppleves anneledes enn før.

Seksuelle problemer som følge av MS Forstyrrelser av blære- og tarmfunksjon Spastisitet – økt muskelspenning Endret libido Endret hudfølelse Ereksjonssvikt Ejakulasjonsforstyrrelser Tørr skjede Orgasmeforstyrrelser Seksualiteten slik man kjente den forandrer seg og man mister funksjoner. Da kan man selvfølgelig fokusere mye på det som er borte…eller tenke at det er mye mer kake igjen.. Noen utfordringer som forstyrrelsen i nervesystemet kan føre med seg er for eksempel… 1. tarm…. Det krever nyskjerrighet…utforskertrang…

Åpenhet, trygghet, kunnskap, kommunikasjon Skaff dere kunnskap….hefte fra MS foreninge…. Kommuniser sex… Utfordringer.. Det du mener å si Det du virkelig sier Det den andre hører Det den andre tror han hører Det den andre svarer Det du tor den andre svarer…. Det som virker mest….. Å snakke lyst.. Mest virksomme for å tenne noen..visste dere det?

Om å finne kraften og mulighetene… Seksualitet og samliv når ein lever med MS - YouTube Nasjonalt Multippel Sklerose Kompetansesenter, MS-forbundet og med takk til Haukeland Universitetssjukehus

Muligheter Et godt seksualliv er viktig! Men det handler om mye mer en orgasme og ereksjon… Det er utrolig mye godt mellom null og knull.. Sexologisk rådgivning kan gjøre underverker…. Hva er seksualitet for deg akkurat nå? Kan man finne hverandre på nytt? Er seksualitet bare for de rike å vakre? Myter? Må det være på en bestemt måte.. Ta seksualitet på alvor, men ha fokus på lyst, glede og nytelse…Ikke teknikk og prestasjoner. MYTE: seksualitet handler om penis i vagina….

1 av 3 er ikke fornøyd med seksuallivet sitt….også uten MS Ansvaret ligger ikke hos den syke…..med diagnosen… Alle må finne hverandre på nytt… Rådgivning..lystproblematikk…osv….

Å bli møtt av de profesjonelle Hvordan bruker vi språket? Upresist spåk? Ordet+sex-SD.mp4 Vise til filmen…..profesjonelt blikk..vi får de spørsmål vi er klar for…er du? Egne holdninger til seksualitet…tenk gjennom mitt og ditt…Hva

Seksualitet handler om nytelse ikke prestasjon… Seksualitet er viktig Åpenhet, trygghet, kunnskap og kommunikasjon Finn kraften din og dine muligheter! Profesjonelle må sette seksualitet på dagsorden! Lev, nyt og elsk…..det er fremdeles kake igjen! Takk for meg