Stor motstand mot tarenæringen i Vikna

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kombinatorikk for lærerstudenter
Advertisements

Hvorfor overfisker Ivan
Tid for endring – en kamp mot tvang, undertrykkelse og definisjonsmakt Mette Ellingsdalen We Shall Overcome (WSO)
I.
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Hvordan er et atom bygd opp?
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Informasjon fra Nasjonalt Utvalg for Teknisk Fagskoleutdanning
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
Kvinner Ser seg i speilet..
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Samfunnskunnskap - Makt
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
Konsekvenser av et større oljeutslipp på Mørebankene: et scenario
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Kildesortering! La tingene gå i.
Utredning av konsekvenser av fiskeri i området Lofoten - Barentshavet Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.
Innspill bioenergistrategi i Norge Your Name Your Office/Department/Unit Date.
Siv.agr. Dag Åsmund Bilstad1 Evaluering – en oppsummering Tilbakemelding fra en del av mottakerne av næringsfondmidler fra Nore og Uvdal kommune
Tromsø, den 23. oktober 2012 Reidar Nilsen Norges Fiskarlag Bør næringa selv ta ansvaret for en effektiv fiskeriforvaltning?
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
Et arbeidsliv for alle! Jon Valestrand - tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Åstvedt AS.
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
En beskrivelse av IKT i skolen Sett fra en lærers ståsted
Kapittel 5 oppgave d Bruk riktig ord på riktig plass i riktig form.
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Slik jobber Kirkens Nødhjelp med klimaendringer
Oppgave 48 Preposisjoner og faste uttrykk fra kapitlene 4 og 5.
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, Arbeiderpartiet
Tradisjonelt fiske Basis for lokal verdiskaping og kystkultur? Malangen brygger 28. mars 2011 Arvid Ahlquist Fiskarlaget Nord.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Stortingsmelding om forvaltning av kongekrabbe
100 lure ord å lære.
100 høyfrekvente ord Trykk F5 for å starte, deretter klikker du på ønsket hastighet 2 sekunder 1 sekund Blink Randi Orten og Thomas Melby, Stenbråten skole.
E-demokrati muligheter og realiteter Paneldebatt mellom nordiske IT ministere Reykjavik 26. august 2004 Morten Øgård Institutt for statsvitenskap Høgskolen.
Samarbeide for å overleve? Mulighetene er der…og MÅ tas 5 September 2014 Grafisk bransjeforenings landsmøte 2014.
Og.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
Norwegian Ministry of Fisheries Beslutning om opprettelse av en ny gruppe I for torsk, hyse og sei for kystflåten nord for 62°N Trondheim, 1. november.
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Ressurs og reguleringer i fisket Sunnmøre og Romsdal Fiskarlags årsmøte 2004, Molde, november 2004 Politisk rådgiver Jorhill Andreassen, Fiskeri-
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Fiskeripolitiske utfordringer og tiltak - for en økt marin verdiskaping Pressekonferanse G.O.Sars Nor-Fishing 11. august 2004 Fiskeri- og kystminister.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Norwegian Ministry of Fisheries Til: fiskerinæringen Fra: fiskeriministeren ”Konkurransekraftige rammebetingelser for norsk marint næringsliv” Fisk 2003.
Norwegian Ministry of Fisheries Er omsettelige kvoter fremtiden for fiskeflåten? Nord-Norges Rederiforenings årsmøte 15. – 16. November 2002 Fiskeriminister.
Marine bevaringsområder for hummer og torsk på Skagerrakkysten – hva viser 10 års forskning oss? Esben Moland Olsen Tittelside.
Evaluering av sesongen 2009/2010 Holeværingen langrenn For styret: Ida Rosenvinge, mai 2010.
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Livet i havet – vårt felles ansvar Forvaltning av tang og tare i Norge Terje Halsteinsen.
FishTech 2016 Ålesund mars 2016 Fiskeflåtens rolle i ressursforvaltningen. Generalsekretær Otto Gregussen, Norges Fiskarlag.
Livet i havet – vårt felles ansvar Olav Lekve, FiskeridirektoratetSkreifestivalen 2013 ”Skreien trives og vokser på trær”
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
WWF-Norges syn på havbruksnæringen Karoline Andaur WWF Norge 11 Februar 2010 Sats på torsk!
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Pukkellaks (Onchorynchus gorbuscha)
Naturmangfold i internasjonalt farvann
Hva skjedde i Oslofjorden
Utskrift av presentasjonen:

Stor motstand mot tarenæringen i Vikna Tarehøsting i Vikna Stor motstand mot tarenæringen i Vikna Fiskerne har reagert kraftig på at det er blitt gitt tillatelse til høsting av tare i Vikna, og at forskningshøstingen har fått slikt omfang når det gjelder kvantum . Forskningshøstingen blir oppfattet som en ren kommersiell høsting, fordekt under begrepet forskning. Fiskerne har stor støtte i befolkningen når det gjelder motstanden mot slik høsting. Fiskerne og kystbefolkningen i Vikna har mange negative erfaringer over mange ti-år når det gjelder forvaltning av ressurser i kommunens nære kystfarvann. Her kan nevnes: oppfiskingen av mussa på 50- og 60-tallet, nedfiskingen av sildebestanden i Norskehavet på slutten av 60-tallet og først på 70-tallet, torskekrakket (norsk-arktisk torsk og kysttorsk) på 90-tallet, selinvasjonen, forskningsfangsten av Skolest i NT som fikk pågå under myndighetenes velsignelse til skolestbestanden nærmest ble utryddet, nedbeiting av tang og tareskogen grunnet stor oppblomstring av Drøbakkråkebollebestanden og tråling i korallfeltene utenfor Trøndelagskysten. Fiskerne har god grunn til å være bekymret for det som nå skjer. 2. Lokalmiljøet har vært lite delaktig i forkant av prøvehøstingen Fiskerne og lokalbefolkningen er kritisk til fylkeskommunens håndtering av saken. Man sitter igjen med at de spede forsøk på informasjon og delaktighet har hatt preg av signingsferd for tarenæringen.

3. Lokal kunnskap og erfaring. Fiskerne har vært tatt lite med på råd når det gjelder utvelgelsen av områder og uttakets størrelse. Fiskerne blir ikke trodd når de sier at sjø- og bølgemønster har endret seg etter at store mengder tareskog er blitt høstet. De blir heller ikke trodd når de sier at innsiget av torsk på vinteren har endret seg i de områdene det er høstet tare. Fisken kommer ikke lenger inn i disse områdene. Fiskerne blir heller ikke trodd når de sier at sjøfugl, og da spesielt skarven, har forsvunnet fra de naturlige områdene den tidligere har hentet føden. 4. Tareskogen som oppvekstområde for yngel og småfisk og matfat for sjøfugl. Fiskerne og lokalbefolkningen er bekymret for at oppvekstområdene for yngel og småfisk forringes ved store uttak av tare. Seien betyr mye for fiskerne i Vikna og er derfor bekymret for at seibestanden vil bli redusert grunnet tarehøstingen. Bortsett fra vinterfisket etter torsk, så er kystfiskerne i Vikna avhengige av små lokale fiskebestander. 5. Tare og klima Tareressursen i havet binder opp store mengder CO2, og en forringelse av denne muligheten krever andre tiltak på land. Som leder av klimautvalget i Vikna vil jeg sterkt advare mot en slik utvikling. Klimapanelet i FN advarer nå mot at verdenshavene er i ferd med å bli så sure at mange arter vil bukke under grunnet dette. I en slik sammenheng vil det være galt å høste på tareressursen.

6. Lite eller ingen lokal verdiskaping Det finnes bare en kjøper av tare i Norge, FMCBiopolymer. Dette er et stort internasjonalt selskap. Høstingen blir gjort av kun 10 høstingsfartøyer som ,med unntak av 2-3 fartøyer, eies av firmaet som produserer tareproduktene. Den lokale verdiskapingen av tarehøstingen i Vikna dreier seg kun om kjøp av drivstoff, mat og noe service på fartøyene. Dette er ikke i tråd med intensjonen i havressursloven, der det sies at havets ressurser skal skape lokal verdiskaping. 7. Lav førstehåndsverdi Norges Råfisklags tall når det gjelder førstehåndsverdien av tare i NT, viser at det dreier seg om små verdier som tilfaller høstingsleddet. (18 øre per kilo). Det meste av verdiskapingen tilfaller produsenten FMCBiopolymer. Tarenæringen trenger tydeligvis flere aktører. FMCBiopolymer sitter nå i en monopolsituasjon og eier hele verdikjeden i tarenæringen. 8. Lokal forskrift for NT Vikna kommune krever at fiskarlaget og kommunen skal være representert i utvalget som skal legge fram forslag til lokal forskrift om tarehøsting i Nord-Trøndelag. Vi ber derfor om at fylkesråden for næring følger opp dette kravet.