Kommunal beredskapsplikt

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Trygve Hillestad Consulting Hvor langt går kommunenes beredskapsansvar? Trygve Hillestad Consulting ROS-analyser, beredskapsplanverk, opplæring, rådgivning,
Beredskap og sikkerhet innen vannforsyningen - Hva krever Mattilsynet ? Morten Nicholls.
Individuelle planer Foreldrekurs 2005.
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Internkontroll i kommuner
KOMMUNEN- EN AKTØR I GRUNNBEREDSKAPEN
Bakgrunn: -Kommuneoverlege i Nes kommune siden -93
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
- Ny lov og forskrift om kommunal beredskapsplikt
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Bergen kommune sitt beredskapsarbeid
Kommunal beredskapsplikt – nasjonale forventninger - Narvik 27
Regionalt senter for samfunnssikkerhet og beredskap
Møte i fylkesberedskapsrådet den , Saltstraumen
BEREDSKAP I KOMMUNENE Der hendelsene skjer < 2000 innbyggere 4< 1000 innbyggere Klimaendringer Ekstremvær Flom Skred Strømbrudd Ekom tjenester Pandemi.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Hvilken beredskap bør kommune- helsetjenesten ha? Fagseminar om fugleinfluensa Kommuneoverlege i Drammen kommune, Anne Wenche Lindboe Hvordan.
Beredskapsplan for massevaksinasjon Folkehelseinstituttet Avdeling for vaksine Prosjektleder Anne Wenche Lindboe.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Beredskapsarbeidet i Drammen kommune
Brannen på Gulskogen Krisehåndtering.
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Kontaktmøte 21. mars 2013.
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
Nasjonal, regional og lokal krisekommunikasjon
Samhandlingsreformen – Hva skjer?
1 Lokale beredskapsplaner. 2 Hovedmål Det skal gjennomføres beredskapsanalyser og utarbeides beredskapsplaner for NTNUs enheter. De lokale beredskapsplanene.
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Hensyn og verdier bak utformingen av statlig tilsyn med kommunesektoren: Rettssikkerhet for enkeltmennesket Bærekraftig.
Cyberangrep mot ekom-infrastruktur - ny scenarioanalyse i NRB 2014
Innledning til: Tilsyn, hva finner vi av avvik og hvordan lukke disse avvikene? Regelverk og veileder; § 3a og rapport fra ROS.
Atomberedskap Er det nødvendig med atomberedskap i Oppland?
ROS-analyse.
Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar1 Informasjonsmøte 2. mai /2242 Rammeavtale konsulenttjenester Gunhild Rui, leder i enhet for.
Kommunekonferansen 2016 Samfunnssikkerhet og beredskap Kongsberg 14. april 2016 Knut Skrede Fylkesberedskapssjef.
Flytkningsituasjonen – en beredskapsutfordring? Per Ketil Riisem Seniorrådgiver samfunnssikkerhet og beredskap Trondheim kommune.
Veileder i helhetlig ROS-analyse i kommunen Arealbruk og naturfare - NIFS 5.November 2014 Cathrine Andersen.
Beredskapsråd i Orkdal kommune Orkdal kommune – beredskap.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
2 HMS og beredskap ved UiO 16. oktober HMS og beredskap - UiO –HMS og Beredskap (EHMSB) ble etablert med i alt syv medarbeidere (tre nye.
1 Risiko- og sårbarhetsanalyser i kommunen. v/ konstituert rådmann/organisasjonssjef Randi Rasmussen, Malvik kommune Fylkesmannens kommunesamling 12. november.
Nytt fra Fylkesmannen Fylkesberedskapssjef Per Arne Stavnås.
Et trygt og robust samfunn – der alle tar ansvar Utfordringer for brannvesenet i den samlede beredskap Avdelingsdirektør Finn Mørch Andersen DSB.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kvalitet, risiko og avvik
Beredskap og krisehåndtering i virksomheten
Øvelser med kommunal kriseledelse
Veileder for utarbeidelse av tiltakskort
Helse miljø og sikkerhet
Bente Westrum ass. fylkeslege Fylkesmannen i Oppland
Beredskapsorganisering knyttet til selvangivelsesperioden
Samfunnssikkerhet og ROS!
Nasjonalt seminar for beredskap mot akutt forurensning 2017
Sari Wallberg, Vegdirektoratet,
Hensynssoner rundt Borregaard
Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS)
Asbjørn Lund, stabssjef, Fylkesmannen i Oppland
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
03 Introduksjon til ROS-analyse 08 PowerPoint-mal for ROS-analyse
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Direktoratet for e-helse
Utskrift av presentasjonen:

Kommunal beredskapsplikt Folkehelsekonferansen 2017

Samfunnssikkerhet og beredskap Arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap handler om å verne samfunnet mot hendelser som kan true grunnleggende verdier og funksjoner og sette liv og helse i fare.

Regjeringens mål for samfunnssikkerhet Effektivt forebygge og forhindre uønskede hendelser som kan true: Liv og helse, Viktige verdier, Andre myndighetsfunksjoner, Kritiske samfunnsfunksjoner Sikre en effektiv beredskap og operativ evne og kapasitet til å håndtere alvorlig kriminalitet, kriser og ulykker Sikre god evne til raskt å gjenopprette samfunnskritiske funksjoner Meld. St. 29 (2011–2012).

Hvordan oppnår vi disse: Kartlegge risiko og sårbarhet (Helhetlig ROS-analyse, helse- og sosial-ROS, plan-ROS…..) Gjennomføre tiltak for å begrense risiko og sårbarhet (oppfølging av forebyggende forslag fra kommunens ROS-analyser….) Gjennomføre tiltak for å bedre egen evne til å håndtere uønskede hendelser og kriser (beredskapsplan, øvelser, opplæring….)

Prinsipp for samfunnssikkerheten Ansvarsprinsippet – Den som har ansvar i det daglige har også kriseansvar. Likhetsprinsippet - Det skal være størst mulig likhet mellom organiseringen i en normal- og krisesituasjon. Nærhetsprinsippet - Kriser skal håndteres på lavest mulig nivå. Samvirkeprinsippet - Selvstendig ansvar for best mulig samvirke mellom involverte aktører. På denne bakgrunnen har følgende prinsipper blitt etablert for norsk samfunnssikkerhetsarbeid ANLS.

Kommunen har et viktig ansvar Alle uønskede hendelser i Norge skjer i en kommune. Kommunen har et generelt ansvar for ivaretakelse av befolkningens sikkerhet og trygghet i sitt geografiske område. Kommunen må være i stand til å opprettholde viktige samfunnsfunksjoner under en krise. Samarbeid og samordning med eksterne og interne samfunnssikkerhetsaktører lokalt Kommunene utgjør det lokale fundamentet og er bærebjelken i norsk beredskapsarbeid.

Atomberedskapsorganisering

Krav i Sivilbeskyttelsesloven til samfunnssikkerhetsarbeidet Kommunen skal gjennomføre en helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyse (§14). Med utgangspunkt i helhetlig ROS, skal det utarbeides en beredskapsplan (§15). Forskrift om kommunal beredskapsplikt Veileder til forskrift. Plan – og bygningsloven § 3-1: Hensyn til samfunnssikkerhet i alle planer § 4-3: Krav til ROS i planer for utbygning

Kommunal beredskapsplikt etter Forskrift om kommunal beredskapsplikt Helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse (§ 2) Beredskapsplan (§4) Oppdatering av helhetlig ROS og Beredskapsplan (§6) Helhetlig og systematisk samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeid (§3) Mål, strategier, prioriteringer og plan for oppfølging av samfunnssikkerhetsarbeidet Øvelser og opplæring (§7) Evaluering (§8) og dokumentasjon (9)

Krav til beredskap etter Folkehelseloven § 28 Kommunen, fylkeskommunen, fylkesmannen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har ansvar for nødvendige beredskapsforberedelser og for tiltak i beredskapssituasjoner, jf. helseberedskapsloven § 2-1. (Ansvarsprinsippet) Kommunen plikter å utarbeide en beredskapsplan for sine oppgaver etter denne lovens kapittel 3, (om rekvisisjon) i samsvar med helseberedskapsloven. Helseberedskapsplanen skal samordnes med kommunens øvrige beredskapsplaner.

Krav til beredskap etter forskrift om krav til beredskapsplanlegging og beredskapsarbeid etter lov om helsemessig og sosial beredskap Kommuner, fylkeskommuner, regionale helseforetak og staten plikter å utarbeide en beredskapsplan for de helse- og omsorgstjenester eller sosialtjenester de skal sørge for et tilbud av eller er ansvarlige for. Virksomheten skal gjennom risiko- og sårbarhetsanalyser skaffe oversikt over hendelser som kan føre til ekstraordinære belastninger for virksomheten. Avdekket risiko og sårbarhet reduseres gjennom forebyggende og skadebegrensende tiltak. Beredskapsplaner skal sikre en tilstrekkelig produksjon av tjenester ved mulige hendelser knyttet til avdekket risiko og sårbarhet i samsvar med § 4 til § 9

Helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse Kommunen skal gjennomføre en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse Der skal man kartlegge, systematisere og vurdere sannsynligheten for uønskede hendelser som kan inntreffe i kommunen og hvordan disse kan påvirke kommunen

Flere nivåer

Risiko- og sårbarhets - analyser påvirker forståelse Positiv utvikling innen samfunnssikkerhet og beredskap forutsetter at risiko erkjennes og forstås. Ved å arbeide med ROS-analyser øker kunnskapsnivået og forståelsen av farer, sårbarheter og usikkerhet. ROS-analyser er et verktøy for å sikre rett prioritering Viktig å jobbe kontinuerlig og systematisk da fareområder og risiko er dynamisk utvikler seg kontinuerlig i takt med samfunnet. Positiv utvikling innen samfunnssikkerhet og beredskap forutsetter at risiko erkjennes og forstås. Ved å arbeide med ROS-analyser øker kunnskapsnivået og forståelsen av farer, sårbarheter og usikkerhet. Bruk av eksterne firmaer/byråer er uheldig da det hemmer kompetansebygging i kommunen.

Manglende ROS koster….

Overordnet beredskapsplan Beredskapsplanen skal inneholde en oversikt over hvilke tiltak kommunen har forberedt for å håndtere uønskede hendelser : Skal samordne og integrere øvrige beredskapsplaner i kommunen (fagområder, relevante offentlige/private planer). Planen skal bygge på helhetlig ROS-analyse Tips: Tiltakskort for de mest alvorlige uønskede hendelsene.

Krav til overordnet beredskapsplan: Innholdskrav: Plan for kommunens kriseledelse Varslingsliste over aktører med en rolle i kommunen krisehåndtering Ressursoversikt Evakueringsplaner og plan for befolkningsvarsel Plan for krisekommunikasjon Revisjon og oppdatering. Opplæring og øvelser. Krav til oppfølgning av evalueringer etter øvelser og uønskede hendelser. Viktig å tenke på i hvilke sammenhenger en beredskapsplan vil være nødvendig. Ofte akutte situasjoner med tidsnød. Bør være kortfattet, enkel og forståelig for alle

Øvelser og samarbeid Kommunens beredskapsplan skal øves hvert annet år. Kommunen skal øve sammen med andre kommuner og relevante aktører der valgt scenario og øvingsform gjør dette hensiktsmessig. Der det er hensiktsmessig bør det etableres samarbeid mellom kommuner om lokale og regionale løsninger av forebyggende og beredskapsmessige oppgaver, med sikte på best mulig utnyttelse av de samlede ressurser

Opplæring og Evaluering Kommunen skal ha et system for opplæring som sikrer at alle som er tiltenkt en rolle i kommunens krisehåndtering har tilstrekkelige kvalifikasjoner. Kommunen skal etter øvelser og uønskede hendelser evaluere krisehåndteringen. Der evalueringen gir grunnlag for det skal det foretas nødvendige endringer i risiko- og sårbarhetsanalysen og beredskapsplaner

§3 Helhetlig og systematisk samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeid Oppl-æring Målet er knytte kommunens samfunnssikkerhets- og beredskapsoppgaver sammen i et helhetlig system Evalu-eringer Skole Overordnet beredskapsplan IUA Trafikk Barnehager Helse & sosial PBL Helhetlig ROS Øvelser Vann og Avløp Samarbeid Krise-team Brann

Helhetlig og systematisk Planverk Tiltaksplan Helhetlig ROS Kommune -plan Overordnet Beredskaps -plan Kom- mune- del-planer ROS Vann & Avløp ROS Brann ROS IUA ROS(er) Skoler & Barnehager ROS(er) Helse & sosial Områ-dereg-ulering Beredskaps-plan VA Beredskaps -plan Brann Beredskaps-plan IUA Beredskaps-plan(er) Skoler & barnehager Beredskaps-plan(er) Helse & sosial Regul- erings-planer

Systemet må være levende Kommunen må utarbeide plan for oppfølging av samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeidet Når beredskapsplan X er utviklet må den følges opp med: Opplæring Øvelser Evalueringer Revisjoner, oppdateringer og samkjøring Når ROS-analyse X er utviklet må den følges opp med: Gjennomføring av tiltaksplanen Revisjoner og oppdateringer

Faser i et helhetlig og systematisk samfunnssikkerhet og beredskapsarbeid Kartlegging Kartlegging Mål og organisering Mål og organisering Evaluering og utvikling 1.Kartlegge risiko og sårbarhet 2.Utarbeide forpliktene mål, forankring og plan oppfølging 3.Gjennomføre – Forebyggende tiltak (kommuneplanlegging, tiltak i fagområder). - Beredskap (planer, kriseorganisasjons og egenberedskap, øvelser og opplæring). – Pådriverrolle. 4.Evaluere og utvikle –oppfølging av evalueringer etter øvelser og uønskede hendelser –oppfølging etter tilsyn –oppdatering og revisjon –endringer i risiko-og sårbarhetsbilde –kommunens system for egenkontroll/forvaltningsrevisjon Gjennomføring av tiltak

Kommunenes beredskapsansvar oppsummert: Overordnet ansvar: Minimere risikoen for uønskede hendelser skjer i egen kommune. Være forberedt på å håndtere en uønsket hendelse dersom den likevel inntreffer. Å ha oppdaterte ROS-analyser Å ha oppdaterte beredskapsplaner Å ta hensyn til samfunnssikkerhet i sin arealplanlegging Øvelser og opplæring Å ha et levende helhetlig system for arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap