Intro: Det finansielle systemet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
Advertisements

Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
EForvaltningskonferansen 2013 Kan dette meget ambisiøse digitaliseringsprogrammet lykkes? Peter Hidas seniorkonsulent Gartner Consulting
Norges Banks utlånsundersøkelse 1. kvartal Vanlige boliglån 3) SamletFastrentelånRammelån med pant i bolig Figur 1 Etterspørsel etter lån fra husholdninger.
Sparebankforeningens årsmøte 2004 Pressekonferanse Adm. direktør Arne Hyttnes.
Dine penger= din fremtid
Norge - en økonomisk stormakt med energi og kapital
10Velstand og velferd.
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
Innføring i årsregnskap Regulering av årsregnskapet
3 Jeg og mitt.
Figurer til artikkelen Utdypning av stresstestene i Finansiell stabilitet 2/11 Av Rønnaug Melle Johansen og Knut Kolvig i Penger og Kreditt 3/11.
Norges Banks utlånsundersøkelse 1. kvartal Vanlige boliglån 3) SamletFørste- hjemslån Rammelån med pant i bolig Figur 1 Etterspørsel etter lån fra.
Norges Banks utlånsundersøkelse 3. kvartal Kilde: Norges Bank Vanlige boliglån 3) SamletFastrentelånRammelån med pant i bolig Figur 1 Etterspørsel.
Kapittel 4 Velferdsstaten.
Definere og velge hovedmål og delmål
Lojalitetssystem, Database
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Med nettbank har du full kontroll! Nettbankkurs. Kundene våre sørger for en digital revolusjon dnb.no Facebook 12 mill på dnb.no pr månedChat – raskest.
Digitale kommunikasjonsarenaer. Digital kommunikasjon Digital informasjon vil si informasjon som er lagret som tallkoder (0 og 1) Digitale medieplattformer.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Den store verdenskrisen
Aksjemarkedet ved et vendepunkt? Handelshøyskolen BI 14. Mars 2007.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
NSR, Direktørmøte 7.oktober 2015 Idar Kreutzer, adm. dir. Finans Norge EN FINANSNÆRING I ENDRING.
Kapittel 11. Budsjetter Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Kapittel 9: Regnskapet. Del 3 Postering Bilag Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Gode tider i USA, verre i Europa
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
3 situasjoner hvor du burde vurdere et billån – CompareKing.no.
Etablererkontoret Hva kan Etablererkontoret gjøre for deg?
SSB økonomisk analyse 1/2017
Driftsbudsjett og regnskap
Norsk Økonomi Slik SSB ser det Januar 2017
Enkeltpersonforetak.
Dette er oss. Dette er oss Om Sparekampen Konsept fra Spareskillingsbanken med fokus på økonomisk forståelse, fornuftig forbruk og trening i økonomiske.
Kapittel 1 Hva er samfunns-økonomi?
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Hvordan bruke presentasjonene
Hvordan implementeres rentebeslutningen?
Norges Banks utlånsundersøkelse
Penge og finansielle markeder
Kapittel 22 Penger.
Halvdan Skard 2. September 09
En undersøkelse blant norske studenter Juni 2018
Til ekstraordinært medlemsmøte i samarbeid med
Kapittel 26 Å søke lån i banken
Hva er markedsføring? Morten H. Abrahamsen Førsteamanuensis BI
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Pengepolitikk og realinvesteringer
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.3 Steigum
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K9.2 Steigum
Konjuktur i en åpen økonomi
Grunnmodellen: likevekt
Nominelle renter og realrenter
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K4 Steigum
Verktøy til kundeklubb
Aktivitetsappen Presentasjon :28 1.
Utskrift av presentasjonen:

Intro: Det finansielle systemet Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.1 Steigum Det finansielle systemet spiller en viktig rolle i vår økonomi. Det fungerer som oljen i økonomiens motor, at alle deler kommer sammen uten mye friksjon. Det Finansielle systemet gjør det lett for folk å handle med en avansert betalingssystemet. Det finansielle systemet gir også muligheten for mennesker, bedrifter og institusjoner med overskudd til å føre sine sparepenger til produktive investeringer i form av lån og obligasjoner til husholdninger og bedrifter med overskudd. Tenk på hvor lett det er å kjøpe noe på butikken med bankkortet, men bak denne enkel handelen, ligger en kompleks prosess. Bankene må sjekke at handelen er ekte og ikke bedrageri Bankene må også sjekke at du har nok penger på konto Din bank må overføre penger til butikkens bank, og dette er en av mange millioner slike transaksjoner som skjer hver dag, all som må kvalitetssikres og registreres så at alle kontoer vises riktig informasjon. Bankene må kunne stole hundre prosent både på andre banker i systemet og den overordnet systemet som er regulert av sentralbanken, Norges Bank, og Finanstilsynet. En moderne, velfungernde økonomi er helt avhengig av en avansert og robust finanssystem. Finanskrisen viste de alvorlige økonomiske effektene når tillit i finanssystemet sviktet.

Hva bruker vi penger til? Lagre verdier Målenhet for verdi Betalingsmiddel Penger er noe som vi alle har et forhold til og som føles ofte veldig konkrete. Men når vi ser på penger fra et makro-perspektiv, så blir begrepet mye mer diffust og vanskelig å definere. Hva er egentlig penger når de aller fleste av våre transaksjoner er elektroniske: penger er da bare elektroniske registreringer på våre bankkontoer. Men generelt, definerer vi penger basert på hva vi bruker penger til. Historisk sett bruker vi penger til å lagre verdier. Du sparer til en bolig eller bil med kroner i en bankkonto. Historisk, brukte man ofte metaller som gull og sølv til å lagre verdier. Når vi skal måle verdi: hvor mye er min bolig verdt, hvor mye er BNP, hvor mye får jeg betalt, så bruker vi penger. Og sist, men ikke minst, bruker vi penger som betallingsmiddel. Når jeg skal kjøpe noe bruker jeg kroner.