Kurs Landbrukspolitikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Jordbrukets krav til forhandlingene 2014
Strukturrasjonalisering – medisin eller gift for landbruket?
Regjeringen mener • God rekruttering, et høyt kunnskapsnivå og videreutvikling av kunnskapssystemene er av avgjørende betydning for at landbruks- og.
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Vi får Norge til å gro! Jordbruksavtalen Oppbygging av økonomisk ramme.
Arktisk landbruksstrategier – FoU, nyskapning og kompetanseheving Arbeidsseminar Tromsø 31. mai-1.juni 2012 Senterdirektør Øystein Ballari.
Matvaresikkerhet og jordvern
Velkommen til bords Ny landbruks- og matmelding Meld. S. 9 ( )
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
10Velstand og velferd.
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Hva må den nye meldingen om landbruks- og matpolitikken inneholde? den 6. oktober 2011 Statsråd Lars Peder Brekk.
Jordbruk i distrikts-Norge
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Kornmøte på Skjetlein VGS 2 desember
Vi får Norge til å gro! JORDBRUKSAVTALEN
JORDBRUKSAVTALEN
Jordbruksavtalen
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Ny markedsordning for storfekjøtt- erfaringer til nå, og arbeidsdeling mellom avtalepartene og markedsregulator Brita Skallerud 2. nestleder i Norges Bondelag.
Møte på Mære 16/ Av Nils T. Bjørke
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Arktisk Landbruk Bernt Skarstad Leder NordlandBondelag Svartmaling er utgått på dato som forretningside Vi lever i en mulighetsverden Bernt Skarstad Arktisk.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Vi får Norge til å gro! - en presentasjon av Norges Bondelag.
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.
Grønn utdanning – utfordringer
Bærekraftig og framtidsretta matproduksjon Utfordringer og muligheter til samarbeid mellom Næringsorganisasjonene, Forvaltninga og Naturvernforbundet.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Representantskapsmøte Norges Sildesalgslag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Bergen 2. juni 2005.
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Jordbruksoppgjøret 2014 – produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ferie og fritid Kommunesamlinger høsten 2014.
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Troms Bonde og –småbrukarlag, 4. mars 2016 Norsk matproduksjon og globalt klima Av Odd Magne Harstad Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Jordbruksforhandlingene 2016 Innspill fra Buskerud Bonde og Småbrukerlag.
Utviklingen i det politiske klimaet – inntekt og forhandlinger Harald Milli 25. august
Hvor står vi? Hva vil vi? Hva gjør vi? 1# Sjølforsyningsmyta Vi blir stadig mer sjølforsynte med mat.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Formål med og styring av IBU-midlene.
Studieheftet 2018 Jordbruksoppgjøret – kom med innspill!
Landbruks- og matvaresituasjonen nasjonalt og internasjonalt
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
Møte om økologisk fruktdyrking Norsjø Hotell 8. november 2016
Presentasjon Næringskomiteen
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Jordbruksforhandlingene
Næringspolitisk organisasjon Partipolitisk uavhengig
Utskrift av presentasjonen:

Kurs Landbrukspolitikk Jordbruksavtalen Kurs Landbrukspolitikk 19. juni 2019 Anders J. Huus AJH, 1997 Sakkyndig Nær – LP, WTO, Tilskudd Glad LP satt på dagsorden Landbruket i Norge politisk styrt

Stortinget setter mål. Avtalepartene følger opp Matsikkerhet og beredskap Landbruk over hele landet Økt verdiskaping Bærekraftig landbruk med lavere utslipp av klimagasser Sikre forbrukerne trygg mat Sikre bruk av jord- og beiteressursene Utnytte markedsbaserte produksjonsmuligheter Redusere forurensingen og utslippene av klimagasser, økt lagring av karbon og klimatilpasning Økt matvareberedskap Sikre mulighetene for bosetting og sysselsetting Sikre en konkurransedyktig og kostnadseffektiv verdikjede for mat med en jevnere maktfordeling Bærekraftig bruk og et sterkt vern av landbrukets areal (jordvern) og ressursgrunnlag God dyre- og plantehelse Et mangfoldig landbruk med en variert bruksstruktur og geografisk produksjonsfordeling Sikre en effektiv og lønnsom utnyttelse av gårdens samlede ressurser Sikre kulturlandskapet og naturmangfoldet Satse på avl, forskning og utdanning for å øke bruken av de biologiske ressursene Sikre rekrutteringen Videreutvikle Norge som matnasjon God dyrevelferd   Sikre bondens inntekter og evne til å investere i gården Lav sjølforsyning i Norge gjør oss sårbare for framtidige endringer i den globale matvaresituasjonen. Formålet til jordbruket er å skaffe til veie nok og trygg mat til egen befolkning gjennom å produsere mat på en bærekraftig, rasjonell og ressurseffektiv måte. Matproduksjon er et samfunnsoppdrag med politiske målsettinger som forutsetter bruk av jord i Norge. Forvaltning av jordbruksarealene må derfor ha et evighetsperspektiv. Inntekt er det viktigste virkemiddelet for å sikre flere av målene for jordbruket, som rekruttering, investeringer og økt norsk matproduksjon

Landbrukspolitiske verktøy Markedsordninger Importvernet Juridiske virkemidler Økonomiske virkemidler Virkemidlene i verktøykassa er innrettet mot at Norge har et generelt høyt kostnadsnivå og stor variasjon i størrelsen og ressursgrunnlaget. I dette foredraget , fokus på fordelingshensyn. Da blir det de økonomiske virkemidlene som vi skal se nærmere på. Først en liten sveip innom jordbruksforhandlingene. Årlige jordbruksforhandlinger

Inntektsmål Arbeide for at næringsutøverne i alle produksjoner og på alle typer bruk skal ha reell mulighet til inntektsutvikling på linje med andre i samfunnet. For å sikre rekruttering og inntektsmuligheter for dem som bruker hele eller mesteparten av arbeidskraften sin i næringen, er det viktig å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre i samfunnet. En bærekraftig kostnadsutvikling, god markedstilpasning og produktivitets-utvikling vil være en forutsetning for inntekts-utviklingen. Målet er at inntekter for bonden i størst mulig grad hentes fra markedet. For å sikre rekruttering, og for å løfte inntekts-mulighetene i næringen, mener komiteen at inntektsmålet skal være å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet

Det forhandles om inntektsmuligheter Ikke garantert inntekt! Forhandlingsretten 10.09.2004 Hovedavtalen av 1950 Forhandler om: - administrerte priser (målpriser) på råvarer - direkte støtte (tilskudd) - utviklingsprogram (miljø, økologi, bygde- og nær.utvikl.) Forhandler ikke om: - toll og importbestemmelser - skatter og avgifter - lover og forskrifter Gir oss en RETT, men også PLIKTER - de økonomiske organisasjonene har ansvarer for å ta ut satte prisene i markedet. Forhandlingsretten er utsatt, politisk. Selvstendig næringsdrivende Det forhandles om inntektsmuligheter Ikke garantert inntekt! www.bondelaget.no

Vår Forhandlinger Jordbruksforhandlingens gang Lokallag, fylkeslag og aktører i landbruksnæringa innspill til partene. Budsjettnemnda ferdigstiller grunnlagsmaterialet Representantskapet gir forhandlingsutvalget sitt mandat Norges Bondelag og Norsk Småbrukarlag sammenstiller felles krav- Jordbrukets krav Staten: Tilbud. Forhandlinger Forhandle eller ikke?? Forhandle: Partene argumenterer for forslagene Sonderinger for løsninger En eller alle partene kan velge å gå i brudd => forhandlingene fortsetter mellom gjenværende parter. Brudd - Tilbud til Stortinget. - Vi; aksjoner Uansett avtale eller brudd, det blir en ny jordbruksavtale

Ingen forhandlinger er like….. X Ingen forhandlinger er like….. Gir bøndene økt innflytelse over egne rammevilkår, samtidig som det gir landbruket en forpliktelse til å stå inne for inngått avtale. Gir økte inntektsmuligheter til bøndene. Setter landbruket på den politiske dagsorden og øker kunnskapen om landbrukspolitikken. Næringsavtale for bønder. Til enhver tid forhandle innenfor det som er mulighetsområdet. Det er annerledes nå enn før. Brudd/avtale??? 2017: Brudd+ Fordelingsforhandlinger

Jordbruksavtale 2019 Det forutsettes at prisene økes med 195 mill kroner i 2020 for varer uten markedsbalanse For første gang siden de rødgrønne har vi fått en inntektsvekst utover kronemessig lik I tilbudet legger partene opp til en inntektsvekst på 20 600 kr pr årsverk, etter kostnadsdekning, forutsatt bedra markedsbalanse

Finansiering av avtalen Mill kr Endring i målpriser fra 01.07.19 249 Endret bevilgning på kap 1150 720 Utvida jordbruksfradrag 150 Overførte midler fra 2018 49 Endret verdi av jordbruksfradraget 72 Jordbruket har fått gjennomslag for skattelette gjennom økt jordbruksfradrag. Budsjettbevilgning har økt med 79 millioner kr fra tilbudet. Forventninger til bedra markedsbalanse er redusert fra 250 mill kr til 195 mill kr i 2020 i rammeoppsettet. Har passert kronemessig lik utvikling for første siden rødgrønn regjering.

Målpris I jordbruksavtalen blir det forhandla om målpris på følgende produkter: Korn og oljefrø Melk Svinekjøtt Epler Matpotet 10 grønnsaksslag

Markedsregulators roller Jordbruksorganisasjonene påtar seg gjennom markedsregulerende tiltak og prisnoteringer å holde gjennomsnittsprisene på de enkelte varegrupper for avtaleperioden på eller under de avtalte målprisene. ” Ta ut målpris Gjennomføre markeds-regulering Vurdere markeds-balansen Jordbruks-avtalen Sammen med importvernet legger markedsreguleringa grunnlaget for at produsentene skal kunne ta ut de prisene som er framforhandla i jordbruksforhandlingene. Kostnadene ved markedsregulering blir fordelt på de produserte produktene gjennom ilegging av omsetningsavgift til et fond som omsetningsrådet disponerer. Markedsreguleringa kan bestå av avsetningstiltak, faglige tiltak og opplysningsarbeid. Avsetningstiltak er strakstiltak som blir satt i verk for å regulere markedet, mens faglige tiltak og opplysningsarbeid er forebyggende og mer langsiktig. ”Jordbruksorganisasjonene påtar seg gjennom markedsregulerende tiltak og prisnoteringer å holde gjennomsnittsprisene på de enkelte varegrupper for avtaleperioden på eller under de avtalte målprisene. ” L.dir senker toll L.dir kontrollerer Omsetningsrådet kontr og vedtar

Størstedelen av landbrukspolitikken handler om ? INNTEKTSUTJEVNING !! Produksjoner Områder Størrelse Fordeling !!

Ca 84 % av totalt Gjelder avlsgris og verpehøns. De 10 andre dyreslagene har ikke distriktsdifferensiering. Ikke distriktsdifferensiering for kjøttfe Strukturdifferensiering ved at det er satt et maksimaltak Ulikt nivå på mellom fylkene. Troms og Finnmark har ikke tak. Ulike krav til beitetid mellom områder av landet. I 2018 utgjør disse tilskuddene i kroner 71 prosent av alle budsjettmidler over jordbruksavtalen.

Referansebruk. (2006 & 2016) Vederlag til arbeid og egenkapital pr årsverk

Endring i distriktsinnretning på tilskudd  Eksempler på endringer i distriktsinnretning av tilskudd.   Endring 2014-2019 Pr enhet Prosent Distriktstilskudd Melk Sone D. Kr/liter 9 ør/liter 20 % Kjøtt. Sone 2. Kr/kg 70 øre/kg 15 % Epler, pærer, plommer, kirsebær. Sone 5. Kr/kg 2,55 kr/kg 52 % Driftstilskudd Melk AK-Sone 5. Kr/foretak 36050 kr/foretak 29 % Ammeku AK sone 5-7. Kr/dyr 1182 kr/ammeku 41 % Arealtilskudd grovfôr AK-sone 6. Kr/daa 67 kr/daa 28 % Ak-sone 5B. Kr/daa 93 kr/daa 44 % AK-sone 3. Kr/daa -25 kr/daa -23 % AK-sone 1. Kr/daa -75 kr/daa -100 % Sikre et landbruk over hele landet, og styrke arbeidsdelingen i norsk jordbruk slik at arealer til korn- og grøntproduksjon opprettholdes, mens tyngden av den gressbaserte husdyrproduksjonen blir liggende i distriktene.

Endring i strukturinnretning på tilskudd Endringer i tilskudd med struktur for melk, ammeku og sau Inntektseffekter omregnet til kr pr ku   15 kyr 30 kyr 100 kyr Kumelk Driftstilskudd, husdyrtilskudd, tilskudd til små og mellomstore melkebruk, avløsertilskudd 4150 2560 530 Ammeku Driftstilskudd, husdyrtilskudd, avløsertilskudd 1190 450 50 v.f.sau 150 v.f.sau 400 v.f.sau Sau Husdyrtilskudd, avløsertilskudd 490 460 360 «Regjeringen ønsker et aktivt og lønnsomt jordbruk over hele landet, med produksjoner og foretaksstrukturer som bygger på lokale jord-, beite-, skog- og utmarksareal. Et jordbruk der inntektsmuligheten også sikres for ulike bruksstørrelser, er en viktig forutsetning for å nå dette målet.»

Terrorbalansen

Gir bøndene økt innflytelse over egne rammevilkår, samtidig som det gir landbruket en forpliktelse til å stå inne for inngått avtale. Gir økte inntektsmuligheter til bøndene. Setter landbruket på den politiske dagsorden og øker kunnskapen om landbrukspolitikken. Takk for meg

Nytt tilskudd til små og mellomstore melkebruk Kyr

Tilskudd ammeku. Grasområder - kornområder

Norsk Bonde- og småbrukarlag   Regjering Norges Bondelag Norsk Bonde- og småbrukarlag 2019 H/Frp/V/Krf AVTALE 2018 H/Frp/V 2017 1) H/Frp BRUDD 2016 2015 2014 2013 AP/SP/SV 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006