Trygg mat og næringsstoffer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Advertisements

Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Energibalansen.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Grunnleggende ernæring
Vitaminer og mineraler
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Livsstil og sjukdom - Hjarte- og karsjukdommar Hjarte- og karsjukdommar - Type 2-diabetes Type 2-diabetes - Nokre kreftformer Nokre kreftformer Sjukdommar.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Kurstreff 2 Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som er i maten, med ekstra fokus på karbohydrater og fiber. Men først.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Celler er grunnlaget for alt liv
Hormonsystemet Nervesystemet sender informasjon i form av elektriske impulser gjennom nerver. Hormonsystemet (endokrine systemet) sender stoffer (hormoner)
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Korn, Frø og kornprodukter
KARBOHYDRATER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Lymfesystemet og Immunforsvaret
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Små endringer i kostholdet i riktig retning
Hva gir oss energi i maten
Planteceller og planter
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Kroppens byggesteiner.
EGG.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Trygg mat og næringsstoffer

Trygg mat WTO World Trade Organization Regulere handelen mellom land Hindre salg av helsefarlig mat

Mattilsynet Følger opp internasjonale retningslinjer. Skal sikre trygg mat og trygt drikkevann. Følger opp fra maten produseres og til vi kjøper den. Inspeksjoner, stikkprøver.

Plantevernmidler Brukes for å bekjempe ugress, sopp og insekter Uheldige virkninger ved for store mengder Lover regulerer hva som er tillatt. Mattilsynet passer på at grensene blir overholdt.

Tilsetningsstoffer Brukes i maten for å forlenge holdbarheten, gi en bestemt konsistens eller et bedre utseende. Må godkjennes av mattilsynet. E-nummer Må oppgis på varedeklarasjonen.

Genmodifisert mat Ved hjelp av genteknologi kan arvestoffet endres. Bestemte egenskaper kan overføres til planter, dyr og bakterier. Fordeler: Større avlinger, bedre næringsinnhold og mindre risiko for allergi.

Ulemper: Etisk dilemma Ikke godkjent i Norge Skade miljøet og menneskenes helse. usikre langtidsvirkninger. Etisk dilemma Ikke godkjent i Norge

Energi Evne til å utføre arbeid. Kroppen omsetter næringsstoffer fra maten og frigjør energi. Energien brukes til å holde jevn kroppstemperatur og holde kroppens organer i funksjon.

Resten går til bevegelse og arbeid. Behovet for energi varierer med Alder Kjønn kroppsstørrelse, Arbeid Fysisk aktivitet klima

Energibehov og energiforbruk Energibalanse: kroppen blir tilført like mye energi som den bruker. Større inntak enn forbruk; vi går opp i vekt. Mindre inntak enn forbruk; vi går ned i vekt.

Karbohydrater Viktigste energikilde Finnes i mat fra planteriket Sukker Frukt, bær, honning stivelse Poteter, rotfrukter, brød, pasta, gryn, grønnsaker Kostfiber Korn, frukt, poteter, erter, grønnsaker

Fett Noen fettsyrer kan kroppen lage selv. Andre må tilføres (essensielle fettsyrer). Mettede fettsyrer og umettede fettsyrer Enumettede/flerumettede

Kolesterol Stoff kroppen produserer. Trengs til å produsere hormoner og til å danne cellemembraner. Frakter fett i blodet. Ved inntak av store mengder mettet fett øker det dårlige kolesterolet.

Protein Trengs for å bygge nye celler, erstatte brukte og danne hormoner og enzymer. Viktig for barn og unge i vekst. Protein består av 20 aminosyrer. Essensielle aminosyrer: Aminosyrer som må komme fra maten Kjøtt, fisk, meieriprodukter, belgfrukter

Vitaminer Livsnødvendige for kroppen vår. Vannløselige og fettløselige vitaminer. A, B, C, D, E, K Antioksidanter: Ørsmå næringsstoffer som vitaminer og sporstoffer. Beskytter kroppen