Antikorrupsjonsprogram i Helse Midt-Norge RHF

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fagforeningens arbeid for mangfold
Advertisements

1 Fag og etikk i samarbeid. 2 Hvorfor en avtale?2.
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Internkontroll i kommuner
Koordinerende enhet Brukerutvalget NLSH 13. Juni 2006.
Medlemsorganisasjonene: Medlemmer per oktober 2010.
Høreapparatformidlingen – hvor står vi Fagnettverksmøte 17. september 2009.
Inngåelse av lovpålagte samarbeidsavtaler med kommunene i Midt-Norge Fagseminar Vestmo mars 2012 Elise Solheim Lovpålagte samarbeidsavtaler.
Arbeidsgiverrollen - politisk og administrativt
Helhetlig habiliterings- /rehabiliteringstilbud til hørselshemmede i Helse Midt-Norge.
Riksrevisjonens fokus på forvaltningens etterlevelse av etiske normer og regler Universitets- og høgskolerådet 19. september 2007.
Kunnskapsdepartementets oppfølging på etikkområdet Ekspedisjonssjef Toril Johansson, Kunnskapsdepartementet.
Skolen – en kommunal virksomhet
Organisering av elektronisk samhandling – hvordan få det til ? Svein Erik Wilthil, KS.
Eierskap og Eierstyring.
1 Gunnar Bovim DMF Rollerydding mellom RHF(HF) FHI SHDir NFR KS-senter Universitetene.
Signe Louise Berthelsen
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
KONTROLLUTVALGETS ROLLE OG OPPGAVER
Arbeidet med intern kontroll og risikostyring i Oslo kommune
Korrupsjon eller smøring - hva er forskjellen??
ARBEIDSLIVSKRIMINALITET Hva inneholder den overordnede risikoanalysen for byggherrer og bedrifter i bygg & anleggsbransjen?
Korrupsjon – Styrets og ledelsens ansvar
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
Finansnæringens tilnærming mot korrupsjon
Norgesgruppen - Seminar om anti-korrupsjon
DET NASJONALE MILJØ- OG KLIMAPROSJEKTET Steinar Marthinsen, viseadministrerende direktør Helse Sør-Øst RHF.
1 Pasientsikkerhetsvisitter Adm. dir. Einar Magnus Strand.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Ressurser og læringsmiljø innen læringsmiljøutvalgets arbeids- og ansvarsområde v/Oddrun Bollingmo Fellesmøte SKU/LMU/ledelsen
Eierstyring og styringsbudskap Opplæringsdag Regionalt Brukerutvalg 7. januar 2016 Jan Eirik Thoresen Direktør for eierstyring (konst.)
Samhandlingsreformen Stiklestad, 15. juni 2010 Daniel Haga Direktør for samhandling HMN - Hvilke utfordringer er det reformen skal løse?
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF.
Brukermedvirkning i helseforskning i Norge Regional brukerkonferanse november 2015 May Britt Kjelsaas, rådgiver Helse Midt-Norge RHF helsefagavdelingen.
Rammeverk for Risikostyring i HMN Informasjon om prosess og innhold Regionalt Brukerutvalg Gunn Fredriksen Seniorrådgiver Helse Midt-Norge.
REFLEKSJONER ETTER “UNION-SAKEN” Handelshøyskolen BI, 13. oktober 2005 Professor dr. juris Tore Bråthen Handelshøyskolen BI
Retningslinjer for samfunnsansvar RBU 26. august 2013 Utforming av retningslinjer.
Møte i Arbeidsmiljøutvalget
Brukermedvirkning i helseforskning i Norge
3. LTB og foreløpig inntektsfordeling 2018
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Brukermedvirkning i helseforskning
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Pakkeforløp innen TSB og PH
Kurs for brukere av KFF-KSS
Regionalt Brukerutvalg
Oppfølging av regionale planer PH og TSB
Aktivitetsplan Internrevisjonen HMN-RHF - Presentasjon for Regionalt brukerutvalg 9. mai Vedtatte aktiviteter 2016 Aktiviteter som vurderes.
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Bred eller smal – rund eller spiss og klar?
Årshjul for styret i Helse Bergen 2018
Etikk i kommunesektoren 21. februar 2017
Årshjul for styret i Helse Bergen 2018
Etikk i kommunesektoren 7. mars 2018
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Innspill statsbudsjett 2020
Brukerutvalget 2018 Styrearbeid og roller.
Årshjul for styret i Helse Bergen 2019
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Regionalt brukerutvalg, Tor Hellandsvik og Bård Skage
Styringskrav og rammer 2019 Årlig melding 2018
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Årshjul for styret i Helse Bergen 2019
Etablering av program for antikorrupsjon i Helse Midt-Norge
Årshjul for styret i Helse Bergen 2018
Årshjul for styret i Helse Bergen 2018
Årshjul for styret i Helse Bergen 2018
Digital utsending av brev Presentasjon for ledelsen
Utskrift av presentasjonen:

Antikorrupsjonsprogram i Helse Midt-Norge RHF Regionalt brukerutvalg 12. november 2018

Formål med antikorrupsjonsprogrammet i Helse Midt-Norge Forebygge misligheter og korrupsjon gjennom bevisstgjøring av holdninger og kunnskap Øke muligheten for å avdekke misligheter og korrupsjon Øke beredskapen for å håndtere en eventuell korrupsjonssak

Prosess Prosjektgruppe med representanter fra RHF HF KTV/KVO RBU 2 workshop-er med deltakelse fra alle helseforetakene Bruk av de ulike faglige nettverkene i HMN Direktørmøtet i HMN har blitt orientert underveis i prosessen

Mislighet - korrupsjon Mislighet: En bevisst handling, begått av en eller flere innen ledelsen, av personer som har overordnet ansvar for styring og kontroll, av ansatte eller av andre, som innebærer uredelighet for å oppnå en urettmessighet eller ulovlig fordel. (def. Riksrevisjonen) Korrupsjon: Gi, tilby, kreve, motta eller akseptere et tilbud om en utilbørlig fordel i anledning stilling, verv eller oppdrag. (def. Straffeloven § 276 a)

Korrupsjonssklia

Risikovurdering Innkjøp/anskaffelser, spesielt i forbindelse med bygge- og vedlikeholdsprosjekter Innovasjon/innovative anskaffelser Forholdet til legemiddel- og leverandørindustrien Prioritering av tilgang til spesialisthelsetjenester Habilitet knyttet til ansettelser, fordeling av forskningsmidler og bierverv mv.

Modell

Implementeringsplan 2019 Kommunikasjonsplan – informasjon om at vi har fått et program Prioriterte tiltak – generelle (alle ansatte) Etiske retningslinjer Varslingsrutiner Prioriterte tiltak – fagspesifikke Avtaler med legemiddelindustrien (LMI) og bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi (MedTek Norge/LFH) Retningslinjer/prosessbeskrivelser innovative anskaffelser Registrere alle bierverv Revidere og oppdatere etiske retningslinjer for anskaffelser Revidere HMNs politikk for samfunnsansvar, inkludere antikorrupsjon Etablering av felles nasjonal rapportering på samfunnsansvar «Verktøykasse» med dokumenter, dilemmatrening mm.

Dilemmatrening Felles regional «verktøykasse» på HMNs intranettsider til bruk i foretakene: Oversikt over relevante dokumenter og e-læringsverktøy. Etiske retningslinjer og regler gir ikke svar på alle etiske problemstillinger og dilemmaer man kan komme opp i. Det kreves god dømmekraft for å avgjøre om en bestemt handling eller beslutning er etisk forsvarlig. Gjennom dilemmatrening med utgangspunkt i ulike case, kan denne evnen øves.

Rapportering og oppfølging Helseforetakene vil rapportere til Helse Midt-Norge RHF på gjennomføring av tiltak gjennom allerede etablerte rapporteringskanaler. AD vil rapportere til styret om hvordan antikorrupsjonsprogrammet er fulgt opp og fungerer, i første rekke gjennom årsberetningen. Det jobbes med å etablere en felles årlig rapportering på samfunnsansvar, herunder antikorrupsjonsarbeid, for alle RHF som vil legges fram for styret når denne er klar. Antikorrupsjonsprogram = kontinuerlig prosess der risikoanalyser, kontroller og forebyggende systemer må oppdateres og vedlikeholdes: Årlig gjennomgang og oppdatering av risikovurderingene i nettverkene i Helse Midt-Norge. Vurdering av risiko for korrupsjon og misligheter i linja knyttet til den generelle risikostyringen i foretakene. Vurdere behovet for å etablere et nettverk for antikorrupsjon i foretaksgruppen

Forslag til vedtak Styret vedtar vedlagte antikorrupsjonsprogram med implementeringsplan for Helse Midt-Norge. Styret ber administrerende direktør arbeide videre med å etablere en «verktøykasse» til bruk i implementeringen av programmet. Antikorrupsjonsprogrammet oversendes helseforetakene for videre oppfølging og implementering.