Eller hvor gode er de til å beskrive smaken

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
i:SEE Conceptual Learning DA
Advertisements

Vinbedømmelse Vinsmaking er en vitenskap, og dette er ingen grundig innføring i den edle kunst, men jeg kommer inn på emner som: Bedømmelse av farge og.
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Dyrene og sex i tegneserie
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
Informasjon om Cisplatin (2 dager)
FEILING gir erfaring Ikke la ting være uprøvd fordi du er redd for å feile. Du lærer mest av å gjøre, så gjør mest det.
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Å skrive en god innledning
Smak av kje Smaksopplevelse knyttet til kjøtt fra kje med ulik slaktealder v/Jørgen Todnem, Bioforsk Øst (Gol 1. februar 2013)
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Seksjon psykoser, sykehuset Levanger
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Mat, måltider og følelser
Marianne Dahlum Helsesøster
Med sekken full av penger!
Påbudt merking av matvarer (1)
Geometriske figurer… Beregnet på småskoletrinnet, 1. eller 2. klasse
Hørsel og bevegelse Hvis målet er deltakelse og aktivitet og barnet er
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Post 4, sykehuset Levanger
Forekomst av Diabetes.
Steget före 1 © Irène Johansson/Hatten Förlag 1 TEMA Voksne snakker om Det barnet er oppmerksom på Kursmøte 5.
Bruk konserten! - en praktisk inspirasjonsbok om:
Slik går vi fram når vi skal smake Putt maten i munnen samtidig som du puster inn luft. Luften hjelper oss til å kjenne detaljene i smaken. Sørg.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon
Sansning og persepsjon
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Smak og behag – det handler om å innfri forventningen
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
MAT OG KULTUR.
“Disippel-høring”.
Sansning og persepsjon
Christine Mohn PSY 1000 / PSYC 1200 Våren 2008
Mat og helse Marthe B Fevang Høgskolen i Vestfold
Fortellinger som metode.
Sensorikk Mat og helse -fordypning førskolelærer Februar 2009
Mat og helse Daniel Bødtker-Lund Høgskolen i Vestfold
Du har to øyne.
2. ninajohansenforskienvoksenopplæring 3D figurer av kvinne og mann finner du på denne siden:
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Smakesamling Vanlige Usmaker i øl Versjon:
Høresansen Høresansen er en av våre viktigste sanser.
Hva påvirker spising? Medisinske faktorer Barnets utviklingsnivå
Hva vet vi om barn og smak
Smak på maten!.
Hva vet vi om barn og smak
Smak på maten!.
Høresansen Høresansen er en av våre viktigste sanser.
Gruppeoppgaver.
Hva påvirker spising? Medisinske faktorer Barnets utviklingsnivå
Vitaminer og mineraler
Å si fra 5.-7.trinn TYSDAG trinn «DÅRLEG GJORT»
Utskrift av presentasjonen:

Eller hvor gode er de til å beskrive smaken Å lære seg å smake kan være en utfordring. De fleste barn er veldig bevisste på hva som smaker godt eller vondt, men kan de forklare hvorfor? Og klarer de å kjenne forskjell på matvarer med ulik kvalitet? Eller hvor gode er de til å beskrive smaken

Tungen og smakene: Smak oppfatter vi gjennom smaksløkene på tungen. Smaksløkene er små sanseorganer som gjør at vi oppfatter ulike typer smak. Ca 10 000 smaksløker og de ulike smaksløkene registrerer de ulike smakene. Alle smakene kan kjennes på hele tungen. Dersom du for eksempel stikker bare tungespissen ned i et glass brus vil du kjenne om det er en appelsinsmak eller en colasmak, men du får en enda grundigere smaksopplevelse når du tar en slurk som berører hele tungen for da kan du kjenne alle enkeltsmakene i brusen.

Hva er smak? Det handler om en helhetsopplevelse som er satt sammen av mange aspekter Synet Lukten Smak Hørsel Følelser Konsistens

Synet - øyet Synet er også viktig når vi skal smake. Matvarens utseende (presentasjon), farge og komposisjon påvirker smaken. Maten skal se fristende ut og være en lyst for øyet Noen mener at hele 70 % av matopplevelsen går gjennom synet

Luktesansen - nesen Nesen og luktesansen er uerstattelig som hjelp for å oppfatte smak og nyanser i smak. Når du er forkjølet og tett i nesen smaker maten mindre og annerledes enn når du er frisk Hele 80 % av smaken oppfattes gjennom nesen

Hørsel – følelser - konsistens Hørsel –lyd kan også spille inn på hvordan vi oppfatter smak – en knasende lyd ved å spise et nystekt brød Følelser og stemningen påvirker smaksopplevelsen Konsistensen på det vi spiser har noe med forventningene våre å gjøre og spiller inn på hvordan vi oppfatter smaken

Temperatur Smaken er ofte annerledes i varm og kald mat – eller drikke. Har du tenkt på det noen gang? Ofte er det slik at en kald matvare smaker mye mer når den får ligge på kjøkkenbenken å temperere seg. Sjekk om det stemmer. Kalde smaksprøver oppfattes som bitrere enn varme, der søtt merkes lettere

Andre ting som spiller inn ved oppfattelse av smak Alder – sansene for søtt sies å være sterkere hos barn Hormonelle påvirkninger Genetiske variasjoner Medisiner og kjemikalier som tas opp i kroppen kan gi smaksendringer over tid Røyking flater ut smakene Hva har man hatt i munnen like før?

Basissmakene Vi regner med 4 basissmaker Surt, søtt, salt og bittert En femte smak – umami Kjent i Japan i over 100 år, beskrives som kjøttaktig i smaken og finnes i mye asiatsk mat – soyasaus Umami betyr ”det som smaker godt”

Slik har vi trodd at det var men, nyere forskning sier at plasseringen av smaksløkene ikke er viktig.

Basissmakene: Søtt (sukker, honning, syltetøy, søt frukt, godteri) kan vi smake mest på tungespissen. Surt (sitron, eddik, sure bær, umoden frukt, surt godteri) oppleves mest på siden av tungen. Salt (salt, snacks, bacon, spekemat, saltet fisk) kjenner vi mest midt på og på siden av tungen. Bittert (grapefrukt, appelsinskall, sterk kaffe, ruccolasalat) smaker vi mest bakerst på tungen. Umami (buljong, soltørket tomat, soyasaus, stekt kjøtt, MSG) kan vi kjenne i hele munnen.

Slik går vi fram når vi skal smake 1. Putt maten i munnen samtidig som du puster inn. Luft hjelper deg til å kjenne smaksdetaljer. 2. Sørg for at hele tungen kommer i berøring med maten. 3. Etter noen sekunder kjenner du smaken. Dersom det er en tørr kjeks du skal smake på, må du la spyttet få fukte kjeksen før du kan kjenne smaken. Smak krever fuktighet. 4. Smaken blir ikke sterkere enn den er etter ca. 20-30 sekunder i munnen, da blir tungen vant til (adaptert til) smaken. Unntak er noen veldig sterke kryddere. 5. Etter at maten er svelget (eller spyttet ut) skal du åpne munnen og puste inn. Da vil du kjenne ettersmaken og den kan gi en ny og annerledes smaksopplevelse i forhold til den første smaken.