Lisbeth Eriksen, Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjonssøking E-tidsskrifter E-bøker
Advertisements

Fremtidens IKT-løsninger i plan og byggeprosessen en demonstrasjon.
Content Management på en ny måte Stian Danenbarger Creuna as.
TMCore i EPiServer Leverandør av TMCore: NetworkedPlanet
Ph.d. bare til forskning? Kjersti Fløttum Romansk institutt, Fransk Tema: Forskarutdanning – utfordringar og muligheter 23. og 24. oktober 2006, Geilo.
Begrepslæring som menneskeretighetslæring
Intro til Semantiske Teknologier/ Semantisk Interoperabilitet
ERFARINGER FRA BEHOVSDREVNE INSTITUSJONELLE PARTNERSKAP Mari Sundli Tveit.
Biblioteket som støtte for forskning og utdanning Randi E. Taxt Bibliotekmøtet på Hamar
BIBSYS Brage. BIBSYS Brage – kort fortalt BIBSYS Brage gjør det lett å publisere og formidle institusjonens forsknings- og studentarbeider. Hver institusjon.
Tjenester ved Universitetsbiblioteket UBMBs websider: • Via Det elektroniske bibliotek har ansatte og studenter tilgang til en rekke elektroniske informasjonsressurser.
1 Arbeidsgruppens forslag til klassifikasjon av læringsobjekter Berit Rolandsen, 2003.
MeSH på norsk – et spennende samarbeidsprosjekt
Merutnyttelse av emne- og klassifikasjonsdata Emneord og webens verktøykasse : Realfagsbibliotekets emneordsprosjekt snekrer videre og bygger broer mot.
Kompetansekatalog – UiO. Foreslåtte grunnprinsipp: Enkel modell Koblet til andre databaser på nettet Muligheter til utvidelse og videreutvikling.
1 Nasjonale retningslinjer for indeksering Jon Anjer
Automatisk indeksering
Jan Ove Rein, Katrine Aronsen NTNU Medisinsk bibliotek Juni 2013
Modellbruk i Referansekatalogen Øyvind Aassve NorStella.
Tilgjengeliggjøring av offentlig finansiert forskning Arvid Hallén, Tromsø 14.november 2007.
Semantisk web og ontologier – et forsøk på oppklaring
Det norske bibliotekmøte 2010 «Digitale tjenester» Asgeir Rekkavik Deichmanske bibliotek.
BIBSYS emneportal Kort oversikt og utvikling fremover v/Lisbeth Eriksen, NLH.
Object Oriented Measurement
NOVAGate Erfaringer med flere samarbeidspartnere i å bygge opp en felles nordisk emneportal. Av Lisbeth Eriksen Norges.
MeSH = Medical Subject Headings, utviklet av NLM I MeSH tesaurus er det snart MeSH.
MetaLib og SFX Demonstrasjon 16 oktober Program Utfordringer for bibliotek og brukere Hva er MetaLib og SFX? Live-demo Systemene i bruk Produkter.
Publisering på verdensveven Kursdag 1 VÅFF, våren 2002.
Hva er mapping? Og hva er poenget?
Eks. med mapping av AGROVOC til andre kunnskapsorganisasjonssystemer (KOS) Seminar om mapping til Dewey 11. juni 2012 Lisbeth Eriksen, Universitetet for.
Juridisk nettviser Dokumentasjon av konvertering.
Det nasjonale publiseringsutvalget og arbeidet med Open Access Vidar Røeggen Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet Seminar om vitenskapelig.
Jæger: Robuste og sikre systemer INF150 Programmering Kapittel 2: Problemløsning Kapittel 3.1 og 3.2.
generell norsk tesaurus
Fram i lyset, tydeleg Åpen publisering Fagfellevurdering Forskningsformidling MiST oktober 2014 Randi Tyse Eriksen NTNU Universitetsbiblioteket.
NIJOS-foredrag1 Veiledningstjeneste: ”Lett tilgjengelig faginformasjon for webtjenester.” En rapport med vurderinger og et eksempel på løsning, NIJOS og.
1 GeoPortal – Rammeverk Introduksjon. 2 Teknisk rammeverk - Interoperabilitet Interoperabilitet evne til å kommunisere, kjøre programmer, eller overføre.
1 GeoPortal – Rammeverk Tjenester - Introduksjon.
Erfaringssamling Forskningsbasert Kompetansemegling TEFT/IRC-Database Erfaringer fra TEFT v/Kjell Molven RF - Rogalandsforskning.
Helseinformatikk Øving 2. Studie av modeller GLIF –Protégé GEM – GEM Cutter.
Fagdag Kulturrådet, Håvard Lundberg, Student UiO/Vrije Universiteit Amsterdam KONVERTERING OG BRUK AV 1910 FOLKETELLINGEN.
Elektroniske tidsskrifter ved UBO Mars 2001 Eva Tesaker.
2003 Ontopia AS1 Tanker om standarder for e-læring Emnekart og published subjects Lars Marius Garshol, utviklingsleder Ontopia,
Linked Data 2: Hvordan KoG31 Uke 8, 2013.
1 Hva skjer med Sharepoint Stor press i organisasjonen Lagring og deling av dokumenter –Internt –Eksternt –NOKUT –Rektor vil ha dokumenter på WEB Dokument.
TDT4210 Helseinformatikk 2004Øystein Nytrø Ontologier og Protégé Forberedelse til øving 1.
IMPLEMENTERING AV KVALIFIKASJONSRAMMEVERKET Det nasjonale dekanmøtet i medisin Grand Hotell 7. juni 2011 Arne Skodvin Fagområdet for universitetspedagogikk,
Det digitale skolebiblioteket om å utvikle digitale bibliotektjenester til elever og lærere i grunnskolen.
OpenRefine. Hvorfor vaske og rydde?  All metadata er uryddig Konverteringer Duplikater Inkonsistent bruk av navn Datoformateringer Flere verdier i samme.
Source: OECD (2010), Measuring Innovation: A New Perspective, based on Scopus Custom Data, Elsevier, July 2009; OECD, Patent Database, January 2010; and.
Innleveringsoppgaver i forskningsmetode
Norsk WebDewey: Sluttbrukerløsninger
E-learing e-learning Find documents about and the use of
Hva er mapping? Og hva er poenget?
CcMapper-opplæring Mapping mot norsk WebDewey.
Hvorfor mapper vi? Forankring av mappingprosjektet
Hvorfor mapper vi? Ledermøtet på UB, 13. desember 2016
Hvorfor jeg valgte å publisere i et åpent tidsskrift
Dette er et eksempel på plassering av logoene.
UBOs frokostmøte 12. juni 2015 Are Gulbrandsen & Dan Michael O. Heggø
Dewey: Gjenfødt digitalt
Betydningen av det fagsosiale
Fra det ene til det andre -
Evaluering av publiseringssystem Stadnavn
Innføring i datahåndtering
Noragric studier (de rare engelske studiene)
Workshop om lisenser: fra Edvarda til Oria
The Norwegian Centre for ICT in education
Karin Rydving Universitetsbiblioteket i Bergen
Utskrift av presentasjonen:

Lisbeth Eriksen, Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) Eks. med mapping av AGROVOC til andre kunnskapsorganisasjonssystemer (KOS) Seminar om mapping til Dewey 11. juni 2012 Lisbeth Eriksen, Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB)

Hva og hvorfor mappe/lenke tesauri og andre KOS’er For verdiøkning av databaser og web tjenester (portaler etc) og for samsøking innen beslektede fagområder Ressurser publisert som linked data er frigjorte data fra spesielle hierarkier og data siloer og derfor tilgjengelig for gjenbruk i mange sammenhenger Viktig i bibliotekmiljøene fordi når KOS’ene er lenket er også de indekserte termene lenket Fordi tesauri og andre KOS’er er viktige byggestener i semantisk web Viktig for deling av data på web’en Med mapping menes lenking fra en term/klasse i vokabularet som det lenkes fra (kilden) til en term/klasse i vokabularet som det lenkes til DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN Ved mapping oppdages svakheter og forskjellen i bruk av klasser og termer som kan gi problemer i mapping prosessen. Mapping skjer ved SKOS. SKOS er en generell datamodell for deling og lenking av KOS via semantisk web. Hvorfor bruke SKOS? Modellen er en standard modell for både menneske og maskin leselig data.

AGROVOC – bruk og utvikling Internasjonal tesaurus for fagområder under FNs matvareorganisasjon FAO (Food and Agriculture of the United Nations) AGROVOC er oversatt til 19 språk (flerspråklig tesaurus) og består av mer enn femti tusen termer AGROVOC er et verktøy for deling av data innenfor områdene: mat, landbruk, skogbruk, fiskeri, miljø m.m. AGROVOC tesaurusen er en webtjeneste til bruk ved indeksering, søking og organisering av data i nettportaler etc. AGROVOC oppdateres jevnlig ved forslag til nye termer fra forskere, bibliotekarer og informasjonsspesialister verden over DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN UMB bruker den for indeksering i BIBSYS og planlegger å også få den inkludert som en indeks i Brage UMB. Arbeidet med oppbygging av AGROVOC s startet så langt tilbake som i 1982 som et samarbeid mellom medlemsland i FAO. Var tidligere spesielt knyttet til databasen AGRIS, men er nå et eget produkt.

AGROVOC - bruk og utvikling (forts.) AGROVOC er bygd opp med bredere (broader terms), nærmere (narrower terms), beslektede termer (related terms), noter (scope notes), brukt (used), use for (bruk) AGROVOC termer danner grunnlaget for utviklingen av FAOs VoCBench ontologi for semantisk web Brukere av AGROVOC (opprinnelige) har utviklet egne web appliksjoner ved bruk av deler eller hele tesaurusen Publisering av AGROVOC som linked data forutsetter derfor mange steg med konvertering fordi den opprinnelige master filen (relasjons database) fortsatt er i bruk Ønskelig i fremtiden å få alle brukere av AGROVOC til VoCBench DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN VocBench ble utviklet for en mer sofistikert arbeidsflyt i forholde til brukerroller og språk. VoCBench brukes også for styring internt av ande vokabularer i FAO som Biotech Glossary.

Konverteringsprosessen fra AGROVOC tesaurus til ontologi og linked data Steg A analyse- og dokumentasjon: Er tesaurusen ”standard”, eller ”ikke-standard”, i hvilket dataformat, er den flerspråklig eller kun på et språk, og er den term- eller begreps basert etc.? Steg B ”mapping” av kodete dataposter to SKOS (Simple Knowledge Organisation System) skjema Steg C utvikle/lage/finne konverteringsprogram for konvertering til SKOS RDF Publisert som linked data i samarbeid med MIMOS Berhad på en server i Kuala Lumpur (Malaysia) Lenket til faglig relevante datasett tilgjengelig som SKOS/RDF ved SKOS properties; skos:broader, skos:narrower og skos:related DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN Standard er ISO standard (ISO 2788) for monolingual eller ISO standard 5964 for multilingual tesauri. Er tesaurusen trem- eller begreps basert og hvordan er hierakiet mono- eller polyhierarkisk? For dette var enkelt for AGROVOC siden den er i standard format og term basert. Alstair Miles et. al. Definerer konverteringsprosessen som en tre stegs prosess. SKOS gir et standard vokabular for RDF spesielt knyttet til RDF for¨å uttrykke tesauri relasjoner.

Lenking av AGROVOC til andre KOS’er GeoNames DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN ASFA Tesaurus SWD

Lenking av AGROVOC til andre KOS’er (forts.) NALT National Agricultural Library Thesaurus (USA) (En, Sp) (http://agclass.nal.usda.gov/) EUROVOC thesaurus (EU) (Alle Eu språk) http://eurovoc.europa.eu/ GEMET thesaurus (European Environment Agency) http://www.eionet.europa.eu/gemet The Library of Congress Subject Headings (LCSH) (UK) http://www.loc.gov/aba/cataloging/subject/weeklylists/ RAMEAU (Répertoire d'autorité-matière encyclopédique et alphabétique unifié) (Fr) http://rameau.bnf.fr/informations/rameauenbref.htm STW thesaurus for Economics (Ty, En)) http://zbw.eu/stw/versions/latest/about TheSoz thesaurus for the Social Sciences (Ty, En) http://www.gesis.org/en/services/research/thesauri-und-klassifikationen/social-science-thesaurus/ Geopolitical Ontology (En, Fr, Sp, Ar, Ki) http://www.fao.org/countryprofiles/geoinfo.asp DDC (En, Sp, Fr + 8 andre språk) http://dewey.info/ DBpedia http://dbpedia.org/About ASFA =Aquatic Science and Fishery Abstract Thesaurus (En, Fr, Sp) http://www4.fao.org/asfa/asfa.htm GeoNames (geografisk database som dekker alle land i verden) http://www.geonames.org/ SWD (shlagwortendatei) (Ty) https://portal.dnb.de/ DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN Eks. på lenking til tesauri, klassifikasjonsskjemaer, databaser og indexer

Kilder for min presentasjon http://aims.fao.org/standards/agrovoc/linked-open-data http://www.w3.org/2009/08/skos-reference/skos.html Caracciolo, C. et. al. Thesaurus Maintenance, Alignmente and Publication as Linked Data : The AGROVOC use case. http://voa3r.confolio.org/scam/5/resource/18 Neubert, J. Bringing the ”Thesaurus for Economics” on to the Web of linked data. Proc. WWW Workshop on Linked dat on the Web (LDOW 2009) Madrid van Assem, M. et. al. A Method to Convert Thesauri to SKOS. In The Semantic Web: Research and Applications. 2006, 95-109 www.cs.vu.nl/~guus/papers/Assem06b.pdf Human readable visualization of an AGROVOC concept: http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_330892 DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN