Skapelse og evolusjon – hvordan gå inn i disse spørsmålene når eieres og ansattes og foreldres syn spriker? Espen Ottosen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vitenskapelsen 1.
Advertisements

”World view”.
… vitenskapen ikke gir rom for å tro på Gud.
Religioner og livssyn i dag
Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1.
En måte å lese Bibelen på
Grunnleggende spørsmål om naturfag
KRL Av Karina Schjølberg
Den store bibelske fortellingen
Hvordan finne den rette Jesuskirka 22. april 2007 Maren og Sven Weum.
Undring Tro Viten.
Om hellige skrifter.
Jørgen Kolderup Høgskolen i Vestfold. Naturfagets utfordringer tung teori dekker mange fagområder: biologi, fysikk, kjemi, astronomi og geologi krav til.
Samfunnsfagene. Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 Det som gjør dette faget annerledes: Det er mye praktisk arbeid. Mange muligheter: artikler, radioprogram,
Hva er biologi? Biologi dreier seg om alt levende, fra de minste bakteriene til de største hvalene Dyr spiser og blir spist. Avhengighet av andre gir mange.
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
1 Kan Gud finnes, når det er så mange dårlige argumenter for Guds eksistens?
Kvinnesyn i bibelen og i kirkehistorien
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
De viktigste himmellegemene LINK: 49&selectedLanguageId=1&title=de_viktigste_himmellegemene.
1 Kan en evig og personlig Gud eksistere?. 2 Kan vi tenke at Gud finnes? Finnes en grunnleggende årsak til alt? Finnes en grunnleggende årsak til alt?
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
«Det onde» 1. Vi opplever det onde Gjennom naturen 2.
| Lær lettere Studieteknikk for mer effektiv læring.
Holdninger til helseforsikring
Livssynshumanismen.
Sokrates.
Stoisismen og kristendommen
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Plan for økten - Forklare hva det vil si at skolen er med i Dembra
Sant Sann Guds Ord Teori Teori På kollisjonskurs?
Våre familier Skoleåret 2017/2018 Framtid - Samspill - Skaperglede.
Individuell Automagisk Tilbakemelding (av skriftlig eksamen)
Til deg som skal holde denne presentasjonen: I 2017 markerer kirkene i Norge at det er 500 år siden reformasjonen, og de har valgt Fasteaksjonen som sitt.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Menneskerettighetene - et verdig liv for alle
Er universet fininnstilt for liv?
Livssynshumanismen.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Livssynshumanismen.
Det moralske argumentet for Guds eksistens
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Vurdering for læring ”Eleven skal få råd og tilbakemeldingar som fortel korleis han/ho kan få auka lesefart og leseforståing” Mål for aksjonsperioden:
Antikkens filosofer 8. trinn
Hvordan forberede meg til tentamen?
Evolusjonsteoriens Akilles-heler
Teorier om universets begynnelse
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Å lese og lære Læreplanen sier at faget skal stimulere elevene til å
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Studieverkstedet v/ Grethe Moen Johansen
Disippel-overføring.
Studentenes skriveprosess – må hodet alltid bli så «tungt og tomt»?
Muligheter for tverrfaglig tilnærming i læreplanen
Hvem er jeg? 1.
Konfquiz 1.
Kristendommen.
Skrive for å lære: mikrooppgaver på kurset
Livvakt Automat Kjæreste Skyld Anti vitenskap Forklaring
Sokrates.
Død og håp 1.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
En bibelsk forståelse av ekteskapet
Hva er TOLERANSE? A. Misforstått oppfatning av toleranse:
Jesu budskap og eksempel
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
Morten H. Abrahamsen BI Stavanger,
Love(d) 1.
Utskrift av presentasjonen:

Skapelse og evolusjon – hvordan gå inn i disse spørsmålene når eieres og ansattes og foreldres syn spriker? Espen Ottosen

Gud har skapt Vi kan alle være enige om dette: Helt grunnleggende å bekjenne: «Jeg tror på Gud Fader, himmelens og jordens skaper». Utfordringen: Mange bruker evolusjonslæren for å fjerne Gud.

Hvorfor brukte Dawkins denne tittelen? Den engelske teologen William Paley sammenlignet i 1802 Gud med en klokkemaker. Dawkins’ svar: Vi trenger ikke Gud, bare tilfeldig-heter, masse tid og evolusjonens mekanismer

Ikke underlig at kristne er kritiske til evolusjon … Men viktig å huske: Også kristne som tror på evolusjon fastholder Gud som årsak til universet og livet. De avviser også ideen om tilfeldighet + masse tid = vår verden.

Denis O. Lamoureux: «Evolutionary creationists believe that the Father, the Son and the Holy Spirit created the universe and life, including humans, through an ordained, sustained and intelligent design-reflecting evolutionary process».

Fagområdene er mange – og ganske komplekse A) Teologi og bibeltolkning Hvordan bør vi lese skapelsesberetningen? Komplisert fordi vi lever i en helt annen tid og kultur enn da tekstene ble skrevet. Hvordan forstå uttrykket «hvelving»?

B) Mange ulike vitenskapelige temaer 1) En biologisk debatt – evolusjonslæren Handler strengt tatt ikke om hvordan livet ble til! Blir konsekvensen av å akseptere evolusjonslæren at 1. Mosebok ikke kan tas på alvor eller at syndefallet ikke blir en historisk realitet?

2) En astrofysisk debatt – Big Bang Fortsettelse: B) Mange ulike vitenskapelige temaer 2) En astrofysisk debatt – Big Bang Hvor gode vitenskapelige argumenter finnes for Big Bang for 13,8 milliarder år siden? Generelt mener teologer at det er lettere å akseptere Big Bang enn evolusjon. Big Bang kan brukes som argument for Gud som skaper. Teorien ble først avvist av ateister …

3) En geologisk debatt – jordklodens alder Fortsettelse: B) Mange ulike vitenskapelige temaer 3) En geologisk debatt – jordklodens alder Hvordan forklare fossilene? De ulike lagene av sedimenter på havbunn, tegn på istid(er)? Normalvitenskapen: Vi trenger millioner av år. Ung-jord-kreasjonisme: Syndefloden forklarer mye. For øvrig: Den «nye» geologien ble utviklet før evolusjonslæren.

C) En debatt om filosofi – vitenskapsfilosofi Hovedtema: Hva vi kan bruke vitenskapen til, og hva som ligger til grunn for vitenskap. Et omstridt spørsmål: Bygger moderne naturvitenskap på ateistiske premisser?

Hva med metodisk naturalisme? Fortsettelse: C) En debatt om filosofi – vitenskapsfilosofi Hva med metodisk naturalisme? Fare for at mirakler utelukkes. Men teologien viser til primære og sekundære årsaker – og de sekundære kan undersøkes uavhengig av livssyn. Eksempel: Jeg er primært skapt av Gud, sekundært av eggcelle + sædcelle.

Vi trenger mye kunnskap om naturvitenskap, om bibeltolkning og filosofisk skolering … Men kan ikke kristne nøye seg med å si: Jeg tror det Bibelen sier … Mitt svar: Stor sympati med en slik tanke! Men vanskelig å stoppe der. Naturlig å ville gå i dialog også med vitenskapelige argumenter.