Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Den moderne steinalder! Digital jakt på mineraler

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Den moderne steinalder! Digital jakt på mineraler"— Utskrift av presentasjonen:

1 Den moderne steinalder! Digital jakt på mineraler

2 Plan for forarbeidet Klassen deles i grupper (2-3 elever pr gruppe), og velger et mineralnavn på gruppa fra ei liste dere får utdelt. Finn litt informasjon på nett om det mineralnavnet dere har valgt. Jobbe med PC og finne lokal informasjon på nettet. - Arbeide med digitale kart fra NGU (Norges Geologiske Undersøkelse) - Finne informasjon om bergarter og andre geologiske data ved skolen Hente to like steinprøver i terrenget – valgfritt sted. - Fylle ut skjemaet for steinprøvehenting - Notere eksakt posisjon der steinprøven hentes - Ta bilder av stedet og steinprøvene. (NB! To steinprøver fra samme sted er i tilfelle den ene skal knuses eller kanskje benyttes til utstilling)

3 Hva skjer i Newtonrommet?
Gjennomgang av noen viktige grunnstoffer i grunnstofftabellen, og presentasjon av hvorfor mineraler er så viktige for oss. Steinprøven skal analyseres med XRF (røntgenstråling), og dere vil få ut en rapport med hvilke grunnstoffer som finnes i steinen. Tall som viser mengde skal legges inn i et stolpediagram i Excel. Hver gruppe jobber med sine funn, og skal bruke internett til å finne ut mer om grunnstoffene. Hva kan stoffene «våre» brukes til? Er det noen som har funnet verdifulle grunnstoffer? Kan vi notere noen nye rekorder? Rapport i powerpoint. Rapport kan bli offentliggjort til andre som er interessert i hva dere har funnet. Presentasjonen av gruppas arbeid vises for klassen.

4 Etterarbeid (ca. 1 skoletime)
Tilbake i klassen skal dere senere lage en kort vurdering av hva dere mener er viktigst å vurdere i det å lete etter mineraler. - Vurdere positive og negative sider ved mineralutvinning. (F.eks.: miljøvern, arbeidsplasser, behov for mineraler, inngrep i naturen, støy og forurensning m.m.) - Lage en kort konklusjon i gruppa og forklare begrunnelsen for klassen. Kahoot med repetisjonsspørsmål (20 min).


Laste ned ppt "Den moderne steinalder! Digital jakt på mineraler"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google