KrFs energi- og miljøpolitikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing: Regjering mot miljø Gunnar Reinholdtsen Sentralstyret Norges Naturvernforbund.
Advertisements

De politiske partiene i Norge
Å være eller å drite i været
Organisasjoner for en grønnere fremtid !
Miljøstatusrapportering i Norge 1992: Første, digitale State of the Environment Norway presentert i Rio av GRID-Arendal 1996: Miljøtilstanden i Norge.
Energi.
Kommunens engasjement og kommuneplanen
Senterpartiet Vi tar hele Norge i bruk.
KLIMARETTFERDIGHET. Stoltenberg er mottaker Statsminister Jens Stoltenberg må avklare hvordan hensynet til miljøet og klimatrusselen skal ivaretas i møte.
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Tar staten ansvar? Heikki Holmås, Leder Stortingets kommunal og forvaltningskomite.
VESTLANDSFORSKING Kommunene som aktør i klimapolitikken - noen internasjonale erfaringer Foredrag på seminaret ”Hva betyr liberalisering av kraftmarkedet.
Bærekraftig utvikling
1 1 Veien mot lavutslippssamfunnet Klimapolitikk i et lite land.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
NANOTEKNOLOGI ETIKK.
Institutt for naturforvaltning (INA)
Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo
Hans Otto Lund Rådgiver. Presentasjon 2009 Med utgangspunkt i reelle utfordringer knyttet til minst to av temaene… Klima og energi Viktige arealpolitiske.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kommuneplan for Drammen –”Bærekraft skal være et grunnleggende prinsipp når bysamfunnet utvikles. Fortsatt vekst i Drammen møter utfordringer.
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing og ”lusa som hosta i lovotten” Gunnar Reinholdtsen Naturvernforbundet i Finnmark.
Klima og kvoter Hva er god miljøpolitikk? Nei til EU 10. Mars 2007 Lars Haltbrekken.
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
Erfaringsutveksling fra fylkespolitikken - Innledning ved Lars Salvesen Drøfting.
HOVEDSTADEN FORNYER OG STYRKER SIN MILJØPOLITIKK Byrådsleder Stian Berger Røsland.
Universell utforming i Mandal
Resonnerende tekst.
Fjernvarme og fjernkjøling i Norge – drivere og utfordringer
Grønne planer – nasjonale føringer
Ny klima og energistrategi i Troms
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research - Oslo Centre of Research on Environmentally.
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Eksperter i team våren 2013 Landsbynr. ? (BI 2099) Klimakvoter – fremtid eller avlat ? Kyotoavtalen av 1997 forplikter 32 industriland å ha 5% lavere utslipp.
NESO BASSKOLE Arbeidsledelse
Ap Arbeiderpartiet mener at vi skal fortsette oljeboringen på en konsekvent måte, de vil ta i bruk ressursene vi har. De mener oljepengene skal gå til.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Dette er Miljødirektoratet. Dette er oss  forvaltningsorgan under Miljøvern- departementet  etablert 1. juli 2013  om lag 700 medarbeidere – hovedsakelig.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
Kollektivtransport Hallgeir H. Langeland LO Kommune Rogaland 18. oktober 2009.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Fylkesdelplan for vindkraftverk 2009 – 2021 i Nordland.
Norge mot 2030 Hvilken rolle får vindenergi? Bjart Holtsmark Statistisk sentralbyrå.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Grønne energikommuner Klima-og energi Mona Nilsen, rådgiver Livskraftige kommuner og Grønne energikommuner.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Nasjonal energipolitikk i et klimaperspektiv Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen,
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Utfordringene i Energispillet  Kan dere bidra til å løse de store klima-, miljø- og energimessige utfordringene samfunnet står overfor?  Klarer dere.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Generasjon Utøya? Politisk deltakelse og engasjement blant ungdom Johannes Bergh Utskifting av blå figur: Høyreklikk på figuren, og velg Endre bilde...
Norsk energipolitikk mot 2030
STUDIERENTNINGER PÅ INA
Massehåndtering og kulturminner
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Grønne tiltak i blå næring – Enova hjelper deg til lønnsomhet
NTNU Bærekraft NTNU Bærekraft har følgende overordnede ambisjoner
Partiene og ideologi Samfunnsfag Mandag
Miljøperspektivet i FNs bærekraftsmål
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Plannettverk om klimatilpassing
Hvorfor ytringsfrihet?
KrFs skolepolitikk.
Fakultetet for Miljøvitenskap & Naturforvaltning
Naturens rolle i et endret klima
Velkommen!.
Velkommen!.
Hvorfor ytringsfrihet?
Hva har det med GIS å gjøre?
Utskrift av presentasjonen:

KrFs energi- og miljøpolitikk

Mål Bevare skaperverket, sikre energitilgang og verdiskaping, - og gjenopprette balansen mellom generasjonene

Energi- og miljøpolitikk - hva handler det om? Kamp mot klimaendringer Ansvarlig forvaltning av naturressurser Overgang fra fossil til fornybar energi Bevaring av naturmangfold Stanse vekst i forbruk og avfall Bevare kulturminner og kulturmiljøer Tilrettelegging for friluftsliv

Ideologisk begrunnelse Forvalteransvaret Generasjonsansvar Rettferdighet Føre var Mennesket har et grunnleggende ansvar for å forvalte skaperverket på en forsvarlig måte

KrFs tilnærming Verdiorientert tilnærming KrFs verdier er uforanderlige – prinsippene står fast over tid Verdiene gir en retning og en måte å tenke på Ideologien er et verktøy Praktisk politikk innebærer avveining og dilemmaer

Praktisk politikk Utvalgte eksempler Offensiv klimapolitikk hjemme og ute Føre var i petroleumspolitikken Satsing på fornybar energi og energieffektivisering Stanse vekst i forbruk og avfall Bevare naturmangfoldet Naturforvaltning Friluftsliv og bruk av naturen

Spørsmål til drøfting Hva er den ideologiske begrunnelsen for KrFs miljøpolitikk? Hvordan vil dere forklare at KrF tradisjonelt har ført en mer radikal klima- og miljøpolitikk enn for eksempel Arbeiderpartiet, Høyre og FrP? Hvilke hensyn og avveininger i forhold til klima og miljø er det viktig å ta i arbeidet med areal- og transportplanlegging i kommunene? Hvilke tiltak kan kommunen sette i gang slik at innbyggerne blir flinkere til å kildesortere og bruker mindre plastposer og emballasje? Hvordan kan KrF gjøre klima- og miljøpolitikk til en god valgkampsak?

Spørsmål til drøfting Hvordan vil dere med utgangspunkt i KrFs ideologi og verdigrunnlag argumentere i følgende konkrete saker? Begrunn svaret. Ja eller nei til oljevirksomhet i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen? Ja eller nei til ulv i norsk natur? Kvotehandel eller nasjonale utslippsreduksjoner som hovedvirkemiddel i klimapolitikken? Ja eller nei til bygging i strandsonen? Ja eller nei til bygging av nye gasskraftverk uten rensing i Norge? Ja eller nei til opprusting og utbygging av kraftlinjer over hele landet? Ja eller nei til utbygging av landbaserte vindmølle-parker i Norge? Ja eller nei til rushtidsavgift i veitrafikken i de store byene? Ja eller nei til økning av drivstoffavgiftene for å redusere klimagassutslipp fra veitrafikken?

Vil du lære mer? KrFs nettsider: www.krf.no Miljøstatus: www.miljostatus.no Miljødirektoratet: www.miljodirektoratet.no Enova: www.enova.no Cicero Senter for klimaforskning: www.cicero.uio.no