Mikroøkonomi og makroøkonomi

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
1 23. juni 2014 Styrer Norges Bank norsk næringsliv?
Advertisements

Grunnleggende bedriftsøkonomisk analyse (3ØB112)
Masterprogram MAN 2832 Anvendt økonomi og ledelse.
10Velstand og velferd.
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
Gjennomføringen av pengepolitikken Hilde C. Bjørnland Universitetet i Oslo K onferanse om pengepolitikk i Norges Bank, 26. mars 2004.
Finansrådgiver Steinar Olsen Høgskolen i Oslo 30. januar 2007 Kommunal finansforvaltning.
Kapittel 6 (Joachim Thøgersen)
International Economics Internasjonal økonomi tar som fagområde opp økonomisk samkvem land imellom. Kurset er inndelt i tre hoveddeler: Internasjonal handel.
Paradokser og utfordringer: Svakere brukergrupper og krav om raskere løp til en jobb – er det mulig?
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Årstalen 2005.
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Econ1310
Konjunkturutsiktene for Norge − sett fra ulike prognosegivere Oppdatert pr 5/10-10 Dette materialet kan brukes fritt. Seriene i figurer og tabell er sammenstilt.
Utfordringer i samspillet mellom høyere utdanning og arbeidsliv i et nasjonalt perspektiv Sigrun Vågeng, NHO 10. november 2008.
1 Økonomisk politikk i usikre tider Statssekretær Hilde Singsaas, Finansdepartementet 23. januar 2012.
Stabiliseringspolitikk – hvorfor og hvordan?
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Master of Management ANVENDT ØKONOMISK LEDELSE
Økonomi.
Modul 1 Økonomi og psykologi Handelshøyskolen BI
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Finanspolitikk og stabiliseringspolitikk Finanspolitikk er myndighetenes bruk av skatter og utgifter gjennom statsbudsjettet for å påvirke aktivitetsnivået.
Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO Arbeidsledighet – hvilken forklaring gir moderne faglitteratur? Presentasjon av Pareto.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
YS Inntektsplitiske konferanse TBU DE TØRRE, MEN VIKTIGE, TALLENE.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Bedriften er en, eller en av få, produsenter og tar hensyn til at produktprisen er en funksjon av X; p= p(X), som faller når tilbudet øker p’(X)
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Makroøkonomi Samfunnsøkonomi og økonomisk politikk 4. utgave.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Konjunkturer og likevektsledighet Likevektsledigheten består av summen av friksjonsledighet og strukturledighet. Likevektsledigheten blir høy i land der.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
AD-AS-modellen AD = samlet etterspørsel (”aggregate demand”)
Kapittel 19 Verdiskaping, vekst og velferd
Kapittel 1 Hva er samfunns-økonomi?
Kapittel 25 Stabiliserings-politikk
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Store forskjeller i arbeidsledighet
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
Kapittel 17 Makroøkonomi – en oversikt
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
Macroeconomics The Big Picture
Sjokk og konjunktursvingninger
Microeconomics (ECON 1010) Førstelektor Ivar Bredesen
Fiscal Policy Kapittel 13 1.
Finanspolitikk og utenrikshandel
Using the Economic Fluctuations Model
Høgskolen i Rena Høstsemester 2004
Finanspolitikk og pengepolitikk
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
Finanskrisen og pengepolitikken
Using the Economic Fluctuations Model
9 Arbeidsledighet og konjunkturer
10 Konjunkturledigheten
Pengepolitikk og realinvesteringer
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Intro: Det finansielle systemet
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

Mikroøkonomi og makroøkonomi I mikroøkonomien ser vi på hvordan enkeltaktører tar beslutninger, og hvordan beslutningene påvirker hverandre. I makroøkonomien ser vi på hvordan økonomien som helhet fungerer, for eksempel økonomisk vekst, virkninger av rente- og valutaendringer og inflasjon.

Det økonomiske kretsløpet En moderne økonomi er svært omfattende og komplisert. For å få en oversikt er det nyttig å dele økonomien inn i tre hovedmarkeder; produktmarkedet, finansmarkedet og arbeidsmarkedet (se neste lysbilde).

Konjunkturer og vekst Veksten i BNP kalles gjerne økonomisk vekst.

Konjunkturer og vekst Sammenligner vi BNP med en glattet kurve (som viser gjennomsnittlig vekst over en periode) får vi trend-BNP. Svingninger rundt trenden kalles konjunktursvingninger. Når BNP ligger over trend har vi høykonjunktur. Når BNP ligger under trend har vi lavkonjunktur. Se neste lysbilde for figur

Konjunkturer og vekst

Hva ligger bak økonomisk vekst? Økonomisk vekst, dvs. langsiktig vekst i BNP, skyldes bedre teknologi, mer realkapital og mer kvalifisert arbeidskraft. Teknologi: datamaskiner er et eksempel på teknologi som har gjort mange bedrifter mer produktive Realkapital: flere maskiner og mer utstyr gjør at vi produserer mer enn før Arbeidskraften: har bedre utdanning enn før

Arbeidsledighet og konjunkturer Det er en nær sammenheng mellom konjunkturer og arbeidsledighet. Når vi har høykonjunktur er gjerne arbeidsledigheten lav. Når vi har lavkonjunktur er ofte arbeidsledigheten høy. Denne sammenhengen kommer av at bedriftene produserer mindre i en lavkonjunktur og dermed trenger mindre arbeidskraft. I en høykonjunktur er etterspørselen høyere, og bedriftene produserer derfor mer. Se neste lysbilde for figur

Arbeidsledighet og konjunkturer

Årsaker til konjunktursvingninger Konjunktursvingninger kan skyldes endringer på tilbudssiden i økonomien, for eksempel at bedriften kan produsere mer fordi de tar i bruk ny og mer effektiv realkapital eller teknologi. Konjunktursvingninger kan også skyldes endringer på etterspørselssiden i økonomien, for eksempel at økt optimisme hos husholdningene fører til at de øker sitt kjøp av varer og tjenester.

Stabiliseringspolitikk Myndighetene jobber for å minske konjunktursvingningene, særlig for å unngå perioder med høy arbeidsledighet. Det er særlig på to områder myndighetene kan føre en stabiliseringspolitikk: I finanspolitikken – Regjeringens og Stortingets bruk av skatter og utgifter gjennom statsbudsjettet for å påvirke aktivitetsnivået i økonomien. I pengepolitikken – sentralbankens (Norges Banks) bruk av renten for å påvirke økonomien.