ASSS-kommunehelse moden for revidering?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Ressurslærersamling Tema 1 – del 2 Vibeke Lorentzen Trude Kringstad
Skoledag Finnmark KS tilbud gjennom EffektiviseringsNettverkene Jens-Edvard Grenersen Rådgiver KS Nord-Norge Alta
KOSTRA KOmmune STat RApportering
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Kommunen og samhandling - utfordringer
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
1 Hvilke krav må stilles til verktøy for helhetlig styring i kommuner? Norsk Rådmannsforum, Oslo Ove Monsen, adm.dir. 2.1Roar StrandMisfornøydMindre.
2. mars Hva er problemet?  Kommunale-/interkommunale avfallsselskaper får ikke løpende hentet/kvittet seg med EE-avfall –Skaper store problemer.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Forventninger til vegen videre
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.
ASSS og KOSTRA Disposisjon ASSS prosjektet
Kommunale boliger i Kostra Muligheter og begrensninger.
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
Corporate Finance Planlegging og kontroll. Investeringsprosessen Vi har hittil bare behandlet en snever del av investeringsprosessen, kun regneteknikker.
Utvikle standardisert analyse og kunnskapsbase Et samarbeid mellom Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Helseforetaket i Nord-Trøndelag og Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag.
Marit Kise. E-post: Utvikling av indikatorer for å måle kvalitet på kommunale pleie- og omsorgstjenester Marit Kise. E-post:
KS Folkevalgtprogram Thomas Scheen, rådgiver KS.
Standardisering og kvalitetssikring av prosesser i SSB
L. A. Heløe: Samhandlingsreformen
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Nettverkene – mer enn en læringsarena KS Effektiviseringsnettverkene 2006.
Styre og bli styrt Hvordan praktisere god etatsstyring? Hvordan kan virksomhetene utnytte sitt handlingsrom og fullmakter i styring og ledelse? Marianne.
Søndre Innherred Revisjonsdistrikt FROSTATING Sammenligninger mellom kommunene: Eldreomsorg, barnehager og grunnskoler Basert på tall fra KOSTRA
Styringsgruppemøte ASSS sept.2010 Greetje Refvem fagsjef EffektiviseringsNettverkene.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
ASSS Kultur, Tromsø 2 – 3. november 2010 Jan Aarak, KS
K10 samarbeid IKT Møte med programkomiteen for ASSS 10. juni 2010.
ASSS Hovedrapport/kommunerapporter 2010 KS – Analyse og økonomi v/Jan Aarak ASSS PK 10. juni 2010.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
KS Effektiviseringsnettverk, rådmannssamling
OPPSUMMERING INDUSTRIKOMMUNE-NETTVERKET Pleie og omsorg Samling februar 2009, Porsgrunn John-Are Tharaldsen KS Effektiviseringsnettverk.
Status for nettverksarbeidet ASSS-kommunene - September 2006 Jan Aarak, KS.
Utvikling av kvalitetsindikatorer KS Kort om bakgrunn: For de fleste kommunale sektorer er det få eller ingen gode indikatorer for objektiv.
1 1 Kommunal tjenesteproduksjon - Hvordan få med hele bildet?
| Tema for presentasjonen | 1 Arbeid med statistikk i forhold til psykisk helse- og rusarbeid ved Helsedirektoratet.
| Workshop om samhandlingsstatistikk - SSB og Helsedirektoratet | 1 Samhandlingsreform og to nye lover: Behov for ny kunnskap.
| Fredagsforum | 1 Samhandlings- statistikk Helsedirektoratet Beate M. Huseby.
1 1 Kartlegging av data om lokalmedisinske sentre Bakgrunn, utfordringer og anbefalinger.
1 1 Kartlegging av bemannede boliger innen pleie og omsorg Borgny Vold SSB
1 1 KOSTRA-arbeidsgruppe psykisk helsearbeid og rusarbeid Møte 16. januar 2013 Torild Fløysvik
| 1 Samhandlingsreform og statistikkbehov Arbeidet fremover | Samordningsrådet KOSTRA.
Lørenskog kommune PUBLISERT: OMRÅDE: TEMA: SAMHANDLINGSREFORMEN LOSBYSEMINARET 2011RÅDMANN TRON BAMRUD.
1 Samhandlingsseminar Innledning om kostnadsflyt.
KOSTRA arbeidsgruppene Gjennomgang av eksisterende data/nøkkeltall og kvalitetsindikatorer.
Utviklingsnettverk for pleie- og omsorgstjenester for eldre 2016 Oppstartsamling i Tromsø, 31. oktober og 1. november Nettverk: Scandic-Easy «CLICK TO.
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
KOSTRA arbeidsgruppemøte
Oversikt over helseatferd og påvirkningsfaktorer hos barn og unge
Nettverk: Scandic-Easy
Et verktøy for helhetlig styring Har kommunene behov for et verktøy for helhetlig styring? Markedsundersøkelse og utvikling av styringsverktøy.
Arbeidsgruppemøte 2.desember 2010
Samhandlingsreformen
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
Konklusjoner og oppsummering
KOSTRA kommunehelse og pleie og omsorg
Splitting av årsverk i helsestasjons- og skulehelsetenesta
Statsbudsjettet 2018 Bjørnar Laabak Trondheim, 12. oktober 2017.
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
LØFT for foreldre - et inspirerende kurs som minner deg på hvor morsomt det er å være forelder! Målet med kurset er: Å gi dere som foreldre/omsorgspersoner.
Fem faser når plan- og byggesaksområdet skal fornyes..
Hovedrapport – erfaringer fra fjorårets rapportering og hvordan ser årets ut? Plenumsdiskusjon: Hva må til for å komme i mål til våren.
Rollen som lederkommune i ASSS barnevern
Øyvind Christensen – Kommunalt pasient og brukerregister (KPR) - Visninger av data for lokal styring og evaluering Øyvind Christensen –
Velkommen til workshop 1: Digital kompetanse i kommunene
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Utskrift av presentasjonen:

ASSS-kommunehelse 2015 - moden for revidering? Trondheim kommune 20.5.2015 ASSS-kommunehelse 2015 - moden for revidering?

Formål med ASSS prosjektet Innsamling og analyse av sammenlignbare data Informasjon til ledelsen om produktivitet og effektivitet i tjenesteproduksjonen Grunnlag for: Kommunikasjon og dialog Kontroll og rapportering Planlegging og styring Samarbeid og erfaringsutveksling i nettverket Dialog med KOSTRA systemet

Til ettertanke Fungerer nettverket etter intensjonen? Knytte faglige tema til styringsdata? Er fagutveksling (beste praksis) et mål i seg sjøl? Er i så fall ASSS-samlingene rett forumet til det? Står gevinsten i forhold til investeringen? 3 dager x 2

Styringsdata -behov For å følge med utviklingen Analyse av utfordringer Data som viser om vi er på rett kurs? Møtet med utfordringene handler ikke om å gjøre mer av det vi alltid har gjort! Effektivitet handler ikke nødvendigvis om å produsere mer innenfor de rammene vi har

Hva bør vurderes? Utvikling av gode indikatorer: Formen på samlingene Produktivitetsindikatorer? Kvalitetsindikatorer? Resultatindikatorer? Formen på samlingene Hvor ofte? Hvor stort?? 2 eller 3 dager? 1 samling pr år + et dagsmøte på Gardermoen? 1 samling i året + ”prosjekt”organisering (dypdykk på tema) Kan noe slås sammen? 1 felles dag med pleie og omsorg – 1 for kommunehelse? Et annet tema er at vi mener at selve indikatorene / SSB /  Kostra begynner å bli foreldet. De ble vel i sin tid bygd opp ut fra hva som var lovpålagte tjenester, og produksjonen på disse områdene. I 2012 fikk vi ny lov for kommunale helse- og omsorgstjenester med nye krav til kommunehelsetjenesten. Den nye loven er profesjonsnøytral, fokuserer på lovpålagte oppgaver istedenfor lovpålagte tjenester, gir kommunene større handlingsrom til å tilpasse lokale løsninger, men samtidig med sterke føringer på å dreie hele tjenesteapparatet mot tidlig innsats, forebyggende og helsefremmende arbeid og rehabilitering. Dagens indikatorer er lite egnet i  dette styringsperspektivet, og stimulerer ikke til noen snuoperasjon. Evt snuoperasjon kan heller ikke dokumenteres gjennom styringsindikatorene. Vi har ikke noen ferdig fasit på hvordan det bør være, men ønsker å være med på å påvirke utviklingen i en annen retning. Vi stiller også spørsmålstegn ved om nettverket har den rette kompetansen til å foreta endringer. Kanskje bør en ekspertgruppe se på det, evt Kunnskapssenteret i samarbeid med KS. Det ligger an til endringen av loven med gjeninnføring av kompetansekrav, men intensjonen om sterkere satsing på forebygging og rehabilitering er den samme, om ikke sterkere.

Nye reformer – behov for nye indikatorer? Intensjonen med å påvirke KOSTRA … Rapporterer vi i forhold til kravene i nye lover og forskrifter? Kan kommunen / myndighetene se om utviklingen går i riktig retning ut fra rapportene?

Hva bør vurderes? Styringsindikatorer for output istedenfor input? Fokus på snuoperasjonen som skal tas og om vi gjør det vi sier vi gjør. Prioriteringsnøkkelen: Rapporteres styringsdata derfra? Dialog med myndighetene ang fagsystemer og styringsdata Må vi ta i bruk manuell registrering for å få styringsdata?