HTV-konferanse februar

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Advertisements

Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
IA avtalen - bakgrunn Om avtalen Parter i avtalen
Noen valg er viktigere Arbeidslivet etter Stortingsvalget 2013.
Aktuelle lover og forskrifter
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
NAV Arbeidslivssenter Akershus
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
HMS – konferansen 2010 Lederne 29. april 2010
ARBEIDSMILJØLOVEN Målsetting Internkontroll Arbeidstid
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Tilsettinger Felleskurs for rektorer og tillitsvalgte, våren 2008.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
IA- avtalen
Målet med IA-arbeidet Et arbeidsliv som gir plass til alle som vil og kan arbeide Snakk sammen! Et godt samarbeidsklima og åpenhet mellom partene er en.
NAV Arbeidslivssenter Telemark
Avslutning av arbeidsforhold på grunn av langvarig sykefravær
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
- muligheter og utfordringer
Omstilling og omorganisering-tillitsvalgtes rolle
Norsk Industri – Inkluderende arbeidsliv i praksis
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
Jeg er verneombud i HFK.
Arbeidsmiljøloven og andre aktuelle lover og forskrifter
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Arbeidstid. Definisjon Arbeidstid er den tiden du står til disposisjon for din arbeidsgiver. Arbeidsfri er den tid arbeidstaker.
Kravene til psykososialt arbeidsmiljø
ARBEIDSKONFLIKTER I BARNEHAGER – en praktisk tilnærming
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Arbeidslivslovutvalget Liberalisering eller nødvendig fornying? Ny embets- og tjenestemannslov.
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
Universitetet i Tromsø
Rådmannens arbeidsrettslige stilling ved kommunesammenslåing
Ansatte med medisinske eller fysiske krav til stilling i Brann og Redning Krav til ansettelse – hvordan unngå at ansatte ikke klarer kravene i stilling?
Arild Jensen NAV Arbeidslivssenter Nordland
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Kristiania Advokat Praktisk arbeidsrett Gudleik H.Leir.
Arbeidstidsordninger Fagforbundets politikk 24.februar 2015 Jorunn Iversen Bente Stokker Knutsen.
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
1 Kaffekurs omarbeidsmiljøloven VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Arbeidsmiljøloven og retten til heltid.
Arbeidsmiljøkurs 9.mai Arbeidsmiljøloven 2.Arbeidsmiljø – hva er vi snakker om? 3.HMS-aktørene 4.Medarbeiderskap - medvirkning 5.Møteplasser.
Roller i arbeidslivet Arbeidsgiver Arbeidstaker Verneombud Arbeidsmiljøutvalg Bedriftshelsetjeneste ml?tid=207363http://
ATV-KURS – alle kommunale Arbeidsmiljøloven: Endringer + lokale dokumenter §§ 14.9 og 14.4a.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
Hva er IA-avtalen? GRUNNOPPLÆRING NYE TILLITSVALGTE TRINN3 STAT: ARBEIDSRETT.
Arbeidsrett vs. elevrett Når lærernes arbeidsrettslige vern står mot elevenes rett til et godt skolemiljø Cecilie R. Sæther, KS Advokatene Lederkonferansen.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva var nytt?
Sykefraværsoppfølging Tilretteleggingsplikt og medvirkningplikt Oppfølgingssamtale og oppfølgingsplan // NAV Arbeidsllivssenter / Elisabeth R. Stenumgård.
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Oppfølging av langtidssykmeldte Tilretteleggings- og medvirkningsplikt
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Oppfølging av langtidssykmeldte
Sykefravær / personalpolitikk
Utskrift av presentasjonen:

HTV-konferanse 8. -9. februar Stillingsvern for langtidssykemeldte

Arbeidsmiljølovens formål - §1-1 ” Sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon” Vern mot fysiske og psykiske skadevirkninger Velferdsmessig standard i tråd med utviklingen i samfunnet DM 340598

Tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne Arbeidsmiljøloven § 4-6 HTV

Særskilt plikt til individuell tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne AML § 4-6 * Hvis en arbeidstaker har fått redusert arbeidsevne som følge av ulykke , sykdom, slitasje eller lignende, skal arbeidsgiver, så langt det er mulig, iverksette nødvendige tiltak for at arbeidstaker skal kunne beholde passende arbeid. * Arbeidstaker skal fortrinnsvis gis anledning til å fortsette i sitt vanlige arbeid, evt med særskilt tilrettelegging av arbeidet eller arbeidstidsendringer i arbeidsutstyr, gjennomgått attføring eller lignende

IA-avtalen 4. mars 2014 – 31. desember 2018 Mål - forbygge og redusere sykefravær - styrke jobbnærvær og bedre arbeidsmiljøet - hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet Et samarbeid mellom parten i arbeidslivet og regjeringen I IA bedrifter – samarbeid mellom partene lokalt, NAV og den som har behov for tilrettelegging

Arbeidsgivers tilretteleggingsplikt ved langvarig sykdom og permisjon. Arbeidsgivers generelle plikt i AML Kap. 4. Forbud om oppsigelse de første 12. mnd. AML § 15-8. Krav til saklig grunn i ”arbeidstakers forhold” Den alminnelig saklighetsvurdering § 15-7 Arbeidsgiver tar utgangspunkt i § 15-8, de første 12. mnd. Referer til teksten i AML Ikke lenger oppsigelsesforbud etter 12. mnd.

Oppsigelsesvern ved sykdom AML § 15-8 Arbeidstaker som er borte fra arbeidet på grunn av sykdom kan ikke av denne grunn sies opp de 12 første mnd etter at arbeidsuførheten inntrådt

Hva etter 12 måneder? Skal fortsatt være saklig begrunnet Hvilke tiltak har blitt satt i verk? Dokumentasjon Fritatt for oppgaver andre oppgaver andre stillinger i virksomheten endret arbeidstid Hva har blitt gjort. Hvilke tiltak er satt i verk Nødvendige tiltak???? Utlysning av ledige stillinger????? Sakslighetsvurdering.

Skal vurderes Kan komme tilbake i jobb i overskuelig fremtid? Ikke si opp sin stilling Ikke søke permisjon fra sin stilling. Komme tilbake: Venter på operasjon eller behandling. Erklæring fra lege at utsiktene er gode eller uavklart Ikke si opp: Retten til å reise søksmål faller bort, retten til å stå i stilling inntil saken er avgjort Permisjon: Arbeidstilsynet i 2007 ga ikke Fredrikstad kommune medhold i at de kunne i sitt arbeidsreglement ha en bestemmelse om at ansatte som var syk over 12 måneder, måtte søke permisjon fra sin stilling. Arbeidstilsynet godkjent ikke arbeidsreglementet.