Aasmund O. Vinje Stjernekamp

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vitenskapelsen 1.
Advertisements

Aftenposten Junior Norges eneste avis for barn
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Nytt fra IF Innhold • Justeringer på • Messer • Aftenposten-bilag • Studentum • Studiestart • Folkehøgskolekatalogen.
Skriftlig vurdering på barnetrinnet formål, bakgrunn, historikk
En reise med Hurtigruten Mai-seminaret 8. mai – 5. juni 2001.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Bokanmeldelser..
M ÅNEDSEVALUERING JUNI Da er sommerferien her. Håper dere har det fint! I juni har vi feiret Sakada 5 år, Simen 4 år og Sebastian 5 år. HURRA! Det var.
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Forfatterstudium Jonas Lie.
KNUT HAMSUN Gruppe 4: Austen, Erik, Eva og Rese.
Cæsar.
Fremmedspråk nivå III Språksamarbeid i Bergen vest, med døme frå prosjekt i spansk Angélica Cortés, Maria Brubæk Bua og Gro Egset Halse Gro.
Bodøs store komponist.
Hvordan gjøre en god eksamen?
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Muntlige presentasjoner
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Tekst, språk og kommunikasjon
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Henrik Ibsen Norsk verdensberømt forfatter
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Språk og leseplan 6.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 7.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 5.trinn Innlandet skole
Ett skritt foran 3 © Iréne Johansson 1 Ett skritt foran 3 Velkommen! Kursmøte 1-1 – den enkle setningen og samtalen.
Litterære virkemidler
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Jesus fra Nasaret Enighet om at han var en historisk person
UNIVERSET.
Riksmål/Bokmål/hovedmål & Landsmål/nynorsk/sidemål
Henrik Wergeland.
Johan Borgen
Eksempeltekst høst 2014 Når du skal svare på oppgaven:
Lekseplan for 7.trinn uke august 2015.
Månedsbrev fra Kløverhumlene Her kommer litt om det vi har gjort på i april og hva vi skal gjøre i mai.
Hovedside Om læremateriellet Eventyrsamlerne Jørgen Moe samler Jørgen Moe`s diktning.
Forestillingen om det norske Fra slutten av 1700-talet til 1870-åra.
Å bruke og vurdere kilder  T: hvor troverdig er kilden?  O: Hvor objektiv er kilden?  N: Hvor nøyaktig er kilden?  E: Hvordan egner kilden seg til.
Førestillina om det norske Frå slutten av 1700-talet til 1870-åra.
En helt i hjemlandet mitt Hun heter Pumpuang Duangchan, og hun er en sanger fra Thailand Hun vokste opp i ei lita bygd, og familien hennes hadde dårlig.
LÆRINGSSTRATEGIER Holte skole, 9. trinn 2016/17.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Lyrikk Ordet lyrikk kommer fra «lyre», som er et musikkinstrument.
| Å argumentere å skrive argumenterende tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saken. Se en film, let på Internett, les i aviser, fagbøker.
AMTMANDENS DØTRE - Den første norske tendensromanen Camilla Collett.
Uke april Tøffe elever som smaker på ukjente ting! Verdiord for april: Lydighet.
Leseprosjekt VG1.
Her er malen du kan bruke for å lage en presentasjon om ditt land
Henrik Ibsen: EN FOLKEFIENDE
Den moderne steinalder! Digital jakt på mineraler
Til deg som skal holde denne presentasjonen: I 2017 markerer kirkene i Norge at det er 500 år siden reformasjonen, og de har valgt Fasteaksjonen som sitt.
Ukeplan uke 43 Mål: Timeplan: Lekser: 23. oktober– 27.oktober
Roller og forventninger
Antikkens filosofer 8. trinn
Verb Presens – forteller om noe som skjer nå eller noe som pleier å skje Preteritum – Forteller om noe som skjedde i fortid.
2. Melissa, Petter og Cindy
Kapittel 1: Hei!.
PRESENTASJON AV SÆREMNE
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Samarbeider med Kløver fra uke 26.
HINDUISMEN.
Utskrift av presentasjonen:

Aasmund O. Vinje 1818-2018 Stjernekamp NB: Del ut teksten på Blåmann til elevene slik at de kan følge med 1818-2018 Stjernekamp

Mål for økta Å fortelle hvem Vinje var Samarbeide smart Lage en presentasjon Bli ferdig innen frist Presentere muntlig

Fakta Født i Vinje i Telemark i 1818, døde i 1870 Journalist, dikter og sakfører Skrev humoristisk og essayistisk om kultur og politikk Ga ut den første avisa på nynorsk (landsmål), fra 1858: Dølen. Giftet seg 51 år gammel i 1869, med ei skilt lærerinne. Fikk en sønn i april året etter. Kona døde i barsel, Vinje døde noen få måneder senere.

Vinje på verdipapir 50-kroneseddelen med Vinjes portrett ble gitt ut 1985–1987 og var den første pengeseddelen med nynorsk tekst og navnet «Noregs Bank».

Over 2000 dikt Han skrev over 2000 dikt, sanger og prosatekster. I dag kan verka hans leses på 11 språk. Han satte en standard for profesjonell journalistikk. Sanger som Blåmann, Blåmann og Ved Rondane er blitt folkekjære skatter. Eposet Storegut er et av de mest leste diktsamlingene i norsk dikting  Ferdaminne frå sumaren 1860 er like moderne i dag som da Vinje gav ut denne essayistiske reportasjeboka.  I boka skriv Vinje om hvordan han opplevde møtet med østerdølene. Han overnattet på Nystu Trønnes, og møtte det han mente var «Huldra» på Hellakssetra. Vinjestøtta er et minnesmerke over Vinje. Det samme er «kalkjølla» like ved, der Vinje drakk seg utørst.

«Utan Aasmund Olavsson Vinje hadde Noreg vore eit anna land» Vinje-furua: Tusjteikning av Theodor Kittelsen i «Løgn og forbandet digt», 1912. 

Oppgaver Dere skal jobbe i grupper, og finne ut mer om Aasmund O. Vinje. Dere får ulike tema å jobbe med. Søk på Vinje-jubileet 2018, og bruk informasjonen dere finner der, på alkunne.no Oppgave: Lag en presentasjon med 3-5 PP-bilder der det viktigste er med. Forbered dere på en presentasjon foran klassen (3-4 minutter). Sørg for at alle sier noe høyt. Frist for ferdigstillelse: 09.50 i dag. Lever PP på Moodle.

7 grupper og 7 tema Om Vinje: Amund, Ann Mari og Simen Journalisten: Aksel, Ingeborg, Markus Diktaren: Rocky, Haaken, Magnus A. (presenter noen dikt, og si litt om dem) Vandraren: Finn-Ole, Elise, Mathias (hva skrev han om stor-elvdølene?) Dølen (og aviser på nynorsk): Magnus L., Sondre og Samuel Rosa Kjeldseth: Vårin, Sigrun og Frida (se utdelt hefte) Vinje kommune: Fredrik, Andrine, Sindre (husk kart)

Er målene nådd? Samarbeide smart Lage en presentasjon Bli ferdig innen frist Presentere muntlig Å fortelle hvem Vinje var

Fortell hvem Vinje var i en setning. Lever lappen når du går. Exit-lapp. Husk navn. Fortell hvem Vinje var i en setning. Lever lappen når du går.

9. klasses setninger om Vinje: Vinje lagde aviser og var en av de første som brukte nynorsk, og han har skrevet 2000 dikt. Vinje var en mann som gikk rundt omkring og skrev dikt og sanger. Aasmund Vinje var en journalist, han giftet seg med Rosa K. Vinje var en dikter, journalist og politiker. Han dro rundt omkring i Norge og ble inspirert til diktene. Han var en dikter og sanger. Han gikk fra Oslo til Trondheim. Dikter. Vinje var en mann som skrev avis på nynorsk og skrev dikt og sanger. Vinje var en dikter og sanger som likte seg i fjellene. Vinje var en mann som skrev en avis som het Dølen. Han var også dikter. Han var en dikter og en mann som var glad i å gå i fjellene. O. Vinje ble født 1818 og døde 1870. Han lagde den første avisa på nynorsk som het Dølen. Vinje var en mann som gikk rundt omkring og skrev dikt. Dølen. Vinje var en journalist og dikter som kom fra Telemark. Han skrev dikt, sanger. Han hadde en avis, Dølen. Dikter, var han. Skrev sangtekster. Vinje var en dikter og skrev om naturen osv. Han var en journalist. En gammal kær som var forfatter og dikter. Var mye ute i naturen. Vinje var en dikter og journalist. Vinjevegen er oppkalt etter ham.

Ordsky laget av setningene Tagxedo.com