SMIL og … RMP 06. juni 2017 Foto: Iris-Adele Jess.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
DRIVEPLIKT.
Advertisements

Kommunen har avgjørelsesmyndighet
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
NTP 2014 –23 NTP 2014 –23 Hva har kommunesektoren vært opptatt av og hva har vi fått gjennomslag for ? Hva nå ? Fylkesrådmann Harald K Horne.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Naturvernets utvikling
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Forvaltningsplan for Rohkunborri nasjonalpark
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
Aktørenes roller i planprosessene
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Maridalen – gang-sykkelveg
RMP – kulturlandskapstiltak – nytt 2014 Kompetansesamling 1. september 2014 Hilde Marianne Lien Foto Ole Christian Torkildsen 1.
Partnerskap for folkehelse i Rogaland 2015.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Områderegulering av Bildøytangen, Straumsosen og Branndalsåsen, områda SE1, SE2, SE3 og B1 BILDØYNA 1.
Partnerskap for folkehelse i Rogaland 2015.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
IK Bygg, et verktøy for kommunene
FYLKESMANNEN I SOGN OG FJORDANE Høyringskonferanse 7. mai 2007 Fylkesmannen og den regionale inndelinga –Basis for Fylkesmannen –Prinsipp –Stoda i Sogn.
Regional planstrategi
Livet i havet – vårt felles ansvar Forvaltning av tang og tare i Norge Terje Halsteinsen.
RMP-tilskudd Oversikt over utbetalinger og omfang av tiltak Gjennomgang av alle tiltakene i RMP med vektlegging av endringer Forvaltningsutfordringer.
Tilskudd til friluftslivsformål i Rogaland fylkeskommune 1.Regionalt UtvklingsProgram (RUP) 2.Tilrettelegging i friluftslivsområder, RFK 3. Statlige friluftslivsmidler.
Forvaltningssamling UKL Trondheim 23. april 2014 Pål Morten Skollerud UKL’s betydning for utviklingen av Steinsletta.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
Søking til skuleåret Opplæringsavdelinga, inntak og formidling Rådgjevarkonferansen 2014.
LANDBRUKSAVDELINGEN Klikk for å legge inn navn / epost / telefon.
Hva sier samelovens språkregler Konferanse om bruk av diakritiske tegn i offentlig forvaltning mars 2005 v/ Per Edvard Klemetsen.
Presentasjon kompetanse- samling 7.-8.april 2016.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer Høringsfrist: 31. mars.
”Nasjonal arealpolitikk med vekt på hyttebygging og forhold stat-kommune” FNF – samling 29. August 2006 Seniorrådgiver Olav Stav Planavdelingen Kommunalseksjonen.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Sti –og løypeplan i Vinje Bakgrunn  Erkjenning av at for ein reiselive/hyttekommune på Vinjes storleik, har løypenettet blive ein viktig infrastruktur.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Planlegging i sjø – taretråling
Regionalt miljøprogram
Formål med og styring av IBU-midlene.
Kommunal planlegging.
Risiko og risikostyring
Tilskuddsordning til frivillige organisasjoner og virksomhet
Forenkling, målretting, konkretisering og effektivitet
Tilskot til tiltak mot ureining frå landbruket
Nordherad - Opplands utvalde kulturlandskap.
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
UTREDNING AV MILJØVIRKEMIDLENE I JORDBRUKET
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Velkommen til fagsamling. Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 19
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Vannforskriften og revidering av forskrift om organisk gjødselvare
Utviklingsplan HMR HMR 2035
Årshjul for styret i Helse Bergen 2018
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Folkehelse som regionalpolitisk satsingsområde
Årshjul for styret i Helse Bergen 2018
Formål/Målgruppe Styrke det økonomiske grunnlaget for regionale frivillige organisasjoner i Rogaland. Ordningen gjelder frivillige lag og organisasjoner.
Årshjul for styret i Helse Bergen 2019
Årshjul for styret i Helse Bergen 2019
Årshjul for styret i Helse Bergen 2018
Årshjul for styret i Helse Bergen 2018
Årshjul for styret i Helse Bergen 2018
Bondens kulturmarksflora – en serie felthåndbøker
Utskrift av presentasjonen:

SMIL og … RMP 06. juni 2017 Foto: Iris-Adele Jess

Tilskot til spesielle miljø-tiltak i jordbruket (SMIL) Frivillige miljøtiltak ut over normal jordbruksdrift Tiltak redusere ureininga frå jordbruket, ta vare på natur- og kulturminneverdiar i kulturlandskapet Innfallsport ei drift som gir som gir høve til å ta imot avløysar- og produksjonstilskot Søkjarar Føretak med aktiv landbruksdrift Grunneigarar som eig aktivt dreven jord Nasjonal forskrift!

Kommunal SMIL-strategi Eigen lokaltilpassa og politisk vedteken 4-årig strategi for prioritering og bruk av SMIL-midlar i kommunen. Krav for å fatte gyldige SMIL-vedtak Orsak til at tilskotssatsane varierer mellom kommunar.

Ansvar Kommunen er førsteinstans Fylkesmannen Rapporterer til Landbruksdirektoratet Fordelar midlar til kommunane etter Historisk bruk Målretting etter nasjonale føringar Grad på gjennomføring av tiltak …. Klageinstans Handsamar søknadar om dispensasjon Kan overprøve kommunale vedtak Legger til rette, gir råd og følger opp Foto: Sissel Endresen

SMIL - tiltak Hovudkategoriar Forklaring/døme Viktig dokumentasjon Redusere ureining og risiko for ureining. Etablere fangdammar, reinseparkar og fangvollar. Sikre kantar langs vassvegar mot erosjon og næringsavrenning. Detaljplan for tiltaket og budsjett. Tiltak biologisk mangfald og gamal kulturmark. Skjøtsel: leveområde for plantar og dyr. Ivareta gamle driftsformer (ljåslått, styving naturbeitemark, lyngbrenning...) Kart, skjøtselsplan og budsjett. Legge til rette for friluftsopplevingar Rydde og merke stiar, skilte, grinder og oppsett av gjerdeklyvarar. Kart, beskriving av tiltaket og budsjett. Gamle bygningar Utvendig restaurering. Bygningar i Sefrak-registeret: prioriterast. Freda bygningar: ikkje innanfor Beskriving, plan for restaurering og budsjett. Kulturminnar og kulturmiljø Restaurere steingardar, elvemurar, gamle vegfar, skjøtsel av gravhaugar mm… Kart, beskriving av tilstand, plan og budsjett. Planlegging og tilrettelegging Overordna planar på tvers av landbruks-eigedomar. Må leia til gode miljøtiltak på involverte føretak. Kontakt kommunen for god rettleiing. HØY PRIORITET

RMP ……. SMIL? Aktiv drift RMP SMIL AK-tilskot Regionalt partnerskap avgjer Nasjonale og regionale føringar. Lokal SMIL-strategi Gjensidig påverknad Årleg «vedlikehald» En enkel investering Får for det du har innanfor gjeldande RMP-ramme Får for det du vil gjere innanfor SMIL-forskrifta RMP SMIL AK-tilskot Aktiv drift

RMP = Vedlikehaldstilskot SMIL og RMP Synkronisere tiltak: «rød tråd» i bruken av midla Kategoriar SMIL = Tiltakstilskot RMP = Vedlikehaldstilskot Biologisk mangfald Rydde verdifull kulturmark Skjøtsel slåttemark, kystlynghei, styvingstrær Kulturminne Ivareta kulturminnar Skjøtsel av automatisk freda kulturminne Ureining Etablere fangdammar Vedlikehald av fangdammar Friluftsliv Tilrettelegging for naturopplevingar Vedlikehald av ferdselsårer

Disponibelt 2017 Statusoversikt pr. 23.05.2017 SMIL Tildelt Rogaland i 2017 7 800 000 + Overført fra 2016 1 946 920 + Inntrekt i 2017 539 721 Disponibelt 2017 10 286 641 Saldo pr. 02.06.17 9 205 991

Frister 15. oktober: Førebels rapport frå kommunane 1. desember: Rapport til Landbruksdirektoratet 15. januar 2018: Årsrapport frå kommunane