Informasjon til fordypningsoppgaven

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forside/oversikt Fag / tema Samfunnsfag, Norsk, Engelsk Trinn 5. trinn
Advertisements

- Og søking på internett
Et hjelpemiddel for å lage litteraturlister/kildelister.
EndNote Referanser i faglige arbeider Kristiansand Arthur N. Olsen.
Nettevett – utvidet versjon
Informasjonskompetanse + smarte tips & triks….
Vurdering av nettstedet ”Paper online” Et midt på treet greit nettsted om resirkulering av papir!
Kildekritikk på Internett Leikny Øgrim
Vurdering av kilder Kildekritikk.
Riktig bruk av kilder i skolearbeidet
Å referere i oppgaven din dvs bruke det andre har skrevet
Bli kjent med læringssenteret Kjør videosnutt, lagd av MK-bedriften Praxino! Kjør videosnutt Les serviceerklæringen! Av Eva Nordbye.
B IBLIOTEKSKURS 2 INFORMASJONSSØK KILDEKRITIKK. ATEKST Du finner ATEKST i Fronter eller på bibliotekets forside. Kun datamaskiner på skolen har tilgang.
Velkommen til bibliotekkurs - Hjelp til effektiv læring.
Lars OpdalHøgskolen i Buskerud Hvorfor Google? ”Jeg lurer på hva som egentlig er bra med en søkemaskin på Internett som kommer tilbake med
En liten høyskole som tenker stort
Kildekritikk (Kilder fra internett) Problemer med plagiering
Plagiering plagiat (fra fr., av senlat. 'røve mennesker') utilbørlig utnyttelse av en annens åndsprodukt, idet man utgir dennes ideer som sine egne, eller.
KLINISK SYKEPLEIE SEPTEMBER 2008 HANNE ELISE HAUG Kurs i informasjonskompetanse.
- Bak enhver tekst er det arbeid
Informasjonskompetanse Evnen til å… –finne –avgrense –evaluere –bearbeide –anvende –forstå –bruke lovlig og etisk …informasjon.
Blogg, Wiki, RSS  Hva er det?  Hvordan ta det i bruk?
Duo- en liten innføring
Søking og referansehåndtering Rurik Greenall universitetsbibliotekar Universitetsbiblioteket i Trondheim.
Bibliotekkunnskap og informasjonskompetanse
Anette Kure Bibliotekar  Det dere gjør her ved Høgskolen er en forberedelse til og en øvelse i forskningsarbeid.  All forskning og alt akademisk.
Wikipedia Wikipedia er leksikon på Internett. Wikipedia blir utgitt av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation. Wikipedia har over 18 millioner.
Velkommen til Medisinsk bibliotek
Faglig informasjonssøking for protokollstudenter (IIC/IID)
UBiT - veven
Hvordan henviser til kildene som er brukt?
Kildekritikk Vibeke Bjarnø, avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier.
Høgskolen i Oslo Den flerkulturelle skolen: Internettsøk – oppøve bevissthet rundt ulike søkeord Introduksjon til nettsøk og kildekritikk for KRL-studentene.
Kildekritikk A04 – V2006 Fagenhet for IKT. Nettressurser - kildekritikk På Internett kan hvem som helst publisere nær sagt hva som helst –Side om side.
Husregler.
Problemstilling Frode Svartdal UtTø H-2007.
Workshop for masterstudenter Torsdag. 5.februar 2009.
REFERANSETEKNIKK Forelesning for: Spesialpedagogikk tirsdag tirsdag Anette Kure.
TIPS OM SØKING PÅ INTERNETT
Håvar Brendryen, Stipendiat, Psykologisk institutt Wikipediaprosjektet 2. seminar – 6. okt
ALT ER PÅ NETTET..... OG HVAD KOMMER DET MIG VED???
Evaluering av informasjon på Internett Kildebruk og kritikk Universitetsbibliotekar Hilde Westbye Det juridiske fakultetsbibliotek Universitetet i Oslo.
Case 1: Etiske dilemmaer ved bruk av IKT i skolen
Å ANALYSERE SAKPROSATEKSTER
ORIA - alt i ett søk!. Hva er ORIA? Det er en søketjeneste som gjør det enklere å finne fram i alt biblioteket har tilgjengelig, både trykt og online.
​Kildekritikk 7. trinn ​Tilegne og behandle Rammeverket TONE.
Lese digitalt Å lese digitalt – og viktigheten av navigasjon.
Hvordan føre kilder?. Hvorfor oppgi kilder? Du skal:  anerkjenne andre forfatteres arbeid.  vise at du har satt deg inn i emnet.  vise at du behersker.
Å bruke og vurdere kilder  T: hvor troverdig er kilden?  O: Hvor objektiv er kilden?  N: Hvor nøyaktig er kilden?  E: Hvordan egner kilden seg til.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Retorikk og skriving. Begrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
| Å argumentere kildekritikk og nettvett. Bruk av kilder i skriftlig arbeid.
Kilde-/litteraturliste
Hamar katedralskole Biblioteket
Digital startpakke kurs 4
Informasjonskompetanse
Info. til Geofag 1 om oppgaveskriving, prosjektoppgave
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Digital startpakke kurs 3
Kilder og kildekritikk
Kilder og kildekritikk
Et innføringskurs for alle elevene ved sortland videregående skole
Kilder og kildebruk.
Kildekritikk i APA-stil
Fordypningsoppgave Håkon Swensen 5. mars 2014
Teksttype «I den reviderte læreplanen i engelsk finnes ikke lenger begrepet sjanger. I stedet brukes det videre begrepet «type tekst». […] Til eksamen.
- Og søking på internett
Internett som elektronisk kommunikasjonsmiddel
Sitering, referering og plagiering
Utskrift av presentasjonen:

Informasjon til fordypningsoppgaven Om kilder og kildekritikk på nettet, og nettvett. Om fordypningsoppgaven Om plagiering Hvordan skrive kildelister

Hvordan finne informasjon på internett og hvordan kan vi stole på det vi finner?

Hva er et domene? En server eller et område på en server Indikerer (som regel) hvilket land vi er kommet til. .no = Norge .se = Sverige .dk = Danmark .uk = Storbritannia .de = Tyskland

Noen andre domener. .com = commercial (næringsliv) .edu = educational (godkjente utd.inst.) .gov = governmental (statsadmin.) .mil = military (militært) .net = net-related (Internetts egne organisasjoner) .org = organizational (organisasjon)

Evaluering av kilder på internett Hvem? Bak all informasjon på veven er det noen som har brukt tid, krefter og penger på å legge denne informasjonen ut på nettet. Hvorfor? Den/de som står bak informasjonen har et “budskap” - noe de vil fortelle verden.

Huskeliste for kildekritikk Troverdighet Objektivitet Nøyaktighet Egnethet http://ndla.no/nb/node/103001 Internett er åpent for alle som ønsker å skrive Man må lære seg å ”sile ut” irrelevant stoff Får man korrekt informasjon? Ærlighet? Hvem er målgruppen? Når er teksten skrevet? Aktualitet? Hvem er forfatter / avsender / ansvarlig? Primærkilde/sekundærkilde Gyldighet Funsjonalitet

Er informasjonen jeg har funnet så pålitelig at jeg vil satse: Karriere Penger Anseelse Helse Lykke på at den er korrekt?

Kvasivitenskap. Mye informasjon gir seg ut for å være vitenskapelige, men holder ikke mål ved nærmere granskning. Hvis noe virker for godt til å være sant, er det som regel det. Mange nettsteder med tvilsomme patenter og folk som vil frelse verden.

Hvordan bli lurt? Bilder kan manipuleres med moderne hjelpemidler. Ikke stol på bilder fra nettet. Som fra denne aksjonen for å redde den sjeldne amerikanske fjellhvalrossen, http://www.hmssurprise.org/Miscellany/walrus.php

Eksempel på gode nettsteder Organisasjonene har ofte egne domener: www.diabetes.no – Norsk diabetesforbund www.kreftforeningen.no www.regjeringen.no astronomi.no – Norsk astronomisk selskap www.who.int www.tynset.kommune.no Eller underdomener: www.ntnu.no/ub/

Bruk av riktig adresse Eksempler: www.kreft.no sender oss til den offisielle www.kreftforeningen.no og det er den siste vi må avgrense til. www.who.org sender oss til den offisielle adressen: www.who.int

Søking Vanskelig å anbefale noen spesiell søkemotor da resultatene kan være forskjellige. 1 Bruk Google (verden) og få treff over hele verden eller avgrens til Norge. 2) Norsk søkemotor Kvasir, http://www.kvasir.no «Kvasir er en norsk søketjeneste som er tilpasset norske forhold» (Kilde: www.kvasir.no/retningslinjer)

Avgrense søk Boolske operatører * (stjerne) Først eller sist i ord eller søkestreng. ” ” (anførselstegn) Søket blir en frase. + (pluss) Ord som må være med i treffet. - (minus) Ord som ikke skal være med i treffet.

Wikipedia Kjent. Stadig mer sentral, fordi så mange bruker den. Søkemaskinene sender wikipediaartikler meget høyt opp på rangeringene. Om Wikipedia « Wikipedia er en encyklopedi på over 280 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt.» (Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Om)

Pos./neg. med Wikipedia Positivt Negativt Mangfold av stemmer og synsvinkler Man kan ikke stole på alt. Lurt å dobbeltsjekke i for eksempel Store Norske Leksikon, en bok eller nettside. Mangfold av språk: Finner du ikke noe om emnet på norsk, kan du lete i for eksempel den danske, svenske eller engelske versjonen. Eller kanskje i et av de andre språkene…… Ujevn kvalitet: Ingen fagperson er engasjert og/eller betalt for å sjekke kvaliteten på informasjonen.

”Skjulte” nettsider: Bibliotekdatabaser Sider som krever innlogging Intranett Oppslagsverk Leksikon og håndbøker Mange har interne søkemotorer. Som regel sikre kilder

Gode sider om nettvett: http://www.minskole.no/ http://www.ung.no/ http://www.dubestemmer.no/

Noen norske prosjekter om informasjonskompetanse: VIKO-veien til informasjonskompetanse, http://www.ntnu.no/viko/ fra Universitetsbiblioteket i Trondheim Informasjonskompetanse - Gode informasjonssøk til oppgaveskriving, http://www.ub.uib.no/felles/IK/index.htm fra Universitetsbiblioteket i Bergen Kildekritikk: http://www.medietilsynet.no/barn-og-medier/kildekritikk/ fra Medietilsynet

Om fordypningsoppgaven https://youtu.be/P6CKBtCHCYI

Plagiering Definisjon på plagiering at du utgir andre forfatteres arbeid som ditt eget. Plagiering regnes som fusk og er strengt forbudt. Plagiering/fusk medfører at du stryker på oppgaven din, og at du kan utestenges fra universitetet for en kortere eller lengre periode. Det er ikke er lov til å verken skrive av fra bøker, artikler etc. eller bruke “klipp og lim” fra elektroniske ressurser (e-bøker, elektroniske artikler, Internett etc.) uten at du oppgir hvor du har hentet informasjonen fra, dvs. refererer til kilden. http://www.uib.no/student/91852/fusk-og-plagiat http://www.umb.no/statisk/sit/skjemaer/norske/gradsoppgaver/gradsoppgaver_plagiering.pdf

Referanseliste/ littarturliste Flere måter å skive referanseliste på. De mest kjente er: Harvard-stilen Vancover-stilen APA-stilen Referanseliste skal alltid skrives på eget ark.

APA-stil i løpende tekst Bok: «Hvis du refererer eller henviser til andre kilder, må du sette en sitering (referanse) inn i teksten og en bibliografi (referanseliste) bakerst som gir en oversikt over alle kilder du har brukt.» (Løwendal og Wenestøp, 2008, s. 105) Fortsetter med egen tekst………

Kildeliste. Bok: Løwendahl, Bente R. & Wenstøp, Fred (2008). Skriv gode oppgaver! Praktisk bruk av informasjon, effektiv skriving og samarbeid med bedrifter og andre organisasjoner. Oslo, Cappelen Akademisk forlag

Nasjonalbiblioteket: Nettkilde Nasjonalbiblioteket: Alt om Henrik Ibsen Hentet: 12. oktober 2015 http://ibsen.nb.no/

Eksempel på kildeliste: http://www.ntnu.no/viko/oppgave/apaliste

Vevinformasjon - Elverum 16 oktober 2008