Den enes død, den andres brød (hvem lever av døde rotter og mus?)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner

Advertisements

Bygg & anleggsteknikk Egentest
De dårige følelsene. Veiene ut..
Gift til bruk mot rotter og mus
Lukt – kjemi og psykologi
Råd til barn og foreldre
Gudstjeneste med Skattejakt.
Mekaniske bekjempelsesmidler
Hvordan lever rotter og mus?
DYR.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Skadedyrkontroll i dagligvarebransjen
KLESMØLL (Tineola bisselliella)
Vikingliv Av: Stefan Alexander Øvestad.
“Think it over...” Klikk på musen og se sidene. I dag har vi høyere bygninger og bredere veier, men kortere lunte og skylapper.
Åpenbaringen av Jesus Del 1. Jesu lengsel.
Vi var på et kurs i Sverige i hele klassen vår i uke 3, det var Mora videregående skole. Skolen var stor med mange elever, SVERIGE.
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Svartedauden Sykdommen Sykdommen kom til Norge
Skadedyrkunnskap Skadedyrmiljøer & Utvalgte skadedyr
Kildesortering! La tingene gå i.
M ÅNEDSEVALUERING MAI Sommeren er kommet! Håper den varer lenge! Vi nyter dagene ute med vannlek, leting etter insekter og lek og moro. I mai har vi vært.
April Kropp bevegelse og helse: Vi utfolder oss på tur, har røris og vi har samlinger med tema kroppen vår. Hva kan vi gjøre med kroppen; rulle, krype,
Klapperslange Leseøving.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Forebyggende arbeid og alternative metoder: Integrert skadedyrkontroll
Gjennomføring av skadedyrbekjempelse
Rotte- og kakerlakkbekjempelse
Klimaendringer og globalisering – nye skadedyr og sykdommer
Feller som utnytter skadedyrenes luktesans
SKADEDYR I DAGLIGVAREBUTIKKER
Hva er farlig? Konkrete råd til publikum for å forebygge smitte
Gnagere, flaggermus, fugler, slanger og kakerlakker
Norske landskap Ulf Skauli
GOD DAG!.
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Her er gruppa. Didrik, Anne, Sondre, Nicco, Jenny.g, Ary. Denne gruppa jobbet med vann og det neste dere ser er det vi har forsket på med vann.
Behandling av oljeskadd sjøfugl Nina Jensen
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Kim er en jente som er fem år gammel. Hun bor i et land som heter Vietnam sammen med familien sin. Kim har tre storesøstre og en lillebror. I huset til.
Folkehelseinstituttets anbefalinger ved rotte- og musebekjempelse
Bruk av skadedyrmidler i skoler og barnehager
Gjensidige og rotteskader
Les og svar: Kirre er en gul katt. Hun liker fisk. Kirre sover mye. Da drømmer hun. Ofte drømmer Kirre at hun spiser fisk. En gang drømte hun at en fisk.
Braut produkter.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Biologisk kontroll I naturen - veldig få arter som eksploderer i antall. Gjøre regnestykker - det skjer ikke.
En apekatt.
“Disippel-høring”.
SKOG PROSJEKT NINA OG TONE.
Den kan veie opptil 275 kg. Den kan veie opptil 275 kg. Den kan bli opptil 3,5 m høy. Den kan bli opptil 3,5 m høy. Den legger normalt 2 egg i året. Den.
Månedsplan for Froskene Mai 2015
Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt. Matt. 7,17 Hva tenker vi om Molde menighet?
Trekkfuglene Et sikkert vårtegn. Læringsmål for emnet: Lære hva begrepet trekkfugl og standfugl betyr. Lære å se forskjell på en trekkfugl og en standfugl.
Læringsmål Eleven skal kunne; Beskrive kjennetegnene til noen dyr som lever ved bekken. Beskrive kjennetegn og levevis til fisker og små dyr som lever.
Fugler Noen grunnleggende opplysninger. Læringsmål for emnet: Du skal vite hva en trekkfugl er Du skal vite hvorfor trekkfugler flyr sørover om vinteren.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
EGG.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Steinalderen Varte i 8000 år.
Dyr.
Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø.
B r e t t e k a n t Fjellkjedefoldinger
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Livets historie.
Hodelus kan ikke hoppe eller fly
Utskrift av presentasjonen:

Den enes død, den andres brød (hvem lever av døde rotter og mus?) Stein Norstein Fagsjef Anticimex

Døde dyr er mat for mange I huset kan vi ha mange døde dyr som blir mat for insekter: Rotter Mus Fugl Flaggermus Vepsebol

Hva spiser skadeinsektene? Planter Insekter Virveldyr Levende Skadedyr i landbruk Maur Snylteveps Veps Edderkopper Veggedyr Hodelus Fuglelopper Blodmidd Mygg Fluer Døde Stripet borebille Husbukk Brødbille Tobakksbille Melbiller Melmøll Tyvbiller Klannere Pelsbiller Teppebiller Klesmøll/pelsmøll

Hva spiser skadeinsektene? Planter Insekter Virveldyr Levende Skadedyr i landbruk Maur Snylteveps Veps Edderkopper Veggedyr Hodelus Fuglelopper Blodmidd Mygg Fluer Døde Stripet borebille Husbukk Brødbille Tobakksbille Melbiller Melmøll Tyvbiller Klannere Pelsbiller Teppebiller Klesmøll/pelsmøll

Fluer, maur, veps, og klesmøll gir sjelden problem på grunn av døde gnagere. Klannere, pelsbiller, teppebiller, tyvbiller, pelsmøll og melbiller derimot kan gi oss problemer

Effekt av rottegift I motsetning til hva mange tror søker ikke mus og rotter ut av bygget etter vann når de har spist rottegift. De blir derimot sløve av sirkulasjonskollaps (sjokk) på grunn av indre blødninger som gir lavt blodtrykk. Ofte dør de inne i husets konstruksjoner

Hva skjer når musa dør? En mus som dør inne i veggen i huset vårt tørker normalt inn. Musa er så liten, så før forråtnelsen er kommet ordentlig i gang er musa tørr. Derfor lukter det oftest ikke etter mus. Flere mus på samme sted kan råtne og gi lukt. Dersom musa ligger i plast får vi også lukt.

Hva skjer når rotta dør? Rotter er mye større enn mus, og vil ofte råtne og dermed lukte. Denne prosessen tar 2-3 uker på et varmt sted, og 2-3 måneder på et kjølig sted. Rotter inne i vegger og gulv kan gi store luktproblemer Når forråtnelsen er over ligger det mye rester etter skinn, pels og annet igjen.

Inntørka rotter og mus Dersom et hus har hatt mus eller rotter i flere år, vil det etter hvert være en del inntørka kadavere i huset. Disse restene danner grunnlag for en del skadeinsektene. Dersom man finner mange slike skadeinsekter i et bygg bør man tenke at disse kan komme fra døde gnagere

En død mus… En vanlig mus veier 20 gram Inntørket mus veier ca 8-10 gram En inntørket mus kan dermed gi næring til 50 -100 biller av typer som brun pelsbille, sebraklanner eller fleskeklanner Musa kan gi opphav til biller i 2 år framover

Messingbiller Et privat museum hadde store problemer med messingbiller som spiste sledetøy i skinn og gamle klesplagg Det var mengder med voksne biller, men ikke larver. Bygningen var en gammel utett stall og hadde hatt problemer med mus i årevis. Antakelig levde billelarvene på døde mus, og de voksne spredte seg til museumsgjenstandene.

”Kakerlakker” i kirke Kirke i Oslo klagde over kakerlakk-invasjon Det viste seg å være stor melbille som levde av duemøkk og døde duer i kirketårnet. Antakelig vil stor melbille også kunne leve av døde rotter og mus.

Liten melbille Kan være et problem i hønsehus Kan leve av døde høner, rotter osv Lever inne i veggene

Pelsbiller Vanlig pelsbille hadde spredd seg til flere blokkleiligheter på vinterstid. Ingen larver ble funnet. Årsaken viste seg å være flaggermus som bodde i veggene om sommeren. En del flaggermus dør inne i veggene, og blir næring til mange biller.

Fleskeklanner Vanlig i norsk natur Svært vanlig på alt tørt kjøtt Ofte larver på døde rotter og mus Et privathus hadde fleskeklannere i en stor samling med gamle uniformer (men ikke larver) Uniformene var ikke maten, antakelig mus/rotter i veggene.

Pelsmøll Pelsmøllen er den opprinnelige klesmøllen i Norge Et gammelt hus hadde stadige forekomster av pelsmøll over mange år, ingen forsto hva de levde av Til slutt fant man at det var brukt hestetagl (hestehår) som dyttestry i vinduene Pelsmøllen levde av hestehårene

Brun pelsbille Nyinnvandrer til Norge Kalles Majorstubille Kommer opprinnelig fra reir, hi etc Nokså altetende, kan leve på matrester, døde insekter og inntørka gnagere og fugl

Museumsbille Lever av inntørka dyr, insekter, frø og nøtter Problem i insektsamlinger og på museer Kan leve av døde gnagere i huset

Vepsebolklanner Lever av tørkede insekter Vanlig i gamle vepsebol hvor de lever av døde veps og larver Boliger med gamle vepsebol eller bier i veggene vil kunne ha vepsebolklanner i huset i årevis.

Sebraklanner Lever av inntørka dyr, insekter, frø og nøtter Kan gjøre skade på skinn og pels Kan løeve på døde gnagere i huset

Aldri kvitt billene ? Når vi har: Da skal vi tenke på stadig forekomst av biller i flere år? Sjelden / aldri funn av larver? Da skal vi tenke på muligheten av døde rotter, mus, fugl, flaggermus eller vepsebol inni vegger!