Innføring i hygiene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Flyktninghelsetjenesten Febr. 2012
Advertisements

MRSA i sykehjem og hjemmetjeneste
4 Bruk øynene riktig.
Gode grunner for å ikke drikke alkohol!
Råd til barn og foreldre
Å opprettholde et godt immunforsvar
Fokusperiode – Frisk i barnehagen
Ergonomi i dagligvarehandelen
Ergonomi ved Renholdsarbeid
Unni Henriksen Hygienesykepleier Helgelandssykehuset HF
INNSTILLING AV STOL OG BORD
Landsomfattende Håndhygienekampanje
Arbeidstilsynets tilsynskampanje avløp i kommuner
Kjøkkenet er et koselig sted, ikke sant?
Kursmøte 4 TEMA Voksne snakker om Det barnet gjør.
MRSA i sykehjem og hjemmetjenesten
Rutiner på desinfeksjonsrom
Legemidler, naturlegemidler og helsekost
- Personlig markering/kamuflasje -
Påbudt merking av matvarer (1)
Veier til god helse Immunforsvaret og bakteriesykdommer
MÅNEDSEVALUERING NOVEMBER Vi har hatt fokus på helse og prata om at det er viktig med god håndhygiene. Vi vil ikke bli syke! Barna vasker hendene før måltid.
Johnny Advocaat-Vedvik
Innleggelse, stell og komplikasjoner
Håndhygiene Hendenes mikrobiologiske flora Håndvask/-desinfeksjon
Kurs i legemiddelhåndtering for
Arbeidsantrekk Krav til arbeidstøyet Hår Smykker
Prosjekt institusjonshygiene
Kurs i legemiddelhåndtering for pleieassistenter/hjemmehjelpere i hjemmetjenesten Denne kan stå på når deltagerne kommer.
Uønskede bestanddeler i næringsmidler
Hva må vi ha prosedyrer på Hygienesykepleier Hege Lundmark
Avfallshåndtering: hygiene, smitterisiko, transport, arbeidstøy
Smittemåter og smitteforebygging
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Hvorfor overvåke postoperative sårinfeksjoner?
På barnehagens lunsjmeny!
Ulf Wike Ljungblad Barnelege
Omgangs syke Smittsomhet og hygiene
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Hygiene og renhold.
Flyktninghelsetjenesten Febr. 2012
Flyktninghelsetjenesten Feb 2012
HIV/AIDS Merk: Flere svar kan være riktige - En quiz om hiv og aids
Smitteverntiltak ved kontakt med mulig syk fugl Petter Elstrøm Folkehelseinstituttet Avdeling for infeksjonsovervåking Fagseminar om fugleinfluensa,
Bærekraftig forbruk, etisk handel, FN`s tusenårsmål og tilsetningsstoffer En jord der alle bor.
Håndhygiene og basale smittevernrutiner som forebyggende tiltak
Diskopplegg.
Kapittel 13 I begravelse.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Vaskerull™ Observasjoner /Hypoteser/D ata/Trender (Hva vet vi?) Effektivitet etterfulgt av enkelhet er hovedriverne innenfor rengjøring (Ipsos, 2010).
INNFØRING I KIRURGISK HÅNDDESINFEKSJON 1 Arne Hansen 18/
Infeksjonssykdommer. Mål fra LK06 Forklare hvordan kroppen beskytter seg mot sykdom. Beskrive hvordan man kan forebygge og behandle infeksjonssykdommer.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
INFEKSJONSKONTROLL i HELSEBYGG Anita Wang Børseth Regional smittevernrådgiver/ Master i folkehelsevitenskap Regionalt kompetansesenter for smittevern i.
Smittefare og sykdom i barnehagen Litt om behandling og karantenetid.
Immunforsvaret Oppgaver:
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
TEORI MAT & HELSE 2 Tema: Hygiene, redskapslære, livsstil, mål & vekt.
Bedre Hygiene Redusert kontaminering Økt Trygghet Mindre Svinn En del av løsningen…
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten
Bruk av rene engangshansker i helsetjenesten Vett og uvett
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helseinstitusjoner
1 Egenomsorg og helse.
Håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helsetjenesten
INFOMØTE LYNGMARKA BARNEHAGE
Utskrift av presentasjonen:

Innføring i hygiene

Hvorfor Forebygge sykdommer ved å hindre at mikroorganismer kommer over i maten Trivsel på arbeidsplassen God økonomi Trygg mat

Personlig hygiene Normalflora En viss mengde mikroorganismer som finnes naturlig på kroppen. Mengden varierer med fuktigheten på kroppen. Bakteriene i normalfloraen holder unna andre bakterier som vi kan bli syke av, blant annet fordi de produserer bakteriedrepende stoffer. Visittflora Bakterier vi får på hendene våre i løpet av dagen. De kan smitte over i maten vi jobber med. Ex. Fra infiserte sår, kviser, toalettbesøk og annet. De finner seg fort til rette med mindre du vasker dem bort.

Håndhygiene Vask hendene…… før du går i gang med arbeidet når du skifter fra en oppgave/råvare til en annen. når du beveger deg fra skitten sone til ren sone etter toalettbesøk etter en luftetur etter hanske bruk og når vi bytter engangshansker etter at du har hostet, nyst i hendene

Håndhygiene Ingen ringer, klokker, armbånd etc på hendene og håndledd Neglene skal være korte og uten neglelakk Har du rifter og sår skal de plastres og hansker brukes Har du hoste, rennende nese, diare eller nyser mye skal du ikke behandle næringsmidler.

Kleshygiene Arbeidstøy brukes for å hindre at bakterier fra vanlige klær kommer i maten. Bruk ren T-skjorte, rent forkle og hatt Bruk innesko med god såle, helst heldekkende sko (ikke huller) Hodeplagg som hindrer hår i maten (strikk)

Kroppshygiene Nydusjet og rent hår Håret skal vekk fra ansiktet og samles bak i en strikk o.l Moderate mengder sminke Korte negler uten neglelakk

Næringsmiddelhygiene Er korrekt, oppbevaring og bearbeiding av råvarene. Dette er viktig for at næringsmidlene skal holde seg lenger, ikke bli bedervet eller på annen måte bli dårlig. Viktig med gode rutiner og forebyggende tiltak

Produksjonshygiene Viktig å se både personlig hygiene, næringsmiddelhygiene og produksjonshygiene i sammenheng. Vi må passe på at maten vi produserer - ikke blir skjemt - ikke fører til forgiftninger - ikke fører til infeksjoner Noen matvarer er mer sårbare enn andre og kvalitet og holdbarhet påvirkes lettere.

UNNGÅ KRYSSFORURENSNING Kryssforurensning er når bakterier fra en uren sone blir overført til en ren sone og vi får smitteoverføring Ex. Jord fra rotgrønnsaker kommer over i maten vi produserer. Eller man skjærer opp salat på samme skjærefjøl som man skar rått kjøtt på uten å reingjøre det godt nok.

På kjøkkenet HUSK! Vask benker og bord før arbeidsstart Bruk alltid rene kluter hver dag Ikke ha bøtter eller poser eller kasser med varer på benken som har stått på gulvet Vask alltid redskaper og maskiner grundig etter bruk Pass på at skjærefjølen er ordentlig rengjort. Bruk ren kniv når du skifter arbeidsoperasjon Kniven vaskes for hånd, ikke i maskin Sluker/siler skal tømmes etter arbeids-slutt Boss skal sorteres og tømmes etter hver dag