Innvandrerbefolkningen, utvikling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oversikt over Likestillings- og diskrimineringsnemndas saker
Advertisements

Saker hos LDO – et utvalg
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Fagforeningens arbeid for mangfold
Deltaking, inkludering og velferd
SLIK SIKRER VI SYSTEMATISK LIKESTILLINGSARBEID Anne Marit Skarsbø Seniorrådgiver Mangfold og likestilling i arbeidslivet 28.september.
Alle menn og kvinner på dekk! Seniorrådgiver Tore Simonsen Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) Bergen 1. februar 2011.
Landsmøtet 2014 NTL har landsmøtet hvert fjerde år. Neste landsmøte er i år, 3. – 7. november, og skal avholdes i Oslo. NTL vil bruke hele året på å forberede.
Trygdeetatens arbeidslivssenter Hans Henrik Andresen Rådgiver.
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
Tilsettinger Felleskurs for rektorer og tillitsvalgte, våren 2008.
ANSETTELSER! Kort gjennomgang av ansettelses – rutinene
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
REKRUTTERING AV NY MEDARBEIDERE I FYLKESKOMMUNEN
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
Rekruttering av mangfold – hvordan unngå diskriminering?
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
Likeverdige helse- og omsorgstjenester for innvandrerbefolkningen
Et arbeidsliv for alle! Jon Valestrand - tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Åstvedt AS.
Presentasjon av NTL NAV
Overenskomst mellom NHO/Abelia og LO/NTL
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Likestilling som strategi ”en mangfoldig bydel i endring”
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid.
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
IA-avtalen – viktig brikke i regjeringens velferdspolitiske strategi LO STATs IA-konferanse i Oslo 21. mai 2007 Statssekretær Jan-Erik Støstad Arbeids-
Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene Møte med partiene Rita Kumar, utvalgsleder
HP MEDARBEIDERNE1 Arbeidsgiverpolitikk - strategier lStyrke kompetanseutvikling og faglighet på alle nivå lTa i bruk uutnyttet arbeidskraft.
Rettigheter og plikter i forbindelse med kompetanseutvikling kunnskap gir vekst
Hvordan leverer helse-Oslo varer og tjenester til en flerkulturell by? v/leder Akhenaton Oddvar de Leon, Innvandrerrådet i Oslo
<Sted>, <Anledning>
,. Om meg selv Stilling/verv: Arbeidsoppgaver: Utdanning/bakgrunn:
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
1 SENIORPOLITISK KONFERANSE Senter for seniorpolitikk Oslo 5. desember 2007 Åsmund Lunde.
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund Organiserer ca ansatte i Posten Norge A/S, DnB NOR ASA, BBS AS, Mirror Accounting AS, Bring Logistics.
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Forbud mot diskriminering: Ulike lover
Mulighetenes Bergen - Bergen kommunes erfaringer, utfordringer og muligheter Monica Mæland Byrådsleder i Bergen.
Regjeringens integreringspolitikk Statsråd Erna Solberg 19. april 2004.
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
YRKESOPPLÆRINGSNEMNDA (YON)
Diskriminerings lovgivningen
Likestillings- og diskrimineringsrett Helga Aune.
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
Et inkluderende og flerkulturelt arbeidsliv. En utfordring? Fagforbundet - seksjon samferdsel og teknisk april 2009.
Arbeid for likestilling og mot diskriminering Norges idrettsforbund 30. oktober 2015.
Kompetanseplaner - hva har det med oss å gjøre? - hva er det?
Integrering av minoritetsgrupper i arbeidslivet Representantskapsmøte Fagforbundet Sør-Trøndelag Oppdal, 14. november 2007.
Fra uønsket deltid til heltidskultur Jostein Bø/HR-sjef i Asker kommune.
Fra lovverk til likestilling: Å bekjempe diskriminering fra et ombuds ståsted Bjørg Unstad Avdelingsleder Diskrimineringens mange former. Oslo
Kapittel 14: Ansette medarbeidere – del 2 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli Intervjue søkere Stille riktige spørsmål Kroppsspråk.
Hva er IA-avtalen? GRUNNOPPLÆRING NYE TILLITSVALGTE TRINN3 STAT: ARBEIDSRETT.
Fagforbundet; ”De gode holdningers forbund” (fra Fafo rapporten ”En mann- en stemme”) En presentasjon om samarbeidet mellom Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.
Meg i dag – deg i morgen? Ronald Craig.
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Kompetanseheving i ”tverrkulturell forståing” –Hordalandsmodellen
FoU KS - Mangfold i ledelse Helle Sekkesæter, Christian Skattum Asplan Viak Anette Thiis Evensen, Kulturell Dialog Undersøkelsen er gjennomført i.
Presentasjon Kommunenes arbeid med økt sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.
o Solidaritet i praksis Fagforbundet Troms – Rasismefri sone og MOD
Bufdirs arbeid med CRPD
Utskrift av presentasjonen:

Samarbeid med partene i arbeidslivet er essensielt for å oppnå resultater

Innvandrerbefolkningen, utvikling

IA-avtalen Hovedmål: Et mer inkluderende arbeidsliv Et inkluderende arbeidsliv stiller krav ikke bare til inkludering av personer med redusert funksjonsevne, men også til inkludering av andre grupper som har problemer med å få innpass i arbeidslivet. Partene er enige om at IA-avtalen kan være et virkemiddel for å motvirke diskriminering i arbeidslivet generelt.

Inkluderende Arbeidsliv 5.2 Avtalepartenes forpliktelser Å bidra til at flest mulig virksomheter slutter seg til IA-avtalen Å arbeide for et godt og målrettet arbeidsmiljøarbeid med vekt på toleranse og mangfold Å arbeide aktivt for at enkeltvirksomheter i økt utstrekning stiller opplærings- og arbeidstreningsplasser til rådighet for personer som ikke har et arbeidsforhold Å arbeide for bevisstgjøring ved ansettelse, for å forebygge diskriminering basert på kjønn, alder, etnisitet eller funksjonsevne

Hovedtariffavtalen i staten 5.6 Kompetanseutvikling For å kunne nyttiggjøre seg de ressurser og den kompetanse personer med flerkulturell bakgrunn besitter, er partene enige om å intensivere arbeidet med å rekruttere og integrere arbeidstakere med slik bakgrunn til stillinger på alle nivåer i statlig sektor.

(Anti-) diskrimineringsloven § 4. Forbud mot diskriminering Direkte og indirekte diskriminering på grunn av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion eller livssyn er forbudt. 

Anbefalinger fra Fafo Få etniske minoriteter mer aktivt med i fagbevegelsen: Oversette informasjon; bevisst rekruttering av medlemmer og tillitsvalgte Ta etnisk diskriminering i arbeidslivet på alvor: Kompetanseheving; mottaksapparat for diskrimineringssaker Sikre innvandrerrepresentasjon i ulike beslutningsfora: Håndplukking av innvandrerrepresentanter Bedre kommunikasjon mellom nivåene i fagbevegelsen: Tydeligere policyprofil; klarere ansvarsdeling Ta innover seg det nye mangfoldet i arbeidsliv og fagbevegelse: for eksempel ved å ha en spesialrådgiver på mangfold

En fagbevegelse for fremtiden – hva må til? Fafo: Monica Lund Satsningen må forankres på høyt politisk nivå og spre seg nedover i hele systemet Gjennomføring av nødvendige tiltak forutsetter mer personell med nødvendig kompetanse Arbeidet krever økonomiske ressurser Dersom innvandrere skal få plass i fagbevegelsens organer, må etniske nordmenn i større grad være villige til å tre tilbake

Forslag fra NTLs fylkesutvalg i Oslo LO i Oslo vil oppfordre alle forbund til å jobbe aktivt for vedtektsendringer som sikrer at ikke-vestlige innvandrere og deres etterkommere kommer inn i forbundsstyrer, landsstyrer, sentralstyrer, bedriftsstyrer, øvrige styrerom og andre besluttende organer. LO i Oslo vil også arbeide for at flere med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn blir organiserte i fagbevegelsen og at de kan bli aktive tillitsvalgte på sine arbeidsplasser. Dette for å få en bredere og mer variert fordeling blant de tillitsvalgte på den enkelte arbeidsplass.

Eksempel på vedtektsendring Eksempel på vedtektsendring. Ikke-vestlig innvandrer til NTLs landsstyre Under behandlingen av NTLs vedtekter for perioden 2007-2010, ble det vedtatt at minst én representant i NTLs landsstyre må være representant med minoritetsbakgrunn/ikke-vestlig innvandrer

Tre nivåer for økt rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn Måltall og vedtektsendringer: Andel ansatte og valgte med ikke-vestlig bakgrunn Tjenestetilbud tilpasset alle medlemmer Nivå 2 Praksisplasser og lærlingplasser på forbundskontor og lignende: Antidiskrimineringskompetanse Arbeidstrening Tiltaksplasser Lønnstilskudd Lærlinger Nivå 1 Inkluderende rekruttering ved ansettelser: Inkluderende utforming av stillingsannonser: Oppfordre personer med innvandrerbakgrunn til å søke Innkalle minimum 1 kvalifisert søker med innvandrerbakgrunn til intervju Sikre kompetanse for å vurdere utdanning, yrkeserfaring og tillitsvalgterfaring Inkluderende rekruttering ved valg: Pålegg til valgkomiteer om en viss andel med ikke-vestlig bakgrunn Få inn personer med ikke-vestlig bakgrunn i valgkomiteer Oppfordre medlemmer med innvandrerbakgrunn til å søke på kurs