Sone 1 (aerob) % av makspuls, lav intensitet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
2 Leseferdigheter og lesevaner
Advertisements

Hvordan bli bedre av å trene?
”Til Start” Treningsprogram for unghest
Ta livet og øyeblikket tilbake
Langkjøring/intervaller
ENERGIOMSETNINGEN.
4 Bruk øynene riktig.
Harald Munkvold Høsten 2006
Hva skjer i kroppen ved trening?
Lykke til alle sammen og ha en kjempefin sommer
Harald Munkvold Høsten 2006
Kosthold og trening med fokus på syklister
Hva er vitsen med å trene?
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Hva er Oppvarming? Treningslære Jim-Cato Johnsen 06/07
Harald Munkvold Høsten 2006
Mestring og forebygging av depresjon
 Det maksimale oksygenopptaket (VO2 max) beskriver hvor mye oksygen kroppen klarer å ta opp per minutt under maksimal anstrengelse, oppgitt i liter/min.
Hva er/karakteriserer trening?
På disse sidene finner du litt informasjon om opplegget vårt!
Innføring i et standardisert klatrespråk
Ikke gjør det vanskeligere enn det er!!!
Egentreningsprosjekt 9 klasse Uke 9, 10, 11 og 12
Overtrening En ikke planlagt reduksjon i prestasjonsevnen i fravær av sykdom og til tross for normalt eller økt treningsnivå. Skyldes for stor belastning.
Tankens kraft Vi blir det vi tenker!.
Om å kunne holde det gående lenge…..
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
Generelle ernæringsanbfalinger
Råd og tips til Team Jæren Styrkeprøven Roy Hegreberg.
Energibalansen.
Treningslære fredag Jim-Cato Johnsen 11IDA 2006/2007
Gruppe ikke helt ufarlig å konkurrere heller...
Utholdenhet Treningsplanlegging
Ordinasjonsforslag. effekter av fysisk aktivitet Organisert fysisk aktivitet inngår i mange komplekse behandlingsopplegg. Positive effekter både ved akuttbehandling.
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Eldre & bevegelse Et møte med brukere av eldresentre
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
FORBRENNING.
Hva er styrketrening Egentlig er selv den minste bevegelse styrketrening. Bruk av muskler gir økt,om ikke nødvendigvis merkbar styrke I praksis blir styrketrening.
Intervallarbeid Naturlig intervalltrening:
for personer med rusproblemer
Bruk pulsklokke når du trener
Fysisk aktivitet Bra for helsa!.
O-trenerrollen I diskusjons/gruppeoppgaver Hvilke egenskaper er de fem viktigste for en o-trener som jobber med mannlige utøvere alderen a)16-20 b)21-25.
Leif Aanderud Yrkesmed.avd. Haukeland Universitetssykehus
Overtrening Av: Patrulje Ekorn
Flere har etterspurt et slags rammeprogram for sesongen, dette er et forslag som sendes ut på høring.   Nå er sesongen i gang. Da må vi kutte litt ned.
Noen prinsipper for trenings planlegging
13-16 år år Økter for unge utøvere Øktene bør inneholde: Organisering/feedback: Oppvarmingsdel (generell og spesiell) Hurtighet/spenst Utholdenhetsdel.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Hva er/karakteriserer trening?
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Veiledning Fræna SK Langtur: Langtur bør være over 2 timer, du bør ligge på en puls på % av din makspuls. En rolig/restitusjonstur kan være 
Hvordan beregne maks puls
Kondisjonstrening Uke 5.
Modul 7.0 Presisjonsidrettenes egenart og mangfold
Trening som meistringsstrategi
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Hvordan selge pulsklokker
Kondisjonstrening Uke 5.
Kondisjonstrening Uke 5.
Kondisjonstrening Uke 5.
Utskrift av presentasjonen:

Sone 1 (aerob) - 65-75% av makspuls, lav intensitet Lavintensitetstrening (sone 1) skal være rolig snakkefart hensikt; styrke hjertet ,utvikle nettet av de minste blodårene (kapillærene). (Dette er grunnleggende for kroppens evne til effektivt å transportere oksygen og næringsstoffer til musklene.) gir god formforbedring samt et relativt høyt kaloriforbruk. legger grunnlaget for å tåle mer trening Gir større effekt av trening på høyere intensitet. forbrenning ;hovedsaklig energi fra fettreservene, og du bedrer kroppens evne til å utnytte denne energikilden. ideell sone for å komme i gang eller nettopp har startet med kondisjonstrening. I startfasen ;hold på i 30 – 40 minutter, etter hvert opp mot en time (eller mer) i denne sonen.

Sone 2 (aerob) - 75-85% av makspuls, moderat intensitet hardere trening ; må ’jobbe’ hele tiden, uten at man blir ubehagelig sliten. effektivt fordi man tar i litt hele tiden denne sonen er fin som avveksling fra trening i sone 1 og for de som har kommet i gang med treningen (har holdt på i minst 8 uker) er det fint å legge inn en en ukentlig 30 minutters økt i denne sonen. I denne sonen øker kaloriforbruket sammenlignet med trening i sone 1. For nybegynnere vil trening i området rundt øvre grense (85%) gi tilnærmet samme utbytte som trening i sone 3 for en som er litt bedre trent. (De som trener betydelig mer bør heller trene den lette delen i sone 1. )

Sone 3 (anaerob terskel) - 85-90% av makspuls, høy intensitet høyintensitetstrening krever lang restitusjonstid, og at du samtidig må ha en solid plattform for å få fullt utbytte av denne type trening. intensiv trening der de fleste bare kan jobbe i noen minutter før man må roe ned tempoet og pulsen. Muskulaturen begynner å stivne.; melkesyren begynner å hope seg opp i den arbeidende muskulaturen. Trening på intensitet rundt anaerob terskel (sone 3) er den optimale intensiteten for å bedre utholdenheten. Høyintensitetstrening øker hjertets pumpekapasitet, bedrer lungefunksjonen, samt at muskelcellenes evne til å ta opp oksygen og kvitte seg med melkesyre forbedres. Plattformen bygger du gjennom rolig langkjøring i sone 1, samtidig som trening på lav intensitet forkorter restitusjonstiden. Derfor er det lurt å trene intervalltrening i denne sonen slik at du ikke jobber så lenge at du blir stiv, men heller trener i sone 3 i to til fire minutter for deretter å roe ned i sone en i til tre - fire minutter før man gyver løs på en ny arbeidsperiode i sone tre. Slik kan fortsette gjennom en hel treningsøkt. Trening i denne sonen gir et svært høyt kaloriforbruk og en betydelig formforbedring. Denne treningen egner seg ikke før man har kommet i brukbar form.

Sone 4 (anaerob) - 90-100% av makspuls, meget høy intensitet For å ha utbytte av trening på anaerob intensitet forutsettes det at utøveren er i meget god fysisk form. Trening i denne sonen krever lang restitusjonstid og faren for overtrening er så absolutt tilstede. Anaerob belastning påvirker lungekapasiteten og hjertets evne til å slå fort. NB: hjertets evne til å slå fort er mindre viktig, da det er hjertets evne til å fylles med stor blodmengde ved hvert pulsslag (slagvolum) som er avgjørende