Nybegynnerkurs i birøkt

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rosèvin.
Advertisements

Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Påbudt merking av matvarer (1)
Prosjekt institusjonshygiene
Mottakskontroll.
PLAST. HVA ER PLAST? Plast er en samlebetegnelse for mange forskjellige materialer som har forskjellig oppbygning og forskjellige egenskaper. Plast er.
Ny forskrift om næringsmiddelhygiene Fagforbundet – Buskerud, 19. april 2010 Ågot Li Mattilsynet, distriktskontoret i Drammen.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Fotografering av gravminner. Fotografering SLEKT OG DATA/Gravminner i Norge 2  I utgangspunktet kan dette fortone seg ganske lett. En stein står i ro.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
TENNER. TANNAS OPPBYGGING Emaljen danner det ytre laget av tanna. den er veldig hard og beskytter tannens krone. Emalje består av store krystaller hydroksyapatitt.
SOLSYSTEMET Samantha Gibby Grade 3 Pleasant Ridge Elementary.
Veileder for implementering av ny kontoplan fra  En ny kontoplan påvirker ikke bare selve kontoplan-registeret i Agresso  Tidspunktet for.
Nye internasjonale regler for treemballasje – ISPM 15 Foredrag ved logistikkforeningens kurs i Bergen Kåre Willumsen, Mattilsynet.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
Omsorg. Omsorg Alle mennesker er avhengig av omtanke og omsorg fra andre.
ATMOSFÆREN.
Uke 39: Skoguke på Lekestua, høsten Det er tid for høstens skoguke. Vi gleder oss! Skogen innbyr til mye forskjellig lek. Den byr på utforsking,
Assistance Service(1/2) Velkommen til Nespresso Club, du snakker med, hva kan jeg hjelpe deg med? Medlemsnummer Har du ditt medlemsnummer tilgjengelig?
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Skolefruktskolen – «kurs» for skoler med Skolefrukt
Personopplysningslovens formål, grunnbegreper og virkeområde
Kjemikaliehåndtering
INFORMASJON OM BARNEVERN
Dette er oss. Dette er oss Om Sparekampen Konsept fra Spareskillingsbanken med fokus på økonomisk forståelse, fornuftig forbruk og trening i økonomiske.
Skrivekurs Innhold: Analyse av oppgavetekst Begrepsavklaring
Temadag for helsesøstre 25.Oktober 2016
Del Spørretime Gode bifolk til overvintring
Trygg mat og næringsstoffer
Novembernytt Pytten Nå er høsten her, og vi skriver alt november. Vi legger bak oss en spennende oktober måned, med mye latter, lek og læring. Vi hadde.
Biokjemi Om å forstå kjemi og energi i biologiske systemer
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helseinstitusjoner
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
Kreativitetsøkt Presentatørens navn.
MatMedSmak.
Nybegynnerkurs i birøkt
Aluminium FDV - Forvaltning, drift og vedlikehold
Optimal hygiene og trygg mat
Planteceller og planter
Energiavregning 2016 Og litt om 2017.
Bevegelsesverb Forelesning i RUS mars 2006.
Kapittel 14 Produktvalg Læringsmål:
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Del Spørretime Gode bifolk til overvintring
Oppgave 22 Side 142 – 143 Utdrag fra en roman av Hanne Ørstadvik: Like sant som jeg er virkelig (1999). Kanskje du vil forsøke å lese romanen?
VANN.
Kjemisk likevekt.
Rettslige aspekter ved informasjonsinfrastrukturer og semantisk interoperabilitet Dag Wiese Schartum.
Analyser – eksterne for valgt kategori
Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Dreiebok siste 30 sekunder
MatMedSmak.
MatMedSmak.
Kildesortering Hvordan og hvorfor?.
EGG.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Kurs i entreprenørskap
Utskrift av presentasjonen:

Nybegynnerkurs i birøkt Dagens tema: Høsting Slynging Honningbehandling

Høsting Høsting: Når tavlene er forsegla > 2/3 del, eller det ikke er/har vært trekk på noen dager og honningen ikke kan ristes ut av åpne celler, er honningen som regel moden for høsting (refraktometer). Som regel høster man en gang etter sommertrekket og en gang etter lyngtrekket. Hjelpemidler: Bikost (feie/riste biene av tavlene). Bitømmerbrett. Biblåse Ikke bruk kjemikaliar (t.d. kjemisk mandelolje - benzaldehyd). Spar armene og ryggen for unødige løft (bruk hjelpemidler ved løft over 25 kg.)

En fin tavle, klar for høsting.

Bitømmerbrett

Blåse

HONNINGBEHANDLING

Hvor skal du lagre honningen? Honning tar til seg lukt Kjemikalier Dyr Ha kontroll på skadedyr Fugler og insekter Mus og rotter Kjæledyr Luftfuktighet

BRIX Vi har tre viktige hjelpemidler i kampen mot vannprosenten! Biene tørker selv honningen. Det er derfor viktig å la biene gjøre ferdig jobben før honningen høstes. Refraktometer er svært viktig for å kontrollere vanninnholdet i tavlene, underveis i tørkeprosessen og i slyngingen Vær oppmerksom på at vi i Norge bruker BRIX skala ved måling av vannprosent. Sjekk at du bruker riktig skala på refraktometer og i litteratur. BRIX

Tixotropi Evnen til å endre konsistens mellom røring og henstand Eks. leire, maling, ketchup, lynghonning Årsak; innholdet av spesielle proteiner Påvirker den tilfeldige krystalliseringen

Krystallisering Honning er en overmettet sukkerløsning Hvordan krystalliseringen skjer er avhengig av flere forhold Sukkersammensetning Glukose; hvite krystaller, lysere som krystallinsk Vanninnhold Temperatur Krystalliserer raskest ved 14°C Krystallkjerner Mange krystallkjerner ved 5-7°C, men sakte dannelse…

Etterkrystallisering på glass Temperatur: 14 ◦C Luftfuktighet: max 60 %

Ideell lagrings-temperatur 18 grader

Slyngerommet

Slyngerommet

Slyngerommet Vaskbare flater Bitette vinduer Bisluser Rustfritt stål Tilgang på vann

Hygiene i slyngerommet Vaskbare overflater Rent vann, flytende såpe, tørkepapir Egnede sko og klær Tildekking av hår Vasking før og etter bruk i hver sesong Skadedyr

Ergonomi i slyngerommet Løft minst mulig Legg opp driftslinja mest mulig hensiktsmessig Løft med beina, ikke ryggen Viktig med gode sko på hardt underlag Minipauser og strekking

Direktesalg

Emballasje Glass Plast Næringsmiddelgodkjent Egnet for honning Hel, ren, ny

Merkekrav Fra 13. desember 2014 ble det innført nye regler for merking av mat i Norge. Det nye regelverket for «matinformasjon» skal gjøre det enklere for forbrukerne å lese og forstå hva maten inneholder. Matinformasjonsforskriften erstatter både merkeforskriften og næringsdeklarasjonsforskriften. De generelle merkekravene trådte i kraft 13. desember 2014, mens kravet om næringsdeklarasjon på de aller fleste matvarer trer i kraft 13. desember 2016. Her konsentrerer vi oss om de viktigste reglene, sjekk Mattilsynets hjemmeside for komplett regelverk. Krav om næringsdeklarasjon gjelder ikke for uforedlede produkter som bare består av en ingrediens. Sannsynligvis vil honning defineres som uforedla produkt som består av en ingrediens, men Mattilsynet har ikke bekreftet dette.

Merkekrav for honning Produsent Holdbarhetsdato, evt LOT Nettoinnhold Vilkår for oppbevaring – hvis det er aktuelt Nettoinnhold Næringsmiddelinnhold (altså honning) Advarselsmerking Opprinnelse Generelle krav til all matinformasjon fra Mattilsynet (i tillegg kommer spesielle krav om advarselsmerking for honning) Ferdigpakkede næringsmidler skal, med en del generelle og spesifikke unntak, merkes med: 1. Betegnelse (artikkel 17 jf. vedlegg VI) 2. Ingrediensliste (artiklene 18 og 20 jf. vedlegg VII) 3. Stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse (artikkel 21 jf. vedlegg II) 4. Mengdeangivelse av ingredienser (artikkel 22 jf. vedlegg VIII) 5. Nettoinnhold (artikkel 23 jf. vedlegg IX) 6. Holdbarhettsdato eller siste forbruksdato (artikkel 24 jf. vedlegg X) 7. Vilkår for oppbevaring og anvendelse (artikkel 25) 8. Navnet eller forretningsnavnet og adressen til den ansvarlige næringsmiddelvirksomhet (artikkel 8) 9. Obligatorisk opprinnelsesmerking (artikkel 26 jf. vedlegg XI) 10. Bruksanvisning (artikkel 27) 11. Alkoholstyrke for drikkevarer som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol (artikkel 28 jf. vedlegg XII) 12. Næringsdeklarasjon: Obligatorisk næringsdeklarasjon (artikkel 30 nr. 1, vedlegg XV). Angivelse per 100 g eller 100 ml (artikkel 32) Opplistingen over er fra artikkel 9 nr. 1. Opplysningene i punkt 1, 5 og eventuelt 11 skal stå i samme synsfelt (artikkel 13). Krav i punkt 4, 7, 9, 10 og 11 bare i visse tilfeller. Merkingen skal ikke være villedende (artikkel 7) og merkingen skal være på norsk, eller i stavemåten likt norsk. Det er virksomhetene som har ansvar for å følge regelverket.

Kaldtappet/kaldrørt Villedende begrep Ingen definisjon for kaldtappet/kaldrørt Ingen garanti for god kvalitet Honningforskriftens kvalitetsparametre: HMF Diastase Nedbrytbare enzymer Temperatur må alltid settes i sammenheng med tid.

Hva skjer når honning påvirkes av varme? Enzymene ødelegges Økning i HMF (Hydroxymethylfurfural) Nedbrytning av sukker i nærvær av syre

Hva kan gå galt? Redningsopperasjoner?

Manglende krystallisering Lite podekrystaller Lite glukose Lav temp

Gjæring Gjæring er uønsket. Vannprosenten er en viktig faktor når det gjelder gjæring i honning. I tillegg er mengden gjærsporer i honningen viktig. Dette må man ha i bakhodet hvis det forekommer gjæring i tavlene, disse må smeltes om. Brukes de om igjen i kuben vil de videreføre store mengder gjærsporer til honningen vi slynger neste gang, og øke risikoen for gjæring. Honning med en vannprosent på under 17,1 % vil ikke gjære uansett hvor mange gjærsporer som finnes i honningen.

Hvordan hindre gjæring Sjekk vannprosent Unngå tavler med gjærrester Lav temperatur Gjæret honning er IKKE salgsvare. (Baking/mjød/bifor )

Rimfrost og skum Rimfrost oppstår når honningens glukose krystalliserer ut mot glasset. Ofte kan dette skje i små luftlommer. Rimfrost danner et snøaktig mønster mot glasset. Skum oppstår ofte av bobler i honningen. Kan være pga at man har rørt inn luft i honningen. Oppstår ofte på sommerhonning/bringebærhonning.

Hvordan hindre rimfrost og skum Bruk et smørpapir for å ta av skum før røring Unngå å piske inn luft under røring

Lagdelt

Hvordan unngå lagdeling Vannprosent Unngå varm temperatur Mye fruktose vil gi økt risiko for lagdeling Fint krystallisert honning binder fruktosen bedre, unngå grov krystallisering Lagdelt honning er IKKE salgsvare (Baking/mjød)

Grovkrystallisering Lite podekrystaller Høy temperatur Høyt vanninnhold For lite røring

Krymping

Hvordan unngå krymping Unngå brå overganger fra varmt til kaldt

Løs

Hvordan unngå løs honning God podehonning Røring Riktig temperatur under krystallisering Riktig temperatur på etterlagring

For fast honning Mye glukose Lavt vanninnhold Lagring

Partikler

Hvordan unngå partikler Bruk fin nok sil La restpartikler flyte opp – skum av eller bruk matpapir.

Søl

Hvordan unngå søl Bruk godt egnet tappeutstyr Vær nøyaktig Tørk av søl med papir La glassene stå på flatt underlag til etterkrystallisering er ferdig

Takk for i dag Neste kurssamling er … Les i kursheftet s 38 – 41 og 48 – 53 Les i Ingar’sis birøkt s 272 – 280 og 286 - 289