Plantene i havet Arne Sklett Larsen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rosèvin.
Advertisements

Plankton er første ledd i næringskjedene i havet
Naturen som lekeplass for barnehagen
Meteorologisk Institutt met.no Skippermøtet 16. juni 2011 Vær, vind og strøm Lars Petter Røed og John Smits Skippermøtet Færderseilasen 16. juni 2011.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Rikene Sopp og Protista
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
DET ARKTISKE SYSTEMET Tekst fra side 8 i heftet Det Arktiske System, eller siden ”Det Arktiske System” på Arktis kan beskrives som.
Grunnkurs i havpadling VLKK
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Laget av Arne Sklett Larsen
2. Planter. Del 1 (1–4). Nivå 2. Side 19–24
REGNSKOGEN MENNESKENE HUGGER NED TRÆRNE I RENGSKOGEN
Vannforurensninger Forurensninger Næringssalter
Der hav møter land Skiftende og krevende miljø Flo og fjære.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Laget av Arne Sklett Larsen Newtonrommet i Gildeskål
Tang og tare Oversikt over noen arter laget av Arne Sklett larsen
FJORDRENSING Av Kjell Valand (*) Fjordrensing:
Marin Overvåking Rogaland
GRØNNALGER BRUNALGER RØDALGER
Planteceller og planter
Johanne Molnes Harkjerr
TELLE CUP Nordre Fjell skal samarbeide med Nest sotra om denne cupen i år. I den forbindelse trengs det vakter til kiosk ol. Dere som nå blir satt.
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Klikk for å gå videre!.
Sonering i fjæra Supratidal - sprutsonen- uregelmessig dekt av sjø
Sola.
Tema: Økologi 1NXV Tre økter i våres: 9 mai: generell økologi
Vårt solsystem.
Vannforurensninger l Forurensninger –Næringssalter –Organisk stoff, oppløst og partikulært –Sure gasser –Mikroorganismer –Miljøgifter.
Havets og kystens økologi
På de høyeste bredde-gadene
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
VANN. VANNETS KRETSLØP Vannets kretsløp et det viktigste av naturens kretsløp. Det rinner ut i havet.: Vann fordamper. Det blir kondensert. Vannet faller.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
Stråling mot jorda. Stråling Bevegelse av energi i form av bølger Sola er hovedkilden til den strålingen jorda mottar Lysstråling har særegne elektriske.
FOTOSYNTESE OG CELLEÅNDING Læringsmål: Kunne forklare hva fotosyntese og celleånding er.
Solsystemet vårt. Jorda sammen med sju andre planeter hører til solsystemet vårt som ligger i galaksen Melkeveien. Planetene befinner seg langt fra hverandre.
Hva er økologi? Natur og friluftslinja Hva sier fagplanen? Studentene skal kunne Studentene skal kunne grunnleggende økologi og økologisk tenkning/filosofi.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Cellene – bitte små fabrikkbyer
Framtida er bioøkonomisk
Hvorfor er det viktig med naturmangfold?
Fleksibel opplæring: et utprøvingsprosjekt
Elektrisk energi Kapittel 12.
Forklare hovudtrekka i fotosyntese
Naturfag Mål for uka: beskrive oppbygningen av dyre- og planteceller og forklare hovedtrekkene i fotosyntese og celleånding.
Vekst Film: vekst hos ask.
Ordforklaringer til kapittel 1
Plankton er første ledd i næringskjedene i havet
Tang og Tare.
KARBOHYDRATER.
Planter og fotosyntese
Planteceller og planter
Planteceller og planter
Fotosyntese Ny sang!.
Planteceller og planter
Utskrift av presentasjonen:

Plantene i havet Arne Sklett Larsen Tang og tare Plantene i havet Arne Sklett Larsen

Fjæra Tidevannsonen = Fjæra Flo og fjære skyldes tiltrekningskrefter mellom jorda, sola og månen Det veksler mellom flo og fjære to ganger i løpet av et døgn på grunn av jordrotasjonen og jordas bane i forhold til sola og månen Tidspunktet forskyves med ca. en time for hvert døgn Eks. I dag fjære kl 12,10 Flo kl 05.39 og 18.04 da blir det I morgen fjære kl 00.49 og 13.42 Flo kl 06.52 og 19.28 Tidspunkt for flo og fjære kan finnes i tidevannstabeller og i aviser

Dyre og plantelivet i fjæra påvirkes av mange faktorer som Ph Strømforhold Temperatur Saltholdighet Bølger/vind Næringssalter Lys Tidevann Topografi/ Bunnforhold Gasser

Tang og tare Begrepet tang og tare brukes ofte som en fellesbetegnelse på store, fastvoksende alger (eller makroalger), men i virkeligheten dreier det seg om to ulike ordener innenfor klassen brunalger Tang og tare trenger fjell eller steinbunn for å feste seg på Tang tåler tørrlegging og enkeltartene vokser i avgrensende dyp og danner soner eller vegetasjonsbelter Tare tåler ikke tørrlegging og vokser under laveste vannstandsnivå

Produksjon av organisk stoff foregår ved fotosyntese Produksjon av organisk stoff foregår ved fotosyntese. Planten får energi fra sollyset. Planten må ha klorofyll for å få til dette. Energien kommer fra sola Næringsalter kommer fra nedbrytning av døde dyr og planter + forurensning Finnes oppløst i havet

Kampen om lyset Lyset er viktig for plantene for å drive fotosyntese og det er kamp om den beste vokseplassen Alle alger og planteplankton må ha klorofyll for å drive fotosyntese Klorofyll gir grønnfarge på plantene, men ikke alle plantene i havet er grønne Noen alger har andre fargestoff for å utnytte mer av lyset Disse fargestoffene kan dominere og gjøre algene brune og røde

Vokseplassen Algene har ulik toleranse for tørrlegging og dette gjør at algene vokser i soner eller vegetasjonsbelter Rødalgene kan vokse dypere enn de to andre gruppene Grønnalgene vokser i det øverste vannlaget De tåler stor variasjon i ph, saltholdighet, temperatur og tåler tørrlegging best

Sonering av tang og tare

Inndeling av alger Grønnalger Brunalger Rødalger

Grønnalger Har klorofyll og karotenoider (rødt fargestoff) Grønnfargen gjør at de kan fange opp rødt lys som ikke når dypt i vannet Grønnalgene tåler store vekslinger i miljøforhold og finnes ofte overalt hvor det kan vokse alger Ofte de første algene som etablerer seg Dominerende arter i brakkvann og forurenset vann De fleste artene finnes i ferskvann

Grønnalger Pollpryd Tarmgrønske Grønndusk Havsalat

Brunalger Har brune fargestoff i tillegg til klorofyll De fanger opp mer lys og kan derfor vokse dypere Dominerer i fjæresonen

Brunalger Spiraltang Grisetang Blæretang Sukkertare Sagtang Fingertare Sautang

Rødalger Det røde fargestoffet dominerer og gir algene rødfarge Har røde fargestoff i tillegg til klorofyll Det røde fargestoffet dominerer og gir algene rødfarge Røde fargestoff fanger best opp blått og grønt lys Rødalgene vokser derfor dypere enn brun- og grønnalgene

Rødalger Flatrugl Svartkluft Krusflik Fagervinge Krasing Rekeklo