Dokumentasjonsplikt for alternative behandlere i Norge

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Personopplysningsloven: -innhold, styrker og svakheter
Advertisements

Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Rådet for etikk innen alternativ behandling 1.  Sikre pasienter/klienter/brukere hjelp av god kvalitet  Økt sikkerhet for pasienter/klienter/brukere.
Samarbeidsutvalgets rolle og oppgaver
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Pasientjournalen – hvem skal ”eie” den?
ARKIVLEDERFORUM.
Elin Capell Ingvild Hatling Marianne Barø
Personalsaksarbeid i lokallagene
Oppgave 2. Oppgave 2 a) De sentrale paragrafene her er §§ 2 og 31 i personopplysningsloven (herretter forkortet til p.o. loven) og § 7-16 i forskriften.
Endringer i NIFs lov og regelverk som har betydning for klubbene Arne Mathisen ass. gen.sekr.
Nasjonale kvalitetsregistre
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Barn som pårørende.
Personopplysningsloven
Hvordan skal personopplysninger registreres? Hvilke rettigheter har du som ansatt? Kan arbeidsgiver registrere alt mulig av opplysninger uten å gjøre noe.
Barn som pårørende.
Legemiddelhåndtering
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Om forholdet mellom personopplysningsloven og forvaltningsloven
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer Dag Wiese Schartum, AFIN.
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
innholdet i enkeltvedtak
Idrettens lovverk og styrets ansvar
Gjennomgang av gruppearbeid til bolk A - DRI Dag Wiese Schartum, AFIN.
Den nasjonale helserettskonferansen 10. og 11. mars 2008
Hva bør en lærer være seg bevisst når det gjelder personvern?
Fyrtårnprosjekt Individuell Plan Kongsvinger og Eidskog Kommune i samarbeid med Sykehuset Innlandet HF Kongsvinger.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum.
Krav til formål, utredning og opplysningskvalitet Dag Wiese Schartum, AFIN.
Taushetsplikt og annet konfidensialitetsvern Prof. Dag Wiese Schartum.
Taushetsplikt og annet konfidensialitetsvern (+ innledning til juridisk del av emnet) Prof. Dag Wiese Schartum.
Krav til sikring av personopplysninger Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Fysioterapitjenesten Asker kommune Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne –
Nytt og nyttig fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesforum i Trondheim – 18.sept 2014 Øystein Fosstvedt, seniorrådgiver.
Forslag til endring av vedtektene Grendelaget Nordre Finstad 1 Arnulf lothe 11. nov Til behandling på ekstraordinær generalforsamling 11. november.
1 Genetisk veiledning Termin IC Frank Skorpen Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer NTNU.
Stiftelsers kapital, stiftelsesloven og nyheter fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesdag i Stavanger – 14.mai 2014.
Koordinerende enhet KE er beskrevet i khol kap : Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne.
Barnog ungdom som pårørende, 2009 Barn som pårørende Spesialrådgiver/ spesialsykepleier Randi Værholm Kreftforeningen Barnog ungdom som pårørende, 2009.
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.

Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Krav til formål, utredning og opplysningskvalitet
Journalføring.
Personvern som del av enkeltsaksbehandling i offentlig forvaltning
Ambulansebestilling Bruk av ambulanse
Dag Wiese Schartum, AFIN
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte
Dag Wiese Schartum, AFIN
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Innebygget personvern
Kurs for brukere av KFF-KSS
Innledning om KFF-KSS.
Kurs for brukere av KFF-KSS
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Kurs for brukere av KFF-KSS
Om forholdet mellom personopplysningsloven og forvaltningsloven
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Utskrift av presentasjonen:

Dokumentasjonsplikt for alternative behandlere i Norge

Hva er dokumentasjonsplikt? Dokumentasjonsplikt for alternative behandlere vil si plikt til å føre pasientjournal. Dokumentasjonsplikten skal ivareta flere hensyn, bl.a. pasientenes rettigheter.

Hvordan reguleres dokumentasjonsplikten for helsepersonell? Dokumentasjonsplikt er tittelen på et eget kapittel i helsepersonelloven (kapittel 8). Til utfylling og nærmere presisering av lovens bestemmelser er det gitt en egen forskrift om pasientjournal.

Hvordan reguleres dokumentasjonsplikt for alternative behandlere? Lov om alternativ behandling av sykdom mv. av 27. juni 2003 inneholder ingen bestemmelser om dokumentasjonsplikt. Forskrift om frivillig registerordning for utøvere av alternativ behandling fastsatt av Helsedepartementet 11. desember 2003 sier heller ikke noe spesifikt om dokumentasjonsplikt, men

Bestemmelser i Registerforskriften som berører dokumentasjonsplikt § 3. Godkjenning av utøverorganisasjoner 2. Vedtekter som fastsetter yrkesetiske regler som medlemmene er forpliktet til å følge i sin yrkesutøvelse. 3. Vedtektsfestet at medlemmene må forplikte seg til å drive forsvarlig virksomhet. 4. Vedtektsfestet at medlemmene må forplikte seg til å gi nødvendig informasjon til pasienten. 5. Vedtektsfestet at medlemmene må forplikte seg til å behandle helse- og personopplysninger på en forsvarlig måte. 6. Vedtektsfestet klagerett for pasienter over medlemmenes yrkesfaglige adferd. Klagen skal behandles i et yrkesetisk råd eller særskilt opprettet klageorgan.

Hvordan har SABORG arbeidet i forhold til dokumentasjonsplikt? Vedtak på Representantskapsmøte i 2007 Nedfelling i de enkelte organisasjoners vedtekter og etiske regler Innarbeiding i forsikringsvilkår Informere myndigheter

Representantskapsmøtet gjorde følgende vedtak 8. november 2007: Dokumentasjonsplikt I) Enhver alternativ behandler plikter å føre dokumentasjon om sitt arbeid med pasienter/klienter. Opptegnelsen skal minimum inneholde: - navn, alder/fødselsdato og adresse - angivelse av det problem som ligger til grunn for utredningen/behandlingen - tilråding, iverksatt behandling eller andre tiltak som ledd i behandlingen - tidspunkt for 1.gangs kontakt og videre undersøkelser av klienten  II) Opplysningene skal holdes nedlåst og skal oppbevares minimum i 5 år.

Nedfelling i de enkelte organisasjoners vedtekter og etiske regler Dokumentasjonsplikt Skal være tydelig nedfelt i den enkelte organisasjons vedtekter og etiske regler ihht vedtaket på Representantskapsmøtet i 2007 Den enkelte organisasjon har ansvar for å informere egne medlemmer om dokumentasjonsplikten, og ansvar for å bistå medlemmene med tilrettelegging i form av skjemaer, maler, veiledere mv

Innarbeiding i forsikringsvilkår SABORG har en kollektiv forsikringsavtale som tilbys medlemsorganisasjonene Sitat fra forsikringsbeviset: ”For eventuelle erstatningskrav, kreves det at man kan forelegge: Navn, fødselsdato, konsultasjonshistorikk med datoer og iverksatte tiltak og behandlingsformer for pasient.” Dette betyr: Ingen dokumentasjon = ingen forsikringsdekning.

Informere myndigheter Vedtaket om dokumentasjonsplikt ,som forplikter alle medlemsorganisasjoner i SABORG , har blitt tatt opp i møte med Helse- og omsorgsdepartementet. SABORG har anmodet myndighetene om å innskjerpe registerforskriftene slik at det fremkommer klart at det stilles krav om dokumentasjonsplikt i forbindelse med godkjenning av utøverorganisasjoner for Registerordningen.

Videre arbeid med dokumentasjonsplikt Innhenting av status og behovskartlegging i medlemsorganisasjonene Utarbeide en veileder for dokumentasjonsplikt til bruk i medlemsorganisasjonene. Veilederen skal også inneholde retningslinjer for innhenting, bruk, endring, oppbevaring og makulering av personopplysninger, samt veiledning for innhenting av konsesjon fra Datatilsynet

Hva må skolene gjøre? Fastsette læringsmål Integrere dokumentasjonsplikt i skolens undervisningsplan Utarbeide undervisningsmateriell og hjelpemidler Integrere journalføring i all elevpraksis Integrere spørsmål om dokumentasjonsplikt og journalføring i skolens eksaminering av elevene

MÅL Alle som uteksamineres fra en skole som utdanner behandlere som kvalifiserer til opptak i SABORGs medlemsorganisasjoner skal ha vist nødvendig kunnskap, rutiner og ferdighet i journalføring. Alle som uteksamineres skal ha nødvendig kunnskap om regelverk i forbindelse med innhenting, bruk, endring, oppbevaring og makulering av personopplysninger, samt veiledning for innhenting av konsesjon fra Datatilsynet