STERKVIN Viner som forsterket med brennevin holdt seg bedre under transport og lagring. Ved 18-20% alkh er vinen trygg for både bakterier og sopp.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner

Advertisements

Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
Vinbedømmelse Vinsmaking er en vitenskap, og dette er ingen grundig innføring i den edle kunst, men jeg kommer inn på emner som: Bedømmelse av farge og.
Teknisk og metodemessig oversikt
Rosèvin.
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Av Erik og Audun 4/12-04 CCC Juletreff 2004.
Fôrkvalitet Godt grovfôr i rundballen Av Linn Hege Engen
Vinum Stavanger – Veneto
En smak av Middelhavet... Oliven
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Råd for et sunt kosthold (1)
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Fra geometriske former til abstrakt design
Kjøkkenet er et koselig sted, ikke sant?
FLERE GODE VINER ! Tore Haave TORE HAAVE
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Loire. Områdene: • Vestre Loire Ut mot Atlanterhavet finner vi Muscadetvinene. Som oftest enkle, lett og friske, men kan også være komplekse, mineralske.
CHABLIS.
Med sekken full av penger!
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Piemonte en av verdens mest spennende vinregioner og et gastronomisk sentrum i Italia.
Veneto, Valpolicella, Ripasso, Amarone og Recioto
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Spania 5 regioner.
VINLÆRE GB Eriksson.
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Mye av Spanias vinmarker ligger i svært varmt og tørt klima.
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
MAT OG KULTUR.
Karboksylsyrer.
SPANIA Vintreff 15 November 2002 Bjørn Bang Fjørtoft.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Trekkfuglene Et sikkert vårtegn. Læringsmål for emnet: Lære hva begrepet trekkfugl og standfugl betyr. Lære å se forskjell på en trekkfugl og en standfugl.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Velkommen til vintreff for Portugal Fredag 12. November 1999 Med vinambassadør for Portugal Bjørn B. Fjørtoft Kilde: Apèritif.
METALLER. VIKTIGE ORD. Sitt sammen 2 og 2 og snakk om ordene. Lag setninger hvor dere bruker ordene.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
CHAMPAGNE Fredag ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Toscana 11 Mars 2016 Tor Chr. Aure. Quiz Hva var Montalcino kjent for før 1865 og hvilke drue var hoved-druen i området da? Søte og ofte musserende viner.
Tyskland og Østerrike ?. Luxembourg Luxembourg 1400 ha, noe som er 1 % av jordbruksland I 1964 fantes det 1700 vingårder I 1994 fantes det 788 vingårder.
Velkommen til Vintreff for Portugal Fredag 18 november Torodd og Bjørn.
AMERIKA -Fredag v/Dagfinn Tynes- CANADA MEXICO.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
New Zealand.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Château Coucheroy THE WINERY   Belonging to Les Vignobles André Lurton, Château Coucheroy has a lovely history. Its Gascon name « Couchiroy » comes from.
Vinliste Italia 14 okt Planeta la Segreta Bianco ,90 Velkomst/Presentasjon Planeta la Segreta Rosso ,80 Vin 1 Santagostino Nero.
Bruk av levende organismer i produksjon av nye produkter
NYSGJERRIGPER Hvorfor er julebrus populært og hvorfor foretrekker noen en julebrus fremfor en annen?
Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure.
KARBOHYDRATER.
Lær deg druesortene med Toralf Bølgen
Smak på maten!.
Gruppeoppgaver.
LANGUEDOC OG ROUSSILLON 29 FEBRUAR 2008
Vitaminer og mineraler
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

STERKVIN Viner som forsterket med brennevin holdt seg bedre under transport og lagring. Ved 18-20% alkh er vinen trygg for både bakterier og sopp.

EKTE STERKVINER : svakvin som tilsatt druebrennevin Sherry, Portvin, Madeiria, Marsala, Moscatel del Setubal AROMATISERTE STERKVINER : svakvin i basis, tilsatt ulike aromastoffer, sukker, farge i tillegg til brennevin. Druer er ikke det eneste råstoffet. Vermut, Gløgg, Kir

SHERRY Provinsen Andalucia i sørvest Spania. Jerez er den viktigste av tre byer. Kalkrik Albariza jordsmonn som drenerer godt Tre druevarianter: Palomino er den dominerende druen, god avkasting i Albarizajord. Svært tynt skall, derfor høstes manuelt. Pedro Ximenez brukes først og fremst til søting og farging. Moscatel Gordo Blanco spanske navn på Muscat d’Alexandrie Vokser mest på sandjord. Drue vinifiseres vanligvis separat, og vinen brukes til søting

VINIFIKASJON Palominodruene og PX presset,mosten går til gjæring Gjæring i temp-kontrollert ståltanker, ca 30 C Gjennomgår malolaktiske gjæring, vinen får 12 % alko Forsterkes med sprit til 15% før den tappes på trefat Fatene tappes ikke mer enn 5/6 fulle. I løpet av våren vokser et belegg av gjærsopp på overflaten FLOR, den beskytter vinen mot oksidasjon. Florsoppen kan normalt leve i seks år Hvor kraftig veksten av floren er, bestemmer hvilken type av Sherry vinen skal utvikle seg til.

Sherrytypene FINO : ved sterk og kratig flor blir vinen forsterket til 15.5%. God Finosherry er lett, frisk, tørr, med epleaktig fruktighet, preg av flor brød, sopp,blomkål. Manzanilla er fino fra Sanlucar de Barrameda. AMONTILLADO : en vellagret Fino hvor florutviklingen stoppet. Mørke farge er resultatet av oksidasjon etter gjærsoppene dør. Minimum 5 år lagring. 18% alk før tapping. OLOROSO : svak florveksten, spritet opp til 18% mot bakterier og hindrer florsoppen å vokse, mer oksidert enn Fino. Oloroso har dypere farge, tørr Oloroso er det beste. En søt Oloroso søtres med druemosten-Mistela før flasketapping. 20% alk før tapping CREAM SHERRY: er laget av Oloroso som har blitt søtet. 20 % PALO CORTADO: en Fino slutter florvekst.tørr, nøttaktig, god fylde.

Lagring og Blanding Sherry lagres på trefat i et system som kalles SOLERA y Criaderas Et trinnvis system bygget for å blande ung vin i eldre vin(1/3) som blandes inn i ennå eldre vin osv. Samtidig blandes vin mellom de ulike fatene slik at sluttresultatet holdes svært likt fra år til år.

Smaking,sterkvin Fem punkter Utseende: fargedybde og fargevalør. Lukt først gang: lukt og noter, Lukt andre gang: beskriver Smak først gang: munnfølelse,aroma, råvare Smak andre gang: friskhet, fylde,sødme, lengde, struktur, konsentrasjon. Ca: en spiseskje, 3-5 sekunder i munn

Praktiske smaking Utseende: Fargedybde(klar, lys, middels dyp, dyp, mørk,tett).Fargevalør(strågul, gyllen, brungyllen, brun, purple, rød ). Nese:Intensitet(svak, middels, god intensitet, intens). Nesefølelse(myk, rund, varm, prikkende, stikkende). Luktbilde(bær, sitrus, røyk, sjøaktig, jordaktig, fruktig, fat, honning, nøtter, brød ,kjeks, gjæraktig……). Smak:Fylde (lett, middels fylde,god fylde, fyldig). Friskhet(middels,frisk). Sødme(tørr,litt sødme,sødmefylt). Munnfølelse(myk, rund, tørr/snerpende, varm, skarp). Ettersmak(kort, middels lang, god lengde, lang).

MADEIRA Madeira er en vulkansk øy ligger vest for Marokko Vinen som ble spritet opp og transportert med skip til kolonier i Asia, Afrika og Amerika. Under reisen ble vintønnene utsatt for svære temperatur-svingninger, slik at vinen modnet raskere og fikk en smak (madeirisert) som ble satt pris på. Estufa : hus eller tanker som blir oppvarmet til 30-50 c. Vinen lagres i estufa min 3 mnd, opptil ett år, dermed oppnår vi den ettertraktede, karamellpregede madeira smak uten sjøreise Bruker også solera system

Høykvalitet madeiravin laget av en av de 4 edlere druetypene. MADEIRATYPER Høykvalitet madeiravin laget av en av de 4 edlere druetypene. SERCIAL tørreste typen, med svært frisk syre. VERDELHO halvtørr, mild, aroma av røyk og nøtter BUAL søt og fyldig, rosin og nøttepreg MALMSEY rikeste,mørkeste, søteste madeiraen, tydelig karamellaroma, og god syrlighet. Druene Sercial og Verdelho blir presset, gjæres som hvite viner. Tilsettes sprit etter gjæring-- Sherry metoden Druene Bual og Malmsey ble presset med skall og stein og stilk, gjæres som røde viner. Alkoholgjæringa stanses ved å tilsette sprit mens mye sukker er igjen i vinen – Portvin metoden

Marsala produsere med tre fargetyper Marsala produsere med tre fargetyper. Rubin lages av røde drues Nero a’Avola og nerello. Gull og Rav Marsala lages av hvite druer, Grillo er den viktigste, Marsalavin klassifiseres i henhold til egenskaper og hvor lenge den har blitt lagret etter soleraprinsippet. Marsalvin ble tradisjonelt servert som en aperitiff mellom første and andre rett i et måltid.I dag serveres gjerne avkjølt til ost og dessert. Vermut mange typer, fra klassisk tørre type (Noilly Prat) til de og mildere italienske. Både rød og hvit vermut er laget av hvitvin. Rosetypene er laget av rosevin, rød vermut får fagre av sukkerkulør. Vinene blir spritet opp og tilsatt smak fra krydder og urter som merian, koriander, kanel, salvie og den viktigste malurt . Malurt gir bitter smak, og for å balansere denne er ofte sukkerinnholdet høyt i vermut

PORTVIN Douro der alle druer som skal bli portvin kommer fra Portvinproduksjon starter som vanlig rødvin,etter noen dager når alko er rundt 5% blir gjæringen stoppet ved å tilsette druebrennevin til den gjærende mosten. Alkoholinnholdet blir da ca 20%. Masse sukker vil være igjen i vinen. Vi får en alkoholsterk og søt vin

Druevarianter i Portvin RØDE HVITE Tourigal Nacional Boal Tourigal Francesa Cercial Tinta Roriz Gouveio ou Verdelho Tinta Fracisca Malvasia Corada Tinta Cao Moscatel Galego Tinta Barroca Arinto Periquita

Portvinstypene RUBY: den enkleste portvin, lagret kort tid 2 år i fat slik at den har bevart en fruktig aroma. TAWNY: lagret lenger på fat, den dyp rød farge går mot lysere brunlig under fat lagringen. Lagret Tawny: høykvalitets-tawny som har lang fat lagringstid. 20-30-40 år.har aroma minner om nøtter,ost, krydder, tørke frukt, og lang ettersmak. Colheita: en Tawny fra en enkelt årgang

Portvin med årgang VINTAGE PORT: årgangsportvin. Er den dyreste og mest spennende portvinen. Blir bare laget i år med svært god druehøst og utgjør knapt 1% av alle portvin lagres 2 år på fat, ikke filtrert eller klaret før tapping. utvikler seg på flasker,trenger 15 år eller mer før den er drikkeklar.Masse bunnfall og må alltid dekanteres. LATE BOTTLED VINTAGE: LBV enklere kvalitet enn vintage 5 år på fat, mer utviklede når de tappes på flaske. Drikkes unge, ligger mellom Ruby og Vintage i stil. Har god fruktighet og rikelig tannin kan utvikle seg på flasker.

Praktiske smaking Utseende: Fargedybde(klar, lys, middels dyp, dyp, mørk,tett).Fargevalør(gyllen,ruby,brun,purple,rød ). Nese:Intensitet(svak, middels, god intensitet, intens). Nesefølelse(myk, rund, varm, prikkende, stikkende). Luktbilde(ost, nøtter, sjøaktig, jordaktig, fruktig,rosin Fat-vanilje, brent tre, honning, kjeks, gjæraktig……). Smak:Fylde (lett, middels fylde,god fylde, fyldig). Friskhet(middels,frisk). Sødme(tørr,litt sødme,sødmefylt). Munnfølelse(myk, rund, tørr/snerpende, varm, ). Ettersmak(kort, Middels lang, god lengde, lang).