Foreldrenes betydning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

«Te ka slags nøtte?» 10. oktober 2012 Anders Bakken, NOVA
Hva vet dere om MOT? Historien til MOT.
Unge & Rus.
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Engebråten skole 2008/09 Skrevet av Cathrine Juul
Hønefoss politistasjon
Ungdomstid og endring Skole, familie og fritid
Unge & Rus eies og driftes av: KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom KoRus-Nord Høgskolen i Bergen.
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
STOP WannaBe CannaFree.
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Sverre Nesvåg Forskningsleder
: Øystein Gravrok NNK – Rus
Barnespor i spesialisthelsetjenesten
Foreldre- og ungdomsgruppe VÅRE RAMMER Vår holdning: Foreldrene er ungdommenes størtse ressurs Vår visjon: Hvis foreldrene får et godt tilbud, vil de hjelpe.
-c Britt Unni Wilhelmsen DET NYTTER Å FOREBYGGE Dr.philos Britt Unni Wilhelmsen Høgskolen i Bergen Kompetansesenteret ved Nordlandsklinikken.
Halvor Hanisch Postdoktor OUS
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
Gjennomføring av unge&rus Nordseter skole 2008/09 Lena Bjørnsen Hoff.
Gjennomføring av prosjektet Unge & Rus ved Skjervøy ungdomsskole
Unge & Rus eies og driftes av: KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom KoRus-Nord Høgskolen i Bergen.
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
Hvorfor øpp? KOMPETANSESENTER RUS -REGION ØST ØPP
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Mange av de valgene vi tar som enkeltmennesker berører også andre. De valgene jeg tar som polititjenestemann kan få store konsekvenser for både enkeltmennesker.
Skap et godt idrettsmiljø. Innhold i modulen Innledning – Hensikt og mål med modulen – Miljø- og personfaktorer For utøverne – Metoder for et utøvermøte.
Barnevernets målsetting og oppgaver
Skap et godt idrettsmiljø i klubben din - Gjennomføres av trener eller leder For styret.
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Rus og avhengighet i arbeidslivet CAKE Q1, AKAN. Når bruk av rusmidler virker forstyrrende på oppgaver og funksjoner som skal ivaretas i familien eller/og.
An-Magritt Hauge (2007): Den felleskulturelle skolen
Forebygging, ungdom og alkohol Arbeidsseminar Nord-Troms oktober 2008 Førstelektor Øystein Henriksen.
Foreldresamarbeid Arbeidsseminar i Unge & Rus Tromsø 19. Mars 2013 Dosent Øystein Henriksen.
©TNS X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Kvinner og alkohol Kreftforeningen TNS Gallup.
Ungdata-undersøkelsen i Hareid 2013 Svarfordeling FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 42 – 43 Klassetrinn: 8. – 10. klasse Antall: 176 Svarprosent:
 Unge & Rus eies og driftes av KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge  Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom −KoRus-Nord −Høgskolen i Bergen.
TIDLIG ALKOHOLDEBUT?. Forskning er forenkling av virkeligheten. Viktig å sette sammen ulik type kunnskap for å forstå.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Rusplan i videregående opplæring i Møre og Romsdal Et samarbeid mellom Kompetansesenter - Rus Midt-Norge og Møre og Romsdal fylkeskommune ved utdanningsavdelinga.
”Når jeg ser han får jeg sånn stikk i hjertet” Hverdagen for barn og ungdom når foreldre strever med rusmiddelproblemer En kvalitativ studie utført på.
1 Ungdom og rusmidler - noen utviklingstrekk. Debutalder, drukket en enhet alkohol, Norge Øl14,514,615,0 Vin14,915,115,6 Brennevin15,1 15,5.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Forebygging i skolen
UNGE OG RUS - AUSK. ALTA UNGDOMSSKOLE Alta ungdomsskole har pr. dato ca. 475 elever og ca. 70 ansatte Skolen består av 17 klasser (inneværende år 6 klasser.
Forebygging i skolen Tromsø 19. mars 2013 KoRus-Nord.
Presentasjon av kartleggingen SLT Styringsgruppen 2/9-08 Ruskartlegging Tjøme kommune 2008.
PSYKISK HELSE & OVERGANG FRA UNGDOMSSKOLEN Skolehelsetjenesten i Stavanger.
Velkommen til Åmot ungdomsskole. Ungdomsskolens egenart Skolens satsingsområder Permisjoner Fravær – vitnemål Vurdering - utviklingssamtalen.
Barneverntjenesten i Åmot
Møte med Russeforeldre 2017
Ung-HUNT4: Velkommen!.
Uteseksjonen i Stavanger
Skole- hjem samarbeid.
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Ungdom og rus Bodø 2017 Politimesteren i Salten.
Foreldremøte for 8.og 9.trinn
Kristianslyst skole 3. september 2018
Psykisk helse.
Foreldre – Barnas viktigste Forebygger
God praksis i trondheim kommune
Kan foreldre påvirke ungdommers alkoholbruk?
Forebygging og helsefremming
Ungdata-undersøkelsen
Utskrift av presentasjonen:

Foreldrenes betydning Innledning til foreldremøtet i Unge & Rus www.ungeogrus.no

Ungdom og rus Barn blir ungdom på ungdomsskolen – og dere blir ungdomsforeldre. Ungdom må forholde seg til spørsmålet om rus – det står på ”dagsordenen”. De fleste har aldri drukket alkohol i 8. klasse – noen få har det. Utsatt debutalder har stor betydning for å forhindre rusproblemer. Gjennomsnittelig debutalder for alkohol er 15 år (2008) – Debutalderen har økt de siste årene.

Betydning Undersøkelser blant ungdom i de senere årene viser at: De fleste opplever sterke bånd til sine foreldre både i form av grensesetting og tillit. Foreldrene har stor innflytelse på ungdommens holdninger og valg. Foreldrene har stor betydning for de unges rusvaner. Som en ressurs for de fleste, men som en belastning for noen. Barn av restriktive foreldre drikker mindre enn barn av liberale foreldre.

Holdninger Alkohol er ikke for barn – 18-årsgrensen er lovlig, fornuftig og oppnåelig. Ungdom som får alkohol hjemme, drikker mer ute enn ungdom som ikke får. Ungdom aksepterer at foreldre drikker alkohol, men ønsker ”edru atferd”. Ungdom trenger omsorg, også når de bryter grenser.

Kontakt og fellesskap Felles ansvar for ”felles barn”; foreldre må forholde seg til egne barn og barnas venner innenfor ungdomsmiljøet. ”Alle andre får lov – problemet”; autoritet gjennom felles holdninger. Det er OK å ta kontakt med ”de andres” foreldre. Foreldremøter om rus gir en anledning til å snakke med egne barn hjemme: Bruk den!

Målsetting for foreldrenes deltakelse Styrke fellesskapet mellom foreldrene Styrke foreldrenes autoritet til å sette grenser for barns utprøving av rusmidler Styrke foreldrenes kompetanse til å snakke med barna sine om bruk av rusmidler

Det nytter! Oppsummeringer av forskning om virksomt rusforebyggende arbeid konkluderer med at: Forebyggende innsatser som rettes inn mot flere arenaer samtidig, har størst mulighet til å påvirke de unges rusbruk: Den enkelte ungdom, ungdomsmiljøet, skolen og hjemmet. Forebyggende innsatse med fokus på foreldresamarbeid og foreldreengasjement syntes å være særlig effektive.