Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kan foreldre påvirke ungdommers alkoholbruk?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kan foreldre påvirke ungdommers alkoholbruk?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kan foreldre påvirke ungdommers alkoholbruk?
Kan foreldre påvirke ungdommers alkoholbruk? Hva mener ungdommene om foreldrenes alkoholbruk? Disse lysarkene bygger på resultatene fra ungdataundersøkelsen i Molde i Undersøkelsen er gjennomført av NOVA. Den er en del av en kunnskapsformidling til ungdommene og foreldrene i Molde kommune.

2 Hva vet vi om ungdommer og foreldres alkolbruk?
Vi prøver oss på en Kahoot quiz: Følg instruksjonene på skjermen for å bli med i quizen. Eller er det bare en myte? Hva tror vi og hva vet vi?

3 Lave tall, men stigende? Nær 70 % av 9. klassingene hadde i 2015 ikke brukt alkohol 92 % hadde ikke kjent seg beruset siste 6 mnd. 32 % av elevene i Vg1 hadde ikke brukt alkohol. 57 % hadde ikke kjent seg beruset siste 6 mnd. Alkoholbruken øker mye med økende alder I 2018 er og tallene litt høyere.

4 Er eldre ungdommer en risikofaktor?
Påvirker eldre ungdommer de yngre til å drikke mer? Foreldre som drikker ofte selv, har mindre oversikt over hvem egne ungdommer er sammen med.

5 Er foreldres alkoholforbruk en risiko?
Er foreldre og forbilder når det gjelder alkoholvaner? Ungdommer som har foreldre som drikker oftere enn ukentlig havner dobbelt så ofte i gruppen ungdommer som har vært full oftest.

6 Skal foreldrene bry seg med ungdommenes utprøving av alkohol?
2 % av ungdomsskoleelevene mener de får lov å bruke alkohol av foreldrene. Det samme gjelder 30 % av elevene i Vg 1. Der foreldre gir lov til å drikke, havner 7 ganger så mange ungdommer i gruppen som har vært beruset oftest Aldri kjent seg beruset Kjent seg beruset oftere enn 4 ganger siste 6 mnd Får lov av foreldre å drikke alkohol 31 % 34 % Får ikke lov av foreldre å drikke alkohol 83 % 5 %

7 Finne ut selv, eller styrt av foreldre?
83 % av ungdommene ønsker at foreldre kan hente når de har vært på fest. De aller fleste ønsker at foreldre skal følge bedre med på hvor de er og hvem de er sammen med. 3 av 4 ungdommer lar seg påvirke mest av foreldres syn på alkoholbruk.

8 Felleskap forebygger? Ungdommer som bruker flere kvelder hjemme er sjeldnere beruset. Ungdom dom deltar i aktiviteter sammen med familien er sjeldnere beruset. Der det er avtaler om utetider er ungdommene sjeldnere beruset. Der foreldre drikker ofte, og der det er mye konflikter hjemme, søker ungdommene ut av hjemmet.

9 Spørsmål til ettertanke.
Hvilke alkoholvaner vil du at ungdommen din skal ha i voksen alder? Ungdoms alkoholvaner påvirkes av hva foreldrene sier om alkoholbruk, og hvilke alkoholvaner foreldrene har. Hvordan kan foreldre hjelpe egne ungdommer til alkoholvaner som ikke skader dem og de rundt?


Laste ned ppt "Kan foreldre påvirke ungdommers alkoholbruk?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google